Тенчо Попов: Истинският доклад за "Белене" е още по-ужасяващ

"Следващият път, когато ме арестуват, ще ходя с доклади до премиера в джоба си, та белким видят свят", каза бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, обвинен за подкуп заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър В. Сантиров. Делото днес отново беше отложено с 4 месеца заради експертиза.
Попов направи коментара си по повод одитния доклад от 2009 г. за АЕЦ "Белене" на Българския енергиен холдинг, чийто зам.-председател е бил, за разследването по който в сряда от прокуратурата обясниха, че се бави повече от година отново заради чакани експертизи. След като беше арестуван, Попов отбеляза, че това се случва малко след като е предал на премиера Борисов доклада за "Белене".


За одита на БЕХ се споменава и в записан със СРС разговор на Попов в тесен приятелски кръг, в който той обяснява за "наглото крадене" на "стотици милиони" от проекта за атомната централа. По повод публикувания ден по-рано на сайта на комитета "Не на "Белене" документ Тенчо Попов каза, че това е само предварително писмо от 4 страници на одитора до ръководителя на одитния екип в резултат от предварителната проверка на НЕК. Бившият главен секретар на МФ поясни, че докладът, който е предал на Борисов в средата на октомври, е над 100 страници и с окончателните констатации от проверката на трима одитори, назначени с решение на Съвета на директорите на енергийния холдинг. Попов добави, че проверката е била  назначена, защото в периода, в който е бил зам.-председател на холдинга - от януари до края на октомври 2009 г., "не е минал нито един документ за одобряване по проекта "Белене" въпреки вътрешните правила за работа.
По думите му  данните в огласеното писмо - за завишените плащанията на консултанта и неполучената сума за старото оборудване, което руската страна се е съгласила да изкупи, са само малка част от доклада. "Общата картина звучи още по-ужасяващо", посочи Попов, давайки още един пример, според който за разбиване на бетона са изхарчени  110 млн. евро. Той поясни, че руската страна е спечелила процедурата именно с аргумента, че площадката на "Белене" не изисква други разходи и там може да бъде построен новият реактор.


Разходите по проекта са от бюджета на НЕК, а според Попов към момента на проверката счетоводни документи за плащанията в компанията не е имало. "Това означава, че те си работят просто на взаимно доверие. И това обяснява нещата", коментира Тенчо Попов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK