Засега само членове на "Атака" са установени като участници в сблъсъка пред джамията

Засега само членове на "Атака" са установени като участници в сблъсъка пред джамията

© Георги КожухаровНе смятам, че народните представители трябва да са тези, които провокират конфликтна ситуация.  При възникването и разрастването на инцидент, подобен на този пред софийската джамия, трябва да не допускаме подобни обществени прояви. С тези думи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се обърна към лидера на "Атака" Волен Сидеров по време на парламентарния контрол.


Цветанов беше питан от депутата защо не са задържани и не са повдигнати обвинения на мюсюлмани, участвали в сблъсъка пред джамията с представители на "Атака" и защо МВР не е реагирало предварително на сигнала на политическата партия, че срещу митинга им се очакват провокации.


От отговора на Цветанов се разбра, че двамата души, срещу които са повдигнати обвинения, са нападали мюсюлманите, а нанеслите удари срещу агитката на "Атака", включително срещу депутатката Деница Гаджева, все още се водят "неизвестни извършители".
Установяват се свидетели на инцидента, но засега няма такива, каза Цветанов. Оперативните действия продължават. Той изреди по минути действията на полицията, а в отговор на забележката на Сидеров, че излага неверни неща, уточни, че е спестил много от фактите по хронологията за агресивното поведение на участниците, защото инцидентът е с тежки последици за българската демокрация.


Нямаме никакъв мотив да прикриваме когото и да било, за нас е важно полицията да не бъде ползвана в политическото говорене, заяви министърът на вътрешните работи. Той допълни, че същите действия се предприемат и на мероприятия на ДПС в смесените региони, където също понякога се създават конфликтни ситуации.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK