Три от четири дела приключват за три месеца

Само Софийският районен съд връчва по 500 000 призовки годишно

Лазар Груев

© Дневник

Лазар ГруевДелата в България масово приключват за три месеца или по-кратък срок. Това показва официалната статистика за работата на съдилища през миналата година, съобщена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев. Според данните в този кратък срок се решават 73% от всички спорове.


От общо над 677 000 процеса, които е трябвало да разгледат магистратите през 2010 г., над 575 000 вече са решени на една инстанция. От тях пък 86% са свършили за три месеца, което според европейските стандарти е разумният срок. "Трябва да се чуе ясно какво е свършено, защото съдиите в голямата си част полагат неимоверни усилия", заяви Груев.


Той посочи, че има ясна тенденция за увеличаване на делата, и уточни, че в общия им брой не са включени около 20 000, които е разгледал ВКС. На този фон се увеличават решените - с 18% повече спрямо 2009 г., а ръстът на приключените за три месеца е с 26%. "Тези цифри говорят повече от всички разсъждения каква е бързината на съдопроизводството", каза Груев.
От всички процеси около 2/3 са граждански, включително търговски, а останалите са наказателни. Бумът в броя на делата се дължи на два основни фактора - икономическата криза, довела до лавина от искове срещу длъжници, и слабо развитите алтернативни методи като медиацията.


Рекордьори по натовареност са районните съдилища в областните градове, а сред тях пръв е Софийският районен съд. Там на един граждански съдия се падат 1200 дела на година. Средно в страната един съдия работи по 432 процеса годишно. Въпреки че натовареността в различните райони драстично се разминава, Висшият съдебен съвет не е назначавал нови хора от 2009 г.


Председателят на ВКС посочи, че вместо да се мисли за по-равномерно разпределение на работата така, че всички граждани да получават еднакво бързо правосъдие, беше приета промяна в закона, която товари допълнително най-затрупаните с работа съдии. С промени в Административно-процесуалния кодекс в районните съдилища бяха изпратени всички жалби срещу актове по закона за земеделските земи.


Груев говори и за един от проблемите, който се сочи като основна причина за отлагането на делата - призоваването. "Втрещих се от цифрите, които бяха изнесени - Софийският районен съд годишно връчва 500 000 призовки", съобщи той. Затова Груев предлага да се разширят възможностите за електронно призоваване и вече е говорил с новия министър Ивайло Московски.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 489 Неутрално

  На първа инстанция -да, но след това следва 6 годишно препредаване и обжалвания

 2. 2 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А какви са резултатите,от Брюксел са много скептични за случващото се в съдебната ни система

 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно
 4. 4 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Нещо тая статистика не ми звучи много достоверно. Ако става въпрос за делата, които банките водят за неизрядните си длъжници, където дори и не викат двете страни в съда - може и да е така, но реално картинката е съвсем друга.

 5. 5 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Съдия Груев, вие говорите общи неща. Кажете за съдия Александра Йорданова как за укрити данъци на стойност 16 млн лв осъди Ковачки на 3 г. условно; това не ви ли направи впечатление; защо същата нахока журналисти на в-к Труд и се държа не като културен човек, а като квартален гамен. Обяснете защо Лада "Галина", бивш съдия от СГС, сега на работа в САС, освободи Маргените, как така 5 години се точи това дело, прокурори и съдии разчитаха много на него, а тя дойде като Радецки с гръм и ги оневини, приемайки,че банда има , ама тя си няма главатари; обяснете присъдите/решенията на съдиите Чочкова, триото Михови, Крънчева; поведението на Крънчева, Магдалинчева, Коев; на съдия Начев от кюстендилсикя окр.съд, на шефовете на адм. окр.съдилища във Варна и Бургас. Това ни интересува, а не лозунгите от типа "Дайте да дадем". И кога най-после ще престанете да използвате неперкъснато довода "липса на категорични доказателства"? Станахте не за срам, а направо смешни.
  Не ви ли е неудобно, че за 3 месеца доверието в съдиите се срина с цели 4% и достигна жалките 14%? Или вече го ударихте на непукизъм и безочие?! Разбирам,че сте яростен привърженик на 3 Н: независимост, несменяемост, неприкосновеност, но не смятате ли,че към него трябва да се прибавят още Непукизъм и Некадърност и 3 Н да се трансформира в 5 Н? Вие все още ли се смятате за стълбовете на държавността или голяма част от времето си изразходвате в оплаквания до в-к Билд, ЕАС, ООН? Смятате ли,че хората ви дължат уважение след непрекъснатите гафове и прояви на наглост на черните и червените тоги? И все още ли смятате,че съдиите от СГС и САС заслужават да се смятат елитни такива?

 6. 6 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Г-н Груев, в правото сте си като кадровик на съдебната с-ма да се възмущавате,че съдия В.Цанова не стана шеф на СГС. Но хайде да си припомним 2007 г., когато БСП, НДСВ и ДПС като партии, завзели властта, смениха състава на ВСС и назначиха в него свои маши, така че ВСС се превърна в политически орган,който трябва да ръководи съдилищата на РъБъ. Напр. проф.Мингова беше преди това зам.шеф на парлам.група на НДСВ. Вие пък бяхте юридически съветник и дори шеф на Правния съвет на президента; същото важи и за гл.прокурор Б.Велчев. И така, двамата от уважавани преподаватели в ЮФ се превърнахте без нито един ден стаж съответно в топсъдия и гл.прокурор на страната. А такива трябваше да бъдат хора с опит, от кариерата. Сега се бунтувате с/у избора на съдия Янева за шеф на СГС – та случаят е аналогичен!
  Мога ли да запитам защо не избрахте Любомиров за шеф на Градския съд – мъж и човек, дал единствената подробна програма за реформиране и подобряване работата на СГС? Статуквото ли предпочитахте да пазите? Сега да ви пита човек дали не направихте СГС гнездо на змии и кой ще гаси пожара при евентуални припламнали кавги и интриги? Как така в САЩ жените-магистрати са изключение, а вие напълнихте съдилищата с жени? Вие модно ревю ли ще правите или работа ще вършите?

 7. 7 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 602 Неутрално

  "Три от четири дела приключват за три месеца"

  И всичките все в полза на престъпниците, като господин Ковачки например, или убиеца Максим Ставийски.

  Моралът не е порок!
 8. 8 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "GMG":

  Подкрепям коментара +++++++++

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 9. 9 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "GMG":

  Няма такова понятие " независима съдебна система" докато членовете на т.н. ВСС се назначават по партийни квоти. И абсолютно вярно е ,че протежетата на бившата тройна коалици управляват правораздаването в България и със своите действия и биздействия подкопават държавността и вярата на обществото в справедливостта и върховенството на Закона.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 10. 10 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Като се има впредвид,че вальо топлото още не е осъден окончателно си мисля,че заглавието визира съдебната система в някоя друга държава

 11. 11 Профил на mvv
  mvv
  Рейтинг: 388 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK