Посланикът на Холандия: Техническата готовност за Шенген не помага, ако на границата има корупция

Посланикът на Холандия: Техническата готовност за Шенген не помага, ако на границата има корупция

© Юлия ЛазароваЧленството на България в Шенген трябва да бъде обвързано с постигането на критериите, заложени в мониторинга на Европейската комисия върху правосъдието и вътрешния ред. Тази теза, подкрепяна от Франция, Германия и други държави - членки на ЕС, повтори и посланикът на Холандия у нас Карел ван Кестерен в интервю за радио "Дойче веле". По думите му, преди да даде подкрепата си за влизането на България в Шенген, страната му трябва да се увери, че напредъкът на София в областта на върховенството на закона е необратим.


Според Карел ван Керстен България е демонстрирала прогрес в техническото укрепване на граничния контрол. В същото време при посещението си на българо-турската граница министърът по европейските въпроси на Нидерландия Бен Кнапен е заявил, че "техниката няма никакво значение, ако след подадената му банкнота от 100 евро операторът просто си извърне главата настрана и даде път на пълния с нелегални емигранти камион да премине на българска територия".


"Въпросът, който министър Бен Кнапен зададе, бе дали след влизането в шенгенското пространство България просто няма да се отпусне върху постигнатото и всички порочни практики в нея да се върнат по местата си", допълни той. И отново подчерта, че шенгенското членство на България изисква очистване от корупцията и сигурност в съдебната система.
Затова Холандия очаква да види оценката за страната ни в годишния доклад на Еврокомисията по механизма за сътрудничество и контрол. Очаква се той да излезе през юли и от него ще зависи подкрепата за членството на България в свободното европейско пространство.


По-рано този месец министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов също съобщи, че нагласата на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието е да изчакат мониторинговия доклад на Европейската комисия, преди да вземат решение за присъединяването на Румъния и България. За приемането на нови членове в Шенген е необходимо единодушно решение от 25-те страни - членки на свободната зона.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 497 Весело
 2. 2 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  техниката няма никакво значение, ако след подадената му банкнота от 100 евро операторът просто си извърне главата настрана и даде път на пълния с нелегални емигранти камион да премине на българска територия
  Ето къде бил ключа от бараката,

 3. 3 Профил на zebra
  zebra
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Борисов май недостатъчно обяснява, че съдебната система не подлежи на реформа и е независима. Понякога оставам с впечатление, че не си върши работата, а всъщност правителството и парламента нямат механизмите.

 4. 4 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Докато тука мафията е на власт - няма и да ни пуснат. Не е само правителството, което се е сляло с олигарсите, а всичко у нас е накриво - полиция, съд, прокуратура, държавното чиновничество, по-голямата част от "бизнеса" и т.н. То всъщност какъв бизнесмен може да стане от човек, който си е получил парите наготово и трябва да съществува в система, в която държавните чиновници, а не пазарът са определящи фактори? И така ... просто няма как да се оправим и няма как да имаме демокрация, а само олигархия.
  Даже и румънците са вече далеч пред нас.
  Когато в края на годината се види каква е реалната безработица и едновременно с това ограничат възможностите за работа именно на нашенци в чужбина - именно тогава ще стане ясно в какъв батак сме и към какъв хаос отиваме. Но просто вече е късно за оправия ...

 5. 5 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ами да си дойдем на думата! Всички приказки за измазването на последната барака са шменди капели, нали премиере?

 6. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1061 Весело

  Не ги интрвюирайте тези холадци, още малко ще кажат, че премиерът е мутра благопомазана от правешкия клан на БКП/КДС

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 7. 7 Профил на weneedrevolution
  weneedrevolution
  Рейтинг: 442 Весело

  "И отново подчерта, че шенгенското членство на България изисква очистване от корупцията и сигурност в съдебната система."
  Май май скоро няма да ни огрее...

 8. 8 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#7] от "weneedrevolution":

  и правилно

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 9. 9 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#6] от "spas27":

  Ше се изпуснат да кажат истината, която всеки знае ли ?

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 10. 10 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 727 Весело

  Пирон в ковчега на тезата, че измазването на две стени е достатъчно, за да покрием критериите за Шенген.

 11. 11 Профил на pencho1
  pencho1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мексико: мафията нападна града уби съдии, прокурори и полицаи.
  България: Мафията работи в съда, прокуратурата и полицията.

 12. 12 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Весело

  А така, кажи му го на ТИКВАТА в прав текст, щото то си мисли, че е на село на мегдана и си ги плещи така - да има какво да пишат по вестникарските парцали на Кръстева...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 13. 13 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#1] от "Цицерон":

  Друго си е в кочината, нали?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 14. 14 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Абсолютно точна диагноза.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1607 Любопитно

  КЕФ! Има хора, които говорят в прав текст!
  Пожарникарят, Физкултурникът и цялата друга сбир6тина най-накрая да разберат че колкото и да се гънат, напъват и "стараят" - просто не им вЕрват!
  А без доверие - нямаме място в цивилизована Европа!

  "техниката няма никакво значение, ако след подадената му банкнота от 100 евро операторът просто си извърне главата настрана"

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  тцтц, груба намеса във вътрешните работи от страна на холандския генерал губернатор, волен да му занесе сметка за холандската трева с която напоследък май прекалява, а Р Петк, да се изпикае демонстративно пред посолството...

 17. 17 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "woland":

  горе-долу тъй, ама аре стига с компексарщината от рода на "румънците/сърбите/македонците/хърватите ВЕЧЕ са по-добре от нас", щото тва ВЕЧЕ се повтаря от доста време, а ония гореспоменатите говорят същото за всички около тях

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Някои от нашите управници вероятно си въобразяват, че политическите критерии, с които бяхме допуснати, макар и неподготвени, в ЕС и НАТО, ще важат и за Шенген. А разликите са съществени. И това е стимула страната да се развива в правилната посока - има ли върховенство на закона, от това първо печели народа, пък после идват значението и привилегиите и на Шенген.

 19. 19 Профил на naso_fr
  naso_fr
  Рейтинг: 442 Весело

  Еми опитаха хората да ни го кажат културно, със заобиколки, да не ни обидят...
  Ама той Цецо-фискултурата не отбира от намек, та трябваше вече западно-европееца да загуби приличие и да му го каже в прав текст!!!

  Медец ми е на душата, да наблюдавам.

 20. 20 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#17] от "katzo":
  Не е комплексарщина, а просто констатация на фактите. И само за румънците, които, поне погледнато отвън, са започнали, под натиск от Брюксел наистина, но - да съдят политици. У нас има ли поне един осъден? Освен с условни присъди де.

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#19] от "naso_fr":

  Цецо-физкултуриста, както го описваш, е само фигурант в целия процес. Всичко е в ръцете на премиера и Парламента - така че да се случи желаната съдебна реформа и съответните по-строги санкции, които да заприличат на тези в другите европейски държави, където нашенци от самото влизане са респектирани. Вместо това, хленчовете продължават, и ефекта за чувството на ред и правосъдие продължава да отсъства. Очаквахме най-сетне справедливостта да възтържествува, а комай шефа на Октопода ще стане солиден кандидат-президент, и единственото по-забележително постижение на сегашните властимащи ще са усвоените пари за транспортна инфраструктура. Нито здравеопазването се реформира, нито образованието, нито администрацията. Язък ни за стратегическото място на Балканите - една Естония е по-привлекателна за всякакви високотехнологични инвестиции.

 22. 22 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 727 Неутрално

  някой да се съмнява, че влизането ни в Шенген облагодетелства най-много организираната престъпност? Една турска граница ще имат само да минават и оттам газ с наркотиците чак до Холандия...

  А да не говорим, че ако влезем в Шенген веднага ставаме и прицел на нелегални имигранти, които искат да се докопат до запада...Къде остава ползата от Шенген тогава?

 23. 23 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Ами след като 2 години хората с парите писаха двойки на мутренското правителство и ПЧИ вече станаха отрицателни, и политиците от Европа, макар и десни, започнаха лека-полека да си признават, че не вярват на мутрите.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 24. 24 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Докато мутри ни управляват и само хвърлят прах в очите на народа, Шенген ще видим през крив макарон!

 25. 25 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Наскоро го каза и германски депутат.

  "Спъва ви политическата корупция"

  Тук обаче искам да задам въпроса каква полза имат европейците от това, че една граница се охранява с най-добрата техника, с най-модерните радари и детектори, когато митничарят, който работи на нея, е корумпиран? Каква полза ще имат нашите граждани, ако този корумпиран митничар допусне на територията на Евросъюза бус на трафиканти, пълен с жени за проституция от Украйна или Молдова, независимо, че границата е технически перфектно охранявана?
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15063921,00.html

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 26. 26 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "woland":

  нямаше да е зле да уточниш, че говориш за колко хора има в пандиза

 27. 27 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#18] от "Читател":

  те така ни държат в карантина

 28. 28 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За хиляден път ни казват едно и също нещо - категорична реформа на съдебната система.Техниката се ползва от служителите на съответните държавни служби, а когато там корупцията е въведена с неписан вътрешен правилник, ако ще да имат най-бързите компютри и най-добрия софтуер на света, пак ще намерят начини да компрометират работата.

 29. 29 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пореден шамар за милиционерчетата от Герб! Кеф.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 30. 30 Профил на galabica
  galabica
  Рейтинг: 8 Весело

  ГЕРБЧЕТО ДА ПОИСКА ДАНИКА НА ТРЕВИЧКИТЕ ,КОЙТО ПРОИЗВЕЖДА ХОЛАНДИЯ.ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ГРАНИЦИТЕ ТЕ ДА ОПРАВЯТ ТЕХНИТЕ ТОНАЖИ ТРЕВИ СЕ ПРЕНАСЯТ ,ТА ЗАНАЧИ ,,ЕМИГРАНТИТЕ,,БИЛИ ПРОБЛЕМА НЕ МИСЛЯ В БГ.Е ТОПЛО ТРВИЧКА ЩЕ СЕ ОТГЛЕЖДА ЛЕСНО ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СЕЛЦАТА ЗАБУТАНИ ИЗ ДИНГИРЛИКА ПРОСТО ИМ ОТКРАДНАХМЕ РЕЦЕПТАТА ЗА ТРЕВИЧКАТА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ В ХОЛАНДИЯ ГО ЗНЯТ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK