След ултиматума на Дянков шефът на НАП вече има нов заместник

Финансовият министър Симеон Дянков постоянно изтъква, че е доволен от работата на агенция митници под ръководството на Ваньо Танов, но остава критичен към действията на НАП в борбата с данъчните измами и обяви, че директорът на агенцията Красимир Стефанов ще запази поста си само при по-големи успехи в тази област.<br />

© Анелия Николова

Финансовият министър Симеон Дянков постоянно изтъква, че е доволен от работата на агенция митници под ръководството на Ваньо Танов, но остава критичен към действията на НАП в борбата с данъчните измами и обяви, че директорът на агенцията Красимир Стефанов ще запази поста си само при по-големи успехи в тази област.Няколко часа след като финансовият министър Симеон Дянков постави ултиматум на шефа на  НАП Красимир Стефанов, че поста му ще зависи от резултатите до средата на годината, приходната агенция се сдоби с нов заместник-директор, отговарящ за ресор "Контролна дейност". Досегашният директор на НАП във Велико Търново Христо Костадинов поема поста, като ще замени Бойко Атанасов, който става директор на териториалната дирекция в София.


За решението стана ясно след среща между Дянков и Стефанов днес. Досегашният шеф на столичната дирекция Светлана Паунова става неин заместник-директор, отговорен за обслужването на клиенти.


В прессъобщението, разпространено от НАП, се казва, че причина за разместванията е лошата работа на НАП Сафия, и по-специално неефективния контрол, включително борбата с данъчните измами. НАП София е най-голямата дирекция, в която се обслужват големите и средни данъкоплатци. Именно за 360 компании от тази група Красимир Стефанов съобщи, че опитват да укрият корпоративен данък с подаване на фалшиви финансови отчети.
"Г-н Атанасов ще има възможност да направи всички необходими структурни, организационни и персонални промени, за да се подобри качеството на работа в НАП София", се казва в съобщението на НАП.


"Оценката на финансовия министър и директора на НАП е, че софийската дирекция има незадоволително представяне в контролната дейност и противодействието на измамите, стана ясно още на срещата", поясняват от НАП.


Новият заместник-изпълнителен директор на НАП Христо Костадинов беше избран за директор на ТД на НАП Велико Търново с конкурс през декември 2009 г. Той работи в системата на данъчната администрация от 2001 г., като през цялата си кариера е работил в териториалната дирекция във Велико Търново.


Миналата седмица, когато името на Красимир Стефанов беше спрягано за новия председател на НОИ, в данъчните среди Христо Костадинов се посочваше като нов изпълнителен директор на НАП.


Досегашния му опит е изцяло свързан с данъчната администрация във Велико Търново. Той постъпва на работа там през 2001 година като данъчен инспектор в сектор "Обслужване и ревизии" и се издига до ръководител на екип в отдел "Ревизии" и началник на самия сектор "Ревизии и проверки". През 2009 година е назначен за директор на териториалната дирекция след конкурс. Костадинов е магистър по икономика от Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов и магистър по право от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Бойко Атанасов FTW !

  Това всъщност е повишение за него!

 2. 2 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  тези от герб да вземата да си подадат дружно молбата за напускане, очевидно не се справят с работата )

  Времето е наркотик, много от него убива.
 3. 3 Профил на Анди
  Анди
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Никой не ще да плаща данъци.
  Сега ще тръгнат с ревизори по заключени врати.
  А на Дянков някой трябва да му обясни това което Стефанов каза неотдавна - че се разчита на запазване на принципна на доброволността при плащането на данъчни задължения.
  Ние градим пазарна, а не планова икономика!

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  ..."Досегашният директор на НАП във Велико Търново Христо Костадинов ще замени Бойко Атанасов, който става директор на териториалната дирекция в София."...

  Кой е от Велико Търново?
  а) ЦЦ
  б)ЦЦ
  в)Цветан Цветанов

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Весело

  Очаквам Б.Атанасов да влети в гаража отсреща, за да установи, че бай Митко е продал 250 грама кремвирши без касова бележка и БТВ да го излъчат с коментар на Дянков: "Битката със сивия сектор не спира и ще я доведем до пълен крах, пардон, край!" Хахахахаха! Докато в квартала остане само Лидл, а бай Митко получи инсулт и вземе инвалидна пенсия от 126 лв.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 6. 6 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Това е единственото правителство след 1989 година, в което професионализма е над партийната вярност и слугинаж!

  Няма друго правителство работило с такава откритост, като сегашното!
  Та за това е и подкрепата от САЩ и ЕС!

  Машини прости, народ неук.
 7. 7 Профил на gm_georgiev
  gm_georgiev
  Рейтинг: 374 Весело


  до# 5Хипчо
  Ако са останали пари за пенсии!

 8. 8 Профил на PHARE
  PHARE
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Красьо Мазния пак му се размина, затова прави този "маньовър", както бай Тошо на времето.

 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Ми да. Кадрите решават всичко. Стига системата да не е калпава. Както вече подчертах, шимпанзето от Ловеч бере плодовете на собствената си реформа в приходната агенция. Общият брой на регистрираните по ЗДДС фирми в НАП София към 31.03.2011 г. е 83 870. А очилатият малоумник съкрати 20% от служителите. Сега била слаба контролната дейност и противодействието на измамите. Та тия в НАП да не са богове бе. 5% от тези фирми да са с цел точене, стават над 4000. Само в София. Ако са навързани с други из Бургас, Варна, Русе и Благоевград, на данъчните ще им трябват десетилетия за да направят ревизиите ...

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#6] от "Zizu":

  Имаш прекрасно чувство за хумор. Развивай го.

  Ecrasez l’infâme
 11. 11 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#6] от "Zizu":

  абсолютно. Бих добавил, че освен че са професионалисти, членовете на правителството са и много красиви, умни и имат сини очи и руси коси. С букли.
  Естествено най-умен, професионален, рус и синеок е министър-председателят, чието име в момента ми убягва. Нещо започващо с "Р".

  Рапунцел или нещо подобно.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 12. 12 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 483 Неутрално

  "Досегашният шеф на столичната дирекция Светлана Паунова става неин заместник-директор, отговорен за обслужването на клиенти."

  Хахахахахаха. Каква атестация за доверието в професионалните й качества - да поеме този приоритетен за НАП ресор. Елегантна алтернатива на уволняването.

 13. 13 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#6] от "Zizu":

  Зле си пич.Лекувай се навреме.

 14. 14 Профил на fairenough
  fairenough
  Рейтинг: 217 Неутрално

  а журналистите и редакторите им да поработят повече. омръзна ми от слабата им работа

 15. 15 Профил на iskra_fen
  iskra_fen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Организационната работа на НАП е под всякаква критика. Назначени са връскари, корумпирани личности и си има специално схема за подкупи. Специалистите им, дори обучени се манипулират и ако откажат да влезнат в схемата, започва нетърпим тормоз и лоши оценки за дейността им. Липсва координираност при проверките им и т.н. Дано с новите назначения нещо да се подобри. Но не вярвам, защото новите всъщност са стари муцуни

 16. 16 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 820 Весело

  До коментар [#4] от "~":

  И к'фо сега, никой от Велико Търново, Банкя, София и т.н., няма право да бъде на висока държавна позиция? Това ли измисли умнико? Хората са казали отдавна за такива като теб - "гладна кокошка, просо сънува!"

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 17. 17 Профил на aposteriori
  aposteriori
  Рейтинг: 2 Неутрално

  След ултиматума на Дянков шефът на НАП вече има нов заместник?
  В Закона за националната агенция за приходите, Чл. 8 ал. 2 е записано ясно - само по предложение на изпълнителния директор.
  (2) При осъществяване на дейността си изпълнителният директор се подпомага от заместник изпълнителни директори, които се назначават от министъра на финансите по предложение на изпълнителния директор.
  Ангажимент за създаване на единна Национална агенция за приходите е поет по отношение на Международния валутен фонд. Той е препотвърден в "Меморандум за икономическата политика на правителството и Българската народна банка", одобрен от Международния валутен фонд на 27 февруари 2002 г. В Меморандума е посочено, че се очаква Народното събрание да приеме закон за създаване на единна агенция за приходите до края на юни 2002 г.Създаването на тази агенция се предвижда като мярка за укрепване на административния капацитет в Националната програма за приемане достиженията за правото на Европейския съюз, в Предприсъединителната икономическа програма за 2001 г. и в документа "Български принос" към редовния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната по пътя към присъединяване.Трябва да се има предвид, че няма общи европейски норми по отношение на националните административни структури, тоест в областта на административното право няма "Acquis" (аки), което държавите-кандидатки да са длъжни да възприемат.
  Независимо от това обаче, ангажимент за създаването на такава агенция се съдържа в преговорната позиция на България по Глава десета "Данъчна политика". Главата беше условно затворена на 10 юни 2002 г. Предвижда се приемане на цялостната законодателна рамка, необходима за функционирането на агенцията до края на 2002 г. и стартиране на дейността от 1 януари 2003 г. Ангажиментите относно административния капацитет, които се поемат от България в хода на преговорите, обезпечават изпълнението на задълженията за възприемане и прилагане на "Acquis communautaire".
  Какво е това пред нас? Най-напред, вижте самото му заглавие. Този закон като конструкция противоречи на законите, които урежда администрацията в България, на административните структури. Говорим тук за Национална агенция за приходите. Законите казват: каква е тази национална агенция, когато има или държавна агенция, или изпълнителна агенция? Няма такова понятие. Може би някакъв изключително слаб юрист е писал този закон. Това са неща, които ги няма вече в административния мир на България. Но тук те фигурират. Дори самият предмет на обхвата на събиране на държавните вземания не е конкретизиран, не е изяснен. Каква е идеята в закона да не се фиксира точно броят на заместник изпълнителните директори? Да няма ред, по който да се определя структурата? Това е закон, а не Правилник за организацията на работа на агенцията по приходите ?

 18. 18 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1020 Весело

  До коментар [#10] от "Graf":

  Дааа имам чувство за хумор!
  И колегите ми така мислят.
  А по отношение на правителството - в сравнение с тройката и комунистическите правителства (сини и червени) са си направо гении
  Ти да не ми предлагаш Овчаров или Костов
  Или Кутев и онзи вампир Мая Манолова
  Критиката е най-лесното нещо в България, по трудното е решения да се дават!

  Машини прости, народ неук.
 19. 19 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1347 Весело

  До коментар [#18] от "Zizu":
  Гении са. Един до друг, та всичките вкупом. Като почнем през най-умния и красивия, дето е на връо, минем през Цвъ дето накисна тъщата, после се спрем на Дянков и може да установим, че имаме концентриран израз на българската гениалност. Само дето ловешкият гений в момента има проблеми. И ги прехвърля надолу. Та най-додолу. А тоя отгоре, с картофите и бутилирането на водата, поради специфичната си гениалност даже не разбира какво става.

  Ecrasez l’infâme
 20. 20 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#18] от "Zizu":

  Циганките, дето хвалят ГЕРБ станаха две! Има ли още?

 21. 21 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Разчитам хода на Дянков, като опит да ограничи влиянието на Цветанов в НАП още повече, че наскоро излезе информация за покровителстване и участие на служители на ДАНС в точенето на ДДС. Защо пък не и картон на Кр.Стефанов за "брилянтната" ревизия на Цветановите доходи.

 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1282 Любопитно

  А-а, много яки нови управленски назначения!

  Да не са некакви като това тука? http://news.data.bg/8/lifestyle/236466/елена_станулова_завлякла_продавачки

 23. 23 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  соципато-селяндура громи врага с партиен билет... тиквеното правителство се осра тотално....

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 24. 24 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До [#9] Graf:

  Прав си, че кадрите решават всичко, но явно не си имал "щастието" да те ревизират скоро, та да придобиеш впечатление от първа ръка за кадрите и тяхната работа. Май принципа" да не са по-умни от шефа" намира повсевместно приложение в тази администрация. Е, може и да има изключения...

  Не мога да се съглася и с броя на "кухите " фирми, много повече от 5% са в София . По неофициална статистика на бизнеса във Велико Търново били най-много, само Видин го конкурирал, та затова и издигаме Велико Търновски кадър, защото там бизнес средата била най- благоприятна т.е. НАП най- много си затварял очите. Няма да споря, може и да има роднинска връзка с когото трябва

 25. 25 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "Zizu":

  Много си зле пич...

 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#16] от "PLAATS":

  Като не знаеш достатъчно факти така ще пишеш "умнико"

  А защо напр бяха подслушвани, задържани и унижавани докторите от Горна Оряховица? Да не би пък случайно някой доктор от Велико Търново, който да е кум на същия ЦЦ да е искал да купува земя в двора на болницата в Горна Оряховица и да му е било отказано? Което вече да е дало повод за нареждане на подслушване и следене на докторите там. Дали станалото в болницата в Горна Оряховица е било престъпление трябва да се реши от други, но от медиите човек би разбрал, че там, в малка Горна Оряховица стават повече лекарски грешки от колкото в София, Варна и Пловдив взети заедно!
  В римера по-горе говорим за злоупотерба с власт! Каквато беше и назначаването на Владимира Янева за председател на СГС!
  За използване на служебно положение за разправа с неудобни на приближените на ЦЦ лица, хора седящи на пътя на техните бизнес-интереси!
  При демокрацията незаменими хора няма! Някой обаче се поставят над закона! И това не е нито пръв, нито последен пример за действията на ЦЦ.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хипчо":

  от друга страна бай митко след като не плаща данъци (продава кремвирши без фискален бон) няма право да държи сметка на правителството кога ще вдигнат пенсията на майка му !

  Моралът не е порок!
 28. 28 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "krasi_99": е щом е толкоз отговорен за държавата ловешкия специалист ,що не вземе да ограничи влиянието на цвъкито и в съдебната система, че да вземат да тръгнат и делата.

 29. 29 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хипчо":

  Данъчната ни система е човеконенавистична.
  Когато става дума за държавни услуги, само като си помислиш за тях и вече са те таксували за нещо.

  Отделете време навреме.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK