Прехвърлянето на парите за ранна пенсия от частните фондове към НОИ е нарушило конституцията

Прехвърлянето на парите за ранна пенсия от частните фондове към НОИ е нарушило конституцията

© Юлия ЛазароваПрехвърлянето на вноските на родените преди 1960 г., работили първа или втора категория труд, от частните професионални пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ) е станало в нарушение на конституцията. Това обяви Конституционният съд (КС) в решение от 31 май, което се появи със закъснение на сайта на институцията и предстои да бъде публикувано в Държавен вестник.
 
Парите за т. нар. ранна пенсия за работещите при тежки условия бяха преместени от частните фондове в НОИ след дълги преговори между правителството, синдикатите, работодателите и дружествата. Става дума за 108 млн. лв. от вноските в професионални фондове на близо 45 хил. души, които ще получат право да се пенсионират до 31 декември 2014 г. Мотив за прехвърлянето на парите от индивидуалните им сметки в частните фондове в НОИ беше, че по партидите в дружествата няма достатъчно средства, за да започнат да изплащат ранните пенсии от началото на 2011 г., както беше по закон.
 
Задължението за прехвърляне влезе в сила на 1 януари 2011 г. и стана факт на 31 март. То беше уредено със специална преходна разпоредба в Кодекса за социално осигуряване. Именно тя беше атакувана в Конституционния съд от депутати от опозицията.
 
Решението на КС идва 2 месеца след като прехвърлянето е факт и има сила само за напред. В него не се коментира ефектът от обявяването на текста, който го регламентира за противен на основния закон. Юристите, до които се допита "Дневник", обясниха, че практическият ефект от решението на КС се свежда до това, че вече е ясно, че всеки следващ опит за преместване на средства от индивидуалните партиди на осигурени граждани в частен фонд към общите фондове на НОИ ще е в нарушение на конституцията. Прехвърлянето в началото на тази година вече е факт и когато се е осъществявало е нямало акт на КС, с който да е обявено за противокоституционно.


Други специалисти по конституционно право обясниха, че държавата трябва да оправи проблема като на мястото на отменената от КС разпоредба трябва да приеме друга, с която да даде срок на засегнатите 45 000 души да възразят пост фактум срещу прехвърлянето на партидите им. Те предлагат липсата на възражение да се счита за съгласие. Така няма да има неправомерно разпореждане на държавата със средства на гражданите, защото те ще са получили срок да се противопоставят на това, макар и със закъснение.


От НОИ обясниха, че промяна в Кодекса за социално осигуряване ще се наложи най-малкото, за да има нова разпоредба, която да уреди ежемесечното внасяне на допълнителните осигуровки за ранна пенсия в държавния стълб.

 
В решението си конституционните съдии заявяват, че парламентът е нарушил принципа на правовата държава и свободната стопанска инициатива. "Държавата е излязла извън допустимите граници на императивна регламентация на осигурителните правоотношения", пише КС. Той определя прехвърлянето на вноските като антипазарна мярка. "Създаването и утвърждаването на правовата държава може да се постигне чрез стабилност на икономическите субекти, гарантиране и запазване на условията за стопанска, в т.ч. и инвестиционна дейност", се казва в решението, а след това се допълва, че този прецедент "създава несигурност за пенсионноосигурителните дружества и очаквания за възможни други промени в тази насока", което ще е нарушение на принципа в конституцията за закрила на инвестициите и стопанската дейност.
 
 
 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK