Повече шестици, по-малко грамотни
63 741 ученици се явиха на матурата по български език


71 000  първокурсници ще приемат университетите

Петър току-що е завършил дванадесети клас и на матурата по български език и литература има пълна шестица. На изпита по избор - немски език, изкарва 5.35. На предварителния изпит по литература в СУ "Св. Климент Охридски" обаче едва добутва до 3.25.


Петър е типичен пример за тазгодишните зрелостници. След излизането на резултатите от матурите министерството на образованието обобщи - повече шестици, но и по-голяма неграмотност.
Основният проблем - 18-годишните продължават да имат сериозни граматически пропуски и лоши резултати при правописа. Най-мъчителни се оказват слятото, полуслятото писане и използването на главни букви. От министерството обясняват това с по-сложните тестове тази година, но за всички останали е очевидно, че това е интернет "правопис". Затова пък сега завършилите изненадват с умението си да се изразяват добре. 


Правописът и пунктуацията традиционно са най-слабото място на дванадесетокласниците, като резултатите тази година са по-лоши в сравнение с предходни кампании. Ако преди година със запетайките са се справили 64% от завършилите, сега делът им е едва 38%.


Спадът при правописа е незначителен - от 62 на 57%.  Въпреки тези резултати двойките по български език са намалели от 3153 на 2391.


Децата са се справили по-добре с писането на текст (есе или интерпретативно съчинение върху стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев), освен това много повече от учениците са "участвали" в тази задача - празни листове са предали около една трета от зрелостниците (минали години са били почти 50%).


Според просветното министерство нараства броят на учениците, които умеят да четат и да извличат информация от текста. Това е знак, че вървим в посока учениците да не зубрят, коментира министър Сергей Игнатов.


Въпреки високите оценки на матурите дванадесетокласниците не успяват да се справят така добре с изпита по литература за университетите. Според учители причината за добрите резултати на зрелостните изпити е в ниските критерии - едва 23 точки от 100 възможни са достатъчни за тройка.


"В следващите години тази скала ще се промени нагоре, но ще има гратисен период, в който системата ще знае, че трябва да се пренастрои. След това може да има спад в резултатите", обясни Игнатов, цитиран от в. "Сега".


Спрямо миналата година има увеличение на средния брой точки, получени на отворените въпроси. Все още проблем е огромната разлика между традиционно "добрите" и "лошите" области - за поредна година учениците от София-град, Стара Загора и Пловдив са с най-високи постижения, докато връстниците им от Разград, Търговище и Шумен са най-зле. Първите три града са начело благодарение на езиковите си гимназии.


Анализът на резултатите от матурите показа, че намаляването на двойките се дължи предимно на "бягство" на зрелостниците от изпита по география. Миналата година бяха скъсани над 35.8% от явилите се и тази година 8000 младежи са избрали по-лесни предмети.


Резултатите сега показват подобрение при математиката, историята, физиката и химията. В същото време се влошават средните резултати по биология, философия и английски език. Традиционно най-добре са се представили учениците от профилираните езикови гимназии, а най-зле - децата от техникумите.


В края на май правителството разду безпрецедентно приема в университети, като увеличи местата за първокурсници с над 5 хил. Това стана на фона на все по-малкото кандидат-студенти. Така с високите оценки от матурите всеки, който няма двойка на изпит за ВУЗ, наесен ще е студент. За да не затрудняват младежите и за да запълнят местата, почти всички университети обявиха прием в много специалности само с матури.


От правителството обясниха решението си за повечето места с желанието за още по-широк достъп до висше образование. През последните две кандидатстудентски кампании приемът също беше увеличаван, което доведе до няколко допълнителни класирания в големите университети само и само и последният кандидатствал да бъде приет и да запълни бройката.63 741 ученици се явиха на матурата по български език


71 000  първокурсници ще приемат университетите


Вярно отговорили на теста по български език и литература
задачамай.09май.10май.11
правопис76%62%57%
граматика72%61%68%
пунктуация37%64%38%
лексика83%69%74%
литература63%63%66%
текст78%83%66%


Най-добрите училища
училищесреден успех
Италианският лицей в Горна Баня5.907
91 Национална езикова гимназия (Немската), София5. 849
Американски колеж, София5.847
I Езикова гимназия, Варна5.808
НГДЕК (Класическата), София5.807
ЧЕСОУ "Дорис Тенеди", София5.788
I Английска езикова гимназия, София5.780
Езикова гимназия, Пловдив5.778
73 СОУ, София5.739
ГПЧЕ "Христо Ботев", Кърджали5.730

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 594 Любопитно

  А какво стана с грешката в Матурата по Български език? Имаме ли необразовани в Министерството на образованието или нямаме?! ))

  Драконови закони ще оправят държавата!
 2. 2 Профил на Добрия войник Швейк
  Добрия войник Швейк
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  не защитавам неграмотните, но българският език трябва да се опрости, ако иска да оцелее... някой да ми обясни какво значение има дали ще напиша Христо-Ботевите, христоботевите или Христо Ботевите, това са пълни простотии, не случайно английският е най-популярен, просто той е опростен, езикът трябва да е удобен за хората, които го ползват, а не за 10-тина книжни плъха, които цял ден се занимават с глупости. По-важно да можеш да мислиш и да се изразяваш последователно и логично, не казвам да се пише безумно неграмотно, но някои неща трябва да се опростят, защото граничат с пълната глупост....

  Fast überall wo es Glück gibt, gibt es Freude am Unsinn. ~Friedrich Nietzsche
 3. 3 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Някои неща действително трябва да се опростят, но е истина, че децата са масово неграмотни. И не само това, по-важното е, че не им пука от неграмотността. А защо да им пука, след като министри пишат "Збогом"...

 4. 4 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Критерият за най-добрите училища е средният успех на учениците?? Ама че критерий,..

  Fail with honour then succeed by fraud
 5. 5 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Мисля да запиша баба си в някой университет. Има солидни познания в областта на турската кинематография. Граматиката й малко куца, но... Трябва да се помага на българските университети да запълнят бройката и да оправдаят държавната субсидия. А аз като истински родолюбец трябва да съм на нивото на начинанието и да помагам.

  malart.blog.bg
 6. 6 Профил на Кръстина Манолова
  Кръстина Манолова
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#1] от "Момчил89":
  Няма грешка, поуморена е била учителката, която я провидя.

 7. 7 Профил на Кръстина Манолова
  Кръстина Манолова
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "Щурмовак 1945":

  100% подкрепа, учител по БЕЛ съм!

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  Големи смешки с тази матура. Преди време съседче ме гони в центъра, да му попълвам бланка за теглене на малък банков заем. А завърши с отличен успех средно образование!?…

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK