Военната болница ще "погълне" полицейската

Военната болница ще "погълне" полицейската

© ДневникУправлението на Медицинския институт на МВР ще премине към Военномедицинска академия (ВМА), предвижда концепция на правителството. Преструктурирането се подготвя от два месеца и беше представено вчера от директора на ВМА ген. Стоян Тонев.


Един от мотивите за промяната е фактът, че болницата на МВР използва едва 60% от леглата си, заради което има по-малко приходи от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и от амбулаторна дейност, обясни Тонев.


На упрека от лекари от Медицинския институт на МВР, че ВМА има големи дългове и обединението на двете структури е опит да се прехвърли проблема на полицейската болница, Тонев отговори, че задълженията на МВР болницата процентно са по-големи спрямо приходите й.
Директорът на ВМА обясни още, че едно от задълженията от 9 млн. лв. на болницата му не е покрито, защото фармацевтичните фирми "Актавис" и "Хигия" са спорели и се съдили на кого трябва да бъде изплатена сумата. Другият дълг от около 7 млн. лв. бил за доставка на храна и за почистване и се получил, защото военнослужещите имат право на храна за 5.10 лв. на ден, а редовите граждани - за 2.30 лв.


"Не може на болни, настанени в една стая, да поднасяме различна храна и затова болницата пое разхода до 5.10 лв.", каза Тонев. ВМА трупала дългове и заради лечението на служители на НСО, разузнаването и ДАНС, за което техните служби не плащали. Близо 20 млн. лв. ни дължат държавни институции, но нашата работа е да лекуваме, а на финансовия министър Симеон Дянков е да събере тези дългове, смята Стоян Тонев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK