"Синята коалиция" поиска оставката на социалния министър

"Синята коалиция" поиска оставката на социалния министър

© Асен ТоневСоциалният министър Тотю Младенов да бъде освободен от поста - за това настоя в декларация от парламентарната трибуна съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов. Причината са обявените от Конституционния съд за противоконституционни промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с прехвърлянето на партиди за ранно пенсиониране от частните пенсионни фондове в НОИ.


"Вследствие на определението на Конституционния съд НОИ няма право да държи прехвърлените партиди. Второ, НОИ няма право да плаща допълнителни пенсии, практически тази система за допълнително пенсиониране в момента е блокирана, трето - НОИ няма на разположение свободни 108 млн. лв., които да върне по партидите на тези лица", коментира Костов.


Призова освен социалния министър кабинетът също да понесе отговорност и изброи няколко стъпки, които Министерският съвет трябва да направи. Една от тях е да се възстанови членството на близо 44 хиляди души в пенсионноосигурителните дружества и те да продължат да се осигуряват там, където са го правили преди промяната. Системата сега е блокирана, НОИ няма договори за прехвърляне на осигурителните вноски, подчерта лидерът на ДСБ.
Предложи още парламентът да гласува поправка в КСО, с която да задължи правителството да върне тези средства, а ако мнозинството все пак реши да създаде специализирано звено вътре в НОИ, да се даде възможност на хората да избират къде да останат техните партиди. Все пак Костов отбеляза, че това би било много трудно, защото НОИ е на разходо-покривен принцип, а частните фондове -  на капиталово-покривен принцип, което е различен инструмент за осигуряване на лицата.Костов повтори позицията си, че нивото на компетентност на ГЕРБ, а и на администрацията е много ниско и това е сериозен проблем за управляващите. "Правителството, министерствата на финансите и на социалната политика, както и НОИ дават становища, които не убеждават нито един конституционен съдия да гласува дори с особено мнение по казуса", коментира Костов. "Напротив, има гласували с особено мнение, но за още по-твърдо произнасяне на Конституционния съд... Това е нивото на компетентност. Това е голяма грижа на партия ГЕРБ, ако иска въобще да управлява нормално", заяви съпредседателят на "Синята коалиция".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK