Двама членове на съдебния съвет напуснаха отвратени

Капка Костова и Галина Захарова протестират срещу избора на приятелката на Цветан Цветанов

Капка КостоваВ безпрецедентен акт на протест членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Капка Костова и Галина Захарова подадоха оставки, за да се разграничат от "порочната му, недемократична и лобистка кадрова политика".


След като повече от година протестът на съдиите срещу натиска от изпълнителната власт се ограничаваше до декларации и търсене на подкрепа от международни организации, с тези оставки магистратите дадоха знак, че са готови на по-силен отпор.


Основен мотив на двете дългогодишни съдийки да напуснат ВСС е изборът на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. Костова и Захарова го определиха като "неприемлив за съдийската общност и гражданското общество" и "демонстративно неуважение към магистратите".
С напускането на двамата членове на ВСС протестните оставки срещу назначаването на Янева вече са четири. Първа обяви, че напуска системата, основателката на сдружението ГЕРБ и съдия във Варна Душана Здравкова. След нея оставка като шеф на наказателното отделение на градския съд подаде основният конкурент на Янева Величка Цанова.


Цанова беше номинирана за шеф на съда от петима членове на ВСС и сред тях бяха Костова и Захарова. Със своите 20 години съдийски стаж и нито едно отменено решение от горните инстанции през последната година Цанова загуби срещу близката на Цветанов Янева и нейните 4 години реална съдийска работа.


"Избори като този не дават шанс на качествата, професионализма и морала в системата. Те рушат независимостта на съда и поставят в риск върховенството на закона и държавността", заявява Костова в мотивите си за оставката. Захарова сочи лобизма като основен начин за издигане в кариерата и обяснява, че напуска ВСС след напразни опити да убеди членовете му да прекратят практиките извън закона. "Не желая и не умея да лобирам, нито приемам да бъда изразител на чужда воля, защото съм съдия", казва тя в мотивите си.


Костова и Захарова бяха избрани за членове на ВСС от съдиите, които имат общо шестима представители в съвета. Сега ще се върнат на работа във Върховния касационен и Софийския апелативен съд. С напускането им от общо 25 членове ВСС остава в състав от 21 души, тъй като парламентът още не е избрал свои представители на мястото на уличените във връзки с лобиста Красьо Черния. В този намален състав съветът трябва да определи магистратите в създадения по идея на Цветанов специализиран съд.


Янева беше избрана за шеф на Софийския градски съд преди 10 дни след странен вот във ВСС. След като на първото гласуване не й достигна един глас, на балотажа в полза на кандидатурата й се обърнаха четирима души, пуснали преди това бюлетина за Цанова. Този промяна на вота беше определена от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев като "раздвоение на личността" или "предварителен сценарий".


От опозицията в парламента се чуха коментари, че изборът на Янева е бил тестът на ГЕРБ дали има послушен съдебен съвет. Показателно е, че едва след като тя спечели поста, мнозинството в парламента обяви, че ще попълни квотата си в съвета, въпреки че двете места са вакантни над година, и така показа, че няма да разпуска предсрочно ВСС.


Величка Цанова, която загуби срещу Янева, обмисля да обжалва избора. Цанова беше нападната лично от вътрешния министър, който я нарече политическа кандидатура. Вчера Цветанов отказа да коментира оставките на Захарова и Костова с мотива, че са личен акт.


"Можем само да съжаляваме, че двама достойни членове напускат ВСС, но приветстваме решението им да не работят в безпринципна среда, на която са безсилни да се противопоставят", заяви говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова.


"Тези оставки показват, че вече се е стигнало до една критична точка на ограничаване на независимостта на съдебната власт, която повече не може да бъде толерирана", каза шефът на правния екип на "Отворено общество" Иванка Иванова.От кариерата


Капка Костова е съдия от 1981 г. Общо 11 години ръководи Софийския районен съд, а след това беше повишена във Върховния касационен съд. По нейно време шестте районни съдилища в столицата бяха обединени в едно. Костова е съучредител на съдийското училище, което след това прерасна в Национален институт на правосъдието. Дълги години тя беше председател на Съюза на съдиите.


Галина Захарова е наказателен съдия с голям опит. Едно от най-известните дела, които е гледала, е за тройното убийство в кв. "Гео Милев". Тя е минала по всички нива в съдебната йерархия и преди да стане член на ВСС, беше зам.-председател на Софийския апелативен съд. Докато беше във ВСС заемаше принципни позиции по големите скандали като тези с Красьо Черния и магистратите с бедни родини, получили имоти в Приморско.  

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2384 Любопитно

  "...за да се разграничат от "порочната му, недемократична и лобистка кадрова политика" - ЗАЩО чак сега "прелива" чашата на търпението?!?
  Не трябваше ли да я СЧУПЯТ преди да отпиват от нея?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Терминът "Съдебна система" има някво съвсем различно значение от това в речниците, и това от доста време насам и не само в БГ!!! Що ли си мисля, че тия 2-те мърли не са много по-различни от новата кака...

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 3. 3 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Интересно дали досега тяхната чиста съдебна съвест не се е разбунтувала от нищо?!

 4. 4 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Весело

  Две баби се разбунтували, а останалите баби и дядовци от ВСС к,во чакат, че ни си ходят ? Тия динозаври от социализма на миналия век и с образование със соц. юрисдикция не могат да бъдат съдии в новият 21 век който няма нищо общо с КПСС и БКП !
  ПЪТ НА МЛАДИТЕ ЮРИСТИ ОТ 21 ВЕК РОДЕНИ НЕ ПО РАНО ОТ 1980 Г. независимо от каква партия са родителите.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#2] от "forum_terrorist":

  И единия избор,и другия са направени от ВСС! Тия,с протеста си,само потвръждават мнението на обществото,че ВСС е подкупен и обслужва интереси!Тия мърли,вероятно са искали другата кандидатура,която пък е зависима от БСП!?Що за морал е това,да се обърнеш срещу органа,на който си член,след като не е станало по твоята!Това не е ли лобизъм?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 442 Неутрално
 7. 7 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Браво на двете съдийки! Сега да ги последват и другите, та белким Тиквата, Цвъко и сие да се освестят.
  Нали бяха носители на нов морал? А най-цинично лобират за назначения на роднини и семейни приятелки.
  Дано целият народ да е също така отвратен от тия мутри и да го покаже наесен.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 8. 8 Профил на cogito
  cogito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Уважаеми журналисти, коментатори и прочие!
  Защо ли - като се вдигне врява за нещо - все за максимата на великия Декарт се сещам. "Съмнявай се във всичко", ни учи той. Сега корумпираната българска журналистика ни баламосва с наследствените имоти на един доктор и една инженерка, които са приписали по нещо от припечеленото не щерка си за "безоблачно бъдеще". 90% от българите правят така, но на същите тях им трябва клада!! Разчитайки на късата памет на българина никой днес не пита за имотите на Цоневци, на Костовци, на Софиянски, на Доган (последния впрочем не си полага подписа къде да е, но мастито управлява; нали помним регентския съвет от преди две години) ... или другите съдии и прокурори по морето... Забравихте ли? Нищо чудно младата съдийка да се окаже най-чиста и затова - дай да я окаляме, че да не се окаже по-чиста от нас... Настървеността на тълпата не е измислена от нас и днес - нали?!!

 9. 9 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  1.500.000 българи напуснаха България отвратени от такива отвратителни отвратени български магистрати като тези!!!

 10. 10 Профил на gresel
  gresel
  Рейтинг: Гневно

  Галина Захарова е съдийката, която призна за невинен тройния убиец от "Гео Милев"! И после в "Присъда невинен" на Надя Обретенова по БНТ защитаваше позицията си. Тя ли е толкова морална!? Сега ли й "преля чашата"?
  Как е могла да спи спокойно, след като е оправдала такъв изрод!?!
  Само магистратите ли разбират от морал и справедливост? Тяхното разбиране по-различно ли е от това на обикновените хора?

 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До # 10-gresel- До сега, докато лапаха смукаха и гълтаха без да плюят , поемайки поръчки на "престижно" място на пиацата-не се отвращаваха , а примижаваха от кеф!!! Като разбраха , че сутеньорът им ще ги праща на третокласен път , защото са се амортизирали и гювечът драстично ще намалее, започнаха да плюят и да се правят , че повръщат , за да саботират трудовият процес, макар че много добре знаят , че с тях и без тях, където е текло , пак ще тече!!!

 12. 12 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Проблем.
  Голям.
  Ако тези са свестни, това означава, че свестните - които очевидно са нищожно малко, напускат.
  И тогава какво става?

 13. 13 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#12] от "Красимир Кабакчиев":

  Остават такива като Владимира Янева...
  http://www.btv.bg/story/1409934209-Vladimira_Yaneva_Ne_se_chuvstvam_kato_rodninsko_naznachenie.html

  Ако досега съдът имаше пробойни, сега ще слезе изцяло на нивото на ЦЦ и Симеоново.

 14. 14 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Какво представлява лицето Куцкова?

  Касационната жалба срещу поредното изстъпление на съд срещу личността ми: http://kkabakciev.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

  Цитат: "от двадесет години съм в съда, но толкова невероятно по драстичната си противоправност съдебно решение досега не бях чел!"

  Статия в блога ми - "Още за "синята демократка" и нейните асоциатки": http://kkabakciev.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2096 Гневно

  Ха-ха-ха. Политически трикове на дребно. Лобистите подават оставки. Крадецът вика дръжте крадеца. Червени креатури жалки, подлоги на президент, партии и мафия. Самоуправци впили хоботи във вимето на системата, недосегаеми, безнаказни и надзаконни.

  Защо не подадохте оставки преди две години когато софийските ви другари си раздадоха "законно" по 100 хиляди лева обезщетение на калпак за това че си смениха табелката. Уж че имали прекъсване в трудовия стаж.

  Къде бяхте тогава вие и вашата съдийска съвест циреи жалки? Целият върховен съвет трябва да се саморазпусне и да бъде преизбран на ново, а не да се действа на парче!

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 16. 16 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Не знам дали е вярно написаното по-долу, то е копи-пейст от Медиапул, но е хубаво да се прочете.

  "За сведение на всички: двете съдийки нито са мълчали, нито са били безучастни досега. Преди да говорите - прочетете, проверете, запознайте се с протоколите на ВСС! Без изключение са заемали принципна позиция и по въпросите за Красьо, и по този за "бедните" от Приморско и по всички проведени дотук избори. Но никой не ги чуваше. Нищо не можеха да направят, защото са съвършеното, абсолютно малцинство. Когато Галя Захарова единствена отказа да получи 20 заплати /тогава Костова още не беше член на ВСС, та пред нея този въпрос не е стоял/, за разлика от всички други в Съвета, искаха да я унщожат направо. Пак защото не разбират морала като такъв и обезумяват, ако някой се държи принципно. И двете преживяха много в борбата за принципност, но тя е обречена, защото те са две бели врани. Безполезно е да продължават, защото наистина легитимират безобразията, които се слу чват. Не разбирате ли, че всичко е привидно, че няма състезание, че всичкото е фарс?! Как само двама човека, подкрепяни понякога от Л. Груев, да променят това? Опитваха заради всички онези, които ги изпратихме там и на които затова сега се извиняват. Без тях съставът на ВСС ще е откровен провал. Прочетете мотивите им в "Правен свят" и тогава коментирайте!"

 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#10] от "gresel": " Галина Захарова е съдийката, която призна за невинен тройния убиец от "Гео Милев"! И после в "Присъда невинен" на Надя Обретенова по БНТ защитаваше позицията си. Тя ли е толкова морална!? Сега ли й "преля чашата"? Как е могла да спи спокойно, след като е оправдала такъв изрод!?! "

  Много уместни въпроси. "Икономедия" следва наистина да обяснят защо припознаха в подалите оставки борци за нравствена чистота. Къде са били през всичките тези години?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 18. 18 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nikolay UK":

  Ако обичате, дайте фактите!
  Пишете за БАН, имате вид на интелигентен мъж, май с наука се занимавате, а тук подхвърляте нещо и обвинявате без всякакви факти! Що за поведение?
  Аз лично следя подробно събитията, а не знам за какво тройно убийство става дума.
  Какво е постановила съдийката? Каква е присъдата на следващата инстанция? Обратна?

 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "red_rose":

  Нали бяха носители на нов морал? А най-цинично лобират за назначения на роднини и семейни приятелки.
  .....................................................
  Това е новият морал,който носят!
  На който му харесва е мазохист или лумпен!

 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#18] от "Красимир Кабакчиев": Виждате, че цитирам. Може би без да искам съм създал впечатление, че знам подробности за въпросния случай. Това, което имах предвид е, че във ВСС от много отдавна търговията с влияние е очевидна. Да не говорим за Съдебната Система като цяло. Малко нелепо излиза точно сега да се хвърлят оставки. Сякаш, едва ли не, всичко до сега е било наред и, видиш ли, сега нещата започват да се опорочават.

  Това, което ме дразни е, че Дневник автоматично слага нимб на светци на подалите оставка. А това не са нови за Съдебната Система хора. Някои от тях са прекарали десетилетия в нея. Интересно, как така преди не са им правели впечатление мерзостите които стават?

  Ако бяха млади и нови за Системата хора за които можем да приемем, че не са правили компромиси ситуацията щеше да е, наистина, черно-бяла. Но в случая това са хора, които очевидно знаят (по-добре от всеки от нас) за това какво се случва в Системата. Но въпреки това са мълчали - цели 20 години. За всеки критично мислещ човек това поражда въпроси. Вие не си ли ги задавате?

  Най-коректната позиция за мен е да се обърне внимание на това какво са правили преди въпросните хора и едва тогава да се правят заключения. Сигурен съм, че поне за някои от тях ще излязат интересни детайли.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 21. 21 Профил на gresel
  gresel
  Рейтинг: Неутрално

  Г-н Кабакчиев,
  Вие сигурно сте единственият човек, който не е чувал за тройното убийство от "Гео Милев"! Годината е 1997. Димитър Кънчев изби семейството си, направи пълни самопризнания (заснети и излъчени по няколко телевизии). Галина Захарова беше председател на СГС, който постанови "невинен". Четири пъти ВКС отменя присъдите на САС, потвърждаващи тази присъда. Сега (преди по-малко от месец) Кънчев беше осъден на 18 год.
  Наистина ли нищо не сте чули?
  Наистина ли "следите внимателно процесите"?
  Давате ли си сметка за какво кощунство става въпрос?!
  Не познавам дейността на съдия Захарова във ВСС, но това дело е тежко клеймо.
  Заопознайте се с делото! То само по себе си е много интересно.

 22. 22 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#20] от "Nikolay UK":

  Съгласен с този коментар.

  До коментар [#21] от "gresel":

  Прочетох това, което намерих в Интернет - не беше много. Важно е да се отбележи, че съдийката е издала присъдата си в съответствие с предходно решение на Върховния съд. Тя е длъжна да направи това. Разбира се, готов съм да прочета и да се опитам да преценя и други факти и гледни точки.

 23. 23 Профил на Moisey
  Moisey
  Рейтинг: 435 Гневно

  То и ние сме отвратени от ВСС - Висшия Свински Съвет , ама то нас кой ли ни пита ...на снимката направо кърти мивки !!!

 24. 24 Профил на gresel
  gresel
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#22] от "Красимир Кабакчиев":

  Г-н Кабакчиев,
  НЯМА ПРЕДХОДНО РЕШЕНИЕ!!!
  Съдебният състав председателстван от Галина Захарова е ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ!
  Тя не можа да види вината на този изверг - при наличие на доказателства за вина!
  Явно сега се запознавате с този случай! Как да приемем на сериозно категоричните Ви изявления?!

 25. 25 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#24] от "gresel":

  Не съм правил категорични изявления, прочетох, че съдийката се е съобразила с решение на Върховния съд. Търся в момента това съобщение, но не мога да го намеря.
  Не познавам случая, нямам информация, нямам позиция.
  Ако се запозная с фактите, мога да си създам мнение.
  В момента нямам мнение - и изслушвам чуждите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK