Симеон Дянков: Всеки момент е добър за приватизация, защото държавата не е добър стопанин

Симеон Дянков: Всеки момент е добър за приватизация, защото държавата не е добър стопанин

© Анелия НиколоваВсеки момент е добър за приватизация, защото държавата не е добър стопанин. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков пред БНТ.


В същото време правителството внесе поредни поправки в Закона за обществените поръчки, които предвиждат процедурата "ин хаус", т.е. държавата и общините да възлагат дейности на държавните и общинските предприятия без търг или конкурс. 


Дянков потвърди, че депутати от ГЕРБ са подготвили промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които ще позволят да бъдат извадени от забранителния списък за раздържавяване "четири-пет фирми". Дянков обаче уточни, че парите от евентуалните техни продажби няма да могат да се използват от правителството сега, защото те ще отидат в Сребърния фонд, за изплащане на пенсиите след 2018 година.

Шефът на НАП има месец-два
Директорът на Националната агенция по приходите има "месец-два", за да покаже подобряване на контролната дейност в службата, каза министър Дянков. Той уточни, че всички искани законови промени от данъчните са вече факт и те нямат с какво да се оправдават.


Финансовият министър смята, че в повечето от случаите протекциите над бизнесмените по места са на местно ниво, най-вече в търговията със захар, зърно, горива и медикаменти. Дянков каза, че е доволен като цяло от приходите на НАП, които се движат над годишните разчети, не не така стоял въпросът с контрола. Затова са сменени главните ревизори на столичната НАП, като предстоят и други промени


Тристранката ще обсъжда и минималната заплата, и пенсиите
Националният съвет за тристранно сътрудничество, в който има представители на правителството, бизнеса и синдикатите, ще обсъжда на едно свое събиране планираните увеличения на пенсиите и заплатите, каза още финансовият министър. Той добави, че това ще стане следващата седмица, тъй като все още не са готови разчетите за индексирането на пенсиите.


Дянков заяви, че правителството има четири варианта за повишаване на пенсиите. Всички те обаче предвиждат само пенсионерите с най-ниски доходи да получат допълнителни средства.  


Министърът посочи още, че при вдовишките пенсии ще има поетапно увеличение, като крайната цел е вдовците и вдовиците да получават 40% от пенсията на починалия си съпруг/съпруга при 20 на сто сега.


По повод индексирането на минималната работна заплата Симеон Дянков посочи, че най-много хора ще засегне тя в областите Русе и Стара Загора и в секторите на услугите и добивната промишленост. Финансовият министър смята, че увеличаването на минималната заплата от 240 на 270 лева ще се отрази благоприятно и на потреблението.


В разговора Симеон Дянков на няколко пъти посочи, че пенсиите и заплатите се увеличават, защото държавата може да си го позволи за разлика от редица други страни.


Правителството открива музей след 30 години
Финансовият министър отбеляза също, че правителството работи добре и като доказателство за това посочи, че вече има и средства за култура. "В петък ще се открие музея за модерно и съвременно изкуство, това е първият музей, който отваря врати в България след 1981 година", каза Дянков. В неговото изграждане са инвестирани 4.5 млн. лева, като част от тях са осигурени от Норвегия.


В края на лятото ще бъде открит и музеят на тоталитарното изкуство, който ще разполага и със сграда, където ще се настанят структури на министерството на културата, ансамбъл "Филип Кутев" и други организации. Този проект също е струвал 4.5 млн. лева, като парите са изцяло от бюджета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK