Посланик на САЩ според Wikileaks: "Атака" и ДПС се използват взаимно в симбиоза

Атака" и ДПС се използват взаимно в симбиоза, за да галванизират електоралната си база. Това пише бившият посланик на САЩ в София Нанси Макълдауни през юни 2009 г. Заключението е в секретни дипломатически доклади, публикувани от WikiLeaks в сайта "Биволъ".


Дипломатът докладва за действията на по-малките политически формации, тъй като се е очаквало ГЕРБ да не успее да събере абсолютно мнозинство за правителство, което се и случи. "ДПС на автократичния лидер Ахмед Доган" е определена като "машина за правене на пари". "Злоупотребите с еврофондове в министерствата, контролирани от ДПС, са основен фактор за негативния публичен имидж на правителството на тройната коалиция и ниската му популярност", пише Макълдауни.


"Атака" е описана като партия на "екстремисти отляво и отдясно, огорчени от прехода и бивши офицери от армията и полицията". За формацията на Волен Сидеров посланикът смята, че "не е приемлива като коалиционен партньор, но може да играе като балансьор, предлагайки неформална подкрепа за правителство на малцинството".


Макълдауни описва участието в политическия живот на "Синята коалиция" като "последен шанс да се спаси автентичното център-дясно, маргинализирано от корупционни скандали и сблъсъци на егото".
В докладите си посланикът определя изборната кампания като процес, който вади едни "боклуци" от парламента и вкарва там други.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK