Влизането на България в Шенген се отлага

Новата дата ще бъде определена най-рано през септември

Влизането на България в Шенген се отлага

© Надежда Чипева, КапиталВлизането на България в Шенген се отлага. В четвъртък министрите на вътрешните работи на Европейския съюз не взеха решение за разширяването на пространството без граничен контрол.


Така те оставиха най-рано за септември насрочването на членството на България и Румъния, което трябва да стане с консенсус. Правителствата в София и Букурещ се надяваха на присъединяване най-късно до края на тази година.


Въпреки докладите на експертните комисии за техническата готовност на двете страни и въпреки приетия ден по-рано с голямо мнозинство положителен доклад на Европейския парламент сред държавите членки надделя позицията, че София и Букурещ трябва да свършат още работа най-вече по правосъдните си системи.
"Задължително е всички приети мерки за съдебна реформа в Румъния и България да са ефективни и необратими", заяви холандският министър на имиграцията Герд Леерс, цитиран от "Франс прес". "По тази причина внимателно ще проучим докладите по механизма за сътрудничество и проверка по темата", каза той и допълни, че "при всички случаи е твърде рано да се взема решение сега и може да отнеме известно време, преди да можем да го направим". Източник от холандското посолство заяви пред агенцията, че това може да се случи дори през 2012 г.


По повод позицията на Холандия българският премиер Бойко Борисов коментира: "Лошо е, когато външната е заложник на вътрешната политика", и изрази надежда холандските власти да бъдат откровени и честни и да оценят усилията на България и Румъния. Преди това той благодари на европейските депутати за добрата оценка.


В контекста на холандското изказване думите на министъра на вътрешните работи на Франция Клод Геан прозвучаха почти оптимистично. След заседанието на съвета той изрази очакването си през септември да бъде взето решение за по-нататъшното разширяване на Шенген, предаде БТА.


Според него е възможно присъединяването на България и Румъния  да стане на два етапа. Предвижда се първият да доведе до отварянето на въздушните и морските граници, а на втория да бъдат вдигнати и сухопътните граници. Геан уточни, че през септември вероятно ще бъде решено кога да започне първата фаза. По неговите думи едва след доклада на Еврокомисията по механизма за сътрудничество и проверка през юли ще бъде възможно да се предвиди кога ще отпаднат сухопътните граници.


Въпреки че Европейската комисия от миналата година подчертава, че присъединяването към Шенген зависи от изпълнението на технически критерии, а не от докладите за правосъдието и борбата с корупцията в България и Румъния, няколко държави членки настояват те да бъдат обвързани. Франция, Германия, Холандия, Финландия, Швеция и Белгия смятат, че членството на България и Румъния в Шенген ще застраши сигурността на Европа. По тази причина те искат първо да видят резултати в съдебните реформи и в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, преди да ги допуснат в пространството без граничен контрол.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK