Трайчо Трайков: България трябва да диверсифицира енергийните си източници, но и трасетата за доставка

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

© Цветелина Белутова

ТРАЙЧО ТРАЙКОВПовече от 70% от консумацията на енергия в България се покрива от вносни източници, което прави страната изключително енергийно зависима. Това каза днес във Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Тази сутрин той взе участие в заседанието на Комитета по наука и технологии в рамките на Парламентарната асамблея (ПА) на НАТО, която се провежда в курорта "Златни пясъци".  


"България трябва да диверсифицира, както източниците си на енергия, така и трасетта, по които ги доставя, каза Траков. Страната ни иска да внася от страни, които не създават проблеми с енергийната сигурност, но това не е лесна работа".


По думите му в момента се изграждат системни връзки с Гърция, Турция и останалите страни – съседки на България, което ще създаде повече сигурност в кризисни сигуации с доставките на природен газ. "Разглеждаме и възможността за транспортиране на компресиран газ от Азербайджан, каза още Трайков. Що се отнася до "Южен поток", това е газопровод, който ще диверсифицира маршрута, но не и източника", обясни той.
Пред участниците в заседанието Трайков обясни, че в момента Топлоелектрическите централи произвеждат 55% енергията, консумирана в страната. Други 35% идват от АЕЦ, а останалите около 10% са от възобновяеми източници в които ВЕЦ имат дял от 90%. "До 2020 година производство на енергия от възобновяеми източници трябва да достигне 20% от общото количество, каза Трайчо Трайков. Процентът на производство от ВЕЦ ще остане 9 %, вятърната енергия - 7 %, биомасата - 3 % и само 1% ще остане за соларнато енергия". По думите на министъра до 2020г. Не по-малко от 16% от енергийните нужди на страната трябва да бъдат покривани от възобновяеми източници.


"В стратегията за развитие на сектора залагаме на максималното използване на местни ресурси и на енергийната ефективност. Значителна роля в националния ни енергиен микс ще продължат да играят въглищните централи. Основният риск за цените тук е свързан с квотите за въглеродни емисии и затова искаме да развиваме чисти технологии", каза още Трайков.


Според него все още има потенциал за оползотворяване в хидроенергетиката и ядрената енергетика. "Дебатът за ядрената енергетика в България в момента е много специфичен, тъй като е свързан със зависимостта от Русия, с цената на тока и поуките от Фукушима", обясни министърът на енергетиката. По думите му ядрената енергетика ще продължи да има своето значимо място в развитието на сектора, но само при спазване на най-високи стандарти за безопасност.


"Що се отнася до строителството на АЕЦ "Белене" това ще стане при две условия: Първо при пълни гаранции за сигурността на технологията, по която тя ще работи. Втолото условие е цената. Тя трябва да позволява, произведената електроенергия да бъде ползвана от населението и да бъде продавана", каза Трайчо Трайков.


Той обърна внимание и на факта, че стандартите за безопасност на ядрените мощности в ЕС трябва да станат задължителни и за съседните страни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK