Правителството одобри поправката срещу посланиците агенти, ще реши парламентът

В парламентарна република президентът трябва да се съобрази с волята на народното събрание, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

© Юлия Лазарова

В парламентарна република президентът трябва да се съобрази с волята на народното събрание, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.Хора, които са били свързани с Държавна сигурност (ДС), няма могат да бъдат посланици, генерални консули и да заемат всички останали публични длъжности в дипломатическата служба. Това реши правителството, което днес одобри предложените от Министерството на външните работи промени в Закона за дипломатическата служба. Тези, за които към момента на влизане на закона в сила е установена принадлежност към ДС, ще бъдат освободени от министъра на външните работи без предизвестие и преназначени на друга позиция.


С прекъсването на връзката между системата на Държавна сигурност и дипломатическата служба България прави стъпка към изграждането на нов образ пред света, каза министър Николай Младенов след заседанието на кабинета.


В края на миналата година комисията по досиетата обяви, че 35 от сегашните посланици са били агенти. Правителството се закани те да бъдат отзовани, въпреки че предсрочното прекратяване на мандатите им е в правомощията на президента. Георги Първанов обаче обяви, че има забележки само към един от оповестените дипломати и отказа да подпише укази за освобождаването им. В началото на май 13 от тях се върнаха в България, след като получиха заповеди за служебно пътуване до София, което може да продължи до изтичането на мандата им.
Въпреки несъгласието на президента днес Младенов заяви, че " в една парламентарна република волята на Народното събрание, изразена в закон или чрез декларация, е задължителна за всички", след което увери, че предложенията за промяна на закона "не са написани с цел да се принуди някой да свърши нещо".


Според външният министър новите текстове ще дадат възможност за по-бърз растеж на служители, доказали професионалните си качества. Един от проблемите на дипломатическата служба е, че тя трудно може да ползва натрупаните знания на хора, които са извън нея. Така добър икономист с 20-годишен стаж, който разбира от международно развитие, трябва да започне от най-ниския ранг, каза Младенов. Заради това с промените се въвежда възможността за определени длъжности, за които се изисква специфична квалификация и опит, да се набират кандидати чрез отделен конкурс, обясни той.


Друга промяна е, че се въвежда възможност за назначаване на дистанционни посланици на България. Тяхното седалище ще бъде в София, за да се пестят средства.


Младенов каза още, че на по-тежките дипломатически постове, като този в Кабул, Афганистан наример посланиците ще бъдат назначавани за по-кратко време. "Идеята е мандатът в конфликтните страни да е по-къс и да се регламентира, че следващото назначение ще е на "по-хубаво място".БСП призова депутатите, независимо от тяхната политическа принадлежност, да спрат делегитимирането на дипломатическата служба и да отхвърлят предложените от правителството промени. Според левицата поправките дават безпрецедентна власт на министъра на външните работи да уволнява без предизвестие всички служители, заемащи публични държавни длъжности с установена принадлежност към бившите специални служби, да преназначава на по-ниски длъжности в дипломатическата йерархия, да командирова сам дългосрочно служители в чужбина, дори те да са без задължителните 2 г. стаж в МВнР, да връща в страната предсрочно дипломатически служители, сам да утвърждава и щатовете в задграничните мисии, да назначава ръководители на дирекции и отдели в МВнР чрез съмнителен от процедурна гледна точка подбор. Поправките в закона включват абсурдни текстове, които имат лустрационен характер, противоречат на конституцията, е позицията на БСП.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:22 на 25/05/2011 от неговия автор.

 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  Браво!

  Поздравления за г-н Младенов, г-ца Чернева и реформаторите около тях!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Да живее др.Костов,който не въведе такава забрана!Хвала на такъви комунисти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Още 1990г. трябваше да се направи лустрация . И не само на агентите на дс, а и на членовете на бкп . И за децата и внуците им също . То е ясно защо не го направиха де....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Весело

  " в една парламентарна република волята на Народното събрание, изразена в закон или чрез декларация, е задължителна за всички" - ааа, и на ББ волята най-паче!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Браво!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:16 на 25/05/2011 от неговия автор.

 8. 8 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 675 Гневно

  "С прекъсването на връзката между системата на Държавна сигурност и дипломатическата служба България прави стъпка към изграждането на нов образ пред света, каза министър Николай Младенов след заседанието на кабинета."
  ===============

  ЛИЦЕМЕРИ! не се и съмнявам, че го правите , за да заблудите евроатлантическите партньори. Защо не изкарате всички досиета - и на организираната престъпност и на олгарсите и на синдикалистите и на браншовиците?! Всички - на живи и умрели!
  Знам, знам, за да оцелее Режимът. Ама като оцелее Режимът, ние няма да оцелеем.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 9. 9 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#2] от "NPaine":

  А агентите от администрацията?
  Областни управители агенти на ДС махаме ли или не?

 10. 10 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#2] от "NPaine":

  Ти го поздравяваш но копелето е син на баш ченге, не е ходил войник (вероятно с връзките на баща си и чичо си), живял си е в чужбина и е папал от парите на ДС. Така, че трябваше да не допускат и такива като него, но нали гербажиите поне 90% са пребоядисани червени боклуци или техните деца.

 11. 11 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#10] от "stoicho2":

  Гербаджийската пасмина са най-големите лъжци и интриганти техния щеф даже не е бил член на БКП а другите не са били комсомолски активисти и партийни секретари .

 12. 12 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Ами то посланиците са само върха на айсберга. А като останат в "службите", нищо няма да им пречи да продължат да си правят поразии и най- вече да влияят на по- младите и неопитни (да ги вербуват, те това си го могат).
  Изобщо цялата тая работа е за прах в очите. ОК, хубаво е, че няма да имаме ченгета посланици, но какво става с всички останали? Защо е ОК да имаме хиляди в МВР, в НС и т.н.? Половинчата работа.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:29 на 25/05/2011 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Спокойно другари, следващото правителство ще ги върне, че и ще направи закон само такива да са посланици. Вие само продължавайте да плюете за щяло и нещяло по Борисов, Дянков, Костов и т.н. и всичко ще си дойде на мястото.

 15. 15 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 548 Неутрално

  ...и следващите ще го отменят. Хич нещо свястно може ли да се случи в тая "държава"!?! НННеееее.

 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "EREBUS":

  Така трябва . Ако се беше приел закон за лустрацията, нито гоце, нито сергишев, нито кунева, нито милен велчев, нито доган, ирина бокова........и пр. нямаше да подушат власт. вальовци златевци и олигарси, също нямаше да имаме. Защото както знаем, те също се пръкнаха от червената номенклатура.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на kokobo
  kokobo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Отново ГЕРБ направи това, което много отдавна трябваше да е факт. Браво Бойко.

 18. 18 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Николай Младенов е роден на 5 май 1972 г. Той е син и внук на активни борци против фашизма и капитализма. Баща му Евтим Младенов е бил дипломат от кариерата.

  Завършил е международни отношения в УНСС.

  Защитил е магистърска дисертация в Кралския колеж в Лондон. Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация "Отворено общество", София.

  Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка.

  През 1999 основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001.

  Народен представител от ОДС в 39-ото Народно събрание, както и парламентарен секретар до март 2002, заместник- председател на Комисията по европейска интеграция и член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност.

  Бил е и член на Конвента за бъдещето на Европа На 12 март 2002 е избран за член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на партия Съюз на демократичните сили.

  По-късно е назначен за говорител на партията. От 22 февруари 2004 е на поста заместник-председател на СДС, който напуска с оставката си от 16 август 2005 г.

  От 2005 до 2007 работи като консултант на Световната банка. Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток.

  През 2006 е съветник към комисиите по отбрана и външна политика на Иракския парламент.

  През 2007 година е избран за евродепутат от листата на ГЕРБ.

  Избран е за депутат в НС от партия ГЕРБ през 2009 година.

  През същата година става министър на отбраната в правителството на Бойко Борисов.

  На 27 януари 2010 година Николай Младенов става министър на външните работи в същото правителство, на мястото на Румяна Желева, която подава оставка.

  Владее английски и френски език.

  http://personi.dir.bg/person.php?id=433

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:28 на 25/05/2011 от неговия автор.

 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Значи за навън не може да са били в ДС, а в България, това, което пряко засяга населението, може? И то на всички постове - където бръкнеш изскача ченге. Боко се бори против комунизма. Битката е тежка, но за сметка на това продължителна...

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 21. 21 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#3] от "lz2":

  Правителството на Филип Димитров първо прокара лустрационни текстове - в тогавашния закон за банките и кредитното дело. Идеята беше бивши ръководни кадри на БКП ДКМС и т.н. да не могат да заемат шефски места в банките. Конституционният съд начаса отмени тази разпоредба. Текстът гласеше : § 9. (Обявен за противоконституционен с РКС 8/92 - ДВ, бр. 62 от 1992 г.) Не могат да бъдат избирани в ръководните органи на банките и не могат да бъдат назначавани по чл. 7 лиица, които през последните 15 години са били избрани в централните, областни, окръжни, градски и общински ръководни органи на БКП, ДКМС, ОФ, Съюза на активните борци против фашизма и капитализма, Българските професионални съюзи и БЗНС или са били назначени на ръководна щатна длъжност в ЦК на БКП, както и служители, платени и неплатени сътрудници на Дъжавна сигурност. Това ограничение се прилага за срок от 5 години.
  Ето и мотивите на КС в това решение : Конституционният съд, като обсъди доводите и съображенията на страните, приема следното:
  Съгласно чл. 5, ал. 4 от Конституцията Международният пакт за гражданските и политическите права, Международният пакт за икономическите, социалните и културните права, Конвенция № 111 относно дискриминацията в областта на труда и професиите, както и Виенската конвенция за правото на договорите (ДВ, бр. 87 от 1987 г.), щом са ратифицирани, влезли в сила и обнародвани, са част от националното ни право, а с това е признат и приоритетът им във вътрешното ни право.
  От друга страна, разпоредбата на чл. 6, ал. 2 от Конституцията не може да търпи никакви ограничения, тъй като гласи, че "всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние." Освен това в чл. 48, ал. 3 от Конституцията е прогласен принципът, че "всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа".
  Според § 9 от преходните и заключителните разпоредби на ЗБКД става дума за ограничаване на правото да се заема ръководна длъжност в ръководните органи на банките, което е по смисъла на чл. 1 от Конвенция № 111 дискриминация в достъпа на определена професия. Текстът противоречи и на чл. 2, ал. 2,чл. 6, ал. 1 от Международния пакт за икономическите, социалните и културните права и на чл. 2 и 25 от Международния пакт за гражданските и политическите права.
  От изложеното следва, че разпоредбата на § 9 от преходните и заключителните разпоредби на ЗБКД противоречи както на чл. 6, ал. 2 от Конституцията, така и на посочените по-горе международни актове. Последните се считат за част от вътрешното право и имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат. А щом това е така, от непосредственото действие на конституционните разпоредби и приоритета на международните актове във вътрешното ни право следва да се приеме, че § 9 от преходните и заключителните разпоредби на ЗБКД е приет в нарушение на чл. 6, ал. 2 от Конституцията и посочените по-горе международни актове.
  Ето защо на основание чл. 149, ал. 1, т. 2 и 4 от Конституцията Конституционният съд
  РЕШИ:
  Обявява § 9 от преходните и заключителните разпоредби от Закона за банките и кредитното дело за противоконституционен и несъответстващ на международните договори, по които Република България е страна.
  Решението е окончателно.
  Съдиите Асен Манов, Цанко Хаджистойчев, Станислав Димитров и Николай Павлов са подписали решението с особени мнения, които са приложени към делото.

  Така че по-кротко с фанфарите, струва ми се, че и въпросният проект на ГЕРБ ще има същата съдба.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 22. 22 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  БРАВО! Поздравелиня. Ето затова трябва да подкрепяме дясното правителство на Борисов направи нещо с малцинство което дори ОДС въпреки че имаха пълно мнозинство не направиха!

  Ето затова и ЕНП подкрепя ГЕРБ!

 23. 23 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#22] от "merkel":

  Вече са се сринали от власт ще видим ЕНП как ще ги подкрепи като се разграничи от тях както от СДС .

 24. 24 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  УРА! БРАВО НА ГЕРБ!!!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 25. 25 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#19] от "EREBUS":

  Абсолютно си прав . Маргинализираните търговци на влияние са тези, които създават парцалесите . Народа става все по-беден , а ''водачите му'' , все по-богати . Никой от тях вече не отпуска фъндък на нацията . Стискане здраво за гушата и яко щавене са единствените ''блага'' , с които ни удостояват . Ама тя-нацията е кротка и само жално блее . Единственото което и остана е да гласува през 4 год. Макар че, на стадото е повече от ясно, че нищо няма да променят, все пак с яд отиват до урните и хвърлят бюлетината, за да изберат своя нов водач-вълк . И след това пак се започва щавене и стискане за гушата.... и пак, и пак през 4 г. А дали вълците, които избираме са червени, сини, зелени, ливави е все тая . Те са вълци, създадени от едни и същи маргинализирани търговци на влияние .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 26 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това може би е единственото хубаво нещо което ГЕРБ ще сътворят през мандата си. Можеше и повече, но поне едно министерство за 20 години е добра скорост. След 100-200 години може и да оправим останалите

 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:28 на 25/05/2011 от неговия автор.

 28. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#27] от "EREBUS":

  Аха , значи и Вие през 4 години си сменяте чаршафите, ама се оказва, че са от един и същи производител , и пак миришат на лошо ?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#18] от "schwarz": Ама верно ли бе ? Леле леле ако костов е знаел на времето

 30. 30 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Хубав ден за България!Сега очакваме закон за лустрацията и всички ченгета да бягат в частния бизнес,където ги очакват техните колеги-милионери.А,колкото до спазването на различни конвенции ,те не важат за фашисти и комунисти.

 31. 31 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 418 Весело
 32. 32 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Поправките имали "лустрационен" характер, гневят се БСП. Поправките имат лустрациоенен характер, радват се всички останали.

 33. 33 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Така де все отнякъде трябва да започне да се чисти.Най добре от външно,но да не се спре по средата.

 34. 34 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Хубава е таз поправка, но трябва да е попроменят леко и да касае не само посланници и дипломати, ами и президенти и министри..

  Fail with honour then succeed by fraud
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK