Николай Младенов: България ще участва в изграждането на противоракетната система на НАТО

Николай Младенов: България ще участва в изграждането на противоракетната система на НАТО

© Анелия Николова"България ще участва в изграждането на системата, но какви елементи от нея къде ще бъдат разположени на наша територия е все още много рано да се говори". Това каза днес във Варна министърът на външните работи Николай Младенов. Той обаче подчерта, че системата ще се развива в сътрудничество с Русия и с други страни, тъй като нейната цел е защита от външни заплахи.


Тази сутрин министърът изнесе доклад в рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в курорта "Златни пясъци". По думите на Младенов до момента не са водени разговори за разполагане на радари от системата на връх "Ботев". Тази възможност беше коментирана от публикации в пресата през изтеклата седмица.


Младенов изрази опасение ,че дебатът за мястото на България в системата за противоракетна защита на НАТО би могъл да бъде опорочен и деформиран, ако бъде използван за вътрешнополитическите цели от крайно националистическите формации у нас. Пред участниците във форума Николай Младенов коментира, че НАТО вече e приел новата си стратегическа концепция в Лисабон и тя търси отговори на новите предизвикателства.
Той посочи, че в името на отговорностите, които споделят, държавите от Алианса трябва да търсят обща стратегия за излизане от условията на икономическата криза като използват съвместно ресурсите си.


Според казаното от Младенов по време на форума обединението на Европа няма да бъде цялостно без страните от Западните Балкани. "Ние трябва да ги подкрепяме в продължаването на реформите, за да отговорят на изискванията за членство в съюза", каза той.


По повод събитията в Арабския свят Младенов каза, че на държавите в този район трябва де се даде възможност да изградят своите демократични системи, като в това отношение особено полезен би могъл да бъде опитът, който имат страните от ЕС, в подпомагането чрез финансиране на подобни реформи. Според Младенов Съветът на Европа и НАТО също могат да имат съществена роля в събитията в тези страни.


"В близко бъдеще предстои България да изпрати свой представител в Бенгази, за да може страната ни да реагира бързо и адекватно, когато започне новото изграждане на държавата, на без участието на Кадафи".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK