Парламентът: "Атака" е опасна за управлението в страната

Парламентът: "Атака" е опасна за управлението в страната

© Георги КожухаровИзбори 2022

Със 127 гласа "за"и нито един "против и "въздържал" депутатите одобриха декларация, в която осъдиха действията на "Атака" пред софийската джамия миналия петък. Един от вносителите на документа и съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов заяви, че случилото се е реална заплаха за националната сигурност на България и свидетелство за това е, че в сайтове на крайни ислямисти случилото се се определя като "оскверняване на петъчната молитва", за което трябва да бъдем наказани.


Декларацията е срещу опитите за подкопаване на етническия мир в страната, обясни от трибуната Костов. В документа се казва, че парламентът осъжда агресията на "Атака", която са особено скандална заради това, че е по време на свещения за мюсюлманите петъчен ден по време на молитва.


"Тази партия се изолира от българското общество, тя се изолира от българското демократично общество. Поведението й е дълбоко чуждо на българския народ, на неговата религиозна търпимост и етническа толерантност, пише в документа.
След своя опит за агресия срещу етническия мир, създаващ заплаха за националната сигурност на Република България, политическа партия "Атака" е опасна за управлението в страната", пише още в декларацията.


Настояваме всички компетентни институции да предприемат необходимите мерки и да осигурят спазването на закона и конституцията, каза още Костов. Той призова медиите да не дават трибуна на "езика на омразата". Той увери всички граждани, независимо от техния произход и убеждения, че правата им са защитени от Народното събрание.


Иван Костов призова мюсюлманите, които са получили разрешение от общината също да направят митинг, да не се поддават на провокации, защото няма нужда да защитават сами себе си, след като властта може да го стори. "Да не отпушваме бутилката на религиозното напрежение в страната, това понякога става дори с добри намерения - не контролираме емоциите си и не владеем нервите си, но това дава основания на хората да се превърнат в тълпа и да нападнат други", обясни още Иван Костов. Той увери, че не искат провокации нито от едната, нито от другата страната.


По-рано депутатът от партията на Волен Сидеров Явор Нотев повтори в пленарната зала, че имат информация за готвена провокация за днес срещу джамията в столицата и увери, че те нямат намерение да провеждат митинг там или на друго място. В декларация от името на председателя Волен Сидеров той обяви, че правят вътрешнопартийно разследване за запалването на рогозките пред джамията и до момента саустановили, че това не са членове на партия "Атака". "Никога не съм призовавал към физическо насилие и унищожаване на чуждо имущество, заявява Сидеров.


В гласуването на декларацията депутатите от "Атака" не участваха, а Станислав Станилов заяви, че документът е нелегитимен, тъй като все още няма резултат от разследването на сблъсъците. "Вие предварително ни осъждате на смърт, предварително ни обявявате за престъпници", посочи той. "Правото не може да стои над кривото", обобщи депутатът от "Атака".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK