Пълна забрана за пушене - засега само в един град

Пълна забрана за пушене - засега само в един град

© Красимир ЮскеселиевКметът на Кюстендил Петър Паунов спечели битката за пълна забрана за пушене на обществени места в града, след като в края на миналата седмица Върховният административен съд (ВАС)* излезе с решение (не подлежи на обжалване) в полза на въвеждането на това ограничение.


Според Паунов след произнасянето на върховните съдии всяка община, която поиска, ще може още тази година да въведе пълната забрана.


Същото тълкувание прави и адвокат Ивайло Дерменджиев, който е защитавал Кюстендил в съда: "Сред правата на общинските власти са да решават кое е полезно за общината и кое не." По думите му решението на ВАС е в съзвучие с европейското законодателство.
Съдиите се позовават именно на политиките на ЕС относно тютюнопушенето и на Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация и на Хартата на основните права на ЕС (за подробности вижте долния текст).


Досега други кметове не са давали заявка за въвеждане на пълна забрана. "Преди изборите едва ли някой ще се реши да поляризира обществените отношения с такова решение", коментира и самият Паунов. Общинският съвет в Кюстендил въведе пълната забрана за тютюнев дим през март 2010 г.  по настояване на кмета.


Малко по-късно обаче парламентът отмени разпоредбите в Закона за здравето, които предвиждаха от юли 2010 г. да има забрана за пушене на всички обществени места в България и въведе изключения за хотелите, ресторантите, баровете и кафенетата.


На базата на разпоредбите в закона двама собственици на заведения в Кюстендил (жалбите са на Асен Стоичков Икономов и ЕТ "Веска Алексова") успяха временно да свалят чрез Кюстендилския съд забраната за пушене в кафенетата и ресторантите в града.


Все още обаче няма яснота какви точно са намеренията на правителството да въведе забрана за пушене на всички закрити обществени места. От половин година кабинетът дава противоречиви сигнали. В края на 2010 г. здравният министър д-р Стефан Константинов обяви, че ще се бори за пълна забрана още от 2011 г.


Последва среща при премиера Бойко Борисов в началото на годината с представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, които обявиха, че Борисов е обещал, че ще има отлагателен период до 2013 или 2014 г. за пълната забрана.


Мотивите са, че бизнесът вече е инвестирал в това да огради пространства за пушене. След тази среща здравното министерство обяви, че от това лятото в кафенетата до 50 кв.м ще е абсолютно забранен тютюневият дим.


Засега обаче никой не е внесъл подобно предложение за промени в Закона за здравето. Подготвя се проект и той ще бъде приет от парламента до лятната ваканция, обясниха от здравното ведомство. С него обаче едва ли ще бъде определена годината, от която ще има тотална забрана за тютюнопушене на закрито в България.


* "Дневник" научи, че в състава от трима съдии, взели решението, няма заклети пушачи, двама от тях пушат, но рядко.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 878 Весело

  "* "Дневник" научи, че в състава от трима съдии, взели решението, няма заклети пушачи, двама от тях пушат, но рядко." А третия вубще

  Eх Красьо, Ех Черничък

 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 878 Весело

  Гледай ти, гледай ти! Един час откакто е пусната това писание и още никаква реакция.

  ДНЕВНИК, проучете малко по-подробно съдиите. Колко рядко пушат двамата? По две цигари на година?
  Ама и адвоката на жалбоподателите е за бой! Първата му работа трябваше да пита пушачи ли са съдиите или не са пушачи, и ако не са, да иска отвод.
  А тук се вижда крещящ конфликт на интереси, замаскиран с "евро-анадолски глупости"

 3. 3 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много правилно,да не би преди хората да са пушиìли са били по зле.Хората в Испания свикнаха с това а те са много по-големи пушачи от нас.

  ahorra
 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 878 Любопитно

  До коментар [#3] от "aorra":

  Какво ме интересуват испанските съдии? Те не решават българско дело.
  Ако от съдебния състав единия поне беше пушач, да кажа хубаво, съгласен съм, но така... при трима непушачи... как да не си помисля че това е умишлен подбор?

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  Да видим изборите в Кюстендил есента. Към Европа ли сме тръгнали или към Африка. Поздравявам кмета за куража и смелостта.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на Toнчо(65)
  Toнчо(65)
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Откога започнахте пред благовидни предлози да ни ограничавате правата? Утре може и жените да ни забраните, че са вредни. Мога и други вредители да изтъкна - примери много ... популисти, чудите се вече на кай да угодите, малоумници

 7. 7 Профил на Toнчо(65)
  Toнчо(65)
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тъпа система сте -ей . Затова не можем се измъкнем от блатото.Всичката Мара втасала, пушенето ли е най-големия проблем? Гледайте какви безобразия стават. Хора не се вторачвайте в глупости - или това ви отива?

 8. 8 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 374 Неутрално

  остава сега и някой да го испълнява

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#5] от "a.nice":

  Към Анадола, готин ))) Кюстендил се изравни по стандарт с Анкара. Браво

 10. 10 Профил на Стефан А.
  Стефан А.
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#6] от "Toнчо(65)":

  Ако пушенето е разрешено, искам да е разрешена и марихуната! Разбираш ли къде е границата? Кой решава че един наркотик е полезен а друг не е?

  Няма, няма да в вървя с наведена глава! Ще намеря смисъл да остана! Нали съм тук не съм избягал.
 11. 11 Профил на Toнчо(65)
  Toнчо(65)
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "Стефан А.
  Че да я разрешат бе, то сега спряха ли ги със забрани? който си пуши си пуши.Само дето се крият. Тебе никой не те задължава да си пушач. Не ми налагайте да приличам на вас. Хайде и алкохола да забранят, че и той опива. Те американците един път опитаха, ама повече не повториха.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  До коментар [#6] от "Toнчо(65)":

  Спрете да тровите хората.
  В парка Заимов в най-хубавото заведение там е разрешено пушенето. Е, като заваля дъжд вътре не пуснаха да седнат децата, а само пушачите. А то е за хранене, не е бар.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 636 Весело

  Браво на кмета! Жалко, че не живея в Кюстендил. То пушачите това няма да ги спре да се тровят, но поне непушачите няма да са невинни жертви на техния порок. Който иска нека пуши стига да не пречи на останалите.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#13] от "monique":

  Ми премести се )))) Откак избухна демокрацията няма жителство
  Дори може да вземеш пример от пернишката агитка на Миньоро - "Селата празни, столичани много"

 15. 15 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "Стефан А.":

  Ми че да забранят кафето бе, и чая, и всичко що съдържа кофеин и танини... щото са вредни наркотици...

  За сведение: никога не съм пушил тютюн, но смятам за неприемливо да се налагат толкова драстични ограничения на пушачите.

  Още повече тютюнът все още е основен източник на доходи на населението в някои райни на България.

  В UK като е забранено да се пуши в заведенията да не би да е много хубаво, с "накацалите" навън пушачи?

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 16. 16 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "a.nice":

  Ами в случая проблемът не е, че заведението е за пушачи, а че няма друго добро заведение в близост до парка за непушачи, нали?
  То и "Happy" е верига ресторанти, ама вътре се пуши...

  До коментар [#11] от "Toнчо(65)":
  Съгласен съм.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  До коментар [#16] от "Златин Златев":
  И как предлагате да принудим някой собственик да забрани пушенето, като е въпрос на избор? За да има заведения за непушачи. И като не сте пушили , ако искате моето мнение, по добре не взимайте отношение, защото не знаете каква наркомания е това. Ще се радвам, ако се сведе да миниум.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  До коментар [#11] от "Toнчо(65)":

  Не стои въпросът точно така-който си пуши си пуши. Има много отказали се точно поради рестриктивните мерки. Но всъщност, който иска да пуши, да пуши, но без да вреди на околните.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK