Борис Велчев иска полицейското насилие да се разследва от военните прокурори

Главният прокурор свика пресконференция за първи път от много време. Предварителна тема не беше обявена. Преди срещите на медиите с Велчев бяха по-чести

© Красимир Юскеселиев

Главният прокурор свика пресконференция за първи път от много време. Предварителна тема не беше обявена. Преди срещите на медиите с Велчев бяха по-честиГлавният прокурор Борис Велчев иска случаите на полицейското насилие да се разследват от Военната прокуратура. Той призна пред журналисти днес, че това е реален проблем -  от 238 дела, които се водят срещу полицаи, 74 са за насилие срещу граждани.


Велчев ще постави въпроса пред Народното събрание, "защото решението – да се увеличи или да се запази във вида, в който е компетентността на Военната прокуратура, е политическо". Военните съдилища бяха разтоварени от делата срещу полицаи преди пет години. Основните мотиви бяха, че Военната прокуратура продължава да бъде нереформирана след ерата "Филчев" и има силен уклон да прикрива дела.


Главният прокурор каза, че вероятно през есента ще бъде създаден специален сектор във Върховната касационна прокуратура, който да обобщава непрекъснато практиката по делата срещу полицаи и да ги наблюдава.
Прокуратурата е видяла само твърдения, а не достатъчно данни в секретния документ на американското посолство в България, посветен на Бойко Борисов, огласен  от българския  партньор на Wikileaks - сайта "Биволъ", миналата седмица, заяви още Велчев.


"Прокуратурата се самосезира при достатъчно данни. Достатъчно данни в публикациите аз не виждам, има само твърдения. Представяте ли си в каква държава ще живеем, ако хората се разследваха само по твърдения", каза главният прокурор.


Велчев се похвали и с данни от доклада за работата на прокуратурата, който ще бъде представен скоро пред депутатите. Осъдени през 2010 г. са били общо  50 хил. души, оправдателните присъди са около 4%, а по всички видове тежка престъпност има значително увеличение на заловените и наказаните в сравнение с 2007 г.


Той призна, че няма напредък по делата за корупционни престъпления, но присъдите за организирани престъпни групи се увеличават. Има ръст и при осъдените за престъпление с еврофондовете.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK