"Нормална" България според грамите в Wikileaks


Нищо ново, това си го знаем от години, какво толкова, нормално... Това можете да прочетете в повечето коментари за грамите на американски посланици, описващи случващото се в страната в последните 5-6 години. Секретните документи се разпространяват от сайта "Биволъ" по споразумение за медийно партньорство с Wikileaks. В повечето случаи героите, портретирани в грамите, не отричат написаното по същество. Каква е тогава България, какво приемаме като обичайно и нормално? А какво би си помислил човек, решил да изгради представата си за страната от тези документи, подписвани от изпратения от САЩ посланик? А картината ще се допълва, тъй като в "Биволъ" имат около 1000 грами, а досега са пуснали около 70.


Премиерът - непредсказуем, с необуздана амбиция

Бойко Борисов е описан в две грами - едната с гриф "Секретно" на посланик Джон Байърли от май 2006 г., а другата е от 2008 г. и е от посланик Нанси Макълдауни. Тогавашният кмет на София, а сега премиер е видян така:
-  Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с "Лукойл" и със сериозна контрабанда на метамфетамини.
- Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на "Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играят голяма роля при взимане на политически решения.


- Независимо от проевропейското му говорене вътрешни източници твърдят, че Борисов е по-скоро "скрит коз" по отношение на Русия.


-  Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в политиката.


- Егото му може да е най-силният ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Трябва да продължим да вървим по тънката линия между това да бъдем експлоатирани от пропагандистката му машина или да отблъснем изключително популярен  и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. Трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.


-  Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика.


-  Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва пишещите негативно.


- Недоиздялана и изменчива личност, която слухове свързват с организираната престъпност. Борисов е най-хитрият и харизматичен играч на деня.


Политическата система - едни боклуци сменят други

В навечерието на парламентарните избори през 2009 г. посланик Макълдауни описва политическата сцена:
- Корумпирани, компрометирани и дори осъдени кандидати напират към парламента


-  Изборите вадят едни боклуци от парламента и вкарва там други.


-  Българите като че ли са настроени, че вече са видели всичко възможно в начините за привличане на електорална подкрепа. Гражданите обаче явно бъркат, защото вече излиза по-евтино да станеш народен представител, отколкото да си го купиш.


-  ДПС на автократичния лидер Ахмед Доган е машина за правене на пари. Злоупотребите с еврофондове в министерствата, контролирани от ДПС, са основен фактор за ниската популярност на правителството.


- "Атака" е партия на екстремисти отляво и отдясно, огорчени от прехода и бивши офицери от армията и полицията. Формацията не е приемлива като коалиционен партньор, но може да играе като балансьор, предлагайки неформална подкрепа за правителство на малцинството.


-  "Атака" и ДПС се използват взаимно в симбиоза, за да галванизират електоралната си база.


-  Участието на "Синята коалиция" е последен шанс да се спаси автентичното център-дясно, маргинализирано от корупционни скандали и сблъсъци на егото, много от които около бившия премиер Иван Костов.


-  РЗС е креатура на БСП с неясно финансиране, предвождана от клоун и шарлатанин.


Главният прокурор и съдебната система - заобикаляне на правилата

През 2006 г. Байърли е озаглавил "Заобикаляне на правилата?" грама от разговора си с главния прокурор Борис Велчев.


- Въпреки уважението си към върховенството на закона Велчев заяви, че заобикалянето на правилата за доказателствата и процедурите е оправдано при някои лидери на организираната престъпност. Позовавайки се отново на провала на българските прокурори и органите на реда да съберат нещо повече от "хилави доказателства", Велчев обяви намеренията си да търси "контакт със съдилищата", т.е. да подкани съдиите да осъждат на базата на доказателства, които иначе биха били неприемливи.


-  По думите му прокуратурата, досега подчинена на Никола Филчев, се е превърнала в нещо като терористична организация, използвана за бизнес и политически цели и напълно неспособна да се бори с престъпността.


- След 7 години на преобладаваща системна корупция Велчев е най-добрата възможност за промяна, на която България би могла да се надява, и ние трябва да имаме готовност да му помогнем по всякакъв начин.


- (Година по-късно) Новият главен прокурор остава в реформаторския лагер, но работи в политическа среда, която често му вързва ръцете. Неговата война срещу организираната престъпност и корупцията се движи бавно.


-  Той изглежда честен човек, поставен в много трудни обстоятелства. В много европейски посолства вече са вдигнали ръце от Велчев и се оплакват, че той говори правилно, но е неспособен да въплъти думите в дела.


- Тиери Кретен, директор на дирекцията за разследвания и операции в ОЛАФ, изразява съмнения в капацитета на Борис Велчев да свърши работа в разследванията по измамите с еврофондове и критикува съдебната система, която е направена така, че прокурорите могат да скрият отговорността на обвиняемите, като раздробят делата на по-малки и скрият между тях неизбежните доказателствени връзки.


Медиите - автоцензура и подкупност

Преди по-малко от 2 години посланик Макълдауни описва медиите в доклад до Държавния департамент във Вашингтон, засекретен до 2029 г.:
-  Медиите са силно манипулирани и концентрирани в ръцете на малцина. Репортери и редактори взимат подкупи, за да представят пропагандата като статии или да не публикуват това, което спонсорите им не одобряват.


- Корупцията в медиите очевидно ограничава способността им да служат като обществен глас. Макар да са оцелели някои независими издания, публиката е изгубила доверие във водещите медии и търси бягство в таблоидите.


- Като цяло играчите от сивия сектор и бизнес практиките сериозно застрашават разследващата журналистика.


-  Изданията в провинцията дори имат "черни списъци" от политици и конкурентни бизнесмени, за които не пишат.


-  В частни разговори журналисти казват, че партии плащат на репортери, редактори и телевизионни продуценти за интервюта и новинарско покритие.


-  Кандидатите от всички партии знаят как се играе играта. Журналисти обясниха последната мощна активност на ДПС за влияние в медиите като част от дълга традиция политически фигури да инвестират в медии, когато властта им е застрашена. Социалистите и НДСВ също имат добър опит в плащането за публикации. Опозиционните десни партии (ДСБ и СДС) досега са плащали само за реклами. ГЕРБ разчита за отразяване основно на харизмата на Борисов, който често звъни директно или праща SMS-и на журналисти.


Енергетиката - свръхзависимост от Русия

Енергетиката и най-вече енергийната зависимост на България от Русия е основна част от кореспонденцията на американските посланици. Освен в грамите конкретно по тази тема въпросът бива засяган и в други писма, например с политическа насоченост:
- В по-дългосрочен план трябва да окуражаваме България да се отърси от енергийната си свръхзависимост от Русия (в грама през 2006 г. до тогавашния държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс).


- Сключването на анекс за удължаване на газовите договори с Русия от 2006 г. е станало под натиска на Москва. Тази енергийна зависимост се усети през декември, когато замалко щяха да се повторят събитията в Украйна, защото вицепрезидентът на "Газпром" Медведев лично заплаши Станишев със спиране на газовите доставки, ако България не се съгласи на предсрочно подписване на нов газов договор.


-  Премиерът Бойко Борисов очевидно е под напрежение да излезе с решение пред Владимир Путин дали ще придвижи основните руски енергийни проекти в страната. Борисов описа как при първата им среща на 1 септември 2009 г. в Гданск в неформален разговор Путин е намекнал, че българите рискуват да останат на студено тази зима, ако Борисов не придвижи проектите (друга секретна грама на зам.-посланика  на САЩ в София Сюзан Сатън от юли 2009 г.).


- Енергийният сектор в България е изолиран бранш на клубен принцип, доминиран от няколко играча, които печелят големите обществени поръчки и имат влияние върху управляващите независимо кои са. Посочени са собственикът на "Риск инжинеринг" Богомил Манчев (фирмата е консултант по проекта за АЕЦ "Белене"), собственикът на "Фронтиер" Красимир Георгиев и притежателят на мини и няколко топлофикации Христо Ковачки (в грама, озаглавена "Мръсна енергия: Корупция и липса на прозрачност измъчват българския енергиен сектор" от 20 декември 2006 г.).


- В сферата на енергетиката България е твърде зависима от Русия, макар да има и няколко други опции в краткосрочен план. Овчаров (тогава министър на енергетиката – бел. ред.) знае това, но все пак сключи 23-годишен договор с "Газпром" (грама от 26 февруари 2007 г. от посланик Байърли). Макар условията по сделката да не изглеждат обременяващи, дължината на ангажимента, както и потайността около сключването на договора повдигат въпроса за какво България се е предала при сключването на тази сделка. Отговорът почти сигурно е изграждането на новата атомна електроцентрала в Белене на р. Дунав, възложено на консорциум - собственост на "Газпром".


-  Ресурсите на "Белене" са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял. За своя дял от "Белене" са се подредили и фирми, близки до ДПС на Ахмед Доган.


Организираната престъпност - корумпиращо влияние върху всички институции

В доклад от 2005 г. посланик Джеймс Пардю описва и организираната престъпност:
 - Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции. Независимо от това кой е на власт, нейни представители правят дарения на всички основни партии.


- Може да се каже, че силата и имунитетът спрямо закона на организираната престъпност (ОП) е най-сериозният проблем на България днес. Дейностите на ОП са в основата на корупцията и неефективността на съдебната система в България и спъват икономическото развитие на страната. Българската ОП е особено силно замесена в международно пране на пари, трафик на наркотици и фалшификация на пари.


- Изгряващата звезда на българската организирана престъпност, групировката ТИМ, базирана във Варна, все повече заприличва на "Мултигруп" (МГ) в усилията си да проникне в колкото може повече незаконни сектори. ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на "Мултигруп", който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г.


- Като най-големия играч на пазара на наркотици "ВАИ холдингс" (преди това ВИС и ВИС-2) контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда. ВАИ имат и широки бизнес интереси в туризма, финансовия сектор, развлекателната индустрия.


- Законните и незаконните действия на групировката "Интергруп" (бивша СИК) на Красимир Маринов (с прякор Големия Маргин) се сливат при кражбите и застраховането на коли. Незаконните действия на "Интергруп" включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции "Амигос"), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.


- Докато бизнесът на "Мултигруп" на Балканите е доста западащ, една от компаниите й с най-висок профил си остава "Балкантурист". Димитър Иванов, откакто напусна МГ, е директор на "Европа холдингс". Друг бивш служител на МГ, Сашо Дончев, е изпълнителен директор на "Овергаз".


- "Съюз на бившите командоси" на Алексей Петров и Златомир Иванов-Баретата - контрабандните дейности, изнудването и рекетът. Смята се, че групировката има най-голям дял в бизнеса за ескорт и интимни услуги в София, които са всъщност прикритие на проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.


- "Нове холдинг" на Васил Божков - незаконните дейности включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет. Божков е свързан и с "Интергруп" и с Иван Тодоров.


- Описани са още 6 други организации от престъпния свят


Президентът Георги Първанов - неконструктивно влияние

Из грама на посланик Нанси Макълдауни от 2009г.
- Назначенията на президента Георги Първанов в армията през 2009 г. показват липса на желание за реформи.


- Изтъкнато е "неконструктивното влияние" на Първанов и неговия кръг, който не се е противопоставил на "мошеническите обществени поръчки (и вероятно се е възползвал от тях)" и не е подкрепил твърдо истинските реформи.


Футболът - под сянката на престъпността

Из доклад от американското посолство до Вашингтон, съставен на 14 януари 2010 г., публикуван от испанския в."Ел Паис", работещ с Wikileaks.
- От падането на комунизма българският футбол се е превърнал в символ на корумпиращото влияние на организираната престъпност над важни институции. Масово се смята, че българските футболни клубове са пряко или косвено контролирани от фигури от организираната престъпност, които използват своите отбори като средство да се легитимират, да перат пари и да правят бързи печалби.


- Въпреки неспирните слухове за уреждане на мачове, нелегално тото, пране на пари и укриване на данъци има само шепа арести или успешни дела.


- Тодор Батков, Васил Божков, Гриша Ганчев, Маргините са поименно изброени като илюстрация "за някои от най-известните връзки".

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 942 Любопитно


  ТИМ не се споменава.

  the devil is in the data
 2. 2 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 524 Весело

  жалко, че към тази картинка не могат да се добавят и грамите от руското посолство... тогаз щеше да е направо убийствено забавно ... да го четеш от 2000 км северозападно от софия ....

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 3. 3 Профил на phantomlord
  phantomlord
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "Meister Eckhart":

  Чел ли си статията?

 4. 4 Профил на Absurde
  Absurde
  Рейтинг: 180 Весело

  Deja Vu....

  I'm so tired of terrible people, being admired, for being terrible people.
 5. 5 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Едно уточнение само което е пропуснато
  Всичко това е създадено от Дс която е на пряко подчинение на КГБ.
  Така че нищо ново под слънцето и само можем да съжаляваме че съдбата ни е отредила винаги да бъдем зависими от някого в какъвто и смисъл да е.Крайно време е БОГ да се смили над нас и да ни даде посмислен и спокоен живот а не като на роб.

  ahorra
 6. 6 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 524 Неутрално

  то всичко е казано, какво да добавя,

 7. 7 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Прозрачни сме им. И ужасни. Добре, че ни помагат да се огледаме. Задниците с далаверите, да почват да се спасяват. Че жегата им идва!

 8. 8 Профил на rusehlorenmutant
  rusehlorenmutant
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добре де, ама защо господа американските демократи, дето както си стоят и изведнъж установяват, че на много хилди км от тях има един вирус "Муамар" (и нефт де), който може и да е опасен за техните бебета и вдигат целия свят срещу (може и да е диктатор ама) държавния глава на независима държава, а тук уж знаят кои са престъпниците, кои са производителите и пласьорите на наркотици, чиято дейност незабавно трябва да да бъде прекратена (виж за справка всички американски филми), пък то ......само някакви си грами и то информативно...А бе те и тия са ясни: "и тия и ония са маскари" (цитат Ганьо Балкански)

 9. 9 Профил на nmemory1
  nmemory1
  Рейтинг: 409 Весело

  абе кво ме занимавате с измислиците на някви болни хора. Едно време ни беше шубе кво ше каже Кремъл. Все ги водихме на лов и риболов из нашите балкани ся слушаме някакви тъпаци дето и пет пари не дават за нас. Даже не ни и знаят къде се намираме на картата. Някъв прашляк посланик написал нещо си и айде ще бутне държавата.

 10. 10 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Изборите вадят едни червени боклуци от парламента и вкарват там други.

 11. 11 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Някъв прашляк посланик написал нещо си и айде ще бутне държавата.
  То пък егати държавата...управниците и : хвани единия, удари с него другия...и държавата сама паднала!
  Ама защо им е да я събарят...тя такава им е удобна...наведена, опоскана, оглозгана и готова да се продаде за жълти центове...
  Като е силна и стабилна...требват бомби!
  Тъй.че не е сигурно, кое ни е по- изгодно сега на нас като народ:
  Да плащаме на политически проститутки, или да търсим новите Левски и Стамболов...
  Ето Ви тема за размисъл....ако Ви се мисли!

 12. 12 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма как да ни възприемат насериозно,след като държавата се управлява от един сикаджия и руска подлога

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:54 на 02/06/2011 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Любопитно

  А на бас, че ако проверим вестниците от времето на писане на тези грами, ще прочетем точно тези неща

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 15. 15 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А на бас, че никъде няма да видиш във вестниците, че Путин е заплашил с врътване на кранчето Борисов, или че шефът на Газпром е заплашил със същото Станишев. А на бас, че във вестниците не пише как Станишев е получил две обаждания от Брюксел със заплахи за предпазна клауза ако не махне Румен Петков. Приказките, че "това си го знаехме" са просто защитна реакция на съзнанието от шока на истината.

  Красьо, обади им се!
 16. 16 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Лелеееее, Костурица може ли да направи един филм за България в него стил? Ъндърграунд ще бледнее. Ставаш аутсайдер, лумпен, психо, мутра или политик. Другото е на летището и автогарата. Малийййй! Бананова република България - БРБ. Малййййй!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 17. 17 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Има още 1000 грами за България, и светло бъдеще за Бивола.

  Хайде малко по-щедро споделете и превъртете лентата да чуем и за грамите на българските посланници и за американските президенти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK