Прехвърлянето на парите за ранна пенсия от частните фондове към НОИ е нарушило конституцията

Прехвърлянето на парите за ранна пенсия от частните фондове към НОИ е нарушило конституцията

© Юлия ЛазароваПрехвърлянето на вноските на родените преди 1960 г., работили първа или втора категория труд, от частните професионални пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ) е станало в нарушение на конституцията. Това обяви Конституционният съд (КС) в решение от 31 май, което се появи със закъснение на сайта на институцията и предстои да бъде публикувано в Държавен вестник.
 
Парите за т. нар. ранна пенсия за работещите при тежки условия бяха преместени от частните фондове в НОИ след дълги преговори между правителството, синдикатите, работодателите и дружествата. Става дума за 108 млн. лв. от вноските в професионални фондове на близо 45 хил. души, които ще получат право да се пенсионират до 31 декември 2014 г. Мотив за прехвърлянето на парите от индивидуалните им сметки в частните фондове в НОИ беше, че по партидите в дружествата няма достатъчно средства, за да започнат да изплащат ранните пенсии от началото на 2011 г., както беше по закон.
 
Задължението за прехвърляне влезе в сила на 1 януари 2011 г. и стана факт на 31 март. То беше уредено със специална преходна разпоредба в Кодекса за социално осигуряване. Именно тя беше атакувана в Конституционния съд от депутати от опозицията.
 
Решението на КС идва 2 месеца след като прехвърлянето е факт и има сила само за напред. В него не се коментира ефектът от обявяването на текста, който го регламентира за противен на основния закон. Юристите, до които се допита "Дневник", обясниха, че практическият ефект от решението на КС се свежда до това, че вече е ясно, че всеки следващ опит за преместване на средства от индивидуалните партиди на осигурени граждани в частен фонд към общите фондове на НОИ ще е в нарушение на конституцията. Прехвърлянето в началото на тази година вече е факт и когато се е осъществявало е нямало акт на КС, с който да е обявено за противокоституционно.


Други специалисти по конституционно право обясниха, че държавата трябва да оправи проблема като на мястото на отменената от КС разпоредба трябва да приеме друга, с която да даде срок на засегнатите 45 000 души да възразят пост фактум срещу прехвърлянето на партидите им. Те предлагат липсата на възражение да се счита за съгласие. Така няма да има неправомерно разпореждане на държавата със средства на гражданите, защото те ще са получили срок да се противопоставят на това, макар и със закъснение.


От НОИ обясниха, че промяна в Кодекса за социално осигуряване ще се наложи най-малкото, за да има нова разпоредба, която да уреди ежемесечното внасяне на допълнителните осигуровки за ранна пенсия в държавния стълб.

 
В решението си конституционните съдии заявяват, че парламентът е нарушил принципа на правовата държава и свободната стопанска инициатива. "Държавата е излязла извън допустимите граници на императивна регламентация на осигурителните правоотношения", пише КС. Той определя прехвърлянето на вноските като антипазарна мярка. "Създаването и утвърждаването на правовата държава може да се постигне чрез стабилност на икономическите субекти, гарантиране и запазване на условията за стопанска, в т.ч. и инвестиционна дейност", се казва в решението, а след това се допълва, че този прецедент "създава несигурност за пенсионноосигурителните дружества и очаквания за възможни други промени в тази насока", което ще е нарушение на принципа в конституцията за закрила на инвестициите и стопанската дейност.
 
 
 

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 786 Весело

  я, то ние и Конституция сме имали, направо да я закрият и да сложат само един член, подобен на бившия първи!

 2. 2 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Хахахаха - противоконституционно, ама сега тези хорица ще взимат по над 400 лв ранна пенсия от НОИ
  Трябваше да го оставят да си прибират "собствената" пенсия от по 30-50 лв от разни частни компаниики, където имат "собствени" партиди - за да не се "нарушава" конституцията. Това, че тези компаниики правят по 8 милиона лева годишна печалба и знаят за проблема ППФ от години насам, но си трайкат е друга история. Да живей демокрацията, да живей конституцията, да живей частната инициатива!

 3. 3 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Национализацията на частните пенсионни фондове беше една от най-големите глупости правени от това правителство. Това е първата и единствена засега национализация на частни активи от 1947 г. насам и добре, че КС я отмени.

  Кирил Кирилов
 4. 4 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Че то управляващите много добре знаят, че е противоконституционно. Но също така знаят, че докато съдът вземе решение, парите вече ще бъдат прибрани. Параграф 22. Незаконно е, но вече е прибрано, значи няма проблем.

  Аз
 5. 5 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Еми, че разбира се, че е незаконно прехвърлянето на парите на хората от частните фондове в общия кюп! Това е ясно за всеки един човек! Значи законно, незаконно, парите вече са цапцаросани от управляващите! Дали ще имат откъде да ги вземат да ги върнат или ще поправят конституцията в раздела за правата на хората! Абе бива ли такива мошенически номера - а какво стана със здравния резерв от 1.6 милиарда, които също отидоха в общия кюп, а ние се чудим откъде да вземем пари за лечение и умираме по пътищата? Това не е управление, а геноцид над хората във всяко едно отношение!

 6. 6 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 213 Гневно

  и какво от това!!!
  кервана си върви......
  няма последствия за никой!!!

 7. 7 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Ха добър ден булйо!!!
  До коментар [#2] от "knowitall":

  Има си надзорни съвети, закон...явно някой ги е оставил да си разиграват коня.

 8. 8 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#7] от "4e":

  Те си разиграват коня и ще си разиграват коня много години напред - ти чакай да дойде време за първи пенсии от УПФ Хахахаха - тогава какъв купон ще е

 9. 9 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това е истинска мафиотска структура, наред със здравноосигурителният фонд...

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 10. 10 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#8] от "knowitall":
  До коментар [#2] от "knowitall":

  Тези "400 лв", откъде мислиш че идват ?
  Набраха ги от крушата на двора ли ?
  Пенсионните системи са мървти в този им вид. И това трябва да се каже на хората, а не да се чака цялата кула от карти да срине.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 11. 11 Профил на zoon_poltikon
  zoon_poltikon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В разпоредбата на чл. 22, ал. 2 от Закона за Конституционния съд е нормативно уредена конституционно предвидената неприложимостта на неконституционния акт, а в чл. 22, ал. 4 от ЗКС е изрично указано, че възникналите правни последици от акта по ал. 2 следва да се уредят от органа, който го е постановил.
  Юристите, до които се допита "Дневник", обясниха, че практическият ефект от решението на КС се свежда до това, че вече е ясно, че всеки следващ опит за преместване на средства от индивидуалните партиди на осигурени граждани в частен фонд към общите фондове на НОИ ще е в нарушение на конституцията? По голяма глупост не бях чел.
  Противоконституционността не произтича от решението на съда, а от несъответствието на нормата с Конституцията. С решението си Конституционният съд само установява несъответствието, когато то съществува. Това той може да направи и в конституционен процес. От противоконституционността произлиза и противоконституционността на преходна разпоредба в Кодекса за социално осигуряване и решението, а не от обстоятелството, дали тя е установена с влязло в сила решение и кога. обективен факт, че обявената за противоконституционна разпоредба от закон, е противоконституционна още при приемането й от законодателния орган, което именно с решенията си Конституционния Съд установява. Затова в чл. 22, ал. 4 от Закона за Конституционния съд е предвидено: "Възникналите правни последици от акта по ал. 2 (обявения за неконституционен) се уреждат от органа, който го е постановил."Едва ли би могло да се спори, че правните последици възникват само от приключило - породено и развило се, по време на действието на акта (разпоредба от акт), правоотношение. Ето защо, по аргумент за по силното основание от чл. 22, ал. 4 от ЗКС следва, че спрямо неприключилите правоотношения, породените по време на действието на неконституционносъобразен акт (разпоредба от акт), поради обявената му противоконституционност, в случая- преходна разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, целените с нея правни последици е невъзможно да възникнат (настъпят), тъй като вече по силата на влязлото в сила решение на КСРБ, липсва правното (законово) основание, което ги предвижда. С други думи от смисъла на изразеното, следва, че решението на КСРБ, с което акт (разпоредба от акт) е обявен за противоконституционен, освен напред във времето, действа и в миналото т. е. преди влизането в сила на решението на КС по отношение на висящите правоотношения. Друг въпрос е, че липсва практика по изпълнение на предвиденото с чл. 22, ал. 4 от Закона за Конституционния съд за уреждане на възникналите от действието на противоконституционния акт правни последици.
  Конституционния съд, решенията на съда са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани, а съгласно чл. 151, ал. 2 и ал. 3 от Конституцията на Република Б., обявеният за противоконституционен закон не се прилага от деня на влизане в сила на решението на съда или придадено е действие за в бъдеще. В разпоредбата на чл. 22, ал. 2 от Закона за Конституционния съд е нормативно уредена конституционно предвидената неприложимостта на неконституционния акт, а в чл. 22, ал. 4 от ЗКС е изрично указано, че възникналите правни последици от акта по ал. 2 следва да се уредят от органа, който го е постановил. В конкретния случай, обявеният за противоконституционен акт е преходна разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, поради което и възникналите правни последици от неконституционосъобразността му следва също да се уредят с преходна разпоредба в Кодекса за социално осигуряване.

 12. 12 Профил на gerbun
  gerbun
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За пореден път се доказва,че настоящия Парламент е една голяма парлама.Да не си помислите,че парламент идва от думичката "говоря".В милата ни бащатковина идва от думата "шмекеруване".

 13. 13 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#2] от "knowitall":

  Да пич, ще взимат по 400лв пенсия, но ще я взимат от нашия джоб - и това са предимно полицаи и военни (тези за които държавата виси с много милиони неплатени вноски). Най-преебани са пилотите и работещите в АЕЦ-а. Другите горе-долу ще получават същите пенсии.

 14. 14 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#13] от "Грую":

  Грую, в ППФ са предимно миньори и подобни - няма полиция и военни. Просто не си прав.

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "knowitall":

  Тъпак, само, че тези 400лв. ще излизат от твоя и моя джоб. Всъщност за твоя не съм сигурен, щото може и да се окажеш поредния Ганьо борещ се за права и бягащ като опарен от задължения.

  Това прехвърляне беше абсолютна кретения, чисто комунизъм - "Дайте да дадем".

 16. 16 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Това си беше пълна глупост! Мен какво ме интересува, че "не се били натрупали достатъчно средства по техните партиди"! Ами да са се натрупали! Колкото са си внесли - толкова ще получат. Ама малко щяло да е - Колкото - толкова. Пак комунизъм ще правим - с чуждите вноски от солидарния фонд (НОИ) да изплащаме пенсии на хора, които по закон трябвало повече да получат. Как става тоя номер - да получат повече от внесеното?! Всеки ще иска така.

  Друг въпрос е, че частните пенсионни дружества... и те са такива бъдещи пирамиди, та...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 17. 17 Профил на zoon_poltikon
  zoon_poltikon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С решението на Конституционния съд се обезсилва действието на закона, обявен за противоконституционен занапред (така е Решение № 22 от 1995 г. по к.д. 25 от 1995 г). Последващото задължение за парламента, произтичащо от чл. 22, ал. 4 от Закона за Конституционния съд (ЗКС), има предвид уреждане на правните последици, възникнали от прилагането на противоконституционния закон до влизане в сила на решението на съда. Тази разпоредба (чл. 22, ал. 4 ЗКС) не се отнася до правните последици от решението на съда, свързани с въздействието върху нормативния акт. Законодателното уреждане на засегнатите от решението обществени отношения не е основание и не трябва да стане по начин, който обезсмисля съдебното решение. Всяко действие на законодателния орган, което не е съобразено с решението на Конституционния съд или не зачита неговите правни последици, е нарушение на самия Основен закон, защото засяга основните принципи, залегнали в чл. 4, ал. 1, за правовата държава, която се управлява според Конституцията и законите в страната.

 18. 18 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#10] от "кинти":

  Друга песен ще запееш, когато дойде време да се пенсионираш Ако не ти специфично, то поне 90% от връстниците ти. Тогава много ще си погледнете "собствените" партиди и ще видите масивни такси и комисионни събрани, но е и много резултат Както и да е....

 19. 19 Профил на zoon_poltikon
  zoon_poltikon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В своята дейност Конституционният съд се утвърди в обществото като политически независим орган, осигуряващ върховенството на Конституцията.
  Въпреки че решенията на Конституционния съд, с които се отменят закони и други актове, имат политически последици, защото постигането на политическите цели, с оглед на които законът или актът е бил издаден, се осуетява, Конституционният съд не може и не трябва да се окачествява като политически съд. Той би се самоотрекъл, ако решава делата по политически, а не строго юридически съображения.

  Прилагайки точно и последователно разпоредбите на Конституцията, българският Конституционен съд гарантира необратимостта на демократичните процеси в България, чието осъществяване Конституцията цели. В това отношение особен обществен и международен резонанс придобиха неговите решения за защита на правата и законните интереси на гражданите, разделението на властите, неприкосновеността на частната собственост, свободната стопанска инициатива, независимостта на средствата за информация и забраната за цензура, съответствието на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства с Конституцията и други.

 20. 20 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 367 Гневно

  Щом Тиквата не спазва конституцията, съответно и ние данъкоплатците не трябва да спазваме законите

 21. 21 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 726 Неутрално

  НАРУШАВАНЕТО НА конституцията В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРЕЦЕДЕНТ, А ОБИЧАЙНА ПРАКТИКА!!! ДЪРЖАВА НЯМА!!! ИМА ЕМОЦИОНАЛНИ КЛУБОВЕ ПО ИНТЕРЕСИ и МЕСТНИ ФЕОДАЛИ!!! Амин

 22. 22 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#18] от "knowitall":

  Пенсионното осигуряване е НЕвъзможно в този му вид. Ти що за неразумен човек си ? Тази система работи на дефицит и се дофинанситра ежегодно от бюджета. Просото е НЕвъзможно да се поддържат високи пенсии, при положение, че населението на страната е спаднало с 20%, има трайно висока безработица, масово се укриват данъци и осигуровки. Ако толкова ти харесва тоя модел, защо не кажеш на хората ,че пенсионната възраст трябва да се качва, а пенсиите да намаляват (т.е увеличават само номинално под инфлацията)..

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 23. 23 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#14] от "knowitall":

  "Грую, в ППФ са предимно миньори и подобни - няма полиция и военни. Просто не си прав."

  Е, няма полицаи и военни в ППФ - точно затова е прав Грую. Те нямат и по една вноска, а взетите пари от ППФ ще отидат И за техните пенсии (или един бойко знае за какво друго).

 24. 24 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#3] от "Кирил Кирилов":

  Каква национализация те гони, частните фондове отказаха да плащат, защото нямало пари по партидите и трябваше държавата да плаща пенсиите. Това е още по не пазарно.

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Това мнение горещо го защитаваше старият ни юристконсулт, който иначе беше тъп като гъдулка. Позна! Какъв ли човешки отпадък се е събрал по министерствата, НОИ и синдикатите, за да се стигне до подобна правна неграмотност!?

  Сега предлагам всички участници, сложили подписи под този резил, резил да се раздаде по едно ритуално бяло кимоно и един самоурайски меч, за да си направят сепуко на жълтите павета!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 26. 26 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#22] от "кинти":

  Без развит фондов пазар и частното пенсионно осигуряване е обречено.

 27. 27 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#24] от "The Chicago Boys":
  Другарю гербер с ник Chicago Boys, що не вземе да обясните за пенсионните фондове в Чили, ами се сте застанали на амбразурата да защитавате национализацията на Боко?

 28. 28 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#22] от "кинти":

  Добре, ти изместваш плоскостта много. Това, че предишната система не работи не е предмет на моето твърдение. Аз се концентрирах изцяло върху тези 10-20 хиляди души, чийто партиди бяха национализирани, за да се пенсионират от НОИ, вместо от частните си фондове. Те щяха да платят огромна социална цена, заради един грандиозен експеримент наречен ППФ. Това е едно животно, което не може да донесе полза за тези осигурени хора, а междувренно едни компании прибират огромни такси и комисионни в продължение на много години. Това е гранде проблема според мен. Някои от тези компании правят по над 8 милиона лева печалба върху 5 милиона лева изискуем капитал. Но този спор ще се разгори с нова сила през 2014 година и после през 2020 година, когато дойде ред на УПФ.

 29. 29 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#14] от "knowitall":

  Аха, и от къде вадиш тази статистика? Я виж кои са първа и втора категория труд и после ръси смешки.

 30. 30 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Особено мнение на на съдиите Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков:

  Основният недостатък на новата уредба е в това, че по един антипазарен начин лишава пенсионно-осигурените лица от свободата да се грижат за своето имущество, като сами решат на кого да го поверят – на избраното от тях частно пенсионно дружество или на държавата в лицето на Националния осигурителен институт (НОИ). Наистина не съществува конституционна пречка пенсионно-осигурителните дружества, така както се конкурират помежду си, да бъдат конкурирани и от НОИ за привличане на управляваните от тях пари по индивидуалните партиди, но това е допустимо само в условията на доброволност, при запазено право на избор на потребителите. Ако в случая Конституционният съд беше проявил снизхождение към оспорената промяна, това би създало условия за проява на етатистки патернализъм, при който се създава възможност държавата едностранно и по императивен начин да се намесва в частната жизнена сфера на гражданите, като преценява кое е в техен интерес и им нарежда къде и как да инвестират спестяванията си, вместо сами да планират живота си. Такъв административно–команден подход е типичен за недемократичния, тоталитарен тип управление и свързаната с него централизирана икономика. Поради изложеното считаме, че в случая с оглед намесата на държавата в гражданския оборот и свободата на договаряне е налице нарушаване на неприкосновеността на частната собственост като основа на индивидуалното пространство на гражданина по смисъла на чл. 17, ал. 3 от Конституцията.

 31. 31 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#2] от "knowitall":

  Ти ли ще им ги плащаш тия 400 лева? Щото НОИ няма откъде да ги вземе. Аз няма да им ги плащам. Значи остава да си ти.

  Ако всеки си е събрал по 40 лева ще получава по 40. Знаем че НОИ е средство да се прибират пари от всички работещи за да се плащат пенсии на "нашите" работещи в "нашите" министерства. На другите - нещо мизерно за да не мрънкат много.

  Отделете време навреме.
 32. 32 Профил на Александър Милушев
  Александър Милушев
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нищо не е отменил. Четете какво пише - "Прехвърлянето в началото на тази година вече е факт и когато се е осъществявало е нямало акт на КС, с който да е обявено за противокоституционно". До коментар [#3] от "Кирил Кирилов":

  Александър
 33. 33 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Весело

  До коментар [#27] от "Гогич":

  Какво да обяснявам за Чили там ситуацията е различна, няма пенсии от държавата всичко е частно.

 34. 34 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#30] от "Гогич":

  Звучен шамар са ударили на мутрата.

 35. 35 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#2] от "knowitall":

  Всъщност проблемът не е с частните компанийки, малко или много те си имат събрани пари. Проблемът е, че в МВР поддържат огромна администрация, която се пенсионира рано. На практика не само докато работят тези хора ограбват държавата чрез бюджета на най-голямото министерство и безпрецедентни "дарения", но и след пенсионирането си, те на практика обират чуждите спестявания.
  Но разбира се Бойко и Цецо си пазят къщичката и обясняват на мат'ряла, че (примерно) ЕРП-тата са виновни на държавата.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 36. 36 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#24] от "The Chicago Boys":

  Така като кажеш "отказаха да плащат" и някой ще си помисли, че са заключили парите в сейфа и са глътнали ключа.

 37. 37 Профил на Александър Милушев
  Александър Милушев
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Защо в тази публикация има такова противоречие между загавието - "Прехвърлянето на парите за ранна пенсия от частните фондове към НОИ е нарушило конституцията" и текста - "Прехвърлянето в началото на тази година вече е факт и когато се е осъществявало е нямало акт на КС, с който да е обявено за противокоституционно" ?

  Александър
 38. 38 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#33] от "The Chicago Boys":

  Гледам, че си фенче на чилийския модел, пък защитаваш национализацията. Щото е извършена от Боко.

 39. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Сбъркана държава - "дясно" правителство национализира, "лява" опозиция атакува нац-та...

 40. 40 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Весело

  До коментар [#38] от "Гогич":

  Фен съм на Чилийският модел, но предвид ситуацията национализацията е по добрият вариант.

 41. 41 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#36] от "jamm":

  Ами отказаха да плащат,това какво е. Казаха, че те могат да дават по 50 лева и другото държавата е длъжна да доплаща.

 42. 42 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#25] от "cinik":

  За да си направи някой сепуко, се изисква той да притежава дисциплина и възвишен дух! Та във връзка със сепукото, най-много да се случи следната случка:

  Главни герои - Американеца, Японеца и Бай Ганьо. Американеца казал - ако аз не успея да свърша работата, която се изисква от мен, ще си отида от тук посрамен и уволнен. Японеца - ако аз не успея да свърша работата, която се изисква от мен, ще си направя сепуко. Бай Ганьо казал нещо космическо... ако аз не успея да свърша работата, която се изисква от мен, ще си направя секуро.
  Започват работа, като никой не се справя с поставената работа. Американеца не го понесъл - отишъл си посрамен и депресиран, отровил се... Японеца си направил сепуко... Всички, обърнали поглед към Ганя Балкански, затаили дъх и чакали да видят какво е това "секуро". Бай Ганьо абсолютно непритеснен от кофти ситуацията с провала, извадил си члена и го преместил в другия крачол. И ревнал "Те т'ва е СЕКУРО"

 43. 43 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  До коментар [#39] от "Хи-хи":

  Боже, Боже, всеки ден става ясно, че Държавата ни такова таковата и трябва да ходим да живеем в Огнена Земя, Намибия или Аляска! Ма как се родихме тука бе?  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 44. 44 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#39] от "Хи-хи":

  е правителството на ББ е дясно само щото кукловодите решиха тази част от БКП сиреч БКП(милиционери) да се води дясна за разлика от БСП или примерно ДПС(БКП турци) или АТАКА ( БКП пенсионери национализатори)

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 45. 45 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#28] от "knowitall":

  Въобще не съм съгласен с начина по който се управляват тези дружества ! Но това е предмет на регулация и контрол от държавата. Каквото и да решение да предприемем като държава, ни трябва бързо и сега.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 46. 46 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#40] от "The Chicago Boys":
  Ако ти е забрал нокът на крака, как ще го лекуваш? Като си отрежеш крака ли?

 47. 47 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#45] от "кинти":

  Моделът беше сбъркан още, когато се роди. За всички, които имаха глава на раменете беше ясно, че ще се стигне до тук.

 48. 48 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#45] от "кинти":

  2017 ще трябва да започне изплащане на пенсии по другите стълбове на частното пенсионно осигуряване от сега ти казвам, че и тогава пари няма да има.

 49. 49 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#46] от "Гогич":

  Бойко ви направи много дясно мислещи.Забавно е да се гледа как хора отричащи пазарното начало станаха върли фенове на същото.

 50. 50 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#46] от "Гогич":

  Единствената грешка на Бойко беше, че избърза, защото се опита да реши проблема най безболезнено за всички засегнати страни, ако аз бях на него щях да оставя нещата такива каквито са и те сами и пенсиониращи и фондове щяха да му се молят на колене.

 51. 51 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#45] от "кинти":

  Е за това си говорим точно Жалко, че много малко хора го осъзнават.

 52. 52 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  "Решението на КС идва 2 месеца след като прехвърлянето е факт и има сила само за напред."
  Само на мен ли ми се струва или просто едни неграмотници, нарушиха основният закон на страната - Конституцията, но хайде този път ще им се размине. Може ли и аз да си открадна едни 70 млн. лв. от джобовете на всички хора и после законът да ми каже, хайде този път ще ти се размине, ама "много ти се моля не го прави пак". Баси.

  www.economistbg.com/
 53. 53 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#52] от "Hristo Hristov":

  Може ли и аз да си открадна едни 70 млн. лв. от джобовете на всички хора и после законът да ми каже, хайде този път ще ти се размине, ама "

  Запитай се, защо един от тези с частните партиди не реве, че са му я откраднали и е ограбен, а единствените ревящи са от дружествата и вие от лявата БСП.

 54. 54 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 726 Неутрално

  ОКАЗВА СЕ, ЧЕ В територията НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ конституцията ИМА СТРОГО ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН И НЕЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ХАРАКТЕР. Това съждение всъщност май се отнася и за цялата нормативна база на ТЕРИТОРИЯТА.

 55. 55 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  До коментар [#52] от "Hristo Hristov":
  "...едни неграмотници, нарушиха основният закон на страната - Конституцията, но хайде този път ще им се размине."
  За кой ли път вече...
  Що да им се размине!?
  22г. все им се разминава!
  Егати държавата!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 56. 56 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#41] от "The Chicago Boys":

  Държавата не е длъжна да ДОплаща - тя е длъжна да плаща основна пенсия, която да покрива 30-35% от дохода преди пенсиониране. ППФ служи за допълнителна пенсия - един вид "бонус".

  Я да се поставим на мястото на някой осигурен там. Средно са прехвърлени, да речем, около 1500 лв. на човек към НОИ от частните фондове (в т.ч. и нулевите партиди). Преди да ми вземат (както се оказа противоконституционно) парите от фонда, искам поне да ме попитат "Искаш ли, аджеба, да си ги получиш тези средства сега накуп или да ги прехвърлим в НОИ и да ти увеличим държавната пенсия?"
  Аз лично и 2 лв. да имам - ще искам да си ги получа, а да не говорим за хората с големи натрупвания (те си изгоряха покрай сухото).

 57. 57 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#56] от "jamm":

  Досега не съм видял някой от пострадалите да се е оплакал, а само швфове на дружества.

 58. 58 Профил на zoon_poltikon
  zoon_poltikon
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#1] от "ban":Конституция сме имали, направо да я закрият и да сложат само един член, подобен на бившия първи!
  Суспендиране – Отмяна на конституцията ?
  Режима на пълномощията?
  Режимът на пълномощията в България най-елементарно може да бъде описан като репресивен режим, оглавяван от княз Александър Батенберг, ...

 59. 59 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Преди да удряте минуси на "knowitall"(28), трябва да прочетете внимателно написаното, защото само той е в същността на проблема!
  Проблемът с ЧПФ е общоевропейски и не само България постъпва по този начин!
  Затова и в някои страни пенсинните вноски се внасят пропорционално и в двата фонда, но и това още не е последно!
  Вие сте се хванали с това, че на-няма да плащаме на милиционерите и това е!
  Вие, на които пенсинирането предстои, гледайте да не ви "работят" мутрите на минимални заплати, защото тогава ще видите кой на кого плаща! НОИ няма да ви помогне, защото и сега там не внасяте кой знае колко!

 60. 60 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#49] от "The Chicago Boys":
  Кога съм отричал пазарното начало?!

  Лечението на Боко е скъпо. Дефицитът в НОИ още повече ще се увеличи и ще се финансира от държавния бюджет. Всичко това поради неспособността на Боко да разбере проблема и поради популизма му.

 61. 61 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#57] от "The Chicago Boys":

  Е, аз съм видял - да допуснем че са били изключения.
  Каква да е масовата реакция? Премиерът-слънце в национален ефир обяснява как гадните частни фондове харчат за руси секретарки, а не плащат пенсии.

 62. 62 Профил на biggggy
  biggggy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#59] от "péro":

  +++++++

  А иначе относно статията, нищо не разбирам от конституционно право, но излиза, че всеки може да наруши основния закон и единствената санкция е мъмрене от КС...егати правото, то така много лесно...все едно да гръмна някои и да ми кажат: "Ааа! Ама недей така че е лошо", пък аз да отговоря: " Няма повече бе! Споко!". Страхотно са го измислили.

 63. 63 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 470 Разстроено

  До коментар [#6] от "pale4ko":
  ами всички ни засяга, защото е от джоба на данъкоплатеца

 64. 64 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А дали това е само единственото нарушение от страна на Б.Б. на Конституцията на Република България?

 65. 65 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  точен Удар срещу Брег-овата чета.
  Те ще го ОФ-четат обаче като "няма голямо значение" пред миловидните им почитатели...

 66. 66
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:09 на 07/06/2011 от неговия автор.

 67. 67 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#16] от "Другарката Михайловна":

  Това си беше пълна глупост! Мен какво ме интересува, че "не се били натрупали достатъчно средства по техните партиди"! Ами да са се натрупали! Колкото са си внесли - толкова ще получат. Ама малко щяло да е - Колкото - толкова. Пак комунизъм ще правим -
  --------------------------------

  На самите пенсионни фондове това решение беше от огромна полза, защото им дадоха още няколко години да си натрупват пари по сметките, 10 години не им се видяха достатъчно. Та те се зарадваха много, бъди сигурен... чакат да отмине кризата и натрупат още, в противен случай в период на криза да изваждат готови средства.... печалбите им намаляват силно....Вдигат пушилката колкото да привличат повече внимание и клиенти в бъдеще.
  И аз съм на мнение, че трябваше да ги оставят да си изпълняват задълженията, в никоя страна не се правят реверанси към пенсионните фондове в периоди на криза да не плащат

  un buen dia empieza con un solo rayo
 68. 68 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#62] от "biggggy":

  ".. но излиза, че всеки може да наруши основния закон и единствената санкция е мъмрене от КС"

  Мъмренето е само за "биги-та" (иф ю ноу уот ай мийн), останалите си минават метър - като например игричките на Болен и Доган на религиозна и етническа основа.

 69. 69 Профил на biggggy
  biggggy
  Рейтинг: 213 Неутрално
 70. 70
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:31 на 06/06/2011 от неговия автор.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 572 Неутрално

  На мутрата не му трябва конституция. Не му трябва и държава и институции. С всичките си думи и действия го показва. Поне от 10 г., откакто е на най-високите държавни властови позиции, мутрата ударно, с пионерски ентусиазъм, и с много ръкопляскане от публиката, руши държавността. Остава му още малко.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 73. 73 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#53] от "The Chicago Boys":

  Извинявай много, но аз не съм съгласен с това, аз да бъда осигуряван на пълната си заплата, да си плащам всички осигуровки както си му е реда и накрая да не получа пълната си пенсия, защото едни други хора цял живот са се скатавали и не са си внасяли дължимите осигуровки. Та хайде да сме социални и правителството да ми вземе от моите пари, че "престъпниците" (нали така се наричаха тези, които нарушават законите на една страна) щели да получават ниски пенсии.
  Лошото е, че доста хора гледат да не си плащат данъците, а друга част не ги интересува какво ще се случи след 20 г. като се пенсионират. Та за това и не се надигнаха масово хората, пред това явно ограбване.

  www.economistbg.com/
 74. 74 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1078 Гневно

  "Прехвърлянето на парите за ранна пенсия от частните фондове към НОИ е нарушило конституцията"
  ............................

  Значи така - ако обикновен гражданин наруши Конституцията или друг закон, веднага го вкарват в панделата. А тия тъпунгери от най-некадърното правителство, управлявало ни някога, ще се разминат просто така?

  Егати смотаната държава, дето сме. Ама сами сме си виновни - на всеки четири години избираме нов "месия", който да ни оправя, от глупав по-глупав.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 75. 75 Профил на felis_catus
  felis_catus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Има ли някой компетентен юрист да обясни защо решението на Конституционния съд да не може да се приложи в този случай. Все пак става въпрос за вече съществуваща норма в основния закон на държавата, а не в новоприет закон, който да не може да се приложи с обратна сила. Т.е. противозаконността на деянието вече е била фиксирана в Конституцията и реално има нарушение, Конституционният съд в момента само го установява, а не го въвежда като новосъздадена норма (той, разбира се, и не може да го направи).

 76. 76 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#73] от "Hristo Hristov":

  Май не си много на ясно с конкретният случай, а и с пенсионната система в България. Трябва да ти изпиша цял реферат, защо се получава така, но не ми се занимава. Само ще ти кажа, че проблемите са - основно ниски заплати и нисък БВП и господ да слезе няма да го реши, а в моментапроблема е наследен от предишните правителства и Борисов се опитва да го реши.

 77. 77 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#73] от "Hristo Hristov":

  И аз не съм съгласен да се осигурявам върху пълната си заплата и половината ми пенсионна вноска да отива в "частната инициатива" без никой да ме пита за съгласието ми, а след това да взема пенсия в днешна равностойност под 600 лв, вместо сегашната максимална от 700 лв по днешна равностойност само защото един компании ме товарят с такси и комисионни на максимум, за да правят абонормална (и законово уредена) норма на възвръщаемост върху собствения капитал от над 50%....ма мен кой ли ме пита....
  Да не говорим, че тези компании с си правят каквото поискат с моите и твоите пари под един не много задълбочен и напълно формален контрол от КФН.

 78. 78 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#67] от "rayo":

  "10 години не им се видяха достатъчно"

  10 години са напълно достатъчни за един изрядно осигуряван човек. Ето малко числа:
  1. категория труд - минимум 10 години стаж се изисква за ранно пенсиониране. При осигурителен доход 500 лв., вноска за ППФ 12%, 120 месеца на натрупване.

  500 х 12% х 120 = 7200 лв. по партидата в края на 10тата година., които са напълно достатъчни за изплащане на срочна пенсия.
  Срочната пенсия по закон се плаща за 1. категория труд до 8 години и трябва да е минимум 20% от социалната пенсия за старост (която е около 100 лв. за 2010 г.). Т.е. трябва ти натрупване от малко над 2000 лв. Дори да вземеш минималния осигурителен доход - 240 лв., при редовни вноски за 10 г., сметката отново излиза.

 79. 79 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#76] от "The Chicago Boys":

  Добре аз може и нищо да не разбирам както ми казваш ти. Но знам, че в частните пенсионни фондове всеки си внася пари по индивидуалната партида, а в НОИ всичко е в един кюп. С други думи, проблемът на НОИ е точно този, аз внасям много ти не внасяш нищо и накрая моите пари ги делят на две, за да може и ти и аз да взимаме по равно.
  Не може държавата да запушва дупките в нереформираната си пенсионна система, с още пари и то не нейни. Като ти е спукано гърнето, колкото и мед да наливаш, той все ще изтече накрая. Ако медът е твой, никой не може да ти каже какво да го правиш, но ако не е, не може някой да идва и да ми казва, да си го изливам в пукнатото гърненце, в което ще изтече.

  www.economistbg.com/
 80. 80 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Сега миньорите дето ще вземат мизерни пенсии заради това решение да благодарят на комунистическият съд така наречен конституционен който е създаден от Гоце разбира се.

  Да видиме дали синдикатите ще скачат срещу КС както скачат срещу правителствата!

 81. 81 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#50] от "The Chicago Boys":

  ако аз бях на него щях да оставя нещата такива каквито са и те сами и пенсиониращи и фондове щяха да му се молят на колене.
  =====================================
  папурко ,ти затва не си...а на хората им писна на оная работа от такива,дето ооставяха нещата каквито са...

 82. 82 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Веднъж политиците да решат нещо в полза на хората и вместо мизерни пенсии от частните фондове миньорите да вземат нормални и разбира се КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ СЪД НА ГОЦЕ ГО ОТМЕНИ! Жалко че КС се превърна в политически орган!

 83. 83 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#78] от "jamm":

  Ако Дянков забележи таланта ти, ще върже бюджета.

 84. 84 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#76] от "The Chicago Boys":

  Умствената ограниченот на мисловните процеси на много хора им пречи да могат да разберат,че в хазната не е осанала и стотинка и пенсоният фонд е една ръждива тенджера, в която всяко правителство може да бръкне.

  Защото това не са лични партиди, а обществени помощи за старост отпускани от държавата. Това не са пенсии в истинският смисъл на думата,а едни държавни помощи. та затова когато се изпразни Председателя го пълни, нарушавайки Конституцията както винаги е било.

  Затова няма да има ЕРЕМ 2 , а и ЧЕНГЕНр, ще останат само хора които да пподкрепят Председателите на НЕОКОМУНИЗМА и МУТРОГЕНЕТИЧНИЯТ ПОЛУПРЕХОД.

 85. 85 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#24] от "The Chicago Boys":

  Това е определено невярно. Частните фондове отказаха да плащат по-рано, отколкото модела бе предвидил (2014-та година, а бяха натиснати да поемат плащанията от 2011-та), тъй като пенсиите ще бъдат минимални. Не са отказали да плащат, просто не искаха (а и нямат право) да плащат повече, отколкото пари са получили. Това да не е схема на Понци (пирамида), като държавното осигуряване, където вноските на сегашните покриват разходите към старите пенсионери, комбинирано с набиране на заеми без обезпечение, разчитащи на добро бъдеще. Тук схемата е кой колкото е дал, толкова ще получи + екстрите докарани от оперирането на фонда, било то добре или зле.

 86. 86 Профил на piranka
  piranka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А каква ще е санкцията за всички работодатели, които е трябвало да внасят вноски на работниците във всякакъв вид фондове и институции, ама не са го правили ? Виж за това няма давност, ама няма и кой да се намеси по въпроса за дължимост на тези вноски.

 87. 87 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#50] от "The Chicago Boys":

  Той бързаше, защото държавата влизаше в тежък дефицит и не можеше да изпълни оптимистичният бюджет, заради който сега почнаха да гърмят бушончета (Шефката на НИС, говори се за шефът на НАП, заместник министри), за да не гръмне главата и на двамата вицепремиери, особено натискащият за екстра разходи от МВР.

 88. 88 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#85] от "Делян Делчев":

  Моделът беше предвидил да плащат от 2009 г, отлагаха ги, а когато дойде поредния път да се решава - се взриви този скандал. Българските ПФ не са Понци схема, но това не значи, че обслужват интересите на осигурените лица.

 89. 89 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментарите на от "The Chicago Boys":

  Сладур, не пиши неща, които нито разбираш, нито някога би могъл да разбереш.

  Защото е безмислено.

  Води до претоварване на капацитетите с тъжни последствия.


  До коментар [#33] от "The Chicago Boys":


 90. 90 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Преседателят Борисов, можеше да изтегли един заем, а не да бърка в пенсионни фондове и така да завърши донякъде поне една магистрала.

 91. 91 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#13] от "Грую":
  И защо :" Най-преебани са пилотите и работещите в АЕЦ-а. ..." ?
  Най- преебани са тези, които ПЛАЩАТ парите на шибаните милиционери, фатмаци и цялата останала сган, която виси като панел на гърба ни !
  Но тъпаците от ГЕРБ , ако си мислят, че това вечно ще продължава - дълбоко се лъжат ! И нека не се учудват, че 70 % от бизнеса вече е преминал не в сивия , но и в черния сектор ще премине, та да ги видим тогава кретените от джоба си ли ще извадят, за да плащат хилядарките за цялата привелегирована сган !

 92. 92 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  ...не е само гоце, а правителствата в голямата си 99%-тна част са ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИ и като сформиране и като мислене и като управление...

  И най-вече като резултатност на действията им.

  Затова така, вече безмислиео, започна да добива смисъл. Превръщайки се в ежедневие, наименовано от ботаниците с думата вегетиране.

 93. 93 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#83] от "Лъчезар Александров":

  И обратното е вярно:
  Ако Дянков прояви талант, ще вържа семейния бюджет.

 94. 94 Профил на hulcho
  hulcho
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Пенсионните фондове подскочиха, когато се взе решението да прехвърлят 100 милиона в НОИ. Нека видим, какво ще изплащат от 2014г. на категорийните работници или от 2020 г. от УПФ-та. Дано не започнат само да се молят да им се вземат малко от парите, защото ще лъсне що за фарс е този модел. И тогава ще се сетим, че има едно решение на КС, че "национализацията" е вредна. И идва ред на притчата за овчаря, който като загубил една овца, зарязал останалите 99 които имал и тръгнал да дири загубената. Само че и нея не намерил, а останалите ги изяли вълците. Но, времето е пред нас....

 95. 95 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Противоконституционно било. Ама нямало начин да върнат парите.

  Еб... клоаката... Това не е държава!!!!!!

 96. 96 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Вицепрезидентът на КТ”Подкрепа” Димитър Манолов:

  Хората, които ще получават 50 лв. пенсия, да си искат парите от Иван Костов

 97. 97 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  това е уникално. герб прави всичко възможно да не се случи нищо. това е като да купиш мач и футболистите да ритат за дузпа, за да си заслужат бакшиша ))

  Времето е наркотик, много от него убива.
 98. 98 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хората, които ще получават 50 лв пенсия, са внасяли осигуровки за 50 лв пенсия!!!

 99. 99 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#96] от "merkel":

  Аз бих бил по-конкретен от това, има едни "силно регулирани" 9 компаниики....
  Впрочем Нейков го сътвори това чудовище наречено ППФ...верно под егидата на Костов, ама да бъдем конкретни.

 100. 100 Профил на hulcho
  hulcho
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#98] от "kndmv":

  Грешиш. Внасяли са за повече, но като им се вземат по: 5 % на входа от всяка вноска + 1% годишна такса за управление + "икономическа криза, лоша пазарна обстановка, дрън - дрън" + тък - там по далаверка - две, не особено изгодни за ощетеното лице, ама пък на кого му пука - да става за 50 лева пенсията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK