Одиторски доклад показа източване на 117 млн. евро от АЕЦ "Белене" до 2009 г.

Кадърът е от посещението на премиера Бойко Борисов на площадката през март 2010 г., а в следващите е сканираният текст на доклада, публикуван от "Не на "Белене"

© Анелия Николова

Кадърът е от посещението на премиера Бойко Борисов на площадката през март 2010 г., а в следващите е сканираният текст на доклада, публикуван от "Не на "Белене"Докладът на старши одитор Велко Пеев за проверката му в проекта за АЕЦ "Белене" към средата на 2009 г. установи липсата на 117 млн. евро, за които няма счетоводни документи. Докладът е публикуван на сайта на гражданския комитет "Не на "Белене"


Сумата е разликата от стойността на оборудване, което не е можело да бъде използвано на площадката, и е оценено на 205 млн. евро. За него руската "Атомстройекспорт" обаче е превела по фактури едва 87.6 млн. евро. За останалата част от сумата няма счетоводни документи. Освен това първоначалната оценка на оборудването е била 295 млн. евро, но Националната електрическа компания се е съгласила да я намали.


Според доклада на одитора договорът между българската и руската компании за продажбата е сключен две седмици преди министърът на икономиката и енергетиката - принципал на НЕК, да е подписал разрешението за продажбата.  Това е станало в края на ноември - началото на декември 2007 г., когато министър беше Петър Димитров.
В доклада си одиторът още през 2009 г. настоява за подробна финансово-счетоводна експертиза на плащанията по тази сделка, защото има съмнения, че някои дейности са били заплатени повторно. Такова е обследването на оборудването - извършено веднъж в България с участието на руската страна, и втори път - след пристигането в Русия.


Анализът на експерта установява и завишени плащания от НЕК към консултанта "Парсънс ИЕНДСИ ЮРЪП ЛИМИТЕД", който получил вместо договорените предварително 16.9 млн. евро, общо 69.8 млн. евро. Това станало, въпреки че "той не е оценил истинската сложност и възможностите за изпълнение  на проекта", заради което се наложило удължаване на сроковете. НЕК пък, вместо да настоява   те да се спазват, се е съгласила с отсрочките и така е понесла загуби. 


Заради тези констатации в доклада, от СДС настояха прокуратурата да побърза с арестите, а проектът да отпадне от енергийната стратегия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK