Основателка на ГЕРБ напусна съда, възмутена от властта

Няколко часа по-късно Душана Здравкова беше поканена от Алексей Петров

Душана Здравкова

© Дневник

Душана Здравкова
Гръбнакът на Висшия съдебен съвет е пречупен, а правосъдието е смачкано
из писмото на Душана Здравкова

"Демагогията, лицемерието и арогантността на властта, които вече са прехвърлили мярката на търпимост." С този мотив днес подаде оставка като съдия бившият евродепутат Душана Здравкова. Тя беше и една от знаковите фигури при създаването на сдружението ГЕРБ.


В открито писмо Здравкова, която работеше във Варненския окръжен съд, обяви, че с избора на новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева е станало ясно, че е "пречупен гръбнакът на Висшия съдебен съвет, а правосъдието е смачкано и превърнато в придатък на посредствеността". След това допълни, че съдиите трябва да имат самочувствието, морала и куража да се изправят срещу "демагогията, лицемерието и арогантността на властта".
Без да посочва факта, че Янева е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов, Здравкова коментира: "В нормалните държави такъв феномен се определя като непотизъм, което, съмнявам се, че физкултурниците на държавата знаят." Тя призова всички съдии да се противопоставят на шуробаджанащината и нарича избора на Янева "удобен на властта, но не и на гражданите".


Часове след огласяването на оставката на Здравкова от движение "Единение и екипност", издигнало обвинения за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров за президент, я поканиха да се присъедини към тях. Лично Петров и още двама от екипа му са отправили предложението до основателката на ГЕРБ.


Здравкова не беше открита за коментар след огласяването на поканата, но по-рано пред БНР на въпроса дали тя е дамата в кандидатпрезидентската двойка с Петров отговори така: "Не искам да бъда дама на никого. Винаги съм се занимавала с правенето на политики, но никога няма да бъда стандартният политик, когото хората мразят."


Изборът на Владимира Янева за шеф на градския съд и последвалото изказване на министър Цветанов, в което той обяви основната й конкурентка Величка Цанова за партийна кандидатура, получи още една реакция вчера.


Цветанов намекна, че Цанова, която по мъж е Гечева, е свързана с управлението на бившия премиер Жан Виденов. Че Цанова е снаха на бившия вицепремиер Румен Гечев от БСП, се твърдеше в опровергана вече публикация.


Днес Цанова разпространи право на отговор, в което казва: "Твърденията за някаква политическа зависимост само въз основа на съвпадението на фамилното име са не само безотговорни, но и опасни, като се имат предвид позицията на вътрешния министър и произхождащият от нея властови ресурс." Тя настоя Цветанов да й се извини.Гръбнакът на Висшия съдебен съвет е пречупен, а правосъдието е смачкано
из писмото на Душана Здравкова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK