Безделничеството и спекулата няма да са престъпления

Наказателният кодекс ще бъде изчистен от мъртви текстове, контролните органи ще имат повече работа

В момента проституцията се преследва по текста от Наказателния кодекс за безделничество, който пък е останал от времето на социализма

© Дневник

В момента проституцията се преследва по текста от Наказателния кодекс за безделничество, който пък е останал от времето на социализмаДо края на годината от Наказателния кодекс (НК) да бъдат извадени мъртвите или неефективни текстове, чието прилагане създава и абсурдни ситуации. Това обеща министърът на правосъдието Маргарита Попова.


Екип от експерти вече събира предложенията на съдиите, прокурорите, адвокатите и научните работници. Всички деяния, които вече няма да са престъпления, ще бъдат наказвани по административен път и затова трябва да направим преглед на специалните закони, за да не настъпи правен вакуум, каза Попова.


Има престъпления, за които има пълно съгласие между юристите, че трябва да бъдат извадени от Наказателния кодекс. Пример за това е текстът, който определя като престъпление купуването на стоки на по-ниска цена и препродаването им на по-висока. Това няма нищо общо с пазарната икономика и половин България трябва да е в затвора, обясни Росен Димов от Върховната касационна прокуратура.
Текст, изостанал от социализма, пък предвижда шест месеца затвор за отклонение от принудително заселване. От НК ще бъде извадено и безделничеството. В момента кодексът предвижда, че "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин", се наказва с до 2 години затвор и/или с пробация.


Прокуратурата го ползва срещу проститутките, но самите обвинители признават, че този подход е спорен, тъй като проституцията нито е позволена, нито е забранена от закона. Същото е положението и с просията.


Друг текст, който може да бъде изваден от НК и вече да няма такова престъпление, е неплащането на издръжка. За последните три години прокуратурата се е занимавала с 6000 такива случая. Вместо да накарат недобросъвестния родител да плати парите, които дължи за отглеждането на детето му, наказателните дела за издръжка само го вкарват в нов разход - глоба, и така намаляват шанса да плати дължимото на детето си, твърди Димов.


Има много случи, при които проблемът може да се реши много по-ефективно не със завъртането на скъпата и тежка наказателна машина, а по граждански път, обясни преподавателят по наказателно право Ива Пушкарова. Тя даде пример с продажбата на некачествена вещ и измамата на купувач или клиент. Ако се разследват като престъпления, ще бъдат наказани със същите глоби, които бързо и лесно може да наложи Комисията за защита на потребителите.


Типичен пример за деяние, което може да бъде наказано много по-бързо, вместо да се преследва по НК, е използването на фалшиви регистрационни табели на колите. През последните 3 години е имало 1600 такива дела и те са завършили със средна глоба от 300 лв. "Процесите са се точили с години, с тях са се занимавали полицай, дознател, прокурор и съдии и средно са стрували на държавата 3000-4000 лв., вместо тази глоба веднага да се наложи от КАТ", обясни Димов.


В някои случаи контролните органи дори имат право да наложат по-тежка санкция от тази, която може да определи съдът. Така се стига до абсурди - шефът на предприятие, което е задължено да има пречиствателна инсталация, но работи без нея, може да бъде глобен с до 5000 лв. по Наказателния кодекс. В същото време министерството на екологията може да глоби директора с до 100 000 лв.


"Това дублиране на правомощията на прокуратурата и контролните органи ги кара да ни прехвърлят непрекъснато топката и не е в полза на обществото", заяви прокурор Димов. Той даде за пример кражбата на ток, която според него ще се наказва много по-бързо и ефективно не по наказателен път.


Димов обясни, че прокуратурата може да изправи пред съда само физическо лице - например шофьора на камион с опасни отпадъци, но контролните органи могат да глобят фирмата, която го е наела и му е разпоредила да ги превози незаконно.


Очаква се от НК да бъде извадено и самоуправството. Това според прокуратурата са безсмислени дела, в основата на които стоят проблеми, които се решават по граждански път. Сега например прокурорите викат оплакалия се, че съседът му незаконно е преместил оградата си в неговия имот, двамата подписват протокол и си обещават повече да не правят така.


Министър Попова се обяви против идеята на прокуратурата шофирането в пияно състояние вече да не е престъпление. Това е хипотезата, при която всеки, карал кола с над 1.2 промила алкохол, без да е причинил вреди или катастрофа, се наказва с до една година затвор.


Обвинителите предлагат затвор само ако промилите са над 1.8, а иначе да се налага отнемане на книжката за дълъг период, минаване на психотестове и завишаване на застраховката. Целта е да не се натрупват хиляди дела, които могат да завършат много по-бързо с финансова санкция за шофьора.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  Унищожаването на България също.

 2. 2 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  .....и кражбата на държавни пари от депутати да се узакони спешно,така всичко си идва на мястото.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Весело

  Не знам Найденов как ще гони спекулантите сега?

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 898 Неутрално

  до 2
  Николета, ти да си видяла един депутат да краде? Всъщност какво означава "кражбата"? Ще ти обясня:
  Основният състав на престъплението кражба е посочен в чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК): „Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои, се наказва за кражба с лишаване от свобода до осем години.“
  Но те правят друго. Съставят комисия с началник, зам началник, 10 сътрудници, офис сгради, служебни коли, и всичките с хубави заплати.
  И всичките наши хора.
  След няколко месеца научаваш, че няколко милиона са източени, работа не е свършена, но и виновни няма. Т.е. няма и кражба.
  Колко човека работят в Президенството?

 5. 5 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Любопитно

  абе тия верно съвсем изкукаха. неплащането на издръжка не било престъпление. карането с над 1 промил не било престъпление. карането с фалшив номер не било престъпление.
  ми то избирането/назначаванетон такива като вас е престъпление, бе!!!

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 6. 6 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1167 Весело

  "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин" - за братята роми ли става дума ?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 7. 7 Профил на citizen1
  citizen1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Безделничеството и спекулата няма да са престъпления" - Освен това трябва да се обявят за национална добродетел. Защото това е главното занимание на средния и едър бизнес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK