Първанов: Идеите за увеличаване само на минималните пенсии са погрешни

Първанов: Идеите за увеличаване само на минималните пенсии са погрешни

© Красимир ЮскеселиевИдеите на правителството за увеличаване само на минималните и вдовишките пенсии са погрешни, защото това ще доведе до "уравниловка и противопоставяне на пенсионерите". Това казва президентът Георги Първанов в статия в личната си интернет страница www.georgiparvanov.bg. Вместо това той предлага всички пенсии да получат увеличение, което да е равно на 50% от нарастването от осигурителния доход и 50% от инфлацията през 2010 г.


Според Първанов необходимите средства за ръста на пенсиите трябва да дойдат от допълнителните приходи в бюджета и за сметка на ограничаването на "някои големи, очевидно важни, но нецелесъобразни в условията на криза бюджетни разходи".


Във връзка с решението на Конституционния съд за ранното пенсиониране Първанов смята, че закритите партиди на категорийните работници в професионалните фондове и средствата по тях трябва да се възстановят. Според него при ранното пенсиониране НОИ и професионалните фондове трябва да плащат "пропорционална част от една обща пенсия, която да съответства на времето и/или на размера на направените вноски във всеки от тях". "Би било крайно несправедливо от определена дата, независимо коя, единствено фондовете да започнат да плащат ранните пенсии или само НОИ да продължи да плаща", посочва президентът.
Друго предложение на Първанов е да се възстанови и усъвършенства точковата система, по която до края на 2010 г. се изчисляваше кога човек има право да се пенсионира. Решението за отмяната й "беше принципно неправилно и неаргументирано, то премахна гъвкавостта на пенсионната система и не позволява на хората при излизане в пенсия да компенсират сравнително по-малкия стаж с по-висока възраст и обратно". "То принуждава загубилите работата си с голям, но недостатъчен (според властимащите) стаж и в напреднала възраст, задължително да започват работа (което е непосилно за мнозина), да плащат значителни суми, за да си "купуват" стажа и пенсията или да се молят за социални помощи и подаяния", аргументира позицията си Първанов.


Въпреки че от началото на 2011 г. правителството увеличи вноските за пенсия според президента практиката на "безразборно и безусловно" намаляване на осигуровките трябва да се прекрати. Първанов предлага участието на държавата в осигуряването за пенсия чрез трансфер от 12% върху сбора на всички осигурителни доходи, което беше прието от кабинета "Станишев", трябва да се уреди "по качествено нов начин". "Участието на държавата в осигурителния процес в този вид е лишено от здрав смисъл. Би могло да се разработят ефективни механизми за целево насочване на такива средства към социално ангажирания бизнес, към фирми които нямат задължения към държавата и работещите или към осигурители с договорени фирмени пенсионни схеми. По подобен начин биха могли да се стимулират и осигурените лица", смята Първанов.


Според него предвиденото от управляващите увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране ще доведе няма да стабилизира системата, а ще накаже хората, ще срине доверието към системата и ще отслаби стимулите за участие в осигуряването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK