Владимира Янева обеща да пази Софийския градски съд от "нерегламентиран натиск"

С 4 години стаж тя стана председател на ключовата институция

Владимира Янева

© Анелия Николова

Владимира Янева
"Аз съм семейна приятелка на вътрешния министър."
Владимира Янева

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Владимира Янева, с четиригодишен съдийски стаж, за председател на ключовия Софийския градски съд. Отлаганото половин година събитие премина без дебати за качествата на кандидатите и остави натрапчиво усещане за предизвестеност, въпреки че се стигна до балотаж.


Пред журналисти самата Янева се определи като "семейна приятелка на вътрешния министър", на четиричасовото заседание повечето от 23-ата членове на съвета не задаваха въпроси, а разглеждаха интернет страници. Накрая, след втория тур, се оказа, че четирима от тях са се завъртели на 180 градуса и са предпочели Янева пред и.д. председателя на съда Величка Цанова.
При първото гласуване победителката водеше с 12 на 9 гласа, а спечели с 18 на 5. Десислав Любомиров остана с 2 бюлетини, а Мария Иванова-Вранеску - и без една. След избора членовете на съвета Капка Костова, Галя Захарова и председателят на Върховния касационен съд ВКС Лазар Груев напуснаха заседанието.


Преди процедурата беше обявено, че във ВСС е внесена подписка за Цанова, подкрепена от 109 съдии от Софийския районен съд, СГС и Софийския апелативен съд. Янева не беше получила подобна поддръжка от колегията. Според нея административният ръководител не е този, който се харесва на всички, "той е този, който пръв сред равни успява да поведе останалите".


"Силите, волята и отговорността да реша проблемите" са я мотивирали да се кандидатира за поста, въпреки че, както и самата тя отбеляза, няма никакъв административен и управленски опит. В концепцията й преобладаваха ИТ елементи. Тя наблегна върху нуждата от промяна в информационните системи на съда - деловодната, за разпределението на делата, по отношение на статистиката и архивирането.  


Янева беше оставила за финал на представянето си обещанието, че ще отстоява "външната независимост на съда от нерегламентиран натиск". Това предизвика един от малкото въпроси - на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той заяви, че силно впечатление му е направила готовността на Янева да се бори за независимост, и я помоли да каже какво според нея е нерегламентирана намеса и как ще се справи с нея.


Отговорът беше: Дълги години съм работила предимно в сферата на наказателното право и това ми помогна да изградя силен характер и да отстоявам позицията си.  Груев пак зададе въпроса си, но вместо отговор чу за случайното разпределение на делата.


В опита си да "агитира" за Янева Иван Колев заяви, че няма да подкрепи Цанова, защото е участвала в подписка срещу ВСС, а Светла Данова пък каза, че има данни за опит за манипулация на атестацията на Владимира Янева.


И двете изказвания видимо вбесиха правосъдния министър Маргарита Попова. На Колев тя каза, че такова нещо не е имало и в тоталитарните държави, и призова Светла Данова, ако има глава на раменете, да не говори по слухове.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Мдаа, пълзяща цецовизация на съда.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 2. 2 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Ех, Дневник, Гаф ли бе да го опишеш...и нашта мъка ненаписана сама в пространството ще скита.

  Живот ли бе – да го опишеш? Живот ли бе – да го разровиш? Разровиш ли го – ще мирише и ще горчи като отрова.

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=17&WorkID=164&Level=1

  И повдигат въпроса в какво точно се състоят разликите между скандално известния лобист в съдебната власт Красьо Черния и вътрешното министерство. Все пак Красьо беше със статут на посредник за кадруването в системата, докато сега нещата се уреждат директно. И, така да се каже, прозрачно.
  И с това поредно решение Висшият съдебен съвет изглежда все повече като придатък на изпълнителната власт.

 3. 3 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 479 Гневно

  До колкото схващам си избраха опълченка, която да ги брани до като си я карат по старому.

 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Скандални изказвания и безпринципен вот белязаха избора на председател на Софийския градски съд (СГС). Висшият съдебен съвет (ВСС) днес одобри семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов - Владимира Янева за шеф на СГС. Тя има едва осем години съдийски стаж, от които четири е била по майчинство.
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=23451
  Владимира Янева обеща да пази Софийския градски съд от "нерегламентиран натиск", а кой ще ни пази от пазача и от пазача на пазача?

 5. 5 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ВСС е като злокачествено образувание, от което тръгват метастази към съдебната власт. В огромното си мнозинство членовете му са готови на всичко, за да добутат края на мандата си. Очевидно е, че има сделка между тези хора и правителството, щом като дори ГЕРБ не си прави труда да запълни липсващата част от парламентарната квота - просто не е нужно, наличната ги обслужва достатъчно качествено. И когато стане дума за Красьо Черничкия, темата винаги се измества, като върху цялата съдебна власт се приписват греховете на една шепа некадърни амбиции, готови да си осигурят кариерно израстване чрез лобирането му, а не върху членовете на ВСС, които осигуряват това израстване. Именно ВСС налага виждането, че не е важно дали един магистрат става или не, а дали има кой да се обади за него. А фактът, че Владимира Янева е от промъкналите се през задната врата в системата /т.е. без конкурс/, говори красноречиво, че тя винаги е разчитала на "подходящи" познанства и никога на професионалните си качества.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#5] от "Славена":Виж-Доклад на делегацията на Европейската асоциация на съдиите.
  Системата за назначение и повишение на съдиите и административните ръководители е непрозрачна и, според някои от интервюираните, е обект на непотизъм - особено по отношение на административните ръководители.Много от интервюираните бяха критични към Висшия съдебен съвет (ВСС), за който се приема, че не е достатъчно независим и че не действа като пазител на независимостта на съдебната система. Той не заема позиция или поне не публично срещу правителството. Не ангажира системата, когато предприема мерки, които често са недостатъчно оправдани. Относно състава на ВСС (членовете представляват съдии, прокурори и следователи) се приема, че не е съгласно международните стандарти като тези на Консултативния съвет на европейските съдии (CCJE).ССБ неведнъж е протестирал срещу посегателствата върху върховенството на закона, описани в предходните параграфи и неговата политика в тази посока е оценявана високо от адвокатурата и от съдебната система като цяло. Въпреки че взаимоотношенията между ССБ и Министъра на правосъдието са добри, становищата на ССБ биват игнорирани от правителството, защото надделява влиянието на Министъра на вътрешните работи и на Министър председателя, които не симпатизират на ССБ.
  http://www.judgesbg.org/?m=69&id=17

 7. 7 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#6] от "latcho59":

  За съжаление нито за т.нар. "обществено мнение", нито за милиционерското правителство констатациите на ЕАС имат някакво значение...

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Аз между Красьо и Цецко предпочитам Красьо, другият е по-нечистоплътен.

 9. 9 Профил на krasi5
  krasi5
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Владимира Янева обеща да пази Софийския градски съд от "нерегламентиран натиск"
  В полза на регламентирания такъв.

 10. 10 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Картинката е плачевна. Вие, журналистите нали бяхте там днес и разбрахте за какво става въпрос ?! Оттук насетне ще е само по-зле. Избраницата олицетворява кротката и ненатрапчива посредственост, типична за хора, които не са агресивни по условие, но са оперирани от всякаква чувствителност и като краен резултат могат да причинят, дори неосъзнато, много по-страшни вреди от други, разпознаваеми като злодеи. Спорно е дали в ценностната й система е включен каталогът на морално общоутвърдените положения, но този въпрос така или иначе няма как да я разтревожи. Но стига за нея ! В скоро време ще блесне! ВСС обаче не може да остане в този си персонален вариант. Без да коментирам, само ще попитам журналистите: вие като гледахте днес случващото се, като слушахте, като разбрахте за 4 -те хамелеона (а те не са и точно такива, защото са действали по план-сценарий, и така за трети път, спомнете си предни два ключови избора), не ви ли стана неудобно, че трябва да наблюдавате това? Не изпитахте ли едно особено чувство на неловкост? Вие какво мислите за спечелилата кандидатка? Много ми е любопитно!

 11. 11 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Да каже какъв е планът й, за да го направи. Другото са само думи.

 12. 12 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Взеха ни на мезе!! С 4 годишен стаж, шеф на СГС!!! Приятелка на Цъ-Цъ! Е, сега им се *** мамата на престъпниците

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  Ами пожелавам ти да се будиш до сутрин до него, щом толкоз те кефи

 14. 14 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Пред журналисти самата Янева се определи като "семейна приятелка на вътрешния министър" ..."

  Зад всяка успяла жена стои (поне един) мъж. Тука (в България) е така.

  " ... на четиричасовото заседание повечето от 23-ата членове на съвета не задаваха въпроси, а разглеждаха интернет страници"

  Нали за това им плащат на хората да не питат, когато не трябва.

 15. 15 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 429 Разстроено

  ха честито на мат'риала!!! поредната безгръбначна стринка на ключова позиция. както й свирнат, така ще "взима решения" след това.
  явно трябва да се върнем до камъните и прашките за да започнем да строим държава и да се научим що е то държавност.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Скандалната бивша шефка на фонд „Земеделие” Калина Илиева удивително прилича на Владимира Янева, преди да стане майка. Калина беше с двугодишен стаж управител на фонда. Владимира с четиригодишен съдийски стаж - председател на ключовия Софийския градски съд. Калина и Владимира си приличат като две сестри близначки. Само не знам с дипломата как сме, че няма практика да се проверяват дипломите. Ние не сме разследващ орган - както каза един.

 17. 17 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Развитието на дебата във ВСС за шеф на СГС показа, че изложените от кандидатите концепции, както и професионалният им опит не са от решаващо значение за избора. Съдия В. Цанова е с 20-годишен професионален опит в системата и се ползва с доверието на 109 от столичните съдии. Съдия Д.Любомиров, който също е наказателен съдия, представи най-задълбочената концепция за реформа на съда, която му донесе на първия тур само 2 гласа. Въпреки това бе избрана Вл. Янева, която е съдия в НК на СГС и има общо 8 години съдийски стаж, от които 4 години е прекарала в отпуск по майчинство. Съдия Янева представи стратегия, която започва с декларацията, че ще наложи на съдиите "вътрешен самоконтрол". Тя предвижда да накара деловодителите да попълват постоянно бланки за движението на делата и да й ги дават. В.Я. ще заложи и на "нови компютърни системи" под Windows, които трябва да решат проблемите с равномерното натоварване на съдиите и случайното разпределение на делата.
  Г-жо Янева, вие, съдиите от СГС и САС от 13 години сте на самоконтрол. Резултатите ги виждате сами. Второ, от 15 години в БГ се работи под Уиндоус. Какво искате да кажете, че вие в СГС работите под DОS ?!

 18. 18 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Съдия Любомиров отпадна от надпреварата, въпреки че представи идеи за по-равномерно разпределение на дела та в съдилището, което по думите му, трябва да доведе и до по-бързо правораздаване Той представи подробен план как с наличните щатни бройки в съда и преструктуриране на работата в отделенията може да се ускори гледането на делата. Новата организация може да доведе до намаляване с 1/3 на просрочените дела. Но членовете на ВСС оцениха неговата концепция само с 2 гласа. Вл. Янева представи стратегия, която започва с декларацията, че ще наложи на съдиите "вътрешен самоконтрол". Залага и на "нови компютърни системи" под Windows, които трябва да решат проблемите с равномерното натоварване на съдиите Учудващи са понятията и познанията на някои съдии по компютърни операционни системи. Имам чувството,че се върнах в годините на своята младост!

 19. 19 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази жена като стана шеф на СГС, първото й изявление не беше, че ще се бори за подобряване на работата на съдиите, така че доверието в тях да не клони към нулата, а да започне, та дори и постепенно, но да се повишава; не каза, че ще следи и взисква за провеждане на съдебните процеси във възможно най-кратки срокове, а не по 5 години; че ще накара колежките си постепенно да забравят фактора „липса на убедителни доказателства”, с който станаха за смях и срам пред цяла Европа; че ще държи да се наказват извършилите престъпления със съответните присъди, а не за скрити 16 млн. лв присъдата да бъде 3 г. условно; че ще настоява за изборност на магистратите и реформа на съдебната система и т.н. и т.н. Вместо това първото й изявление беше,че за нея е важна независимостта на съдиите и тя ще я отстоява.

 20. 20 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дааа,да му мислят тези които не са в обсега на семейните приятели............ Но те по принцип са лош матриЯл.

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:59 на 31/05/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#19] от "GMG":
  Виж с какви мотиви ВСС предлага магистрати за председател на СГС?
  http://legalworld.bg/show.php?storyid=22265&p=1

 23. 23 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1350 Разстроено

  Е, това просто няма нужда от коментар! Каквото и да се каже, ще е едно няма нищо....

  Без паника!
 24. 24 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Действията на Боко и сподвижниците му са като тези на Симо и царедворците. Те са описани в онова напътствие от дядото на Симо към идващите след него. За онова напътствие се спори дали е вярно, но то поразително точно описва действията на Симо и бодигарда му. Ето сега- отново открито и скандално се назначава близка приятелка на министър със само 4 години стаж като съдия. Както е писал Фердинанд - кради открито и непоколебимо, без притеснение, все едно това е нещо съвсем нормално. Така се държи сега властта. Ние тук си лаем,но за властта все едно нищо не става. Все едно за председател на СГС е назначен утвърден професионалист с 15 години опит като съдия и без каквито и да са съмнения за връзки и ходатайства от други властващи. Все едно не е имало наскоро едни скандални грами уличаващи Бойко Борисов в престъпления и зависимост.

 25. 25 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Разстроено

  До коментар [#24] от "b_d_s":
  Действията на Боко и сподвижниците му са като тези на Симо и царедворците.
  Нищо общо. Действията на Боко са като действията на Иван Костов - Командира преди години. Само че Командира, е като пионерче в сравнение с този - "генерал" с "Маршалски жезъл".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK