Посланикът на Холандия: Техническата готовност за Шенген не помага, ако на границата има корупция

Посланикът на Холандия: Техническата готовност за Шенген не помага, ако на границата има корупция

© Юлия ЛазароваЧленството на България в Шенген трябва да бъде обвързано с постигането на критериите, заложени в мониторинга на Европейската комисия върху правосъдието и вътрешния ред. Тази теза, подкрепяна от Франция, Германия и други държави - членки на ЕС, повтори и посланикът на Холандия у нас Карел ван Кестерен в интервю за радио "Дойче веле". По думите му, преди да даде подкрепата си за влизането на България в Шенген, страната му трябва да се увери, че напредъкът на София в областта на върховенството на закона е необратим.


Според Карел ван Керстен България е демонстрирала прогрес в техническото укрепване на граничния контрол. В същото време при посещението си на българо-турската граница министърът по европейските въпроси на Нидерландия Бен Кнапен е заявил, че "техниката няма никакво значение, ако след подадената му банкнота от 100 евро операторът просто си извърне главата настрана и даде път на пълния с нелегални емигранти камион да премине на българска територия".


"Въпросът, който министър Бен Кнапен зададе, бе дали след влизането в шенгенското пространство България просто няма да се отпусне върху постигнатото и всички порочни практики в нея да се върнат по местата си", допълни той. И отново подчерта, че шенгенското членство на България изисква очистване от корупцията и сигурност в съдебната система.
Затова Холандия очаква да види оценката за страната ни в годишния доклад на Еврокомисията по механизма за сътрудничество и контрол. Очаква се той да излезе през юли и от него ще зависи подкрепата за членството на България в свободното европейско пространство.


По-рано този месец министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов също съобщи, че нагласата на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието е да изчакат мониторинговия доклад на Европейската комисия, преди да вземат решение за присъединяването на Румъния и България. За приемането на нови членове в Шенген е необходимо единодушно решение от 25-те страни - членки на свободната зона.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK