На 12 юни ще са предварителните избори на Синята коалиция за президент и кмет на София

На 12 юни ще са предварителните избори на Синята коалиция за президент и кмет на София

© Красимир ЮскеселиевСинята коалиция насрочи за 12 юни отворените предварителни избори за кандидатите за президент и кмет на София. На тях ще се явят Светослав Малинов от ДСБ и Румен Христов от СДС като претенденти за държавен глава и Прошко Прошков ДСБ и Владимир Кисьов от СДС - за столичен кмет.


Зад споразумението за датата на изборите застанаха всички партии от Синята коалиция - СДС, ДСБ, Българска социалдемократическа партия на Йордан Нихризов, Обединени земелци на Петя Ставрева и Радикалдемократическата партия на Захари Петров. Ставрева отбеляза ,че партията й подкрепя споразумението и съвместното участие на изборите, но ще подпише документа по-късно след решение на националното ръководство.


Ние сме демократи хора и като такива направихме известни отстъпки пред ДСБ за датата на изборите, каза Мартин Димитров. Според Костов пък 12 юни не е компромис, а "минимализиране на риска хората да останат в неведение къде и кога ще се гласува".
СДС настояваше гласуването да не е по-късно от 29 май, докато според ДСБ трябва да има 25-дневна кампания, след като партията излъчи също с вътрешен вот собствените си кандидати, което пращаше предварителните избори към началото на юни. 


На изборите могат да участват всички български граждани, съобщи лидерът на СДС Мартин Димитров. Десният съюз ще огласи допълнително конкретни правила за гласуването. По предварителни данни се очаква да бъдат разкрити близо 700 секции в страната, казаха председателите на щабовете Веселин Методиев (ДСБ) и Борис Марков (СДС). 


Изборният ден ще е от 8 до 20 часа на 12 юни. Ще бъде сформирана избирателна комисия на централно ниво с представители на всички партии в десния съюз, както и комисии по места, които ще съвпадат с традиционнните 31 избирателни района. Ще бъдат определени и секционни комисии, от които се очакват предложения къде точно да могат да гласуват желаещите - в училища, читалища и т.н.


В отговор на въпрос колко ще струват предварителните избори Борис Марков изчисли, че сумата няма да надвишава парите за национална конференция на всяка от партиите в съюза. Според Мартин Димитров пък това ще  бъдат най-добре изхарчените пари за предстоящите избори - няколко десетки хиляди лева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK