СДС и комитетът срещу "Белене" настояват за арести заради пилеенето на пари в проекта

СДС и комитетът срещу "Белене" настояват за арести заради пилеенето на пари в проекта

© Анелия НиколоваСтроителството на АЕЦ "Белене" да бъде спряно и извадено от енергийната стратегия на България, а самият проект за нея - оттеглен от Народното събрание. За това призоваха днес СДС и представители на гражданското сдружение "НЕ на "Белене". Обсъждането на стратегията е в дневния ред на днешното заседание.


Те настояват още компетентните органи да направят пълна ревизия на извършените досега разходи по проекта за втора атомна централа, съобщи БТА. Според СДС и "НЕ на Белене" незабавно, още днес, трябва да има арести. Противниците на втората атомна централа питат и защо до момента прокуратурата не се е произнесла по казуса и данните. Според Димитър Иванов от гражданското сдружение става въпрос за огромен износ на корупция от Русия в България.


Партията и гражданското сдружение се позоваха на одитен доклад от края на 2009 г., поръчан от
Българския енергиен холдинг (БЕХ) и извършен от старши одитор Велко Пеев, в който са констатирани големи злоупотреби. "Става въпрос за над 200 млн. евро до 2009 година, няма по-голяма корупционна схема в българската държава от нейното основаване", каза лидерът на СДС Мартин Димитров. Факсимиле от доклада е публикувано на сайта на сдружението и една от констатациите в него е, че  смесената международна компания за строителството на централата не е била създадена според водещите световни практики.
От текста се разбира, че за труда на консултанти са били плащани  по-големи суми от предварително договорените, някои дейности са били плащани два пъти, а за 117 млн. евро не са представени никакви счетоводни документи.


От думите на Димитров се разбра, че става въпрос за т. нар. "доклад на Тенчо Попов" (бивш зам.шеф на БЕХ, който междувременно беше задържан по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев).  СДС настоя преди месец документът да бъде публикуван официално, а от Министерския съвет отговориха, че  информацията, получена от премиера е "своевременно предадена на компетентната ДАНС и от там изпратена на Върховната касационна прокуратура". "По случая са образувани досъдебни производства и се извършват процесуално-следствени действия"


От гражданското сдружение срещу изграждането на централата обмислят възможността да информират за проблемите председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, както и президента на Русия Дмитрий Медведев за това, че руски компании подкупвали отговорни лица у нас.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK