Посланик Байърли за Борисов: Никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа

Посланик Байърли за Борисов: Никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа

© Георги КожухаровСайтът "Биволъ", партньор на Wikileaks, публикува в сряда вечер секретен доклад от 9 май 2006 г. на бившия американски посланик Джон Байърли, който е своебразен портрет на Бойко Борисов и обяснява "метеоритното издигане на ГЕРБ" в политическия живот на България.


"Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика", прогнозира тогава американският посланик. Той прави кратък анализ на кариерата на Борисов, контактите му, лични особености, публични и скрити връзки, отношението му към САЩ. Байърли отбелязва, че Борисов е "обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото и поддържа тесни връзки с "Лукойл" и руското посолство".


Посланикът обръща специално внимание на отношенията между тогавашния кмет Борисов и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Според Байърли "Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на "Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов". Байърли дава и общи примери за услугите, които си разменят.
Други бележки в доклада, озаглавен "Най-популярният политик в България - големи надежди, сенчести връзки" са, че "егото на Борисов може да е най-силният ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ" и че "неговата енергичност и кратък диапазон на съсредоточаване върху даден въпрос понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка. Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика".


Накрая грамата завършва с извода, че "ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".


Документът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Според "Биволъ" над това ниво са само грамите ТОП СЕКРЕТНО. С тях обаче Wikileaks не разполага. Друга особеност на грамата е, че съдържанието й е прегледано и одобрено едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, което рядко се среща в масива от 978 доклада от София, твърдят от сайта.


Докладът за Борисов е разделен на няколко тематични части.


От резюмето в началото става ясно, че повод за грамата е основаното от него движение ГЕРБ, което бързо е станало най-популярната политическа сила в страната. "Борисов, който веднъж описа себе си като "най-голямото достояние на България", се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си критика към политическия елит на държавата. Той е най-популярната политическа фигура в момента, като поддържа постоянен рейтинг на одобрение от над 60% за последните пет години въпреки противоречивите си успехи срещу организираната престъпност докато работеше в МВР", пише Байърли.


Специално внимание е отделено на многократните уверения на Борисов, че подкрепя  близките отношения със САЩ, включително и базирането на американски войски на българска територия.


Разделът, съдържащ биографични данни за тогавашния кмет на София, е озаглавен "От пожарникар до "Батман". Описана е и изградената "ПР машина", с която е спечелил подкрепа във всички възрастови и социални групи:


"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.  


Наричан Батман заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и  заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.


Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи. Неговото поведение го превърна в "националния шериф" въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност."


Разделът "Мръсотията" е за миналото на Борисов и обвиненията, които го "свързват със
скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с "Лукойл" и със сериозна контрабанда на метамфетамини". От грамата става ясно че информацията в този раздел е потвърдена от неизвестен източник SIMO - най-вероятно абревиатура.


Проверка на "Биволъ" в публикуваните до момента около 13 000 грами в сайта на Wikileaks показва, че SIMO се споменава само 4 пъти. "От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че SIMO е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в "правоохранителния комитет" към посолството заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията", коментират от сайта.


Пълният текст на доклада - тук.
Оригиналът на английски, публикуван от Wikileaks - тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK