ВСС не се интересува от връзката на шефа на градския съд със "Софийски имоти"

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да провери случая с новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, която е купила от името на баща си два магазина от "Софийски имоти", а след това е прекратила дело срещу ръководството на общинското дружество. Това е решила вчера комисията, която следи за морала на магистратите и за корупцията в системата, научи "Дневник".


"Трябва да бъде направена бърза и внимателна проверка", призова обаче министърът на правосъдието Маргарита Попова и добави, че ще напомни на ВСС да си свърши работата. "Има ли човек, който не се смущава от изнесените факти, ако са истина? Точно затова трябва да се направи проверка дали са верни и ако е така, да се понесе отговорност", каза министърът.


Попова допълни, че "горещо й се иска нивото на работа в съдебния съвет да е по-високо" и добави, че не може да допусне, че ВСС ще пренебрегне данните за Янева и няма да се самосезира по тях. Засега единствената проверка остава тази, която ще направи съдебният инспекторат.
Той обаче не пожела да ревизира самостоятелно поведението на новоизбрания шеф на градския съд по делото "Софийски имоти", а реши да направи мащабна инспекция на всичките 35 колеги на Янева, които гледат наказателни дела. От инспектората обявиха, че започват ревизията утре и ще я приключат максимално бързо, но не е ясно как ще стане това при стотиците наказателни дела в градския съд.


Още няма сигнал и от прокуратурата, че ще поиска отвод на Янева по делото за злоупотребите в "Софийски имоти", което й е разпределено. От нотариалните актове, с които баща й е купил от общинското дружество два магазина, се вижда, че съдийката го е представлявала при сделките. Това означава, че самата Янева е свързана със "Софийски имоти" и се е договаряла с представител на човека, който сега е основен подсъдим по повереното й дело - бившият директор на фирмата Тошко Добрев.


Въпреки че може да се предполага, че тези сделки са причина Янева да не може да реши безпристрастно делото срещу Добрев, тя не е отказала да го гледа преди година, когато й е било разпределено. След това го е прекратила, разпореждането й е било отменено като неправилно, но вече година делото още не е започнало.


Изборът на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за шеф на градския съд доведе до четири протестни оставки. Последните бяха на членовете на ВСС Капка Костова и Галина Захарова, които обявиха, че той е показателен за системната порочност в кадровата политика на съдебната власт. 

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Маргарита Попова май е за смяна, много пита за имоти ?!

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 2. 2 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3911 Разстроено

  При такъв демонстративен дефицит на професионализъм, морал и достойнство следва да се говори открито за ЗАВИСИМА съдебна власт ... Българският фиск може да спести сериозен финансов ресурс, като не заделя бюджет за съдебната система - те и без това сами си докарват добри пари.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 3. 3 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Еееее, значи шоумена Трифонов не ми между любимците, даже напротив. Ама пусна една песен със заглавие "Нема такава държава", което заглавие става официален девиз на Република България.Нема такава държава и това си е!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 4. 4 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Това е професионална атака срещу ВСС. Как така магистратите ще знаят за корупционна схема на техен колега и ще си затварят очите. Много е вероятно това да стане фундамент на предстоящото помитане на старите членове на ВСС, за които се знае, че са назначени от тройната коалиция.

 5. 5 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отнесен":

  Няма що-годе осведомен човек в София, който да не знае каква кочина представлява "Софийски имоти" и кой можеше да купува от там! Тая съдийка не само че не става за шеф, не само че не трябва да е съдия, ами не трябва да заема никакъв пост в каквато и да било държавна работа. А щом ВСС не иска да се занимава с това, значи целия ВСС не става за нищо, респективно държавата също.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 6. 6 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 740 Неутрално

  По някои случаи много бързо се събраха и произнесоха..Други - все едно ги няма..Ако шефа на СГС не подлежи на проверка заради това явно и грубо нарушаване на правилата и заради явният конфликт на интереси от който се е облагодетелствала на всичкото отгоре , не ми е ясно с какво се занимава етичната комисия..Предполагам разнася пици по домовете.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 7. 7 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Като патета в калчища са днес герберите , по -точно техните босове!

 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Е па нормално е да не се питат за имоти. Ако те попитат и тях ще ги попитат . Така че трябва тихичко да се скатават взаимно . Корумпиран служител, не вади окото на друг корумпиран колега .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на diogen_l
  diogen_l
  Рейтинг: 703 Гневно

  Самата разпоредба за отвода на съдията е задължителна за него !
  След като добре е знаела, че има интерес от начина на приключване на делото , но не си е направила самоотвод, Янева е нарушила служебните си задължения с ЦЕЛ да подпомогне подсъдимите,което и е направила, като е прекратила делото !
  А това СИ Е ЧИСТ ВИД ДЛЪЖНОСТНО ПРАСТЪПЛЕНИЕ , за което и прокуратурата следва да се самосезира и да вземе отношение !
  Нека Велчев не се прави отново на улав, а да разпореди проверка !!!
  В противен случай става съучастник на Янева ....

 10. 10 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  !!!

  Обаче,
  barcelonski
  се интересува от безпрецедентият натиск

  на Велчев & Груйчев
  в първото
  не-контролирано и не-предрешени
  решението на ВСС.

  !!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  Ако се установи вина на Янева - оставка !

  Няма компромис !!!

  И колкото повече
  оставки във ВСС толкова по-добре.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Гневно  Разбира се, че е трябвала да си направи отвод.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 13. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Гневно

  ОТКОГА Ви пиша - протестите пред >

  Съдебна палата София
  Адрес: гр. София, бул. "Витоша" 2
  Съдебна палата, I-ви сутерен, "Фирмено отделение", стая № 77
  Телефон: 02/9804 290 E-mail: m.bratanova@is-bg.net

  ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА
  Адрес: София 1000, бул. "Витоша" 2, Съдебна палата
  Телефон: (02) 8571
  WEB: няма

  ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  адрес: София, ул. Съборна 9 телефон: 02 9304957

  ПРЕЗИДЕНТСТВО
  Адрес: София 1000, бул. "Княз Ал. Дондуков" 2
  Телефон: (02) 983839 WEB: http://www.president.bg

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 14 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Хахахахах, КОГАТО СЕ ОБЪРНЕ ЛОГИКАТА с новия закон за имуществото с недоказан произход - т.е. да се счете, че то е от ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ - всичко ще си дойде на мястото!
  Просто всега ВСИЧКИ НИЕ, гражданите в БГ, не сме осъзнали защо това е вярно!
  Ами вярно е, защото когато ежедневно минаваш покрай палатите на престъпни тузари и ечечасно им правиш път на бронираните танкове и лимузини, и когато решиш да имаш гадже, което ти казва заблудено - ами виж оня крадец какъв дворец с басейн има, и какви коли кара и.... ти започваш да заобикаляш 'комплексиран' тази улица или място. И почваш да ходиш като жалък индивид, а не като честен и почтен европейски гражданин! И ... така те зарязват многобройни заблудени пуйки. И после - защо няма раждаемост, защо няма стабилни връзки, раждания и деца.
  ПРОСТИ СМЕ яко! Това за младите си е СТРЕС. ИМУЩЕСТВОТО с неясен произход, пределено е от ранга на ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ. Това децата ти да се страхуват да имат спокоен живот и да живеят социално респектирани от неизвестните палати на боклуците, ОПРЕДЕЛЕНО и ЯСНО СИ Е ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ равна на други такива.
  Като се приеме, изведнъж и тия тъмни БГ субекти във ВСС, ще им 'ПРОСВЕТНЕ' за какво са били виновни. А и на всички нас...

 15. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Скоро на едно дело фамилията на ответника съвпадаше с фамилията на съдийката и тя изрично беше написала, че не си прави отвод, защото въпреки съвпадение на фамилиите няма роднинска връзка с ответника. Това са неща за които съдът може да бъде съзиран, но и самият съд е длъжен да се самосезира при основания за отвод.

  Освен това с какво право се понижиха съдиите, чиите деца бяха взели отстъпено право на строеж в Приморско, а отказват да приложат същите правила за Янева?

  И още нещо, Цецо Празноглави изрично искаше кандидатите за магистрати да се проверят преди избора, изглежда в случая е пропуснал, за съжаление и всички останали, да провери основни неща, напр. данъчните декларации.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 16 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно


  !!!
  ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО ВСС
  и
  Протес срещу

  Съдебните Мутри >

  "ВИТОШКА" - "СЪБОРНА" - "ДОНДУКОВ" >
  .....................................>> (резидентство)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 17. 17 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално  ТУК Е МЯСТОТО ЗА ПРОТЕСТИТЕ

  А Вие се шматкате по бензиностанциите
  да зареждате гориво и да правите задръствания.


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 18. 18 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Как пък веднъж поне не се опитаха да опровергаят обществените представи за действията си тези от ВСС.

  Sic transit..
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Въпреки че може да се предполага, че тези сделки са причина Янева да не може да реши безпристрастно делото срещу Добрев, тя не е отказала да го гледа преди година, когато й е било разпределено."
  Обикновено, в такъв случай съдията си прави отвод. Не е нужно някой да му напомня за тази възможност.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Petrunof
  Petrunof
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Той обаче не пожела да ревизира самостоятелно поведението на новоизбрания шеф на градския съд по делото "Софийски имоти", а реши да направи мащабна инспекция на всичките 35 колеги на Янева, които гледат наказателни дела. От инспектората обявиха, че започват ревизията утре и ще я приключат максимално бързо, но не е ясно как ще стане това при стотиците наказателни дела в градския съд.
  ................................................
  Какво не ви хареса в това?

 21. 21 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно  РАЗБИРА СЕ и

  Пълна Ревизия на всички 35 колеги на Янева.  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело

  !!!
  "КЛОЗЕТА ВСС"

  на Първанов и Костов

  трябва да бъде прочистен ТО-ТАЛ-НО !!!

  - СЕГА !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 24. 24 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gouverneur général":

  Питай,питай,питането му е майката,пък каквото стане......

 25. 25 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Тия са истинските "Нагли" в България!

 26. 26 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Крайно време е боклука от ГЕРБ да се измита

 27. 27 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В такъв случай ВСС от какъв мисир се интересува. Наглеците тотално ов/б/ладя/а/ха държавата.
  Мммм ви нащастна,

 28. 28 Профил на kalinkova
  kalinkova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Набедиха една и тя може и да се окаже в инфракция, и ако е така да си върви отсега по живо по здраво!
  Ами другите съдии? Отде всеки един от тях при официалните им заплати в България нанизаха имоти, хотели и н" ам още там какви недвижимости джнъм.
  Стде се пръкнаха торба пари у всички съдии за имоти, джипове, доста охолен трен на живот кат заплатата им е съвсем близо тази на депутатите...
  От спестени закуски ще да е и от новогодишните премии дето все си гласуват като преработили се!
  море едно дърво и беж до един, барабар с няколко читави дето са останали за лек!

 29. 29 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Напълно подкрепям
  [quote#9:"diogen_l"]А това СИ Е ЧИСТ ВИД ДЛЪЖНОСТНО ПРАСТЪПЛЕНИЕ , за което и прокуратурата следва да се самосезира и да вземе отношение !
  Нека Велчев не се прави отново на улав, а да разпореди проверка !!!
  В противен случай става съучастник на Янева ....
  [/quote]
  За съжаление това е много малко вероятно, защото:
  "1. Главният прокурор се назначава и освобождава от Президента на Република България по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране (чл.129, ал.2 от Конституцията).
  3. Главният прокурор по право е член на Висшия съдебен съвет (чл.130, ал.1 от Конституцията). "

  Нуждаем се от реформа на съдебната система. Веднага!

 30. 30
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:20 на 14/06/2011 от неговия автор.

 31. 31 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Щом ЦЦ остана и тази ще остане

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Да бе, Цеко-шестака сега мълчи като бит задник, а беше време кълнеше като дърта циганка по ВСС: "Видяхме как се пазаруват постове във ВСС и това е един от основните елементи на борбата с организираната престъпност, тя няма как да стане факт, когато всичко е един октопод. 25 висши съдии са прекалено много за една малка България" - оригинален цитат от Цвръкю, 16 март 2010.

  Обърна се палачинката, от нине шебекът е от ВСС.

  Председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев като най-върл защитник на милиционерската квота трябва да премине през тест за лоялност. Потапят му топките във вряла вода и ако не се съгласи, че водата е приятно хладна - вън от маймунарника. С такива субекти друг начин няма.

 33. 33 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#30:"earthquake"]Ти толкова си се надрусал, че не знаеш на чия страна си. [/quote]


  Земетръсний,

  На ничия страна не съм.

  Тези мутро-говеда трябва да се самоизядат и така да се самопрочистят, а затова не трябва и минута покой да им се дава. Като започват нови назначения - изплуват "оставки" и далавери и всякакви клозетни пикантерии.

  Ти на чия страна си ?!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 34. 34 Профил на grozd
  grozd
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gouverneur général":

  Всички са за смяна!!!!
  Бойко-Т!!!

 35. 35 Профил на ponedelnik
  ponedelnik
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Момичета, не се обиждайте, моля ви!
  Проблема е наистина сериозен и диалога ви бива да е на друго ниво.
  Колегата новоизбран Председател има трибуна и е длъжна да излезе и да заяви позиция по обвиненията. Не била декларирала имотите, придобити от Софийски имоти - тя не е длъжна да го прави, ако правото на собственост е придобито от нейния баща. А в случая, ако тя е била негов пълномощник, то той е придобил правото на собственост.
  Това с отвода й по нохд срещу управители и длъжн.лица от състава на Софийски имоти е много арогантно. И аз се питам защо ли й е било да го гледа. Ако е ставало въпрос за чисто гражданско-правни отношения между нейния баща и дружеството, и ако тя не е поела ангажименти към подсъдимите - целокупно или в частност, е следвало да се отведе от разглеждането на делото.
  А тя, милата, вместо да се отведе, тръгнала да анализира Обв.акт и да го връща на прокуратурата.
  Това с връщането на Обв.актове не го разбирам - като има пороци обвинението - оправдавай, като няма - осъждай, и ако може с чувство за справедливост, а не условно за 10-12-14 милиона.

 36. 36 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да провери случая с новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, ..........."

  "Това е решила вчера комисията, която следи за морала на магистратите и за корупцията в системата,...."

  Много яко! Събира се "комисията" и решава да не работи! А дали случайно, светските хроникьори не знаят, дали тази "комисия" е решила и заплати да не взима?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK