Руски експерт: АЕЦ "Белене" е риск и за България, и за Русия

Руски експерт: АЕЦ "Белене" е риск и за България, и за Русия

© ReutersАЕЦ "Белене" крие икономически риск както за българите, така и за руснаците, а след аварията в японската АЕЦ "Фукушима 1" бурното развитие на ядрената енергетика по света не е възможно. Такива прогнози направи днес проф. Булат Нигматулин, зам.-министър на атомната енергетика на Руската федерация (1998 – 2002 г.), по време на кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията.


Според експерта условията, които Москва предлага на България, за да я склони за "Белене" - възможност за изцяло руско финансиране, кредити с държавни гаранции от руската държава, ще създадат риск и проблем за самата Русия. По думите на Нигматулин досега Москва е дофинансирала с по 3 млрд. долара от държавния бюджет изграждането на АЕЦ "Тянван" в Китай и на още една централа в Индия. "Стойността на новото строителство на атомни централи е разорителна", твърди експертът, който е и зам.-директор на Института по естествените монополи. В крайната цена на всеки проект за атомна централа трябва да се включат резервните и балансиращите мощности, както и изграждането на съпътстваща инфраструктура.


"Цената на енергията в България е колкото тази в Америка, но покупателната способност е по-ниска", отбеляза Нигматулин. Бившият зам.-министър препоръча развитието на газови и ВЕИ централи и рехабилитацията на топлоелектрически мощности.
В открито писмо до шефа на "Росатом" Сергей Кириенко експертът критикува работата и обслужването на ядрените проекти в Русия заради високото ниво на корупция, липсата на контрол върху строителството (според Нигматулин няма нито един блок, построен навреме) и изразходването на средствата.


"Когато генезисът, моделът в Русия е грешен, няма как той да бъде изнесен в чужбина чист", коментира бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.


Икономическата ефективност на работещите на руска територия ядрени реактори не е достатъчно висока – натовареността на съоръженията е със 7% по-ниска от средната за света, стана ясно от данните, представени на кръглата маса. Заради натрупаните проблеми Нигматулин прогнозира още, че Китай ще изтласка Русия от ядрения бизнес. Пекин залага на серийното производство, докато Москва модифицира всеки реактор като отделен модел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK