Поправката в конституцията зависи от ДПС и "Атака"


Хората на Ахмед Доган са за недоверие на кабинета за цялостна политика

Само ГЕРБ, СДС, РЗС и независимите депутати засега подкрепят твърдо петата поправка в конституцията, свързана с т.нар. пакт за финансова стабилност, лансиран от вицепремиера Симеон Дянков. ДПС е в сложна ситуация, тъй като днес ще участва в консултации с БСП за внасяне на недоверие към кабинета, а и изрази резерви към поправката в основния закон.


От "Атака", които обтегнаха отношенията си с ГЕРБ след конфликта пред джамията на 20 май, все още не са обявили дали ще одобрят пакта "Дянков", а и депутати изразиха недоволство, че той бетонира плоския данък. Срещу промените в конституцията се обявиха 40-мата депутати от левицата и петимата от ДСБ.
За да бъдат приети на първо четене промените с основни вносители Цецка Цачева и Яне Янев, трябва да бъдат подкрепени или от над 180 депутати, или от не по-малко от 160. Във втория случай процедурата ще се удължи с два месеца, а премиерът Бойко Борисов вече обяви, че промените ще са факт до края на юни.


Партиите, които ще гласуват за пакта "Дянков", имат 131 депутати плюс още шестима независими, които с декларация застанаха зад правителството. Ако отцепниците от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов и четиримата напуснали "Атака" се присъединят, се събират 143 гласа. Ако "Атака" ги подпомогне със 17 гласа, става две трети мнозинство.


Ако хората на Сидеров решат да не участват в гласуването, тогава на ГЕРБ ще са нужни 35-те гласа на ДПС, за да минат поправките по принцип със 178 "за". Идеалният вариант за управляващите е "Атака" и ДПС да ги подкрепят и да се стигне до конституционно мнозинство от три четвърти, за да може поправката да бъде придвижена по-бързо и до средата на годината да е приета.


Зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров обаче напомни, че партията е водила консултации за пакта, но останали изненадани, че от ГЕРБ са го внесли, без да отчетат забележките им. Това не е начинът за търсене на конституционно мнозинство, заяви той. Според ДПС тази крачка е неправилна, но това все още не означава, че законопроектът няма шансове.


Ще настояваме възраженията ни да бъдат отчетени, посочи Бисеров. Лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че днес ще пита ДПС за противоречието "едновременно да подкрепяш вот на недоверие в икономическата и социална сфера и циментирането на косвените данъци". От ДПС обаче обявиха, че ще подкрепят недоверие за цялостна политика, което ще гарантира спокойствието на кабинета още 6 месеца след това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK