Експертизи бавят разследването за злоупотреби около АЕЦ "Белене"

Гражданско сдружение публикува стар доклад за източване на милиони от проекта

За последните две години за АЕЦ "Белене" са изхарчени 296 млн. евро. В момента преговорите между НЕК и "Атомстройекспорт" по проекта са замразени, докато бъдат готови стрес тестовете на атомните централи в Европа, а българската страна чака и доклада на консултанта HSBC

© Анелия Николова

За последните две години за АЕЦ "Белене" са изхарчени 296 млн. евро. В момента преговорите между НЕК и "Атомстройекспорт" по проекта са замразени, докато бъдат готови стрес тестовете на атомните централи в Европа, а българската страна чака и доклада на консултанта HSBCПрокуратурата още не е приключила разследването за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене", въпреки че работи по случая от края на март 2010 г. До образуване на дело все още не се е стигнало, тъй като се чакат финансово-счетоводни експертизи.


Това се разбра от съобщение на обвинението, изпратено няколко часа след като коалицията "Не на Белене" публикува одитен доклад, поръчан от Българския енергиен холдинг (БЕХ), който установява липсата на 117 млн. евро по проекта. Разследването не приключвало заради все още неизготвени счетоводно-финансови експертизи.


Преди това главният прокурор Борис Велчев припомни, че разследвания по доклада на бившия заместник-председател на БЕХ Тенчо Попов за нарушения в Националната електрическа компания (НЕК) се водят от миналата година.
Липсващи 117 млн. евро


Докладът за "Белене" е направен от одитора Велко Пеев и е от средата на 2009 г. В него се казва, че липсват счетоводни документи за 117 млн. евро по договор, с който НЕК продава на руската "Атомстройекспорт" старо оборудване от втората атомна централа. Съоръженията са доставени на площадката край Белене преди 1989 г. и след размразяването на проекта от кабинета на Симеон Сакскобургготски се оказват ненужни.


НЕК подписва през 2007 г. договор за продажбата им на "Атомстройекспорт". Първоначалната оценка на оборудването е 295 млн. евро, а впоследствие е намалена на 205 млн. евро, като според одитора не са ясни мотивите за коригирането на цената.


Освен това при проверката, назначена от БЕХ, са открити фактури за плащания само за малко над 87.61 млн. евро. Останалите 117.4 млн. евро според НЕК са приспаднати от сумата, за да покрият разходите по митническо облагане, транспорт и допълнително обследване на оборудването в Русия.


Според одитора обаче липсват счетоводни документи, че тези плащания наистина са направени. Освен това не е обоснована и нуждата от второ обследване на оборудването, след като това веднъж вече е направено в България, и то с участието на "Атомстройекспорт".


В доклада на одитора се посочва още, че сумата по сключения през 2005 г. договор за консултантски услуги с "Парсънс Иендси Юръп лимитед" по проекта "Белене" от 16.9 млн. евро към момента, в който е правен докладът, е била вече 69.8 млн. евро.


Това станало, въпреки че консултантът "не е оценил истинската сложност и възможностите за изпълнение  на проекта", заради което се наложило удължаване на сроковете. НЕК пък, вместо да настоява те да се спазват, се е съгласила с отсрочките и така е понесла загуби.


Дълга история


Изводите от доклада бяха цитирани още през март 2010 г., без обаче да се уточнява, че одитът е направен по поръчка на БЕХ. Те бяха част от доклада на парламентарната комисия, която разследваше управлението на кабинета "Станишев" и се оглавяваше от Стоян Мавродиев (ГЕРБ). Документът, изготвен от комисията, е с дата 21 март 2010 г.


Днес от прокуратурата обясниха, че са образували разследване за липсващите суми за старото оборудване по доклади, изпратени от премиера Бойко Борисов на 22 март 2010 г. Единият от тях е за "Белене", а вторият - за проекта "Цанков камък". Тогава управляващите няколко пъти заявиха, че стойността на хидровъзела е многократно завишена, стана и известно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил 1 млн. лв като консултант.


Докладът за "Белене" пък стана известен като доклада "Тенчо Попов". За него се разбра по време на делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър В. Сантиров и самия Попов. В едно от изслушаните пред съда специални разузнавателни средства се чува как Попов обяснява в тесен приятелски кръг за "наглото крадене" на "стотици милиони" от проекта за атомната централа.


Още преди месеци от СДС настояха премиерът да предостави на депутатите документа. Вчера при представянето му в парламента поискаха "незабавни арести", а строителството на централата да бъде извадено от енергийната стратегия, а самият проект за нея - оттеглен от Народното събрание.


Обсъждането на стратегията е в дневния ред на днешното заседание. "Няма по-голяма корупционна схема в българската държава от нейното основаване", каза лидерът на СДС Мартин Димитров. По думите му "Цанков камък" е детска пионерска схема в сравнение с корупцията в "Белене".


От гражданското сдружение срещу изграждането на централата обмислят да информират за проблемите председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, както и президента на Русия Дмитрий Медведев за това, че руски компании подкупвали отговорни лица у нас.


Бившите енергийни министри - в неведение


Министрите на енергетиката в кабинета "Станишев" - Румен Овчаров и Петър Димитров, не знаеха за подобен одитен доклад и отказаха да го коментират. Димитров обясни по спомени пред "Дневник", че цената на проекта е била редуцирана заради предвидени от руската страна транспортни и митнически разходи за извънгабаритни товари. "Наизуст нищо не мога да кажа, трябва да се видят документите и НЕК да отговори", каза Димитров.


От прессекретариата на президента Георги Първанов напомниха, че той е в Рим за 150-годишнината от обединението на Италия, и допълниха, че не е запознат с одита и няма как да коментира темата.


От пресцентъра на НЕК заявиха, че не могат да отговорят на въпросите на "Дневник" в сряда, тъй като им трябвал поне един ден да съберат информацията за това дали впоследствие са намерени счетоводни документи за приспаднатите разходи и има ли последствия от доклада на БЕХ. От министерството на енергетиката също не отговориха на въпросите по темата, а от БЕХ не бяха открити за коментар.Заключенията от доклада


- Няма счетоводни документи за приспаднатите разходи за 117 млн. евро по договора между НЕК и "Атомстройекспорт" за купуването на ненужното оборудване от АЕЦ "Белене". Руската компания трябвало да плати парите на българското държавно дружество, но те отишли за митнически документи, транспорт и допълнително обследване на оборудването.
- Не е ясно какво е наложило второ обследване на оборудването, при положение че такова е направено в България.
- Не е ясно защо първоначалната цена на оборудването е намалена от 295 млн. евро на 205 млн. евро.
- От 1989 г. до 2007 г. НЕК е направила "изключително високи разходи" - 110 млн. лв., за консервация и съхранение на оборудването.
- Стойността на договора с консултанта "Парсънс Иендси Юръп лимитед" е нараснала от 16.9 млн. евро на 69.8 млн. евро.
- НЕК не е настоявала за спазване на сроковете по договора с консултанта по проекта, което е довело до увеличаването на цената за услугите му и е ощетило българската държавна компания.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Гневно

  Де те българските съдии не повярваха на френски експертизи по случаят "Борилски" , сега остава да повярват на български!!!
  Българските съдии вярват на папки с "експертизи" в които има солидна доза мангизи!!!

 2. 2 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Весело

  "От гражданското сдружение срещу изграждането на централата обмислят да информират за проблемите председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, както и президента на Русия Дмитрий Медведев за това, че руски компании подкупвали отговорни лица у нас."


  Това, за информирането на Медведев е много оригинален подход. Отговорът на Медведев е напълно непредсказуем...

 3. 3 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Разстроено

  "От прессекретариата на президента Георги Първанов напомниха, че той е в Рим за 150-годишнината от обединението на Италия..."


  Най-после втора визита на Г-н Първанов , на запад от Белград. Визита и то каква отговорна визита, знайно е какви тежки международни проблеми и задачи се решават на подобни годишнини... Истински късметлии сме ние с такъв президент. Не всеки би се нагърбил с подобно посещение...

 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно  "МАС"

  ще правят ли "теренно проучване" ??!

  .... с медийното партньорство на Куцкова ??


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Няма по-голяма корупционна схема в българската държава от нейното основаване"

  Има, имаааа... В Козлодуй само за година се източва повече от изнесеното в този доклад. Но и М. Д., макар и добре да знае това, съзнателно отклонява прожектора към Белене. Подробностите тук: http://gikotev.blog.bg/

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Гротескна сцена се е разиграла на среща в Москва между зам- министъра на енергетиката Марий Косев с президента на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко по отношение на договаряне цената на АЕЦ „Белене”, научи afera.bg от свои блестящи руски източници. На срещата е присъствал и Валентин Златев.

  На работната среща, на която е трябвало да бъдат обсъждани параметрите на цената на АЕЦ – Белене е бил изпратен зам-министъра на енергетиката Марий Косев, който в присъствието на Валентин Златев е започнал да обяснява на Кириенко колко е висока цената от шест милиарда и половина, и как положението у нас е лошо, хората са бедни, кризата е висока и прочие, и прочие, общи приказки без никаква контретика.

  „Това Ваше лично мнение ли е, или е официална позиция на правителството ви”, контрирал Кириенко общите социални лафове на очевидно неподготвения зам-министър Косев.

  Косев смутолевил в присъствието на Валентин Златев, че да, това било негова лично становище.

  Кириенко затворил папките и рекъл подчертано хладнокръвно: „Приемният ми час за лични въпроси е от 11 до 15 часа във вторник”, станал и напуснал срещата.

  Оригинала на материала, а също така и интересните коментари към него можете да видите на сайта www.afera.bg. Пускам тази интересна новост, като начало и на други подобни, които ще покажат същинските образи на най-близкото обкръжение на Тр. Тр., а също така и на самият него. Като правило, това ще са персони със съществен принос към проспериращият бизнес на ядрената мафия, какъвто безспорно е и днешният герой М. К.

  http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/05/09/kirienko-kym-nash-zam-ministyr-priemniiat-mi-chas-e-ot-11-do.744122

 7. 7 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 849 Неутрално

  "И преди, и сега - БСП е мафия"
  Навремето се забавлявахме с този лозунг, а истината е още по-страшна - БСП е предприятие за присвояване на парите на държавата и народа - чрез дъщерни партии, партийни фирми, бандитски холдинги. Крадат като за световно , и не се свенят нито пред избиратели, нито пред децата си.
  А един от най-големите крадци си е самия президент- Георги Седефчов Първанов!
  Повръща ми се!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#6] от "Петър Иванов":

  Ха ха ха ха!

 10. 10 Профил на Dave
  Dave
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всички освен Костов и Мартин Димитров са се облажили - то е ясно.

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Никой нищо не знае. Ха-ха-ха!

  Къде е Рапона-гръмовержец? Къде е Цецо с главата-вретено да наплюе съдебната система по въпроса бе? Къде са ония люти прокурори? Къде е Дянков да си търси парите? Кога щяхме да закриваме БЕХ? Къде се крие Трайчо? Говорете бе!

  Тишина в кочината.

  "До три години ще върна българите от чужбина."

  Ура-аааа!

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:49 на 02/06/2011 от неговия автор.

 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Мдаа, ето защо комунетата и гербаджиите се усукват толкова около атомната хранилка, която отупа от праха и представи на повереното му стадо Н. В. Мадридският крадец. Човек вече може да бъде съвсем сигурен, че идеята за разконсервирането на АЭС-а, последната велика "стройка" на режима на Т. Живков, не беше негова, на бай Симо. Как можем да изкарваме милиони от един гьол? Ето как. Затова никой от приближените на БКП/ДС бизнесмени не се интересува много много от реално производство, щом могат да се изкарват достатъчно конвертируеми рубли от него. От гьола.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Прокуратурата е подвластна на ДС и русия,поради което до никакви разкрития няма да се стигне,ако са в ущърб на русия

 15. 15 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#10] от "Dave":

  Да бе, всички мислим като теб...

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Гневно

  Вижда се защо Гоце нарича договорите с Русия "голям шлем".Голям е за Българо-Руската мафия.За всички обикновени хора обаче си е от всякъде "голям член"

 17. 17 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Днес е 2 юни, когато почитаме смъртта не един велик герой. А колко калпави като нация се оказахме в настоящето. Не можем да се оттървем от мършата в управлението, повсеместно се краде и лъже за сметка на държавата, т.е. на гърба на обикновения, наивен и честен човек, на който тя се крепи. Ясно е, че проект на стойност 10-12 млрд. евро какъвто е АЕЦ-а със съпътсващата инфракструтура, не е по силите ни. По-добре да кажем не, и да вървим напред, отколкото да подхранваме енергийната мафия и някакви жалки илюзии колко велики износители на ток ще станем с руската АЕЦ.

 18. 18 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Еспертизи бавят потулването на злоупотребите от гледна точка на извършителите ги.

 19. 19 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 689 Гневно

  Една година не им стигна да съберат две и две. Те си го знаят, но ще им го кажа: Народът първо почва да кълне и след това идва секирата. Клетвите са на изчерпване.
  Стегайте се за дълъг път!

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK