Двама членове на съдебния съвет напуснаха отвратени

Капка Костова и Галина Захарова протестират срещу избора на приятелката на Цветан Цветанов

Капка КостоваВ безпрецедентен акт на протест членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Капка Костова и Галина Захарова подадоха оставки, за да се разграничат от "порочната му, недемократична и лобистка кадрова политика".


След като повече от година протестът на съдиите срещу натиска от изпълнителната власт се ограничаваше до декларации и търсене на подкрепа от международни организации, с тези оставки магистратите дадоха знак, че са готови на по-силен отпор.


Основен мотив на двете дългогодишни съдийки да напуснат ВСС е изборът на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. Костова и Захарова го определиха като "неприемлив за съдийската общност и гражданското общество" и "демонстративно неуважение към магистратите".
С напускането на двамата членове на ВСС протестните оставки срещу назначаването на Янева вече са четири. Първа обяви, че напуска системата, основателката на сдружението ГЕРБ и съдия във Варна Душана Здравкова. След нея оставка като шеф на наказателното отделение на градския съд подаде основният конкурент на Янева Величка Цанова.


Цанова беше номинирана за шеф на съда от петима членове на ВСС и сред тях бяха Костова и Захарова. Със своите 20 години съдийски стаж и нито едно отменено решение от горните инстанции през последната година Цанова загуби срещу близката на Цветанов Янева и нейните 4 години реална съдийска работа.


"Избори като този не дават шанс на качествата, професионализма и морала в системата. Те рушат независимостта на съда и поставят в риск върховенството на закона и държавността", заявява Костова в мотивите си за оставката. Захарова сочи лобизма като основен начин за издигане в кариерата и обяснява, че напуска ВСС след напразни опити да убеди членовете му да прекратят практиките извън закона. "Не желая и не умея да лобирам, нито приемам да бъда изразител на чужда воля, защото съм съдия", казва тя в мотивите си.


Костова и Захарова бяха избрани за членове на ВСС от съдиите, които имат общо шестима представители в съвета. Сега ще се върнат на работа във Върховния касационен и Софийския апелативен съд. С напускането им от общо 25 членове ВСС остава в състав от 21 души, тъй като парламентът още не е избрал свои представители на мястото на уличените във връзки с лобиста Красьо Черния. В този намален състав съветът трябва да определи магистратите в създадения по идея на Цветанов специализиран съд.


Янева беше избрана за шеф на Софийския градски съд преди 10 дни след странен вот във ВСС. След като на първото гласуване не й достигна един глас, на балотажа в полза на кандидатурата й се обърнаха четирима души, пуснали преди това бюлетина за Цанова. Този промяна на вота беше определена от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев като "раздвоение на личността" или "предварителен сценарий".


От опозицията в парламента се чуха коментари, че изборът на Янева е бил тестът на ГЕРБ дали има послушен съдебен съвет. Показателно е, че едва след като тя спечели поста, мнозинството в парламента обяви, че ще попълни квотата си в съвета, въпреки че двете места са вакантни над година, и така показа, че няма да разпуска предсрочно ВСС.


Величка Цанова, която загуби срещу Янева, обмисля да обжалва избора. Цанова беше нападната лично от вътрешния министър, който я нарече политическа кандидатура. Вчера Цветанов отказа да коментира оставките на Захарова и Костова с мотива, че са личен акт.


"Можем само да съжаляваме, че двама достойни членове напускат ВСС, но приветстваме решението им да не работят в безпринципна среда, на която са безсилни да се противопоставят", заяви говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова.


"Тези оставки показват, че вече се е стигнало до една критична точка на ограничаване на независимостта на съдебната власт, която повече не може да бъде толерирана", каза шефът на правния екип на "Отворено общество" Иванка Иванова.От кариерата


Капка Костова е съдия от 1981 г. Общо 11 години ръководи Софийския районен съд, а след това беше повишена във Върховния касационен съд. По нейно време шестте районни съдилища в столицата бяха обединени в едно. Костова е съучредител на съдийското училище, което след това прерасна в Национален институт на правосъдието. Дълги години тя беше председател на Съюза на съдиите.


Галина Захарова е наказателен съдия с голям опит. Едно от най-известните дела, които е гледала, е за тройното убийство в кв. "Гео Милев". Тя е минала по всички нива в съдебната йерархия и преди да стане член на ВСС, беше зам.-председател на Софийския апелативен съд. Докато беше във ВСС заемаше принципни позиции по големите скандали като тези с Красьо Черния и магистратите с бедни родини, получили имоти в Приморско.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK