Парите за безплатните лекарства не стигат, здравната каса ще тегли от резерва си

Парите за безплатните лекарства не стигат, здравната каса ще тегли от резерва си

© Георги КожухаровОт март до сега Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има преразход при плащанията за лекарства, обяви Калина Пенчева, шеф на дирекция "Лекарствени продукти". Касата плаща за изцяло или частично безплатните медикаменти за здравноосигурените.


Ръководството на НЗОК ще се опита да реши този проблем като поиска от надзорния съвет на касата да отблокира 60 млн. лв. от оперативния резерв, който е 260 млн., лв., каза управителят на касата д-р Нели Нешева.


При бюджет 391 млн. лв. за лекарства на месец се падат по 32.5 млн. лв. за това перо, а за последните три месеца касата е плащала над 39 млн. лв, уточни Пенчева. Една от причините за преразхода е, че от март тази година Министерството на здравеопазването прехвърли на НЗОК плащането на медикаментите за 18 редки и онкологични заболявания.
В бюджета на касата са разчетени средства за този допълнителен разход, но проблемът е в смяната от тръжен в реимбурсен модел на заплащане, което излиза по-скъпо, коментира Нели Нешева.


В тази връзка НЗОК ще поискат промяна в наредба 10 на здравното министерство, в която да се предвиди възможност здравната каса да договаря отстъпки за лекарствата, които плаща.


По думите на Нешева една от причините за големите разходи за медикаменти е фактът, че повечето медикаменти в позитивния лекарствен списък (безплатните и частично платените за пациентите) са оригинилани продукти, а не генерици.


Нели Нешева отдавна настоява и касата да има повече представители в двете комисии към Министерския съвет, които определят цените и лекарствата, които се реимбурсират.


Освен с лекарствата НЗОК няма други проблеми с изпълнението на бюджета за тази година, отчете Нешева. Тя се похвали, че касата е платила с около 20 млн. лв. по-малко на болниците за преминали пациенти през първите три месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на 2010 г.


Хоспитализациите са намалели със 7%, като само в инвазивната кардиология са с 3 хил. по-малко. Според Нешева това се дължи на делегираните бюджети, които са дисциплинирали управителите на болниците.


"Когато поех управлението на касата, тя работеше като гише за разплащане. Получавахме фактури и ги плащахме в пълен размер", обяви Нешева. Тя е дала възможност на управителите на лечебните заведения реално да управляват средствата.


Според управителя на НЗОК в момента в системата на здравеопазването цари спокойствие и това до голяма степен се дължи на усилията на здравната каса.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на bta
    bta
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    това като го знаехте къде спахте

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK