Според 52 на сто от българите АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, ако е неизгодна

Според 52 на сто от българите АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, ако е неизгодна

© Алфа РисърчИзбори 2022

Общественото мнение за първи път е разколебано за строежа на втора атомна електроцентрала. Това показва национално представително проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч" за периода 27 май- 2 юни.


"От категоричен привърженик на строежа на АЕЦ "Белене" допреди няколко години днес общественото мнение е силно разколебано - 44% са убедени, че новата централа трябва да се построи, защото ползите от нея са повече от вредите, но 52% смятат, че тя не трябва да се изгражда, ако се окаже икономически неизгодна", показват данните на социолозите.


Те напомнят, че в периода на присъединяване на България към ЕС около 80% от гражданите подкрепяха строежа на централата.
Днес, ако правителството вземе решение да я построи, 51% биха го подкрепили, 43% - не, а 6% нямат определено мнение.


За разлика от други европейски страни, където екологичните аргументи срещу ядрените централи са водещи, у нас с най-висока тежест е икономическата рентабилност. Ако централата се окаже икономически неизгодна, мнозинството от българите, макар и с малко, се обръща "против" нейния строеж (52% против, срещу 44% за).


Данните им се разминават сериозно с отчетените от социологическа агенция "Афис" на Юрий Асланов, според които 64% от българите са на мнение, че АЕЦ "Белене" по-скоро или категорично трябва да бъде довършена.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK