България се оказа с най-много самоубили се в Европа

България се оказа с най-много самоубили се в Европа

© Красимир ЮскеселиевБългария е с най-висок дял на успешните опити за самоубийство в Европа, като броят на опитите - най-често сред младите хора, нараства. Това обяви д-р Михаил Околийски, ръководител на направление "Психично здраве" към Националния център по опазване на общественото здраве /НЦООЗ/.


Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство, като най-малкото от тях е било на 8 години, заяви Околийски, цитиран от БТА. Причините за подобни суицидни действия най-често са неразбирателство в семейството, твърди експертът. Според него децата от най-ранна възраст трябва да получават здравно и сексуално образование и да се подготвят за евентуалните рискови ситуации в живота. Проблемът е, че с опиталите да се самоубият не работят психолози.


Експертът твърди, че опитите за самоубийство през последните две години в страната са около 1600, като от тях близо половината са успешни. За всеки четвърти българин има голям риск занапред да развие някакво психично заболяване, каза още д-р Околийски, пояснявайки, че това се дължи основно на ежедневния стрес.
България да изпълни поетите към Европейския съюз ангажименти в областта на превенцията на самоубийствата и на грижата за психичното здраве на обществото, настояват от центъра и от Българския Хелзинкски комитет. Правителството от години не приема аналогичните две национални програми, каза още д-р Околийски.


През 2010 година най-възрастният човек, който се е самоубил е бил на 97 години. Само за този месец в столичния "Пирогов" е имало 5 деца на възраст под 15 години, които са се самоотровили. Най-честите мотиви са депресия, междуличностни, семейни и икономически проблеми.


В Европа един от всеки 10 души има психично заболяване, а у нас - един от 5 души, като най-честото е депресията.


Според експертите симптоми на влошено психично здраве са честата употреба на алкохол и дори феноменът "неразумно шофиране", с който всички ние редовно се сблъскваме.


Психолозите съветват родителите, ако забележат при детето си рязка промяна в поведението, намаляване на успеха в училище, увеличаване на отсъствията и промяна на ценностите, да се обърнат към специалист. Независимо от това на каква възраст е човек, не трябва да се подминават и директните заплахи за самоубийство, подаряването на скъпи вещи и послания за прошка и извинение дори и за несъществуващи прегрешения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK