Цветанов очаква летният доклад на ЕК да убеди Холандия, че сме готови за Шенген

Цветан Цветанов

© Красимир Юскеселиев

Цветан ЦветановПредставителите на Холандия очакват да наблюдават за по-дълъг период предприетите промени в България по отношение на организираната престъпност и корупцията, тъй като до неотдавна докладите на Еврокомисията в тази област са пораждали безпокойство. Това заяви пред български журналисти в Люксембург вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде БТА.


Цветанов участва на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. На срещата беше обсъдена перспективата за присъединяването на България и Румъния към Шенген, но министрите на вътрешните работи на ЕС не взеха решение за разширяването на пространството без граници.


"Явно последните два доклада не са били достатъчни за тях, надявам се предстоящият следващия месец да потвърди тенденцията, очаквана от нашите партньори", добави вицепремиерът. "За нас е изключително важно, че на днешния Съвет на ЕС министрите на Франция и на Германия отчетоха постиженията на България", посочи още той.
"Изключително полезна за България и Румъния е приетата днес позиция, че не по-късно от септември тази година трябва да бъде взето решението за влизането на двете страни в Шенген, независимо наведнъж, или поетапно", коментира вицепремиерът.


По неговите думи представителите на всички държави, с изключение на една - Холандия - са били позитивни в оценките си за направеното от България и Румъния. "Холандия имаше определени резерви, но очаквам след публикуването през юли на доклада на ЕК за сътрудничество и проверка нещата да изглеждат съвсем различно", допълни той.


По-рано днес на пресконференция министърът на вътрешните работи на Франция Клод Геан уточни, че е вероятно да бъде приложен вариант, при който България и Румъния да се присъединят към Шенген поетапно - първоначално с въздушните и морските си граници, а на следващ - и със сухопътните. Вицепремиерът Цветанов уточни, че и досега всяка държава се е присъединявала към Шенген на повече от един етап.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK