Няма внесен обвинителен акт за смърт на деца в домовете


238 деца са починали от 2000 до 2010 г.

Няма нито един внесен обвинителен акт за смъртните случаи в домовете за деца с увреждания, констатирани от Българския хелзински комитет (БХК). Преди осем месеца оттам оповестиха доклад,  според който за 2000 - 2010 г. в тези институции са регистрирани 238 смъртни случая на деца, повечето от които са били предотвратими.


Прокуратурата е образувала 248 досъдебни производства, прекратени са били 25, от които 21 все още се проверяват от по-горна инстанция.
Това съобщи Маргарита Илиева, заместник-председател на БХК. Според нея притеснително е, че обвинителите постановяват откази да разследват случаи на смърт на деца при липса на лечение на абсцес, на специална дентална грижа за дете, малтретирано с транквиланти, при блудство и други сексуални посегателства, при смърт от хипотрофия/пневмония, при телесни повреди - злополуки или усложнения.


От комитета са подали сигнали срещу над 60% от актовете, включително и постановленията за прекратяване, заяви Илиева. Тя обясни, че заради неиздадени писмени указания на главния прокурор не се назначават комплексни съдебно-медицински експертизи.


Не по-късно от септември във Върховната касационна прокуратура ще се създаде специализиран отдел, който ще се занимава с престъпления, извършени от непълнолетни, и с онези, чиито жертви са малолетни или непълнолетни деца. Отделът ще помага на районните и окръжните прокуратури в разследването на такива престъпления. Това е заявила зам. главният прокурор Галина Тонева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK