Ромски фактор в изборите на "Синята коалиция"

Избори за кандидат кмет и президент от СДС и ДПС съмнение за купуване на гласове в ромските квартали . Иборна секция в квартал Факултето

© Георги Кожухаров

Избори за кандидат кмет и президент от СДС и ДПС съмнение за купуване на гласове в ромските квартали . Иборна секция в квартал ФакултетоНеочаквано висока избирателна активност в ромските махали е регистрирана на различни места в страната по време на продължаващите вътрешни предварителни избори на "Синята коалиция" (СДС и ДСБ), които трябва да излъчат претендентите за президент и за столичен кмет на коалицията. 


Избирателните секции отвориха в 8ч. тази сутрин, а по данни на шефа на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев към 13ч. до урните са отишли около 25 хил. души в цялата страна.


Вотът е отворен - бюлетини могат да пуснат  всички пълнолетни български граждани. Сигналите за активно гласуване в ромските махали идват на фона на изразените през изминалата седмица от политици от СДС и ДСБ опасения, че други партии могат да се опитат да повлияят на вота.
В ранния следобед членове на районните избирателни комисии за вътрешните избори във Варна обявиха, че представители на ДПС правят опити да контролират гласуването


По неофициална информация компактни групи роми са били водени да гласуват и в избирателната секция в квартал "Владиславово". Училище "Елин Пелин" и читалището в кв. "Владиславово", където са разположени секции за днешните избори във Варна, се намират в непосредствена блзост до две от най-големите ромски махали в града. Обществена тайна е, че активността на гласоподавателите там се контролира от общинския лидер на ДПС Янко Станев, който до 2005г. беше в ръководството на местната структура на СДС.  От  щаба на СДС в града отрекоха да имат сигнали за нередности


В ромската махала в София също е регистрирана висока активност - над 360 души към обед. За сравнение в останалите в секции в София към 11ч. сутринта средната активност е била около 30-40 души. Към 17.25 гласовете, членовете на комисията в секцията във "Факултета" обявиха, че бюлетините вече са 408.


Репортер на "Дневник" установи на място в неделя, че жителите на ромската махала идват на групи от по двайсетина души. На практика няма гласоподаватели, които да отидат да гласуват без компания, а между пристигането на две групи секциите пустеят.


Тъй като урните са прозрачни, а според приетата процедура бюлетините се сгъват само на две, в много от тях може да се види отбелязания кандидат.


Още в средата на миналата седмица се появиха неофициални коментари, че ромите в София вероятно ще бъдат мобилизирани за гласуване основно чрез фирмите за чистотата.


Лидерът на ДСБ Иван Костов обяви в страницата си във Фейсбук че, Нaционалното ръководство на партията му ще предложи на ръководството на СДС да не бъдат преброявани гласовете в секциите с необичаен ромски вот. От СДС посочиха, че ще признаят изборите дори ако ромските гласове са повече за кандидатите на ДСБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK