Борисов - в огледалото на американските посланици

Бойко Борисов

© Дневник

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов е героят на секретни документи на американското посолство, публикувани в сряда вечер от сайта "Биволъ", българският партньор на Wikileaks. Едната грама е от посланик Джон Байърли от май 2006 г., а другата е от 2008 г. и е от посланик Нанси Макълдауни.


Общото между двете е, че са своеобразни портрети на тогавашния кмет на София и прогнозиран от дипломатите бъдещ премиер. Повтарят се и част от наблюденията им за Борисов, както и бележките за тъмното му минало и връзките с "Лукойл". Коментирани са силните страни на бившия главен секретар на МВР - умел политически играч, находчив, с добри реакции, най-хитрият и харизматичен играч на деня... но се съдържат и сведения и подозрения за сенчести връзки.


В грамата на Байърли се казва, че обвиненията, които го "свързват със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с "Лукойл" и със сериозна контрабанда на метамфетамини", се потвърждават от SIMO. Според проверка на "Биволъ" в публикуваните около 13 000 грами от Wikileaks SIMO (вероятно абревиатура) се споменава само 4 пъти.
"От контекста може да се направи предположение, че SIMO е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в "правоохранителния комитет" към посолството заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията", уточняват от сайта. Документът от посланик Байърли е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ.


Според "Биволъ" над това ниво са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, до каквито Wikileaks няма достъп. Друга особеност на тази грама, че съдържанието й е прегледано и одобрено от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, което рядко се среща в масива от 978 доклада от София, посочват от "Биволъ".


Героят на докладите ги посрещна с уточнението, че не ги е чел (виж цитата). По същата причина коментар отказа и президентът Първанов. Най-бърза беше реакцията на посолството на САЩ. Борисов съобщи, че е говорил с настоящия посланик Джеймс Уорлик сутринта, а мисията излезе с официално съобщение, че не може да коментира съдържанието на предполагаемите класифицирани материали и че дипломатическите телеграми често са предварителни и непълни външнополитически анализи и не трябва да се разглеждат като официални позиции на американската външна политика.


Мисията подчертава: САЩ и България имат отлични отношения и високото ниво на нашето двустранно сътрудничество говори само по себе.


"Взаимоотношенията на САЩ с България се основават на взаимно уважение, общи цели и общи ценности. Ние ще продължим да изграждаме тази връзка въз основа на големия брой въпроси от взаимен интерес със специален акцент върху нашето оперативно сътрудничество в областта на правоприлагането, което включва и борбата с наркотиците", се казва още в съобщението. То завършва с констатацията, че двустранните отношения и сътрудничество между САЩ и България никога не са били по-силни.


Лявата опозиция реагира на грамите със заканата, че ако прокуратурата не се самосезира, БСП ще поиска проверка за миналото на Борисов и за сегашните му зависимости. В "Синята коалиция"  отбелязаха, че нищо от написаното не ги изненадва. "Щом ще се строи АЕЦ "Белене", значи зависимостта от Валентин Златев още е на дневен ред", каза лидерът на СДС Мартин Димитров.


Това са толкова стари и изтъркани неща, отдавна известни, не вярвам да има последствия сега – беше единодушното мнение на ръководството на ГЕРБ. Те определиха публикуването на грамите като предизборна атака.


Общата реакция във форума на "Дневник" под грамите беше, че повечето неща са им известни, но придобиват друго значение, казани от такова равнище. Борисов: За никого нищо хубаво не са написали


Не чета WikiLeaks. От това, което знам, за никого не са написали нещо хубаво, за всички европейски лидери, за всички в България. Знаете, че те публикуват и това, което излиза в жълтата преса, или коментари на различни партии, това излиза и в техни грами. Мисля, че години наред сме доказали във всяка една от темите, които са засегнали, безапелационната си борба.
Той [Валентин Златев] не само че не е фактор, а, вижте, ние сме държава, която съблюдава своя национален интерес. Работим еднакво добре и със САЩ, и с ЕК, и с Русия. Бил съм сигурно толкова пъти в американското посолство, а не си спомням в последните пет-шест години дори да съм ходил на приемите в руското посолство, което не е правилно, разбира се.


Бойко Борисов за доклада на Байърли


По повод описаните в грамата връзки с шефа на "Лукойл" премиерът, който е на посещение в Хага, е обяснил пред медиите, че когато е бил кмет, не е разрешил нито една бензиностанция да се направи. На въпрос доколко приятелски са отношенията му със Златев е отговорил, че не е настойник на бизнесмена.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Явно е,че комунягите този път са решили да разгримират другаря им борисов

 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  Текста го имах на Флашка много преди Викилийкс.

  Разказвайте на внучетата приказки за Батман.
  Те ще Ви повярват.

  И не забравяйте да завършите с:
  - След мъглата "изпече" слънце !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Като погледнеш лицето от горната снимка, първото нещо което се набива на очи е интелигентността му на хамалин от сточна гара. Лице, изсечено от гранит, като това на бившият му съратник, известен с псевдонима "Трактора". Брадичката и устните издават силна воля като на дон Корлеоне. Челото нито е високо, нито е широко - личи си, че не е нито лирично, нито аналитично. Яката на ризата е запретната, което е характерно за бичовратите персони и за надзирателите от някой добре охраняван щатски затвор. Плещите са като на митичния Атлас, който крепи на гърба си цялото земно кълбо и съдбините на живущите там. Ако погледнеш ръката - виждаш ръка на каменоделец, но в никакъв случай - на картофопроизводител.
  Такъв беше горе-долу коментарът на един мой гост от кралство Дания, който не подозираше, че става дума за настоящият Премиер на Република България - членка на ЕС. Когато разбра това, човекът много се притесни и започва да ми се извинява.

 4. 4 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Хайде моля ви се ! Кой що годе участвал в бизнеса последните 20 години няма тъмна страна.Колкото по-голям толкова повече. Ни нямахме един век като САЩ да рафинираме мръсния бизнес в чисти инвестиционни банкери.Именно възможнжстта да си сив и в сянка доведе до натрупване на капитал.В самите САЩ представители на най-големите банки учствали в имотния балон довел до световната криза са на ключови места в днешното американско провителство. Справка - министерство на финансите , комисията по ценни книжа, членовете на борда на фед и още много други.Нима бившата компания на Дик Чейни Холибъртън е по-малко нагла от Лукойл със сделките си в близкия изток?Нима бившия германски канцлер Герхард Шрьодер участва в най-големия газов доставчик за Европа в комбина с Газпром защото е свръхспециалист , а не защото е отворил врати на този бизнес? Анализите в грамите имат за цел да намерят слабото място на всеки лидер така , че той да може да бъде контролиран в интерес на САЩ и това се казва ясно.Очевидно е , че от всички досегашни управници Б.Б е успял да си изиграе най-добре картите и да стане важен за интересите на САЩ.Колкото до простоватостта му имахме си ицар с 5 езика и английски възпитаник , но в крайна сметка ни го начука Доган.

 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  Късно стана - лягайте си.

  Утре пак ще Ви разказват за бате Бойко.

  Шшшт.


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на branko666
  branko666
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Бойко не чете уйкилийкс, бойко чете само един автор и само една книга от него Карл Май и Винету.
  Препоръчвам ви да гласувате на изборите дали те са парламентарни, кметски или президентски за партия ГЕРБ, защото така и така няма оправия всички от тези представители на ГЕРБ са чели по една книга в живота си. Смятам че, чалгата има по-добър замисъл в прогресивността си от партия ГЕРБ. Значи че, ако слушате чалга, толерирате циганите и другите етноси в БЪЛГАРИЯ, премълчавате за нарушаването на закона от вашите работодатели вие сте истинските нови Българи - Подравявам ви или I congratulate you
  Гласувайте за партия ГЕРБ няма да сгрешите !?

 7. 7 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 427 Любопитно

  И какво ни казват? Че Би Би Балалайката е мутра?

  Че не го ли знаехме като гласувахме?

  Че за нищо не става? Че се занимава с дрога? (айде това не всички го знаят)
  Че през неговото секретарство в МВР убийствата бяха едва ли не ежедневие( просто прегледайте стари вестници)?

  И пак си го избрахме.

  Така че американците да си духат сами с техните"разкрития"!

  кому е изгодно?
 8. 8 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#7] от "коколино":
  Защо вие си го избрахте,а страдаме и ние ?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 9. 9 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 427 Весело

  Ми демокрация!

  А лично мисля ,че е по- добре да ни съсипе докрай ,че поне 40-50 години да ни държи влага-подобно говедо да не припарва и за чистач на обори,камо ли за примиер.

  кому е изгодно?
 10. 10 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Както би отговорил Жозе Моуриньо на Джон Байърли:
  Наричали са ме и по-зле от това. Писали са и по гадин неща.

  Жозе Моуриньо цитат:
  "Места като това са душата на английския футбол. Тълпата е великолепна, пее „Да го на****ме на Моуриньо“ и така нататък"


  Така че Бойко просто да отговори и в по-лоши неща са ме обвинявали и по-лоши неща са писали!

 11. 11 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  В момента най-популярният човек в САЩ се казва ЛЕОН ПАНЕТА и е настоящ директор на ЦРУ! На него всички преписват най-големите заслуги за залавянето на Осама Бен Ладен а като награда от директор на ЦРУ той е повишен и ще смени Робърт Гейтс като следващият министър на отбраната от юни месец тоест след броени дни! Вече се спряга името му за обсолютен фаворит за президент на САЩ след края на ерата Обама! Надявам се премиерът, вицепремиерът Цветанов и външният министър Младенов вече правят необходимото министърът на отбраната Панета да гостува в следващите месеци отново в България! Но докато е още дясната ръка на Обама какво каза докато беше тук в България и защо е добре да бъде поканен да гостува вече като министър на отбраната в България:

  Панета към Борисов:
  "Ти си лидерът на България!" "Аз съм шефът на ЦРУ!"


  Бойко Борисов разконспирира шефа на една от ключовите разузнавателни служби в света.

  Вчера премиерът ни се срещна с директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Леон Панета. Обикновено визитите на ръководителите на ЦРУ се държат в пълна секретност от съображения за сигурност.

  Така бе и до срещата на Панета с Борисов. 30 минути преди тя да започне в Министерския съвет в София, правителствената пресслужба изненадващо съобщи, че премиерът ще разговаря с представители на ЦРУ и ще направят съвместно изявление пред медиите.

  Още сънените репортери дори не подозираха, че след минути ще имат уникалния шанс да видят на живо директора на топразузнавачите на САЩ. Някои дори до последно не разбираха кой е симпатичният гост на Борисов.

  Двамата слязоха усмихнати. Премиерът лаконично обясни, че Панета е на двудневно посещение у нас и му даде думата.

  Директорът на ЦРУ заяви, че са провели много добър разговор, в който са обсъдени редица въпроси. "Уверих министър-председателя, че ще направим всичко възможно да продължим доброто сътрудничество, особено в усилията на правителството за справяне с корупцията и за установяване на по-голяма сигурност в България", подчерта Панета.

  Той добави, че е предал на Борисов поздрави от президента на САЩ Барак Обама и го уверил в силната подкрепа на САЩ за България и за сигурността и безопасността на българския народ.

  Според участвали в срещата двамата постигнали разбирателство по всички въпроси. МС разпространи снимка, на която Панета сочи с пръст Борисов и му казва: "Ти си лидерът на България."

  Премиерът изпрати госта си до плътно паркиран "Линкълн" пред входа на МС. Вътрешният министър Цветан Цветанов, който също участва в разговора, обясни, че това е била единствената политическа среща на шефа на ЦРУ в София. Визитата му била планирана при посещението на българска делегация във Вашингтон през септември 2009 г.

  Цветанов разкри, че са коментирани всички акции, направени от МВР досега, като бил поставен акцент върху операция “Октопод”.

  Според вицепремиера самото посещение на шефа на ЦРУ е положителен знак за това, което правят съвместно

 12. 12 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#11] от "merkel":"Бойко Борисов разконспирира шефа на една от ключовите разузнавателни служби в света. "
  Нема грешка, брато! Ходи се лекувай в Русия

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 13. 13 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":Официално от грамите - човек с улично образование ... Направо се разтапям от кеф! Толко точно описание, такива изящни квалификации, и най-важното е , че нашите приятели не са ни изоставили! За момент си бях помислил, че са ни предали на Путин!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 14. 14 Профил на b
  b
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това дето БББ произвеждаше и търгуваше с амфети го знае всеки дето е бръмчал по нощни клубове в София по него време. За зла беда амфетите на БББ се пробутваха като МДМА (екстази), а по-голямо престъпление от това да търгуваш с амфети е да лъжеш хората, че са нещо друго. Хаповете по това време бяха тъпи та тъпи амфети (нищо общо с МДМА), хората повръщаха от половин хапче, то БББ и неговите майсторчета едно МДМА не можаха да направят по шопските села. А БСП да не са правят на ударени, защото бизнесът с амфети си е техен от миналия век, а БББ и БСП са едно котило хора. Та мисълта ми е - гадината си е гадина, не толкова, защото търгува с амфети, а защото вика, че не, а освен това ги пробутва като МДМА, и на трето място арестува потребителите им, та да събира точки пред непотребители и оттам да трупа рейтинг и после кинти. ГАД с главни букви, ама какво да го правим шмъркача, курвите и коката са скъпи удоволствия, а селянинът си е селянин и гъз глава затрива.

 15. 15 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Посланик Уорлик В интервю за БНТ.

  "Ако човекът прочете изцяло докладите ни, ще установи, че те са много интелигентни, професионални и балансирани. Те съдържат информация, необходима на много хора във Вашингтон, които активно следят събитията тук и си изграждат балансирана представа. Ще стане ясно, че американското посолство в България работи професионално."

  http://bnt.bg/bg/news/view/42248/djejms_uorlik_za_uikilijks_partniorstvoto_mejdu_sa_sht_i_bylgarija_i_vizite

  Кирил Кирилов
 16. 16 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "merkel":

  еи, надника на брой думи ли го снасят, платен драскач, непрекъснато тровиш.
  нямаш ли нужда от калфа, аз ще ти подигравам тъпотиите срещу някой %, после с още по = голям плам ще ги бръщолевиш

 17. 17 Профил на babagicka1
  babagicka1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами тоя смешник дето наднича зад рамото на ББ , със същата прическа и брада......, по-голям ибрикчия от него здраве му кажи....

 18. 18 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Уф, като вземат да го пляскат това "харизматичен", "политически играч"... нали и Симо беше такъв?! Харизмата от ушите му течеше, а накрая всички му се смееха. Бедата е, че българите са тъпи та дрънкат и избират такива креатури - единия не говори, другия пък говори като хамалин - мутра и нашите гласуват като замаяни, за да псуват две години по късно... ДС или БКП останките коя "харизматична" личност са ни подготвили по нататък?

 19. 19 Профил на Dimitar Toshkov
  Dimitar Toshkov
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Тази 'новина' още колко време ще я дъвчиме?

  [ Място за вашата реклама ]
 20. 20 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1267 Любопитно

  Ние си го знаем, че е такъв и точно затова си го избрахме. В Мутростан кой друг да управлява?

 21. 21 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Борисов е работил за всички САЩ, Русия, ЕС но не и за България.

  особен
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#4] от "djb95":
  Да задам един тъп въпрос: Става дума за гангстери-мафиоти или за бизнесменни ( хора които развиват ПРОИЗВОДСТВО и не крадат).

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#18] от "diegos":
  На твое място не бих казвал, че българите са тъпи. По-скоро обяснението е, че са непрекъснато облъчени от проруска пропаганда. СССР/Русия никога не са се отказвали от стремежа си да подчинят и използват нашата родина България за техни интереси! За последствията са виновни не руснаците, а българските подлоги.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Dave
  Dave
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Добре са го обрисували. Точно такъв какъвто е - властолюбив, егоцентричен, политическа нимфоманка, медиен балон и практически некадърник.
  На власт дойде с разкриването на печатници за евра за да си гарантира подкрепата на западна европа, нито едно разкрито убийство и практическо отстраняване на всякаква конкуренция и разбира се благословията на мулти и наследниците им.
  Дори за секнуда не се заблуждаваме кой е Борисов.
  Той е главата на октопода, шефа на Наглите

 26. 26 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#14] от "b":"А БСП да не са правят на ударени, защото бизнесът с амфети си е техен от миналия век, а БББ и БСП са едно котило хора."
  Вж.извадка от едно интервю.-Особено за писмото на Рейгън до Т.Живков.
  "- Ген. Иванов, виждам, че и вие сте възмутен от опашките по РПУ-тата?
  - Мила госпожице, сега пред РПУ-тата има страховити опашки за лични документи. Хората си запазват номера и отиват по тъмно. Знаете ли какво беше през 1975 -1976 г.? Тогава паспортите бяха с дълъг “срок на годност”. Но и тогава имаше опашки, само че по паспортно- визовата част. По време на Рамазана турските граждани се “разпростираха” на 25 км от границата. С оглед на по-бързото им преминаване, което беше шашнало туристите и държавата, ние, единствени от соцлагера, обработвахме документите им за не повече от 20 секунди.

  - Е, как е ставало това чудо?
  - Ами на лентите за влизане и излизане ние единствени от соцстраните издавахме експресни входни визи по границата. Специална система показваше 35 дни преди това откъде точно да се влиза в интерес на пътникопотока, а също тя беше заредена и с данни дали даден човек е терорист, контрабандист и т. н.

  - Тази система сега би могла да ни е от полза?
  - През 1986 г. я продадохме на една велика страна.

  - Америка?
  - Да, тогава на кормилото беше Роналд Рейгън. В интерес на истината той изпрати поздравително писмо до Тодор Живков , че се борим чудесно с контрабандата и тероризма, с наркотрафика. И не само по нашите пунктове, но и чрез наши хора в Турция. Ние най-много разфасовахме возила за забранени стоки. Най-интересното бе,

  че по наше време не беше хванат нито един българин с наркотик.

  Нито един!

  Ние първи от контраразузнаването разрешихме на германци, французи, холандци да влязат като следователи в наши затвори. Интересът бе голям, защото заловихме големи количества хероин, хашиш, кокаин за Западна Европа. Така бяхме направили системата, че в България нищо не оставаше. Имахме безпрецедентен случай тогава в Западна Германия. В провинция Висбаден един техен специалист се опита да ни обучава и ни говори …. 8 часа. Е, видя, че не сме патки. Ние знаехме повече от тях. Хванахме т. нар. гълтачи, които преследваше цяла Европа. Това бяха 10 пасажери по авиолинията Лагос – София-Варшава.

  Един от тях бе облечен като войник в шинел. Караха папагали. Минаха на рентген, естествено. Оказа се, това са едни и същи лица, влизали многократно в България с различни паспорти и под разни самоличности. Хванахме почти две кила наркотик в капсули. Случаят е малко смешен, но и тъжен, защото можеше да свърши летално. Дрогата беше разпределена в капсули за запек и хапчета за разстройство.

  - Как ги засякохте, след като толкова пъти са минавали границата с този полет?
  - Авиаторите и стюардесите забелязали, че те нищо не ядат и вода дори не пият през целия полет. Един обаче не издържа и отиде до тоалетната. Тогава събрахме всичко от нея. Той беше от Нигерия. Дадохме го на полицията.

  - Защо си отидохте всички стари кадри след промените през 90-те г.?
  - У нас властваше теорията на Дълес от 1945 г.- събаряне на комунизма чрез развращаване на населението, което днес е факт. “Моята цел в живота бе унищожаването на комунизма. В това ме убеждаваше моята съпруга Раиса, която имаше това убеждение преди мен…”- с тези шокиращи моменти от реч на перестройчика Горбачов ни запознаха колегите от Анкара. Той ги е произнесъл в тамошния Американски университет. Когато се сдобихме с тях, бяхме отстранени през 1990 г. от ген. Семерджиев по поръка на БСП-стратега Александър Лилов. Който знаеше за какво става въпрос, не остана на работа. Съвещанието за махането ни бе скандално. Накараха ни да напуснем работа с молби за пенсии."

 27. 27 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#19] от "mclovin":

  Quantum satis, пиленце.

  Докато избирателят не вдене, че "после е...нье нема каенье"

  http://www.youtube.com/watch?v=2syZ4YpRkrE

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "Храбър": Нещо си слънчасал. При 99% информация от САЩ и западна Европа ти говориш за руска пропаганда ! Никой вече не ползва руски, вестници няма, една програма ОРТ върви, но ти не я гледаш, руски филми има по време на слънчево затъмнение. По телевизията дават турски и български чалги, останалото са американски филми. Някой специално на теб ли ти налива руско влияние ?

 29. 29 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 576 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/03/08/317304_originalniiat_tekst_na_statiiata_za_boiko_borisov_na/

  По-късно Стейн заявява:„Искам обаче ясно да кажа — всичко това са предположения. Аз съм репортер, който съобщава за наличието на този доклад"
  “ Проучването било извършено „при условие, че банката и наетите от нея следователи няма да бъдат назовавани“. Името на Бойко Борисов е отнесено към военно-политическите интереси на тогавашния американски президент Джордж У. Буш"
  Може ли сега - 4г. по-късно да знаем името на банката и служителите

 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "benkovski11":Запознат ли си с "Доктрината Алън Дълес " ? Има я в гуглето.

 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#30] от "ahasver":
  "Още през пролетта на 1945 г. бъдещият директор на ЦРУ Алан Дълес пише:
  "Ще свърши войната, всичко някак ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици... наши съюзници и помощници в самата Русия.
  Епизод след епизод ще се разиграва грандиозна по своя мащаб трагедия и гибелта на най-непокорния на земята народ - руския, на окончателното необратимо угасване на неговото съзнание.
  От литературата и изкуството им ние например постоянно ще изтръгваме тяхната социална същност, ще отчуждим творците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, кината, пресата - всичко ще изобразява и прославя най-ниските човешки чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените творци, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството - с една дума, каквато и да е безнравственост.
  В управлението на държавата ще създадем хаос и безпорядък. Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за своеволието на чиновниците, рушветчийството, безпринципност и мотаене - всичко, което води до онова, което им скимне да правят. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат въздигнати в добродетел... честността, порядъчността и почтеността ще се осмиват и ще стават никому ненужни, ще се превърнат в отживелици на миналото... Простащината и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх на един от друг, нахалството, безсрамието, предателството, национализмът и враждебността между народите и най-вече враждебността и омразата към руския народ - всички това ние най-ловко и незабелязано ще култивираме и то ще разцъфне с кичести цветове.
  Само малцина, много малко хора ще се досещат или даже ще разберат какво става... Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото.
  Ще изтръгваме духовните корени на болшевизма, ще опошляваме, ще унищожаваме основите на народната нравственост. По тази начин ще разклащаме поколение след поколение, ще предизмикаме ерозия и ще отстраняваме ленинския фанатизъм. Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният залог ще бъде младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лищаваме от чест. От младежите ще направим цинични, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще постъпим."
  Казано е цинично откровено, като пред свои хора. Разбира се, на публично място се размахват "свобода", "демокрация", "права на човека"... Това е нов интелигентен подход към разлагане на противника в самата му сърцевина.
  Западните олигархии са съставени от делови хора - щом нещо е решено, започва осъществяването му. Пропагандата, извършвана от висококвалифицирани "в бранша" журналисти, социолози, политолози, съветолози, артисти, политици, "туристи", търговци и всякакви други непрестанно "поддържа огъня" срещу "тиранията на болшевизма", в полза на "поробените народи", свободата, демокрацията, правата на човека... Луксозни стоки съблазняват борещите се с дефицита граждани на социалистическите страни. Рекламите, филмите, песните показват лесен сладък живот, какъвто не съществува никъде... А жителят на България, Румъния или СССР си мисли: "Колко хубаво се живее при капитализма!"
  Част от критиката на Запада към Изтока е основателна. На Изток жизненият стандарт е по-нисък, отколкото в Първия свят, липсват търсени стоки, номенкулатурата се е разложила... На Запад подобни явления са под контрола на истинската власт (олигархията). Ето защо западната пропаганда намира на Изток слушатели и подражатели и в крайна сметка успява (не сама!) да "смени системата". Докато всеки опит на СССР и съюзниците му "да сменят системата" в Първия свят би предизвикал само смях.
  Западът не разчита само на пропагандата. "Необходими са били професионалисти, които да имат представа не само от подобна дейност и агитационна работа с аргументите на капитала, но преди всичко от стратегията и тактиката за завладяване на чужди страни, както и по-нататъшното изграждане на предварително определена политическа, социална и икономическа система."
  Такива професионалисти има. Към тайните западни служби и НАТО съществува терористична оргaнизация "Стей бихайнд" (Stay Behind = престояване отвъд), наричана "Гладио" (Gladio = меч) в Италия, "Глев" (Glaive = меч) в Белгия и с други названия в други страни. Тя е свързана с масонската ложа "Пропаганда 2". "Гладиаторите" са се представяли за "инвестиционни консултанти", "валутни търговци" или просто делови хора. Замесени са и рeлигиозни ордени. Включват се и "цели легиони от чисти спекуланти и престъпници - от валутни аферисти до мафиоти - които не се интересуват нито от идеология, нито от социални проблеми, а само от пране на нелегалните си приходи и печалби.
  Обаче ударната сила са ЦРУ на САЩ и Ватикана. Папата (Йоан-Павел ІІ) "е бил държан в течение на най-сериозните детайли от всяка операция". "На практика Ватиканът се е намесвал директно в играта, когато през 1981 г. в Полша е обявено извънредно положение и всички комуникационни пътища с чужбина са били прекъснати. Тогава агентите са ползвали секретната радиостанция на папата от катедрала "Свети Петър", за да се свързват с полските епископи и по този начин са предавали на ръководителите на "Солидарност" своите "препоръки" за по-нататъшните стратегически действия".
  Само "препоръки" не са достатъчни. Нужни са пари за стачки, вестници и други акции. Повечето западни страни и партии изпращат пари в Полша чрез епископите на Ватикана (Хелмут Кол не иска да каже пред съда къде е прахосал 40 милиона марки, тъй като не може да признае, че са похарчени за подривна дейност в Полша). Обаче ключова роля играят масонската ложа "Пропаганда 2" и ватиканската банка "Амброазиано", оглавявана от убития по-късно Роберто Калви, която похарчва повече от 40 милиона далара за полските акции. С тях са заплатени не само хранителни стоки и дрехи, но и солените парични гаранции, благодарение на които активистите на "Солидарност" са можели да излязат от затвора. И не само това: организира се активно функционираща нелегална преса; до 1985 г. финансовите куриери на Ватикана дават живот на повече от 400 нелегални вестника, като някои от тях достигат до 30 хиляди броя тираж.
  Активна помощ оказва и членът на "П2" Силвио Берлускони.
  "Папата успява да убеди Горбачов още преди встъпването му в длъжност през 1985 г., че няма смисъл да отлага предстоящия колапс на комунистическата система в Полша чрез репресивни мерки."
  Президентът Рейгън признава: "За нас беше ясно, че след демократизирането на Полша и останалите ще последват примера й. САЩ и Ватиканът - това се разбираше от само себе си - бяха единни в своите идеали". Подобно нещо казва и Горбачов: "Влиянието на папата лично върху мен, както и върху събитията, довели до падането на Съветския съюз, беше решаващо".
  И така, "поробените народи" в Източна Европа и СССР дължат свободата си на папата-миротворец Йоан-Павел ІІ, ЦРУ, ложата "П2", терористичната организация "Стей Бихайнд", западната мафия, западните спекуланти и други западни демократични сили. Понеже дисидентското движение (дори в Полша, подпомагано от католическите епископи) е било слабо и не би могло "да смени системата". И най-яростните дисиденти се борят за "социализъм с човешко лице", а получават нещо повече - див капитализъм."

 32. 32 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Без Бойко Борисов телевизионните новини биха изглеждали като „Кръстникът” без Марлон Брандо. А без цветистите му цитати вестниците биха били като роман на Чандлър без Филип Марлоу. Така че, дума да няма, предизвикателството е голямо.
  Факт е, че рязането на ленти и първите копки бяха превърнати в ефектно шоу, а премиерът открива тротоари и градинки с апломба, с който би дръпнал чаршафа от восъчната си стауя в музея на Мадам Тюсо)))))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK