България чества деня на писмеността си

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (180)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ

  не на славянската !!!

  Писана от Българи за Българи
  Разпространена от Българи сред Българи

  Приета от сърби, руси, румънци, украинци, беларуси, руси.

  СЛАВЯНСКА е само форумната 'телегенция,
  която не прави разлика между:
  българин и руснак
  българин и украинец
  българин и сърбин
  българин и "славянин"

  СЛАВЯНСКА е полу-'телегенция,
  кочто НЕ прави разлика между:
  "кости" - "мощи" - "пача" и "свински крачета"

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Весело

  Честит празник на всички българи! По света и у нас!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 4. 4 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 892 Весело

  4estit 24 mai na vsi4ki balagari

  П.С. Съжалявам , не се сдържах

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 5. 5 Профил на lz3bupetar
  lz3bupetar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Честит празник. Най-светлият Български празник.

 6. 6 Профил на ДПС-Атака
  ДПС-Атака
  Рейтинг: 727 Неутрално

  За официален празник 24 май е обявен през 1957 г.
  ...............
  Винаги съм мислел, че бай Тошо тайно е мечтал да стане монах и е бил дълбоко вярващ православен и педофоб.
  Благодаря, бай Тошо, за светлият празник.
  Благодаря и на Св. Кирил и Методий,
  които се явяват също. като официални
  патрони на Европата !!!

  все пак аз карам влака...има две партии - БСП и ДПС, - които разполагат със собствен обръч от фирми
 7. 7 Профил на beli_brod
  beli_brod
  Рейтинг: 396 Весело

  До коментар [#3] от "Хипопотам":

  Баце, много си дебел!

  Официално: Принудителното обдухване остава до края на сезона
 8. 8 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 450 Весело

  Честит празник!

  Предците ни са били родолюбиви и достойни, дано успеем и ние да сме достатъчно добри!

 9. 9 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Честит ви празник!
  И да не забравяте да пишете на български!

  Fail with honour then succeed by fraud
 10. 10 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 782 Неутрално

  През 889 г. княз Борис се оттеглил от престола и като приел монашеско подстрижение, предал властта на първородния си син Владимир Расате (889 - 893).
  По различни пътища узнаваме, че новият княз водел „разгулен живот" и търсел съюза на немския крал Арнулф, което било в нарушение на Дълбокия мир с Византия. Но онова, което тревожело най-вече Борис, били опитите на Владимир да възстанови езичеството. Тези тревожни за държавата и делото действия накарали княза монах да препаше меч и да призове верните си следовници. С тяхна помощ свалил недалновидния си син от престола, ослепил го и го хвърлил в тъмница. След това свикал голям църковно-народен събор, и обявил волята си за приемник на сваления Владимир да бъде поставен третият му син Симеон. Съборът постановил още две много важни решения: обявявал славянобългарския език за официален, а новопостроения град Велики Преслав, - за столица на българската държава.
  Пряка последица от решенията на Преславския събор била подмяната на гръцкия клир с български. По това време вече били подготвени първите български духовници сред Кирило-Методиевите ученици, което създало предпоставка за българизация на Българската църква. Княз Борис починал в мир на 2 май 907 г. Благодарната българска църква го канонизирала за светец.
  За онова време ползването на чужди езици било обичайна практика и за други ранносредновековни държави. За България обаче това било особено опасно, тъй като въздействието на гръцкия език се подсилвало от близостта на Византийската империя, която била и политически противник на България.. Опит да се компенсира липсата на собствена писменост са надписите, съставени от прабългарски думи, но написани с гръцки букви, и руните, за които споменава в съчинението си Черноризец Храбър. През IX в. сред християнските общества се разпространява мнението за трите „свещени" езика: еврейски, гръцки и латински. Езиковата толерантност във Византия е причина за създаването на няколко превода на Свещеното писание много преди появата на славянската писменост. Такива имало на арменски, коптски, абисински, арабски, готски и дори хунски. По този начин империята привързвала трайно към своята култура покръстените от нея народи, още повече че преводите на споме-натите езици били направени от гръцки език.
  Началото на славянобългарската писменост и просвета неразривно е свързано с живота и делото на Константин и МетодийСпоред жити-ята те били родени в Солун в семейството на друнгария Лъв - помощник на солунския управител. Майка им Мария произхождала от солунските славяни и въпреки че рано овдовяла, успяла да възпита и изучи децата си по най-подходящия за онова време начин.. Методий бил по-големият брат роден през 815 г. и на младини изпълнявал длъжността архонт (управител) на област, населена със славяни някъде в Северна Гърция или Егейска Тракия.
  Житията недвусмислено твърдят, че по-даровитият в книжовните занимания бил Константин, за който се знае, че е роден през 826 г. Константин продължил образование-то си в известната Магнаурска висша школа, за която бил препоръчан от втория човек в им-перията - логотета Теоктист. За кратко време той успял „да изучи Омира и геометрията, а при Лъв и Фотий - диалектиката и всичките философски науки, а освен тях риторика и аритметика, и астрономия, и музика, и всички други елински изкуства". По препоръка на Фотий, Константин станал преподавател в Магнаурата, където получил прозвището „философ".Византийското правителство изпратило Кирил на отговорна мисия при сарацините (арабите). Константин провел диспут с мюсюлманските имами и защитил блестящо християнските догми, без да засегне вярата им. През 855 г. Константин внезапно изоставил светските ангажименти и отишъл при брат си Методий в малоазийския манастир „Полихрон". Причината за уединението била свързана със създаването на славянската азбука. За това научаваме от Черноризец Храбър, който сочи 855 като година на сътворяването на азбуката. През 860, двамата братя били натоварени с друга отговорна мисия при кримските хазари, но християнизаторската мисия при хазарите нямала успех.
  Когато княз Ростислав изпратил пратениците си в Константинопол, преследвал две основни цели: да сключи военен съюз с Византия и да издейства проповедници на славянски език. През следващата 863 г. славянските първоучители пристигнали във великоморавската столица Велеград. Посрещнати сърдечно от княз Ростислав им предоставил всички възможности за спокойна работа. Според данните, с които разполага науката, азбуката, която братята донесли на моравците, била глаголицата. Просветителската дейност на светите братя във Великоморавия продължила повече от четиридесет месеца. През това време отстраненото немско духовенство им създавало всевъзможни затруднения Ето защо славянските първоучители трябвало да потърсят съвет и подкрепа в Константинопол, който благословил начинанието им. По настояване немското католическо духовенство бил устроен публичен диспут, на който се обсъдила тезата за „трите свещенни езика". Константин-Кирил философ блестящо защитил правото на народите всеки да слави Бога на свой език. В Рим ги посрещнал вече новоизбраният папа Адриан II (867 - 872), който заедно с тях отслужил литургии на латински, гръцки и славянски. Последното е особено важно, тъй като означавало пряко признание на славянския език. Нещо повече, папата благословил славянските книги и ръкоположил в духовни санове някои от учениците на братята. По същото това време в Рим се намирал спе-циалният пратеник на княз Борис - кавхан Петър. наблюдавал и дейността на славянските първоучители, която княз Борис, макар и от разстояние, следял с голямо внимание.
  Константин философ се разболял тежко и на 14 февруари 869 г. починал. Четиридесет дни преди да склопи очи Константин приел монашеска схима (строг обет) и името Кирил, с което останал в историята.." Тялото на св. Кирил били положено в храма „Св. Климент" („Сан Клементе", Италия), където и до днес се пази неговият гроб.. На 6 април 885 г. архиепископ Мстодий починал и бил тържествено погребан в моравската столица Велеград. Смъртта на Учителя била сигнал за незабавна разправа с учениците му. Трима от учениците на Методий - Климент, Наум и Ангеларий, се добрали до боритаркана (градския управител) на Белград с надежда час по-скоро да намерят приют в България, за която, както пише житиеписецът, „мислели и се надявали, че била готова да им даде спокойствие".
  Устроеното от княз Борис посрещане на прокудените Кирило-Методиеви ученици било ясен знак, че България откликва съпричастно на славянската просветителска кауза. Учениците били удобно настанени и в дълги беседи с княза начертали пътищата на просветителското дело в България. Внезапно Ангеларий починал, и било решено Наум да организира свой кръжец от книжовници в Плиска, а Климент да отиде в Македония (в т. нар. област Кутмичевица). Средища на просветителската дейност станали градовете Охрид, Девол и Главница. Климент се заел с голямо усърдие да просвети безкнижните си сънародници. За седем години успял да обучи над 3500 ученици, много от които приели духовен сан и като свещеници продължили обучението на други българи из цялата страна.
  През това време Климент, „измислил други писмена (букви), по-ясни от ония, които изнамерил Кирил". Учените са единодушни, че става дума за изнамирането на кирилската азбука (наречена така в чест на св. Кирил). През 893 г. настъпила промяна в полезно- монотонния живот на Учителя. Новият княз Симеон настоятелно помолил светителя да приеме епископския сан и духовното ръководство на Кутмичевица. Така Климент станал „пръв учител на български език", което ще рече, че пръв между българите се увенчал с този сан. Новите задължения накарали Климент с неохота да се оттегли от учителството. За заместник бил изпратен съученикът му Наум Мизийски, който помагал на епископа до края на дните си през 910 г. Климент надживял съученика си и починал в мир на 27. .916 г. Заради заслуги пред отечеството и заради народополезната им дейност българската църква канонизирала Климент и Наум за светци.
  В навечерието на бележития Симеонов „Златен век" в България били изградени солидните основи на славянобългарската просвета и книжовност. Несъмнен исторически факт е, че България спасила славянското просвещение не само като му дала подслон след моравския разгром, но и като създала творби, които станали първооснова на славянските литератури десетилетия по-късно. В българската историческа наука няма колебание - това е един от най-значимите приноси на националната ни култура в целокупното европейско просвещение.

 11. 11 Профил на slavper
  slavper
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "barcelonski":

  Не желая да споря на този светъл празник, но как да кажем, че Кирил и Методий са българи, като дори не са преживяли и една минута в пределите на държавата България? И какво срамно има в това да си част от славянската общност? Защото славяни са и чехите, словаците, поляците...

 12. 12 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1254 Весело

  Честит празник на всички, които пишат във форума на "Дневник"!
  Най-хубавия празник на българите!

  Слава на Украйна! Слава на украинските герои!
 13. 13 Профил на emottt
  emottt
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Честит празник на всички Българи.За мен това е датата на която трябва да честваме националния си празник, а не 3 март.Все пак единствено писменоста не е спасила от изчезване през вековете

 14. 14 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Честит празник братя българи!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 15. 15 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 716 Любопитно

  Честит празник на всички! 24 Май е много автентичен и красив празник...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 16. 16 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Честит празник на писмеността! Ще използвам повода да призова всички, да се стараят да я съхранят като не ги мързи да пишат грамотно и съблюдават децата им да правят същото!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  " И какво срамно има в това да си част от славянската общност?"

  Не е срамно,но не е истина!

  http://history.rodenkrai.com/new/akcenti/dnk_v_podkrepa_na_teoriqta_za_proizhod_na_bylgarite_ot_pamir.html

  http://internetreklama.com/bulgaria/bulgarians/

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "slavper":

  Не желая да споря на този светъл празник, но как да кажем, че Кирил и Методий са българи, като дори не са преживяли и една минута в пределите на държавата България ?
  =====================

  Славчо,
  Климент Охридски е писал кирилицата.

  Той е българин !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Честит празник на всички българи!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#11] от "slavper":

  Горното е отговор но № 11 .

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Напред науката е слънце... без буквите и писмеността тя няма да бъде овладяна, така че четете, учете се достигайте до слънцето.
  И ний сме дали нещо на света!

  ура и да живей!!!
 22. 22 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Никой не твърди, че Кирил и Методий са българи, те по-скоро са византийци, доколкото баща им е бил имперски служител в Солун. Да благодарим на византийския император от онова време мисля, че беше Михаил, с чиято санкция изобщо се пристъпило към създаването на славянска писменост, едва ли на някой бг владетел това би му хрумнало....И после на Борис, че е прозрял и е наложил идеята, че за да просъществува един нарад трябва да има култура, духовност, която се разпространява чрез словото, да благодарим и на Климент, Наум и другите, които са се справили блестящо със задачата, аруснаци, белоруси и другите да благодарят вкупом на нас, които сме запазили този духовен извор...

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Новината е публикувана в 8:00. Един час по-късно тя още стои встрани, във филтъра, вместо като централна новина.

  Призива на г-жа Аштън може да отиде горе, това за ДПС - назад. Ама се иска редакторска политика и българско самосъзнание за целта.

 24. 24 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 616 Любопитно

  И германския /немския/ език е създаден в България северна !
  В 348,, заради религиозните преследвания от главен готически, вероятно Athanaric [ 3 ] е получил разрешение от Констанций II да мигрират със стадото си в Мизия и да се установят в близост до Никополис ад Иструм , в това, което сега е северна България .
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ulfilas
  Gothic е изчезнал език германски на реченото от готите.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gothic_language
  Езикът оцелява като вътрешен език в Иберийския полуостров (дн. Испания и Португалия) едва през 8 век, и франкски автор Walafrid Страбон пише, че все още се говори в по-ниската Дунав област и в отделни планински райони в Крим в началото на 9-ти век (виж Кримската готически )

 25. 25 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Честит празник на всички Българи!
  Днес е ден на Българската (а не на славянската) писменост и култура! Това трябва ясно да се каже! Панславизмът по московски изкълчи и заличи българския елемент от историята на писмеността, езика и културата, но историческите факти са неоспорими. Тази азбука е създадена в България, от Българи за Българи. ГЛАГОЛИЦАТА на светите братя е създадена специално за славянските народи по поръчка на императора. А така наречената КИРИЛИЦА се появява по-късно в България (Ангеларий, Климент, Наум, Горазд, Сава) и се утвърждава като основна писменост. Повече от сто години по-късно, при приемането на християнството от руското княжество, БЪЛГАРСКИ монаси с БЪЛГАРСКИ книги, написани на тогавашния БЪЛГАРСКИ език с БЪЛГАРСКИТЕ букви просвещават и покръстват "братушките". Тогавашният СТАРОБЪЛГАРСКИ език, наричан сега незнайно защо черковно-славянски ?, става основа (баща) на сегашния "русский язык" и “србски jезик“. Гордейте се и не забравяйте кои сме и какви сме!

 26. 26 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 439 Неутрално

  ИСТОРИЧЕСКИ ПАРАЛЕЛИ
  През 2009 г. Франция отбеляза раждането на френският официален език. 1539 г. Франсоа 1ви с декрет обявява френския език като официален за кралската администрация, съдебната система и всички документи касаещи ежедневния живот.
  - България – През 893 г. Симеон Велики, обявява писмеността и езика на Кирил и Методий за официален език на българската държава и църква! Баща му цар Борис 1ви с ловки дипломатически маневри реализира признаването на българския език като четвърти език на християнството (заедно с иврит, гръцки и латински) от римският папа и константинополския патриарх.
  - Разликата е точно 646 години в полза на България.

 27. 27 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Весело

  "България чества деня на писмеността си"...
  Какво ли празнуват цигани и турци, които не могат да пишат на български език? И все пак:
  - Честито, пишещи Българи! И пишете, пишете...
  Както е писано - Светът е пропищял, защото де който може е прописал... А който не може да пише - да преписва...

 28. 28 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  До коментар [#24] от "sewer70":
  Това показва че коренните жители в България са с произход от Свещената Римска Империя и по късно оцапани от от северо източните монголи /681 г./ и от там идва разделението на днешните българи. До 1944г са преобладавали в управлението на България потомците на Свещената Римска Империя с подмолната борба на източните монголоиди /партизани/. С помоща на СССР/РФ/ 1944г. по простата част -партизаните вземат управлението избиват умната част на населението и до днес България е в окаяно състояние.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 29. 29 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Бих си пожелал на днескашния ден историците ни да свършат малко работа и да изровят сериозни факти за произхода на двамата братя.
  Искам да знам истината, и ако тя е, че те са били наистина българи както пише по някои форуми, тя да бъде разгласена най-сетне. Омръзна ми да ни крадат ценностите, които и без това не са много..

  Fail with honour then succeed by fraud
 30. 30 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Не е случайно,че БКП върхушката, новите "боляри" и "капиталисти" използват израза в тесни кръгове -"Аз съм роден в Рим" . Знаейки истинската история на България, а не съвецкия /руския/ вариянт за масовата публика който задължително се изучава в училищата по социализЪмЪт.
  Новите "капиталисти" и "боляри" само че са наследници на партизаните монголи . ГенЪт си е Ген и с насилствени приказки и терор не се подобрява, все си е партизански!

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 31. 31 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "barcelonski":

  Честит празник на всички българи!А на теб ще ти кажа спокойно бе,ще излезне приматката и ще каже че тя я е написала азбуката.Знам че ще поверваш.

 32. 32 Профил на uzunov1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  Честит празник Нация !

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 34. 34 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#30] от "KK 1917":

  О'кей . Съгласен съм с теб, че историята ни е фалшифицирана . Ама е редно да дадеш линк към тезата ти за Рим и българите .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 35. 35 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#28] от "Gouverneur général":
  Гувернантката намира професионална реализация в обслужващата сфера. Не искам да те обиждам, но как може толкова много глупости да си написал "Gouverneur général" и то само в няколко реда. Само да вметна, че толкова глупости на едно място не съм чел скоро.

 36. 36 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#24] от "sewer70":
  Кой ли не е минал през България и не си е оставил семето, като първи са ГОТИте а последни са монголите.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Roman_Empire_117AD.jpg
  500-годишната Римската република , която предшества, е била отслабена през няколко граждански войни .
  Римската експанзия започва в дните на републиката, но империя достига най-голяма степен при император Траян : по време на царуването на Римската империя се контролира около 6.5 милиона квадратни километра от земната повърхност. Поради огромната империя и дълга издръжливост, институциите и културата на Римската империя е оказала дълбоко и трайно влияние върху развитието на езика, религията, архитектурата, философия, право, както и форми на управление на територията се уреждат, по-специално Европа, и посредством европейската експанзия в целия съвременен свят.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Empire
  Мизия ( латински , гръцки : Μοισία ) [ 1 ] е древна римска провинция , разположена в Балкана , по протежение на южния бряг на река Дунав . Той включва териториите на днешна Северна република Македония , Южна Сърбия (Горна Мизия), Северна България , Добруджа румънските , Южна Молдова , и Буджак (Долна Мизия).
  В древни географски източници, Мизия била ограничена на юг от Хемус (Балкан) и Scardus (SAR) планина, на запад от Drinus (Дрина) река, на север от Donaris (Дунав), а на изток от Euxine (Черно море).
  Районът е бил населен предимно от траки, даки ( трако - даките ), илирийски и трако-илирийски племена. Името на региона идва от Moesi , трако-дако народи, които са живели там преди римското завоевание .
  След 238 "АД, Мизия често нахлуват или загубили от Дачиан Карпи , и на Изток германските племе на готите , които нахлуват в Мизия 250. На сериозен натиск от хуните , готите отново преминават Дунав по време на царуването на Валент (376) и с негово разрешение се установява в Мизия. След като постоянно, кавги скоро се е случило, и готите при Fritigern побеждава Валент в голяма битка близо до Одрин . Тези готите са познати като Moeso-готите , за които Ulfilas направи готически превод на Библията .
  http://en.wikipedia.org/wiki/Moesia
  В тюркските българи (известни под имена като Onogurs , Kutigurs или Honogondurs ), пристигащи от Централна Азия , нападнат Мизия през 6 век. В 7-ми век на Византийската империя губи на територията на българите, който основава Първа българска държава .
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Roman_provinces_of_Illyricum%2C_Macedonia%2C_Dacia%2C_Moesia%2C_Pannonia_and_Thracia.jpg

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 37. 37 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1391 Весело

  Честит празник на всички, които употребяват кирилица!
  Някой забеляза ли началната страница на Гугъл днес?
  Много мило

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 38. 38 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  Честит празника на БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА!
  Честит празник на БЪЛГАРСКОТО СЛОВО!
  Честит празник на БЪЛГАРСКОТО ЗНАНИЕ!

  Честит празник на всички учители, университетски преподаватели и учени! Достойнството ВИ да пребъде!

  Знанието е сила! Знанието за знанието - ДОМИНАЦИЯ!

 39. 39 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 893 Весело

  Честит Празник, Народе Български!

  Празнувайте, а не се карайте по стар български обичай! Докараха ни до дередже да се обиждаме на българи и славяни. А такива празници би трябвало да ни обединяват все пак!!!

  Празнувайте и се подгответе за сеира довечера. Я Болен, я Гоце, я някой друг ще изскочи с поредната простотия и "усвояване" на празничната енергия...

  Но ние сме им свикналЕ, на'лЕ?

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 40. 40 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Чета повечето мнения, и установявам че от Празника на Просветата в България отдавна е останал само празника... Тъжно.

  Днешната азбука, на която пишем, драги ми съфорумци, е наистина "славянска" азбука, защото е донесена в България от Русия!!! Най-малкото това е основание да се счита за славянска, а не за българска.
  Ние пишем в момента на т.нар."гражданский шрифт", съставен в Холандия по поръчка на руския цар Петър Първи. В България е навлязъл около 1830 година. По-късно е наречен 'кирилица', отново в Русия, и то на основата на грешно заключение от стар текст.
  Старата, българската азбука (никога не се е наричала кирилица) е имала 48 букви и повечето от вас няма да успеят да прочетат дори една цяла дума, написана с тях...
  Почетете малко бе, в деня на писмеността ни се пообразовайте малко, пък било и от Уикипедията:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 41. 41 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  До коментар [#1] от "barcelonski":

  Барселонски, веднъж и аз да съм съгласен с това кето си написал в първия си пост!
  Не се връщай към чалгаризираното си предишно битие.
  Честит празник!

 42. 42 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Честит 24 май на всички българи!
  Празник, който ни дава самочувствие и гордост, че сме българи!


  До коментар [#23] от "Читател":
  Усетиха се 10:00 минава, но вече е централна новина.

  До коментар [#37] от "Манолов":
  Още от снощи Google "прописа" на български
  Така бе и на първи март, когато отбелязаха и този български празник. От мен имат искрени поздрави!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 43. 43 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#33] от "ARRI":
  Честит да е и на теб, "ARRI"!
  Самата дума нация е с латински корен и произлиза от глагола раждам, но кръвните връзки, общият произход
  не са определящи в обособяването на нациите. Нацията е общност от хора, обединени от обща история, културно наследство и дух.

 44. 44 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1678 Любопитно

  Теми много и доста сложни: примерно доколко "българска" е азбуката, доколко "българи" са Кирил и Методий, доколко "кирилицата" има не6то об6то с "глаголицата" (създадена от хората които сега честваме).
  Факт обаче е че България е просперирала когато е "залагала" (средства, усилия, приоритети на политиката) на образование и знание.
  Дано някой си го припомни, че иначе...

  Не е зле да се напомни между другото, че катедралният храм на София, построен основно с пари по дарения на патриоти, е бил замислен да носи името на тези най-български светци.
  По "политически съображени" е кръстен на един чуждестранен крал-пълководец А.Н.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 45. 45 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  Не се карайте братя Българи . Произхода ни е ясен . Кто се има напредвид, че шопите са най-пряки наследници на атлантите, а както знаем атлантската раса е в основата на днешната , смело мога да заявя, че от ШОПИТЕ произлиза Българския род . Тва е .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 46. 46 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#41] от "AzDebil":

  Дебилски,

  понякога нямам нерви и пиша в нервен стил .....

  Хайде - честит празник.

  Най-светъл български празник.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 47. 47 Профил на nya
  nya
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей! Честит празник, Българи!

 48. 48 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#43] от "latch059":

  До коментар [#33] от "ARRI":

  Семейството, родът и нацията са системи, в които нищо не е случайно. Онова, което се случва с всеки един от членовете им, има своя причина, крие в себе си урок и предизвикателство както за отделния индивид, така и за всички останали.
  Всеки индивид, съзнава или не, носи и отговаря както за индивидуалната си карма, така и за родовата, националната, дори човешката.
  Когато се стремим да намираме извинения и оправдания за постъпките си, като се оплакваме и и обвиняваме другите и обществото за трудните моменти - ние всъщност отказваме да поемем отговорност!!!

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 49. 49 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#43] от "latch059":

  Не е вярно ! Думата нация е със шопски корени . Произлиза от ''наше село'' . Понеже сме били компактен народ и сме живяли по селата, вместо селяни се е приело да ни наричат нация . След това сме създавали държави, градове, мега полиси и пр. Точка . Наше , ние = нация !

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 50. 50 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Разстроено

  До коментар [#40] от "Athanatos":
  Светий Боже, светий Крепкий, светий Безсмертний, помилуй нас - Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος ἰσχυρός, Ἅγιος ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς.
  "Athanatos", пожали ни и не ни пиши поне днес на 24 май, тъпотиите си. Пожали ни, твоите коментари са болезнено мъчение!

 51. 51 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "Манолов":

  Съгласен съм за кармата и , че няма нищо случайно на този Свят . Даже съм чел, че България заработва много кофти карма по време на покръстването . Избиването на около 5 000 богомила, ни е коствало 500 години турско робство . Кармата още не сме я изплатили . За тва са ни и тези мъки .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 52. 52 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#40] от "Athanatos":

  Насе , аре днеска да не се караме . О'КЕЙ ???????

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 53. 53 Профил на Мъфини
  Мъфини
  Рейтинг: 284 Весело

  Честит празник на всите, дето книга могат да четат, ....на останалите ...наздраве!
  пп: Да поменем с думи на благодарност и признание не само Светите братя, а и другите от групата на Светите Седмочисленици.

  Make muffins, not war! ....Confucius :)
 54. 54 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Весело

  Ех,"barcelonskiKK 1917Gouverneur général" 3 в 1 (три в едно).
  С лош човек можеш да се разбереш, с прост никога!

 55. 55 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#44] от "B52":

  Е тук не съм съгласен с теб!
  Празника е празник заради идеята вложена в него, не заради историческите факти и събития около него. Много можем да спорим за тях.
  Както сам казваш: "Факт обаче е че България е просперирала когато е "залагала" (средства, усилия, приоритети на политиката) на образование и знание."
  Това е и една част от уникалността на този празник.
  Както е казано/изпято/ "Напред! Науката е слънце, което във душите грей!"

  Ето още един интересен исторически факт: Едва през 1986 година честването на Св. Св. Кирил и Методий е подновено, в Русия/бившата СССР/. А ние сме го чествали дори и през турското робство!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 56. 56 Профил на Мъфини
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Честит празник на всички българи! Денят на българската просвета, писменост и култура - 24май - е най- българският празник!
  Св. Кирил и Методий
  Първа книга щом хванах,
  там намерих вашто име,
  колко много аз узнах
  трябва ние да ви чтиме.

  На езика си до днес
  учим, молим се с наслада.
  Всяка слава, всяка чест
  за това на вас се пада.

  Възлюбихте своя род
  и посяхте скъпо семе,
  с неговий се радва плод
  цялото славянско племе.

  Името ни и родът
  от забвенье вий спасихте,
  към просвета в славен път
  вие нази устремихте.

  Вий пръснахте между нас
  светлото ученье ново,
  първи път от ваший глас
  чухме името Христово.

  Зарад вази можем днес,
  свети Кириле, Методий,
  да живеем с гордост, с чест
  между другите народи.

  Дорде трае наш език,
  боговдъхновени братя,

  ваший подвиг свят, велик
  ще се слави на земята.

  Дорде българин един
  още на света живее,
  като благодарен син
  вам с възторг хвалби ще пее.

  Дор ви славим - от беда
  вашта памет ще ни пази.
  Пътеводна вий звезда
  ще сте винаги за нази.

  Константин Величков

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на tes_struan
  tes_struan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#44] от "B52":

  Определено ти си човека, който трябва да ни обясни доколко българска е азбуката... точно ти, който изписваш буквичката (с неустановен, както разбрахме, произход) "ш" с цифричката 6.
  Профан!

 59. 59 Профил на Мъфини
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#50] от "latch059":
  До коментар [#52] от "ARRI":

  Дал съм само факти, които не подлежат на коментар. Не виждам за какво да се караме.
  Честит празник!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 61. 61 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Весело

  И да.. забравих, мълчаливото бдение с ръка на минусите на "beli_brod" и "lz2".Нищо лично, просто интереси, нали?
  Но според мен, да се греши е човешко, но да се прощава е просто божествено.

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#60] от "Athanatos":
  Факт е нещо, което действително е станало, случило се е или съществува. Нещо, което се привежда като доказателство.
  Факт е, че човешката глупост не само е безкрайна, но и нахална в един просташки порядък.

 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#62] от "dqdomart":
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Glagolica.png

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на criptonit
  criptonit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Честит празник на всички!

 66. 66 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Най- светлият и велик български празник !!! ДЕН на БЪЛГАРСКАТА писменост !!
  Майката на св.Кирил и Методий е не-византийка от солунско- славянка или българка- още е спорно...:)
  Княз Борис 1- е може би най- великият български цар- прогледнал в бъдещето..За да я има българската държава, народ и днес , ТОЙ е първопричината.
  .Смесица от прабългари , траки , готи , славяни-не създали никога своя държава, той "създава" - единен народ и държава, единна религия - християнството,на една територия - земя ...
  Помислете си само , КОЛКО велики племена НЕ са оставили нищо в историята, защото са нямали горното...
  НИЕ сме дали тази писменост на руснаците и т.н. ДВА века и половина , по- късно , се създава т.н. Киевска рус..))
  А СТАРОБЪЛГАРСКИЯТ език / писменост / се развива...
  '"ЗАКОН СУДНИЙ ЛЮДЯМ " на цар Борис..- как ви звучи ??? )))
  Руският език е НЕДОРАЗВИТ , неосъвременен старобългарски...
  Нещо повече , диваците от север, получват от нас ХРИСТИЯНСТВОТО, книгите , свещенослужители си , дори ..))
  и не ми говорете за "шрифтове", руски боклуци..ШРИФТОВЕТЕ не определят КАКВА , КОЯ и от къде е дошла , АЗБУКАТА ...)))
  Климент, Наум , Ангеларий, Сава и Горазд ,и цар Борис 1 - и Симеон след него....
  Петър 1-ви е ОСЕМ ВЕКА и половина , след БОРИС ПЪРВИ ...)))))

  BIG AL
 67. 67 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Весело

  В новите коментари по тази статия
  нахлу и "dqdomart-уикипедията". Изненада ни в гръб.

 68. 68 Профил на zibeltbg
  zibeltbg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  КАКЪВ СРАМ-ПОЧТИ НЯМА БЪЛГАРИ ДЕТО ДА ПИШАТ НА КИРИЛИЦА!!!

  ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ПИШЕЩИ НА КИРИЛИЦА!!!!

 69. 69 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Весело

  "dqdomart" сама си пише, сама си отговаря!
  И после сама се тупа по рамото.
  Вещицата от приказката "Снежанка и седемте джуджета" хванала вълшебното огледало в ръка и попитала:
  - Огледалце, огледалце, я кажи - коя е най-красива на света?
  Огледалото отговорило:
  - Ако се дръпнеш да видя ще ти кажа!


 70. 70 Профил на AzDebil
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#60] от "Athanatos":

  Само че,твоите профании,не обясняват,защо в Русия се пише на кирилица от началото на второто хилядолетие и староруските църковни книги са на старобългарски!Защото азбуката и писмото са пренесени от българските ученици в Русия,след което гражданското писмо се връща отново в България!

  Ето защо:Уикипедия:

  История [редактиране] Вижте също: Кирилица
  Както и останалите варианти на кирилицата българската азбука се смята за опростен вариант на глаголицата, създадена от Кирил и Методий[източник?]. Традиционно използван в България до първата четвърт на 19 век е старинен вариант на кирилицата, в който спорадично се използвани и буквите Ћ и Џ, добавени през 14-15 век.

  Преминаването от старата кирилица към руската гражданска азбука в България става някъде през 1830-те год. Улеснено е от материалното превъзходство на руската литература (печатни преси, книгоиздаване) и от разпространените по онова време панславянски идеи. .

  Българската гражданска азбука взема обратно от старата кирилица и буквата Ѫ (голям юс), която липсва в руската, но за сметка на това Ы и Э липсват в сравнение с руската версия.

  Съвременната българска кирилица добива окончателния си вариант, когато при правописната реформа от 1945 г. биват премахнати буквите Ѣ (ят) и Ѫ (голям юс).

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  http://www.pravoslavieto.com/history/09/Chernorizets_Hrabur/index.htm
  "В зората на българската литература Черноризец Храбър създава оригиналното полемично съчинение "О писменехь" ("За буквите", което спонтанно, сякаш с единствен скок, заема място сред постиженията на най-блестящите умове в Европа. С него той става родоначалник не само на патриотичното направление в литературата ни, съдбоносно за оцеляването и възраждането на българския народ, но и на хилядолетното съзнание на народа ни за общочовешката ценност на българската култура. Личността на писателя обаче, въпреки всеобщата почит и признание на делото му, си остава най-загадъчната между големите личности в нашата национална история.Без съмнение, авторът на "Сказание за буквите" е бил черноризец, т.е. монах, най-низшата степен на църковната йерархия, т.нар. "малка схима". Да бъде държан на най-ниско стъпало в Църквата човек с толкова изумителна култура означава, че тогавашните църковни сановници не са ценили знанията и дейността на писателя."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Празнично карнавално шествие и роккупон ще има пред НДК след 12 часа. Идеята на първото издание на "Карнавала на азбуката", организиран от Министерството на културата, общината и Mr. Rock Music е да се разчупи традицията за протоколно отбелязване на празника.
  Идеята е да се разчупи традицията. Къде е Йордан Йовков да констатира : "Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!"

 74. 74 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#66] от "BIG AL":

  Най-малко аз мога да бъда наречен "руски боклук"
  Аз съм отявлен русофоб.

  Да се казва, че майката на Кирил и Методий не била славянка, а българка е меко казано смешно. По ония времена под Българин се е разбирало именно (пра)българин, тъй като смесването на етносите и образуването на българска нация е станало доста след това, именно следствие политиката на Борис и Симеон.
  Започваме да приличаме на македонците, с техните напъни на псевдо-науката им да изкарат всичко македонско.
  Делото на Светите братя, както и на техните ученици, както и на Цар Борис/Михаил и сина му Цар Симеон са наистина колосални и са изначалната точка на вековната ни култура.
  Поклон!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 75. 75 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#71] от "lz2":

  Аз какво казах?!?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 76. 76 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#66] от "BIG AL":

  "...Помислете си само , КОЛКО велики племена НЕ са оставили нищо в историята, защото са нямали горното... "
  -------------------------------------------------------------------------
  Народите без писменост са обречени всичко, което ще се знае за тях след векове, да достига чрез перото на чужденци. И дори това не е сигурно. Те биват увековечавани само ако успеят да привлекат вниманието на съседите или враговете си, така че техните летописци и хроникьори да ги включат в творенията си.

  http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/575-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B6%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B5.html

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До всички, сложили минуси на постовете за глаголицата:
  "БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК
  Език свещен на моите деди
  език на мъки, стонове вековни,
  език на тая, дето ни роди
  за радост не - за ядове отровни.

  Език прекрасен, кой те не руга
  и кой те пощади от хули гадки?
  Вслушал ли се е някой досега
  в мелодьята на твойте звуци сладки?

  Разбра ли някой колко хубост, мощ
  се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
  от руйни тонове какъв разкош,
  какъв размах и изразитост жива?

  Не, ти падна под общия позор,
  охулен, опетнен със думи кални:
  и чуждите, и нашите, във хор,
  отрекоха те, о, език страдални!

  Не си можал да въплътиш във теб
  създаньята на творческата мисъл!
  И не за песен геният ти слеп -
  за груб брътвеж те само бил орисал!

  Тъй слушам сè, откак съм на света!
  Сè туй ругателство ужасно, модно,
  сè тоя отзив, низка клевета,
  що слетя всичко мило нам и родно.

  Ох, аз ще взема черния ти срам
  и той ще стане мойто вдъхновенье,
  и в светли звукове ще те предам
  на бъдещото бодро поколенье;

  ох, аз ще те обриша от калта
  и в твоя чистий бляск ще те покажа,
  и с удара на твойта красота
  аз хулниците твои ще накажа.
  Пловдив, 1883

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#74] от "Athanatos":
  Тъй солунските двама братя насърчаваха дедите ни... О, минало незабравимо, о, пресвещени старини!
  Такива са двамата солунски братя Константин Кирил-Философ и Методий. Светите равноапостоли братя Кирил и Методий - първоапостоли и първоучители на почти всички славяни и техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Константин и др. получили блестящи условия за разгръщане на проповедническа, просветителска и книжовна дейност от страна на нейния владетел княз Борис I - Михаил (852-889; +907), който се изявил в ролята си на спасител, покровител и вдъхновител на славянската писменост и книжнина.

 79. 79 Профил на Логика
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на neumornia9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на neumornia9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#81] от "neumornia9":
  В "Синодика на Българската църква" непосредствено сред възхвалите за българските царе от Ранното средновековие е въздадена вечна памет на онези, които сътвориха и увековечиха славянското и българското книжовно слово:
  "На Кирил Философ, който преведе Божественото писание от гръцки език на български и просвети българския, новия втори апостол... – вечна памет. На неговия брат Методий, архиепископ на Моравия Панонска, тъй като и той много се е потрудил за славянската книга – вечна памет. На неговия ученик Климент, епископ на Велика Морава, и на другите негови ученици Сава, Горазд и Наум и Ангеларий, тъй като и те много са се потрудили за славянската книга... – вечна памет."Земята на апостолата на Кирило-Методиевите ученици бе България на княз Борис І - Михаил и на цар Симеон Велики (893-927), нашата родна земя. В цялата си многовековна и страдалческа история тя завинаги остана под покровителството на Светите Седмочисленици.
  Това не бива никога да се забравя!


 83. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#81] от "neumornia9":
  Грешите. Но е разбираемо за Вас- не става въпрос за турската азбука, така, че поне на днешнипя празник на българската писменост и култура замълчете. Май в МИТ не ви учат, че по-лесно се приобщават хората към чужда култура и по-лесно се манипулират не като се отхвърля националната им идентичност - това предизвиква втвърдяване на тона и обратен ефект, а чрез елементарно признаване на приноса на културата им Както писах и снощи, на МИТ им куца бизнес интелиджънс девелопмента. Зная , че не ви харесва българския език, та за това използвах английския

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 84 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#82] от "latch059":
  Климент Охридски, Наум Мизийски и Константин Преславски – тези титани на българското и славянското духовно пробуждане през Средновековието – ги възправя в монументален, неестествен ръст, сякаш те не са действителни творци и личности, а митични герои. Може би това е действителното измерение на тяхната огромна значимост в българската, славянската и европейската история.


 85. 85 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#74] от "Athanatos":

  Е , ако не си русофил,извинявай , но можеш поне малко да прочетеш за хан Кубер- брата на Аспарух, за обсадата на Солун от него и заселването на прабългари - из този БЪЛГАРСКИ край :)) - части от днешна Гърция , Македония и Албания ...))

  BIG AL
 86. 86 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 727 Гневно

  Сега очаквам да се появят познатите ни форумни турчета изслници и да започнат с налудничавите си опити да убеждавт, че историята ни е фалшифицирана и "лъжлива". Коментар [#80] е нагледен пример за това. Аре спрете се бе, поне днес ни спестете обичайнита си про - турска пропаганда.


 87. 87 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Весело

  Честит празник, българи!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 88. 88 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#81] от "neumornia9":
  Разбира се, че са били ромеи (римляни, византийци).
  Ромейските дипломати, братята Кирил и Методий...
  Ромеите решават да изпратят братята Кирил и Методий от Солун – градът с близо двухилядолетна християнска история още от времето на св. апостол Павел, градът на св. Димитър и на св. братя Кирил и Методий, втората столица на ромейската империя, световeн център на християнската култура и изкуство.

 89. 89 Профил на neumornia9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на neumornia9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#86] от "scorpion":
  Нека им отговорим с "Върви народе възродени" - химна на българската писменост, просвета и култура!
  "Върви, народе възродени,
  към светла бъднина върви,
  с книжовността, таз сила нова,
  ти чест и слава поднови!"

  http://www.youtube.com/watch?v=mMM5uWZPW1k&feature=related

  http://24-may.balkanfolk.com/text-notes-varvi-narode-vazrodeni.php

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#89] от "neumornia9":
  А такива като теб- турски граждании със средно образование, родени след септември 1975г., турското разузнаване МИТ ги наема на работа и им плаща заплати

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 93. 93 Профил на veskes1
  veskes1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "barcelonski":

  Честит празник и да благодарим на двамата византийски братя

 94. 94 Профил на veskes1
  veskes1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Честит празник и да благодарим на двамата византийски братя

 95. 95 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Честит празник, българи!


  Поне днес не спорете кой българин, кой славянин и т.н. Важното е, че сме от малкото народи със собствена азбука и че тя ни е помогнала да се съхраним като народ през най-мракобесните страници от нашата история.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 96. 96 Профил на neumornia9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Логика
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:22 на 24/05/2011 от неговия автор.

 98. 98 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело


  До коментар [#96] от "neumornia9":
  Не позна- отиваме със съпруга ми да се поразходим малко и да празнуваме нашия, най-българския празник 24 май. А ти не забравяй, че пишеш във български сайт Не е лошо всички съфорумци да отбележат поста ти с ! - интересно, колко нови ника ще си направиш тогава, за да си получиш заплатата от МИТ? Хайде- ти трябва да си заработиш заплатата, а ние, обикновените българи отиваме да си отбележим празника на българската идентичност

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 99. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#92] от "dqdomart":
  "Турското разузнаване набира агенти с български език."
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/09/27/966398_turskoto_razuznavane_nabira_agenti_s_bulgarski/#comments
  Харесва ли ти или не- тази новина достигна и до "Дневник"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 100. 100 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#81] от "neumornia9":
  За запазените позиции на гръцкия език в Източната империя, можем да съдим още от времето на Теодосий II Калиграф. Знаем, че към 425 г. е открита първата висша школа в Константинопол, която по същество е първия средновековен университет. Имала тридесет и един преподаватели, от които петнадесет преподавали на гръцки език! И това не е от някаква авангардност или любов към гръцкия език. За римляните, когато завладяват Изтока, гръцкия език е даденост и всекидневие, а не толкова някаква придобита езикова култура или пък красноречие. Изключително популярен за времето си сред поданиците на Империята, особено в източната й част. Споменатите преподаватели получавали голяма държавна заплата и след двадесет и осем годишна служба ги пенсионирали, като до края на живота си, се издържали със солидна държавна пенсия.Предполагаемо гръцкия език е със статут на официален още от врeмената на Тиберий II и Маврикий, т.е той е официален наедно с латинския почти 50 години, преди Ираклий I през 629 г. да се титулува вече василевс, вместо август. Това от страна на императора навярно пък е своеобразен жест към всички гръкоговорящи, подкрепили го по време на кампаниите от 622 г. - 628 г. От друга страна, интересно е кога точно латинския въобще престава да се използва официално в Римската империя. Мисля, че Юстиниан II беше последния император, който сече монети с надписи на латински. Би трябвало в периода 641 г. - 685/695 г. окончателно да е отсеен и позабравен простонародния латински, ако въобще са го говорели някои от поданиците на Изток. Значи, поне до края на VII век имаме своеобразен официлен билингвизъм в Империята, като още при Ираклий е даден приоритет на гръцкия език. А защо е даден приоритет на гръцкия език? Мисля, че не е толкова трудно да се досетим: още от времената на Диадохите този език се използва по крайбрежието на Средиземно море.Впрочем, ако отидете в подлеза на Министерския съвет, ще намерите един посветителен надпис на храм от времената на Марк Аврелий и Луций Вер - на чист гръцки.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK