Полицаите, убили Чората - окончателно невинни

Петимата полицаи първо бяха осъдени на 91 години затвор, а накрая - напълно оправдани

© Георги Кожухаров

Петимата полицаи първо бяха осъдени на 91 години затвор, а накрая - напълно оправданиВърховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда петимата полицаи, обвинени за убийството на Ангел Димитров-Чората през 2005 г. при акция "Респект" в Благоевград.


Първата присъда за смъртта на Чората е от 2007 г. Тогава Софийският военен съд призна Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Греховски и Иво Иванов за виновни за умишлено убийство, извършено с особена жестокост, и ги осъди на общо 91 години затвор.


През 2008 г. Военноапелативният съд отмени присъдата. При повторното гледане на процеса на първа инстанция наказанието беше намалено. След това по-леката присъда беше потвърдена и от апелативните магистрати.
Върховният касационен съд обаче върна делото на втора инстанция. След повторното гледане апелативните магистрати намалиха присъдите на петимата полицаи наполовина.


В обявеното вчера окончателно решение ВКС констатира, че по делото е допуснато неотстранимо съществено процесуално нарушение, засягащо правата на подсъдимите, което може да бъде преодоляно единствено чрез тяхното оправдаване.


Върховните магистрати решават, че искането за връщане на делото за ново разглеждане е неоснователно, "защото спорните въпроси могат да бъдат решени в настоящата инстанция и защото евентуално връщане на делото би влязло в противоречие с принципа на разумния срок по смисъла на конвенцията за защита правата на човека, а това несъмнено би нанесло вреда на доброто правосъдие".


Върховните съдии констатират, че Ангел Димитров е имал редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и други и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност". Магистрати посочват и че Чората е употребявал кокаин.


Също така много рискови се оказали "умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия". Решението е взето с особено мнение от председателя на тричленния състав Пламен Томов. Според него делото е трябвало да бъде върнато за ново разглеждане.


Близките на Чората веднага заявиха, че ще сезират Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Според оправданите полицаи истината е възтържествувала. Униформените благодариха за помощта, оказана им от полицията. Скоро след встъпването си в длъжност вътрешният министър Цветан Цветанов защити подсъдимите полицаи и ги обяви за напълно невинни.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 634 Любопитно

  Оправдали-неоправдали, все тоя. Убиха си човечеца, пък той ако ще да е бил с единия крак в гроба.

 2. 2 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 740 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2008/10/17/566605_sudeben_ekspert_po_delata_belneiski_i_chorata_e/

  И сега каква да е мотивацията на младите хора да останат в България? Кой как и кога успява да ни убеди, че тук има справедливост, реципрочност на платените данъци/държавни услуги? Нали ценните кадри липсвали, пък мат'риала бил лош? Ами така ще е, като позволявате такъв повсеместен произвол, и по-лош и по-лош ще става. А ценните кадри ще се събират на хъшовски сбирки да цъкат с език във форумите под новините...

 3. 3 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А и как три пъти 180-градусова смяна на съдебно мнение, един обесен експерт и петима en gros осъдени и след това пак en gros оправдани полицаи може да звучи правдоподобно, независимо и справедливо?

 4. 4 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1961 Разстроено

  Еее, кой сега е номер 1?!?
  ПОЛИЦЕЙЩИНА до пълна победа над СЪДА...

  Коментиране на анализираното, вече...
 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Гневно

  До #1-pi314- От кога мутрите станаха хора???
  Защо не направят един референдум до наистина обикновеният човечец в България с въпрос:
  -Да се разреши ли отетрела на мутри от полицията без съд и присъда???
  Защото знаят предварително какъв ще бъде отговора на българския народ.
  Защото присъдите издавани от корумпирания български съд се издават в интерес на мутрите , а не на народа.
  И защото на народа му е писнало такива като Чората да правят децата му наркомани и проститутки с мълчаливото бездействие на мафиотския български съд!!!

 6. 6 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Поне тук изглежда,че съда си е свършил някакси работата,все пак е ликвидиран престъпник

 7. 7 Профил на toj
  toj
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Виновни са за две убийства и за това на съдебният експерт професор Стойчо Раданов!
  Ако бяха в САЩ щяха да минат през един удобен стол с енергозахранване.

 8. 8 Профил на rosicastoyanova
  rosicastoyanova
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Aх,този д-р Раданов,как избра детска площадка?А тези ги вижте колко са нагли-но ГОСПОД ще им отсипе,вярвайте!

 9. 9 Профил на Антиседераст
  Антиседераст
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Браво ,за първи път поздравлявам Българският съд.Криминалния боклук в нашата родина трябва да бъде почистен физически за да се оправи България,също трябва да бъдат ликвидирани всички правозащитни организации защото те защитават същия този боклук

 10. 10 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Колкото и папагалско да е, смятам да спамя с това следващите няколко дни... гнус ме е вече да им коментирам и изказванията на тия плужеци.
  Хора, дайте та се хванем просто в протест с едно единствено искане - ТОТАЛНА ЛУСТРАЦИЯ
  а именно хора, свързани с тайните служби както и хора заемали висш държавен пост преди 89, както и лица участвали в общи фирми с тях след 89, ДА НЯМАТ ПРАВО ДА ЗАЕМАТ ДЪРЖАВНИ ДЛЪЖНОСТИ ОТ КАКЪВТО И ДА Е ХАРАКТЕР.
  Моля някой с повече юридически знания да го формулира по-добре и просто този призив да се разпространява навред.
  След като в останалите държави имат такъв закон и не нарушават ничии права, значи и тук може. Аз не виждам как може да се оправим иначе.

 11. 11 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Гневно

  Разбрахте ли каква е била целта на тогите от ВКС на др.Л.Груев, които връщаха делото за перазглеждане цели 6 години?! Ами да се докаже,че петимата от РМС не са виновни! Даден съд ги осъжда, ВКС връща делото за преразглеждане; другият съд намалява присъдата двойно, ама мантиите от ВКС им казват "Ааа, не сте познали! Гледайте делото пак!" Накрая то стига до последна инстанция: ВКС! Там тогите вече решават: Ама петимата не са виновни! Той не е убит, ами си е умрял - вярно, отнесъл е при схватката, когато е бил вече с белезници и проснат на земята, сума ти удари и ритници, ама е застанал в неудобна поза и сам си е умрял! Не е самоубит от доблестната петорка в униформи! Те не убиват, те респектират; Чората е виновен,че е умрял!
  Сетне в Страсбург ще ни осъдят: нас, не тези двама съдии, които и сега ни се хилят високомерно: „Пак ли ви прекарахме, гарги рошави! Показахме ли ви ,че сме независими, несменяеми и не носим никаква отговорност за присъдите си!” Съжалявам че трябва да го кажа, но понеже от моя джоб и на други като мен вземат парите за овъзмездяване на близките на Чората, а не от тези с тогите, моето мнение е : „Някои, дано не се повечето, съдии действат като коне с капаци; заради тях и такива като тях ние стоим пред вратите на Шенген! Защото тяхната съвест и техният морал са застинали на ниво 1989 -90 г.!” Заради такива като тях в докладите за съдебната власт на ЕК вече не зная за коя година ни казват,че не сме дорасли за Европа! Ама в Страсбург и другаде заради техните грехове плащаме ние, а те си вземат 13-а и 14-а заплата пък заради такива като Груев .

 12. 12 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Гневно

  Ало, двете съдийки от ВСС, др.др.Костова и Захарова, връщайте се във ВСС! Съдиите от подчинения на проф.Груев ВКС показаха,че независимо от оказания върху тях морален и психически натиск, те цели 6 години устояха на него и накрая ПРАВДАТА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА: ПЕТИМАТА ОТ РМС СА СВОБОДНИ!!! Няма условна присъда, няма изпитателен срок! Свободни са !!! Чората е бит, ама си е умрял сам, без никаква помощ от петимата униформени! Не е самоубит, самоумрял си е !!! И което е по-важно, ВКС е последна инстанция!!! Няма връщане на присъдата, няма преразглеждане! В Страсбург ще ни осъдят, ама не нас , а България, онези, рошавите гарги, бачкаторите!! А ние ще си разхождаме черните тоги и ще раздаваме пак присъди, и то не какви да са, а каквито ние искаме! Защото ние сме СЪДИИ, не на петел човката, несменяеми сме, а не избираеми, и сме хора с имунитет, никой нищо не може да ни направи!!! Съдим, отсъждаме, и това си е!

 13. 13 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Гневно

  Какво ни пречат хората на реда ли? Та това не са хора на реда, а убийци в униформа! Те не са отишли да арестуват А.Димитров, а да го убият! Какво правят там трима офицери! И защо след като са му сложили белезниците, са продължили да го ритат и удрят, докато го убият!! Хайде сега ,не се правете на интересни, г-да полицаи! Вие правоохранителен орган ли сте или правораздавателен! Кой ви дава право да убивате? Защо като сте такива юначаги, не се справите с циганите, а съдирате от бой българи и то без да мислите ,че ще убиете човек! И защо не ви изчистиха заедно с ген.Янев, да гниете в затвора дълго време, та дано ви дойде акъла в главите да разберете, че или ще служите като хората, или хвърляте пищовите и кепетата и отивате да копате на село! Ама и тези с черните тоги от ВКС са не по-малко виновни от вас! Защото трябваше да ви сложат на шиите ярем, а те ви изоглавиха! Но и това ще е до време!

 14. 14 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Гневно

  Вие за идиоти ли ни смятате?
  Според състава на ВКС ченгетата нямали “умисъл за умъртвяване”. Магистратите се позовават на петорна съдебномедицинска експертиза, според която бизнесменът бил кокаинозависим и имал куп заболявания - страдал от масивни сраствания на белите дробове, имал раздут стомах, болестно разширение на сърцето и учестени аритмии от употребата на дрога. Именно влошеното му общо състояние довело до “настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт”.Чакайте бе, г-да магистрати! Не ви ли направи впечатление ,че този много болен, аха да умре човек, отиват да го арестуват петима човека, от които трима офицери от БОП! Толкова ли хора са необходими да арестуват болен човек?! И те да го арестуват ли са отишли, или да го "респектират" ? И така са го "респектирали", че той предпочел да умре! Вие за идиоти ли ни смятате? Вече 22 години не сме такива!

 15. 15 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 851 Неутрално

  На местото на Чората утре може да е някой от нас. Плащаме им за да спазват законите, а не да бият хората.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:48 на 10/06/2011 от неговия автор.

 17. 17 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Гневно


  За мен съдиите от състава на ВКС, оневинили убийците на Чората, от които трима са офицери от БОП, са не по-малки престъпници от тези,кото оневиниха! Защото да имаш под ръка убедителни доказателства, че Чората е бил удрян и ритан дори когато е викал, че се задушава, което е убедително доказателство, че той е бил умишлено умъртвен, и да оправдаеш тези убийци, е направо престъпление.

 18. 18 Профил на alxx
  alxx
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#15] от "gripen":

  Абе ако нищо не си направил не виждам причина да се притесняваш,нали!?

 19. 19 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Заглавието на статията смърди тенденциозно!

 20. 20 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#15] от "gripen":

  ако и ти си нагла, арогантна мутра, която издевателства над хората в цял областен град - да, може и ти да си на негово място утре...

  хайде малко по-реалистично да гледате на нещата. Чората беше мутра от най-гадните, Благоевград и целия регион до скоро живееше в 90-те - 3-4 мутри рекетираха бизнеса като чората, жъчката и т.н. и на практика не можеше никой да прави бизнес без да се отчита на някой от тях. Полицайте биваха подигравани зверски от тези няколко човека и накрая им е писнало, така както щеше да писне на всеки вас, та при задържането са му ударили един бърз тупаник. Ако са знаели , че е погълнал твърде много кокаин вероятно щяха да му спестят боя за по-късно...
  И все пак Благоевград си отдъхна в онзи ден

 21. 21 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Вървят си двама клу-клукс-клановци. Виждат обесен на дърво негър с отрязани ръце, крака и с завряни в устата топки. Единият казва: "Ама че жестоко самоубийство!"

  нали мат'риала искаше демокрация по щатски образец? е, получи си я!!! трима върховни клу-клукс-клановци му се изсмяха в лицето и му казаха, че наркоманчето жестоко се е самоубило.

  ченгетата в тази държава имат права:
  1. да ни бият
  2. да ни пребият
  3. да са невинни.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 22. 22 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Хавайко и комшията му са емблематични образи от българската съвременна милиция.

  malart.blog.bg
 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1496 Неутрално
 24. 24 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Значи убийството вече не е наказуемо деяние?
  Това ли е поуката?

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 25. 25 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 540 Неутрално
 26. 26 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пак ще плащаме за тази присъда на нашия съд и после касирана от европейския, ама от нашите данъци. Нищо че Чората бил малко дебел и като се спънал, се ударил 20 пъти по главата, по гърдите, по шията, по гърба и взел че умрял.

 27. 27 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не ми пука за този Чора, един боклук по-малко! Интересно ми е обаче тези полицаи дали са отивали да го арестуват или да му запушват устата...завинаги. Защото и на първолаците им е ясно, че наркотиците, проституцията, контрабандата не могат да вървят без полицейско покровителство.
  Журналистите трябваше да проследят още навремето всички връзки и обвързаности на петимата и дали някоя следа няма да доведе доста близко до "бизнеса" на утрепания арестант. Ако им стискаше де... )

 28. 28 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като невинни, полицаите ще си получат обезщетението за 5-6 години??!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK