Взетите от частни пенсионни фондове пари остават в НОИ


108 млн. лв. бяха прехвърлени в осигурителния институт

Прехвърлянето на вноските на родените преди 1960 г., работили първа или втора категория труд, от частните професионални пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ) е станало в нарушение на конституцията. Това обяви Конституционният съд (КС).


Парите за т.нар. ранна пенсия за работещите при тежки условия бяха преместени от частните фондове в НОИ след дълги преговори между правителството, синдикатите, работодателите и дружествата. Става дума за 108 млн. лв. от вноските на 45 хил. души, които ще получат право да се пенсионират до 31 декември 2014 г. Мотивът на премиера Бойко Борисов например беше, че по партидите в частните дружествата няма достатъчно средства и хората ще получат много малки пенсии.
Прехвърлянето на парите стана на 31 март тази година. То беше уредено с преходна разпоредба в Кодекса за социално осигуряване и именно тя е отменена от КС. Решението на съда обаче излезе два месеца след прехвърлянето и има сила само занапред. Съдът беше сезиран още през декември миналата година от депутати от всички групи без ГЕРБ и "Атака".


Юристи обясниха, че практическият ефект от решението на КС е, че всеки следващ опит за преместване на средства от индивидуалните партиди на осигурените в частен фонд към общите фондове в НОИ ще е незаконно. Други специалисти по конституционно право обясниха, че държавата трябва да оправи проблема, като на мястото на отменената от КС разпоредба приеме друга, с която да даде срок на засегнатите 45 000 души да възразят постфактум срещу прехвърлянето на партидите им.


Ако не го направят, ще се приеме, че са съгласни. Очаква се никой да не възрази, защото сега тези граждани получават по-големи пенсии. От НОИ обясниха, че промяна в Кодекса за социално осигуряване ще се наложи най-малкото за да има нова разпоредба, която да уреди ежемесечното внасяне на допълнителните осигуровки за ранна пенсия в държавния стълб. Как ще се процедира след 2014 г. ще бъде обсъдено днес от засегнатите страни.


В решението си конституционните съдии заявяват, че парламентът е нарушил принципа на правовата държава и свободната стопанска инициатива. "Държавата е излязла извън допустимите граници на императивна регламентация на осигурителните отношения", пише КС.


"Решението поставя много нови въпроси, които трябва да се решат с намеса на законодателя", коментира Милен Марков, председател на Комитета по инвестициите в Асоциацията на пенсионните дружества. Той посочи, че проблемите са свързани с начина на изплащане на пенсиите. Решението на КС ще бъде обсъдено от асоциацията, както и с Комисията за финансов надзор и министерството на труда.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 628 Неутрално

  НАЙ-ПОСЛЕ!!! Моето си е мое, г-н Борисов може да го д.ха. У нас частната собственост все още е защитена от закона.

 2. 2 Профил на Антиседераст
  Антиседераст
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Платено е където трябва и въпросът е решен

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Костов: Не пипайте частната собственост
  Дата: Събота 11 Декември, 2010 12:00:00

  Конституцията на България защитава собствеността. Народното събрание няма право да се разпорежда със собствеността на гражданите. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в отговор на искането на ГЕРБ да национализират вноските на гражданите в частните пенсионни фондове. „Аз ще настоявам Синята коалиция да сезира Конституционния съд, за нарушаване на правото на собственост, гарантирано в конституцията” поясни Костов.

  Чудя се има ли нужда от коментар?

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на hulcho
  hulcho
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "pi314_":

  Някой май чете само статийки, а не самите решения, а? В решението на КС въобще не се уточнява, че тези пари са собственост на осигурените лица. Основанието за противоконституционност е, че горките дружества са лишени от правото да "управляват" парите и да прибират таксички за това. Отново въпросът дали тези пари са частна собственост на лицата е удобно подминат...

 5. 5 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#1] от "pi314_":

  По някаква причина написах коментар с линк към официалния сайт на КС на България и той не бе приет от сайта на дневник. Та, съветвам те - отвори сайта на КС, намери решението. Къде видя, че решението е базирано на чл. 17 от Конституцията на Република България? Аз не виждам такова нещо. Т.е. КС ти казва мълчаливо, че тези партиди не са частна собственост. Решението е базирано на чл. 19 - т.е. частната инициатива. Казано на лаишки език, това значи, че КС защитава правата на 9-те пенсионни компании, тяхното право да прибират 5% такса вход от всяка вноска и 1% ежегодно от активите, тяхното право да финансират пряко акционери в самите компании поради слабо написан КСО. Къде остават твоите права не знам, но да живей частната инициатива.

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Решението на съда обаче излезе два месеца след прехвърлянето и има сила само занапред."

  Това кой го казва?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#6] от "Десен":

  Ми никой пълен хаос

 8. 8 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А защо плащаме на министри, които предлагат и взимат решения, които са противоконституционни? Толкова ли не могат да си вземат едни читави юристи да им кажат какво може и какво не?

  Pivoley
 9. 9 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 426 Гневно

  Конституционният съд обяви на 31 май за противоконституционен § 4а от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, с който се урежда прехвърлянето на средства по личната партида на осигурявани в професионален пенсионен фонд (ППФ) към фонд „Пенсии" на държавното обществено осигуряване (ДОО).
  Съдът прие, че "държавното обществено осигуряване и допълнителното задължително пенсионно осигуряване имат самостоятелно и допълващо се място в пенсионната система". Нарушава се правото на осигуреното лице само да избере пенсионноосигурително дружество. Освен това с прехвърлянето на средствата от индивидуалните партиди на лицата във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване се накърнява резултатът от дейността на пенсионноосигурителните дружества по инвестиране на средствата, като се елиминира много съществен механизъм на допълнителното задължително обществено осигуряване, а именно инвестиционната политика на дружеството и капитализирането на средствата по индивидуални партиди с прибавяне на доходността.
  С това се накърнява гарантираната от Конституцията стабилност на икономическите субекти, гарантиране и запазване на условията за стопанска, в т.ч. и инвестиционна дейност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK