ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Трайчо Трайков: Имаме 3 условия към руската страна за АЕЦ "Белене" (обновена към 16:23 ч.)

Трайчо Трайков: Имаме 3 условия към руската страна за АЕЦ "Белене" (обновена към 16:23 ч.)

© Цветелина Белутова, КапиталНа 1 юни България е изпратила писмо до "Атомстройекспорт", с което уведомява руската компания-изпълнител на проекта за АЕЦ "Белене", че не е постигната договореност по някои от клаузите на съществуващото споразумение. Това съобщи тази сутрин в ефира на Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Траков.


На 1 юни изтече срокът, в който трябваше да бъде парафиран окончателният договор за изграждането на втората атомна централа в България. Министърът уточни, че българската страна твърдо е спазила ангажимента си и по доста от по-дребните технически клаузи има постигана договореност с руските експерти. "Но не сме парафирали нищо, защото идеята е, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено" , обясни резултатът от преговорите през последните два месеца Трайков.


Той напомни, че срокът на удължение на споразумението е до 30 юни, а "1 юни е междинен срок, който влезе малко нелогично в останалия текст". В началото на април тогавашният директор на НЕК Красимир Първанов сложи подписа си под съвместен документ с "Атомстройекспорт", според който на 1 юни се парафира договора за изпълнение, доставка и строителство на АЕЦ "Белене", а на 1 юли - се подписва. В резултат Първанов загуби поста си.
Тази сутрин Трайков посочи, че занапред разговорите с руската страна ще се фокусират върху три акцента.


Първият от тях засяга сигурността, която в техническия проект трябва да отразява изискванията "в светлината на новите критерии", стрес тестовете на централите и т. н.


Вторият акцент е преработване на проектодоговора по такъв начин, че да стане "банкируем" - тоест документът да даде възможност за влизането на външен инвеститор. Трайков посочи, че една от задачите на избрания консултант по проекта – HSBC – e да направи всички дейности по инвестиционния маркентинг, като за целта трябва да се изготви договор по международен модел, какъвто настоящият не е. "Той е направен за отношения между Русия и Виетнам, Русия и Иран, нали, такъв тип договор."


Третият аспект на продължаващите разговори по проекта засяга създаването на нов финансов модел, който включва "осъвременено пазарно изследване, структура на финансирането и начин на определяне на цената", обясни Трайков. Той посочи, че българската страна в момента иска подробности за предложеното финансиране, защото досега разговорите са били "за какъв срок е предложеното финансиране - за колкото поискате. А на каква лихва - ами, на ниска лихва, нали."


Трайков посочи, че и двете страни в преговорите в момента имат нужда от период, в който да не се "започва нищо ново, да не се произвежда ново оборудване", което да води до харчене на средства от българската страна докато не се постигне договореност. Министърът посочи, че единственото платено по проекта при мандата на това правителство са 30 милиона, които са били нужни за подготовка на площадката за зимата.


По думите на министъра консултантът HSBC още не е стигнал в работата си до етапа, в който да даде оценка при какви обстоятелства си заслужава този проект да се осъществи.


Трайков не можа да каже докъде са стигнали проверките по подадения от него сигнал към няколко институции във връзка с одита на проекта за АЕЦ "Белене". Докладът на старши одитор Велко Пеев за проверката му в проекта за АЕЦ "Белене" към средата на 2009 г. установи липсата на 117 млн. евро, за които няма счетоводни документи.


Документът бе публикуван вчера на сайта на гражданския комитет "Не на "Белене" Липсващите суми са в резултат на сделка от края на 2007 година между НЕК и руската компания за продажбата на старото оборудване от площадката на ядрената електроцентрала. Министърът посочи, че той е видял документа още на втория месец от заемането на поста си и е изпратил сигнал до "съда, прокуратурата, АДФИ, следствие, прокуратура". По думите на Трайков "по неясни причини" направената оценка на оборудването на площадката от 285 млн. евро е била свалена на 205 млн. евро. После се е оказало, че НЕК трябва да плати "седемдесет и няколко милиона за транспорт, обследване, застраховки и неясно още какво."


И до този момент около половината/над 30 млн. евро – бел. р./ от тази сума не е оправдана с документи, посочи Трайков. "Те просто не са платени" и са обект на претенция от НЕК.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK