Правителството прие закон срещу раздуването на администрацията


Чиновници ще могат да се назначават на "кухи" щатни бройки

Щатните бройки в администрациите на изпълнителната власт няма да може да се увеличават. Това предвиждат промени в закона за администрацията, които бяха одобрени от кабинета днес. Целта е числеността на институциите, записана в устройствените им правилници към момента на влизането на закона в сила, да не може да бъде увеличавана.


От пресцентъра на кабинета обясниха, че след влизането на закона в сила едно министерство ще може да назначи повече служители в даден отдел само за сметка на съкращения в друго звено. За да стане това, промените трябва да бъдат одобрени от парламента.
Новият текст обаче не изключва възможността ведомствата да назначават служители, ако имат незаети места. Преди година беше обявено, че след съкращенията в МВР в министерството остават още 3 хил. "кухи" бройки. Промяната няма да важи за общинските администрации, чиято численост се определя от съответния общински съвет.


През март министърът на финансите Симеон Дянков, който ръководи реформата в администрацията, обяви, че от идването си на власт правителството на ГЕРБ е съкратило 12% от държавната администрация, или 9 хил. щата.


До края на годината се очаква да си отидат още 4%, или 3500-4000 бройки, каза тогава Дянков. Според последния доклад на Министерството на финансите в края на 2010 г. служителите в централната държавна администрация са 61 528 души.


Вчера кабинетът одобри и нов класификатор на длъжностите в администрацията, които вече ще се оценяват по четири основни фактора - знания и умения за осъществяване на функциите на длъжността, свобода на вземане на решения, влияние на взетите решения и умения за работа с хора.


Минималните изискванията за ранг и професионален опит ще бъдат намалени, за да може в администрацията по-лесно да влизат квалифицирани кадри. За ключови позиции минималните изисквания ще бъдат увеличени с цел да има по-качествен подбор, предвиждат промените.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK