Експертизи бавят разследването за злоупотреби около АЕЦ "Белене"

Гражданско сдружение публикува стар доклад за източване на милиони от проекта

За последните две години за АЕЦ "Белене" са изхарчени 296 млн. евро. В момента преговорите между НЕК и "Атомстройекспорт" по проекта са замразени, докато бъдат готови стрес тестовете на атомните централи в Европа, а българската страна чака и доклада на консултанта HSBC

© Анелия Николова

За последните две години за АЕЦ "Белене" са изхарчени 296 млн. евро. В момента преговорите между НЕК и "Атомстройекспорт" по проекта са замразени, докато бъдат готови стрес тестовете на атомните централи в Европа, а българската страна чака и доклада на консултанта HSBCПрокуратурата още не е приключила разследването за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене", въпреки че работи по случая от края на март 2010 г. До образуване на дело все още не се е стигнало, тъй като се чакат финансово-счетоводни експертизи.


Това се разбра от съобщение на обвинението, изпратено няколко часа след като коалицията "Не на Белене" публикува одитен доклад, поръчан от Българския енергиен холдинг (БЕХ), който установява липсата на 117 млн. евро по проекта. Разследването не приключвало заради все още неизготвени счетоводно-финансови експертизи.


Преди това главният прокурор Борис Велчев припомни, че разследвания по доклада на бившия заместник-председател на БЕХ Тенчо Попов за нарушения в Националната електрическа компания (НЕК) се водят от миналата година.
Липсващи 117 млн. евро


Докладът за "Белене" е направен от одитора Велко Пеев и е от средата на 2009 г. В него се казва, че липсват счетоводни документи за 117 млн. евро по договор, с който НЕК продава на руската "Атомстройекспорт" старо оборудване от втората атомна централа. Съоръженията са доставени на площадката край Белене преди 1989 г. и след размразяването на проекта от кабинета на Симеон Сакскобургготски се оказват ненужни.


НЕК подписва през 2007 г. договор за продажбата им на "Атомстройекспорт". Първоначалната оценка на оборудването е 295 млн. евро, а впоследствие е намалена на 205 млн. евро, като според одитора не са ясни мотивите за коригирането на цената.


Освен това при проверката, назначена от БЕХ, са открити фактури за плащания само за малко над 87.61 млн. евро. Останалите 117.4 млн. евро според НЕК са приспаднати от сумата, за да покрият разходите по митническо облагане, транспорт и допълнително обследване на оборудването в Русия.


Според одитора обаче липсват счетоводни документи, че тези плащания наистина са направени. Освен това не е обоснована и нуждата от второ обследване на оборудването, след като това веднъж вече е направено в България, и то с участието на "Атомстройекспорт".


В доклада на одитора се посочва още, че сумата по сключения през 2005 г. договор за консултантски услуги с "Парсънс Иендси Юръп лимитед" по проекта "Белене" от 16.9 млн. евро към момента, в който е правен докладът, е била вече 69.8 млн. евро.


Това станало, въпреки че консултантът "не е оценил истинската сложност и възможностите за изпълнение  на проекта", заради което се наложило удължаване на сроковете. НЕК пък, вместо да настоява те да се спазват, се е съгласила с отсрочките и така е понесла загуби.


Дълга история


Изводите от доклада бяха цитирани още през март 2010 г., без обаче да се уточнява, че одитът е направен по поръчка на БЕХ. Те бяха част от доклада на парламентарната комисия, която разследваше управлението на кабинета "Станишев" и се оглавяваше от Стоян Мавродиев (ГЕРБ). Документът, изготвен от комисията, е с дата 21 март 2010 г.


Днес от прокуратурата обясниха, че са образували разследване за липсващите суми за старото оборудване по доклади, изпратени от премиера Бойко Борисов на 22 март 2010 г. Единият от тях е за "Белене", а вторият - за проекта "Цанков камък". Тогава управляващите няколко пъти заявиха, че стойността на хидровъзела е многократно завишена, стана и известно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил 1 млн. лв като консултант.


Докладът за "Белене" пък стана известен като доклада "Тенчо Попов". За него се разбра по време на делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър В. Сантиров и самия Попов. В едно от изслушаните пред съда специални разузнавателни средства се чува как Попов обяснява в тесен приятелски кръг за "наглото крадене" на "стотици милиони" от проекта за атомната централа.


Още преди месеци от СДС настояха премиерът да предостави на депутатите документа. Вчера при представянето му в парламента поискаха "незабавни арести", а строителството на централата да бъде извадено от енергийната стратегия, а самият проект за нея - оттеглен от Народното събрание.


Обсъждането на стратегията е в дневния ред на днешното заседание. "Няма по-голяма корупционна схема в българската държава от нейното основаване", каза лидерът на СДС Мартин Димитров. По думите му "Цанков камък" е детска пионерска схема в сравнение с корупцията в "Белене".


От гражданското сдружение срещу изграждането на централата обмислят да информират за проблемите председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, както и президента на Русия Дмитрий Медведев за това, че руски компании подкупвали отговорни лица у нас.


Бившите енергийни министри - в неведение


Министрите на енергетиката в кабинета "Станишев" - Румен Овчаров и Петър Димитров, не знаеха за подобен одитен доклад и отказаха да го коментират. Димитров обясни по спомени пред "Дневник", че цената на проекта е била редуцирана заради предвидени от руската страна транспортни и митнически разходи за извънгабаритни товари. "Наизуст нищо не мога да кажа, трябва да се видят документите и НЕК да отговори", каза Димитров.


От прессекретариата на президента Георги Първанов напомниха, че той е в Рим за 150-годишнината от обединението на Италия, и допълниха, че не е запознат с одита и няма как да коментира темата.


От пресцентъра на НЕК заявиха, че не могат да отговорят на въпросите на "Дневник" в сряда, тъй като им трябвал поне един ден да съберат информацията за това дали впоследствие са намерени счетоводни документи за приспаднатите разходи и има ли последствия от доклада на БЕХ. От министерството на енергетиката също не отговориха на въпросите по темата, а от БЕХ не бяха открити за коментар.Заключенията от доклада


- Няма счетоводни документи за приспаднатите разходи за 117 млн. евро по договора между НЕК и "Атомстройекспорт" за купуването на ненужното оборудване от АЕЦ "Белене". Руската компания трябвало да плати парите на българското държавно дружество, но те отишли за митнически документи, транспорт и допълнително обследване на оборудването.
- Не е ясно какво е наложило второ обследване на оборудването, при положение че такова е направено в България.
- Не е ясно защо първоначалната цена на оборудването е намалена от 295 млн. евро на 205 млн. евро.
- От 1989 г. до 2007 г. НЕК е направила "изключително високи разходи" - 110 млн. лв., за консервация и съхранение на оборудването.
- Стойността на договора с консултанта "Парсънс Иендси Юръп лимитед" е нараснала от 16.9 млн. евро на 69.8 млн. евро.
- НЕК не е настоявала за спазване на сроковете по договора с консултанта по проекта, което е довело до увеличаването на цената за услугите му и е ощетило българската държавна компания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK