Съдиите поискаха оставките на ВСС и бързи реформи

Съдиите поискаха оставките на ВСС и бързи реформи

© Анелия НиколоваЧленовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставки и бързо да бъдат приети промени в структурата и състава му, за да бъде преодоляна безпрецедентната криза на общественото доверие. За това призова днес Съюзът на съдиите в обръщение до съвета, министъра на правосъдието Маргарита Попова, председателя на парламента Цецка Цачева и шефа на правната комисия Искра Фидосова.


Това искане вкарва  скандала в съдебната власт в нова фаза след протестните оставки на двамата членове на ВСС Капка Костова и Галина Захарова и съдиите Душана Здравкова и Величка Цанова и разкритията за конфликта на интереси при новоназначения председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Досега реакцията на съвета се ограничи до назначаването на непълна проверка по проблемното дело на Янева за "Софийски имоти" и прехвърляне на отговорността за заблуждаването на Европейската комисия за развитието му на бившия шеф на съда Величка Цанова.


Съдиите признават, че по закон няма процедура за отзоваване на членовете на ВСС, но "ситуацията в съдебната власт е извънредна и решенията за преодоляването й могат да бъдат само радикални". "Безпринципното "кадруване", което ще продължи, е несравнимо по-опасно – разрушава независимостта на съда "отвътре" и неизбежно поставя под въпрос върховенството на закона", заявяват те.

"Неубедителните решения за назначаване на административни ръководители и невъзможността да се даде ясен отговор за принципите на кадровата дейност са основание за силна тревога, че Висшият съдебен съвет в този му персонален състав ще дискредитира напълно съдебната власт, ако продължи да упражнява правомощията си. Липсата на обществено доверие ще рефлектира върху всеки следващ избор независимо от истинските достойнства на предпочетения кандидат", твърдят от организацията, в която членуват близо 1000 магистрати.


В обръщението съюзът коментира настоящото положение на системата така: "Намираме се в продължителна и ескалираща криза на качественото и почтено администриране на съдебната власт, към която всеки от нас е длъжен да се отнесе с цялата си професионална отговорност. Тази криза руши доверието на гражданите в ефективността и безпристрастността на правосъдието, създава несправедливи затруднения на магистратите, които ежедневно правораздават въпреки тежките условия на труд, голямото натоварване и многобройните случаи на накърняване на независимостта на съда".


Те обаче призовават кризата да се превърне в "катарзис и полезна възможност наболелите проблеми да бъдат решени радикално и компетентно, макар и двадесет и една години след началото на демократичния преход".


Затова съдиите се обръщат и към правосъдния министър и парламента. "Призоваваме госпожа Попова да започне консултации и да сформира работна група от висококвалифицирани специалисти за промяна на модела на конституиране и функциониране на ВСС в съответствие с препоръките на институциите на Съвета на Европа, организациите на българското гражданско общество и Консултативния съвет на европейските съдии.


Съюзът дава и конкретни предложения за това какви промени ще са израз на реална реформа. Идеите им са да се създаде съдебен съвет само за съдиите, който да ги назначава, повишава и наказва. Другите им предложения са да се намалят броят на членовете на съвета, мандатът им – от 5 на 3 години, и парламентарната квота до 1/3 от състава на ВСС. Освен това според съюза стажът, който се изисква от юристите, за да влязат във ВСС, трябва да е 12 години, а не 15 години, а докато са в кадровия орган, магистратите да не напускат работата си, за да не се отделят от проблемите на обществото.


В писмото се подчертава, че този ВСС нито веднъж не е защитил съда като цяло и отделните съдии от нападките на представителите на изпълнителната власт. "Той не успя да осъществи дейността си по обективен и прозрачен начин, който да осигури независимостта на съдебната власт както от другите две власти, така и от широко разпространяваните в медиите съмнения за задкулисни икономически, политически, приятелски или други влияния", се казва в обръщението. В него се цитират серия от спорни решения на съдебния съвет и липсата му на реакция по всички големи скандали в системата.


Като най-наложителни промени, които могат да бъдат приети от парламента в най-краткосрочен план, съюзът определя разделянето на ВСС за прокурори и съдии при решаването на кадрови и дисциплинарни въпроси. Въвеждането на изискване съветът да мотивира подробно и съдържателно всичките си кадрови решения. Както и въвеждането на централизиран процес за повишаване, който да се основава на резултатите от подробно и задълбочено атестиране.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А оставката на Ц. Цветанов? Той също е забъркан.

 2. 2 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Много закъсняло, но по-добре късно отколкото никога. Тази измет от ВСС трябва да се извади от системата на правораздаване до живот.

 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  красьо взе парите и каза "ще видим"

 4. 4 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 488 Неутрално

  С този хотмейл избиха рибата!

 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И по пет лаптопа да сложите отпред, като няма справедливост в съда, все тая. "Социално слаби" хотелиери, нещастни. Сган червена.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Трябват реформи във ВСС, но най-добре е съдиите да се избират пряко от народа, както е в например в САЩ. Тогава трудно ще си пробутват протежетата на тези длъжности.

 7. 7 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Основните ми " благодарности " за постигнатите "резултати " , отправям към управляващите от ГЕРБ !...
  И есента ще раздам " бонусите " за "свършеното " ...

  Още от сега започвам да раздавам забрани , който и да било от родата и от зависимите да гласува за тях !

  А мене ме слушат, щото са легнали на гърба ми изцяло 5 човека, а още 36 със семействата им чакат да им платя заплатите ...

  Та горе-долу един преддемократичен батальон командвам и чрез него ще раздавам " благословии !

  РАЗОЧАРОВАНИЕТО ни от ГЕРБ е тотално, защото след триглавата си въобразявахме, че по зле не може да стане !!

  А и обещаваха да свалят слънцето по-близо до земята, че да пестим и от отоплението ...
  Но ни натресоха Цвъчко Апартамента и онова банкянското " слънце " , дето и за дупка на селски кенеф не става ...

  Един селски тарикат и лъжец лъхащ на пот, ракия и свинска мас ....

  Но все си мисля, че до време ще е и плебса ще вземе да поумнене !

  Дано се случи по-скоро

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 8. 8 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 807 Неутрално

  ВСС са една от най-прогнилите структури.

 9. 9 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Исканията им за промяна са добри, въпреки, че все още има политическа намеса при назначенията.

 10. 10 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Цецо, тоя път се оля!!! Наглец!!!!!

 11. 11 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1377 Любопитно

  Много интересно обаче, кой им пише на герберите сценария.
  Избора на Владимира Янева за шеф на СГС се превръща в така желаната ябълка на раздора, заради която избралите я ще трябва да си подадът оставките. Хи-хи... ама нито Цветанов, нито Бойко имат акъл за подобен сюжет.

  Да видим какво ще се случи и дали ще е за БРАВО работата най-накрая. Никак не ми се струва, че точно съюза на съдиите е решил да направи нещо за обществото и да протестира, да бие на чест точно ВСС и точно сега. Защо сега...????

  Жената е покана за щастие
 12. 12 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#7] от "Naschenec":
  Когото и да избереш след година пак ще си на това дередже-проблема не е в ГЕРБ,а в цялата прогнила посттоталитарна система

 13. 13 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Аз пък се чудя как така ВСС беше създаден и съществува от доста време след като е в нарушение на Конституцията. Какво е това противоестествено тяло от съдии, прокурори и следователи? Съдиите са от съдебната власт, прокурорите и следователите - от изпълнителната. Не може да се мешат властите. Идиот е този, който е създал ВСС, дваж по-идиоти са тези, които са търпели. Къде е спал Конституционният съд?

 14. 14 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  между другото и най големия враг на ГЕРБ не би се сетил да сложи тая очеизваждащо неподходяща кифла за шеф

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#6:"truth"]Трябват реформи във ВСС, но най-добре е съдиите да се избират пряко от народа, както е в например в САЩ. Тогава трудно ще си пробутват протежетата на тези длъжности.[/quote]

  А матр'яла влизал ли е в Съдебна зала поне и знае ли кой съдия колко чини ?

  Браво на съдиите те сами трябва да се очистят защото те най - добре си знаят кой какво представлява а Прокурорите и милиционерите нямат работа в СЪДЕБНАТА СИСТЕМА те трябва да са си в изпълнителната власт и да носят регресна отговорност за провлени разследвания и обвинения.
  Пожелавам им успех защото няма ли справедливост настъпва милиционерщината .


  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 16. 16 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "bgpainter":
  А дали сценариста, не е този който пише сценариите на всички правителства досега?

 17. 17 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#6] от "truth":

  Да бе да...

  Ти така като гледаш матриала как гласува на местни, парламентарни и т.н. избори, би ли му се доверил да гласува и на избори на съдебната система?

  Аз лично не бих...

  Докато не поумнее матриала това няма как да стане. А матриала така като гледам хич и не се е засилил да поумнява.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  "Съдиите поискаха оставките на ВСС и бързи реформи"

  Аз пък искам ОСТАВКИТЕ НА ВСИЧКИ СЪДИИ и провеждане на нов конкурс за всички съдийски места,с комисия от ЕС и задължителен тест за лоялност на кандидатите и проверка за връзки с комунистичския репресивен апарат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  П.С. Забравих и за съдии да не се приемат завършилите Магнаурската школа в Симеоново защото са в конфликт на интереси
  Както се дипломират и излязат от школото и им се привижда във всеки втори престъпник


  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 495 Любопитно

  За какво ни е ВСС изобщо?

  Една камара "наши" хора самоуредили се доживот !!!

 21. 21 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#11] от "bgpainter":

  Това което казваш е повече от интересно.

  И звучи повече от логично.

  Въпросът е каква би била целта на едно такова упражнение:

  Един вариант, по наивничък, е че се търси цялостно чиестене на системата. Аз лично не вярвам.

  Друг вариант е че просто се търси замяна на едни хора с наши хора. Което ще означава автоматично узурпиране на съдебната власт от Герб и декато началото на една диктатура. Аз на това повече вярвам.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 22. 22 Профил на gonn
  gonn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1. Прокурорската паплач вън от Съдебната власт.

  2. Мандати за всички магистратски длъжности(да, длъжности, а не призвания..ха-ха) - не може да има пожизнен съдия. Виждаме резултата, когато пуснат корени и ги завербуват всички местни "величия"(пр. Гергов). Трябва да знаят как се печелят пари на улицата, а не да търсят начин как да откраднат 5 лева и да се мислят за велики.

 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Исках да кажа ПРЕДУБЕДЕНИ ще са

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#15] от "tanas":

  А САЩ-ския матрял,все в съда стои! Ама,че неграмотници има!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Най-после родните съдии се събудиха или може би - засрамиха?
  Допускам същото така обаче, че и на тях може да им е писнало от кадруване, политически вмешателства и работа под напрежение и несигурност за стола в утрешния ден!

  Преценката си за съдебната ни система народът и ЕС отдавна са я дали! Вчерашната осъдителна присъда срещу Мануела Горсова преля чашата на народното търпение. По темата във форума имаше 562 постинга, а статията бе прочетена от12648 човека. Отдавна не е имало такава активност във форума, като огромното мнозинство от мненията бяха крайно негативни за съда и застрахователната компания Дженерали.

 26. 26 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Искането ВСС да се маха е правилно, но понятието "съдиите" е твърде неясно. Само един пример. Шест т.н. върховни съдийки, а именно Жанета Найденова, Светла Цачева, Албена Бонева, Надя Зяпкова, Любка Богданова, Жива Декова, си позволиха да оневинят Министерския съвет за негово безобразно деветнадесетгодишно противоправно поведение - неиздаване на нормативен акт (по чл. 42, ал. 2 ЗНСНЗ - отм.). С това тези индивиди ПОГАЗИХА КОНСТИТУЦИЯТА (чл. 124) - всичко е описано подробно в сигнала ми до ВКП: http://kkabakciev.blogspot.com/2010/06/blog-post.html Върховната прокуратура отговори, че била нямала правомощия. И тогава какво да се прави? Да отида в съда и да изхвърля от там погазващите Конституцията физически ли?

 27. 27 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Гневно

  Съдиите се мъчат да се "отръскат" от лайняната вода, но по принцип - винаги техните решения, на първо място, са тези, които взривяват доверието на хората в съдебната система! Пресен пример: Осъдиха ДОРИ и Мануела Горсова!
  Няма процедура, няма неправилен иск! Директно - ОСЪДЕНА!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 28. 28 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Еддна желязна лустрация е задължителна,за да се пристъпи към истински реформи в съдебната ни система,каквито очаква от боко тиквата,европейския съюз

 29. 29 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Гневно

  ЛУСТРАЦИЯ без уговорки !
  Всички червени динозаври ВЪН от ВСС !
  Пенсионирани да си търсят друга работа.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 30. 30 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално
 31. 31 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Доколкото си спомням, когато преди 2 години бе избран новия състав на ВСС с мандат от 5 години, всичките членове на ВСС, когато "напускаха" местата си в съдебната система, за да станат членове на ВСС, получиха накуп 12 средни за системата заплати ( или дори беше повече?!). Сега пак ще се върнат по местата си без никаква полза от тях и без никаква свършена работа. 40-те бона, които взеха обаче за "напускането си", няма да връщат. Всичко в т.н. съдебна система е една безпределна наглост.

 32. 32 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  #27, мен единственото нещо, което ме учудва в цялата работа, че въпросната съдийка не осъди Мануела Горова на доживотен затвор, задето близките и са посмели да искат пари от застрахователната компания. Но и до там в подобни случаи ще се стигне.....

 33. 33 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А досега защо съдиите не протестираха толкова години - положението е такова повече от 10 години? А и не става ясно точно какви реформи искат - май те самите да си се избират по неясни непрозрачни критерии! Да не забравят, че те съдат в името на народа - значи народа трябва да има последна дума кой да е избран!!!

 34. 34 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":

  Лоялност към Цветанов и Борисов разбира се!

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 35. 35 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#34] от "greg1":
  А борисов и Цветанов пък са вярни на Валентин Златев,така ли

 36. 36 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1377 Любопитно

  До коментар [#21] от "NPaine":

  Първия ти вариант просто не го вярвам. Властта никога нищо не е правила в ползу роду. От както човечеството съществува ако от принципна гледна точка се случи това при нас ще е небивал прецедент... та аз изобщо го изключвам този вариант.

  За избора на Янева е ясно, че от Герб са разкешили много. Сега остава само да натиснат ВСС, а тоест мнозинството което я избра да си подаде оставките. За пред обществото ще е натиск от Ес заради кризата в съдебната система, отказа за Шенгенското пространство, призива на съюза на съдиите и т.н., но реално надали толкова невинни са нещата. В политиката няма нищо случайно

  Ти представяш ли си да са ги нашарили всичките тези 18 гласували ЗА със СРС-та??? Компромати колкото искаш, включително и за избора на шефката на СГС. И смятай колко корумпирани трябва да са и за колко недосегаеми се считат ако толкова лесно са си сложили главата на дръвника.

  Ако сега завалят оставки от ВСС... считай точно съдебната система за узурпирана, както ти се изрази.

  Жената е покана за щастие
 37. 37 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Аз няма да коментирам. Искам само да кажа, че си спомням доста статии по темата през изминалите окло 1-2години. Спомням си и някои коментари. А вие?

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 38. 38 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#24:"lz2"]А САЩ-ския матрял,все в съда стои! Ама,че неграмотници има![/quote]

  Ей милиционер '' умен '' я по - напред ми обясни как виждаш съдия завършил Симеоново и защитата на ответника също завършил в Симеоново а Прокурора им чел лекции пак там в Симеоново и при една експертиза която няма къде да се прави осфен в Института по Криминалистика към МВР шефовете и които също са лектори в Симеоново и служители на МВР а като прибавим и че такъв служител от преди ставаше само с двама партиини поръчители от БКП сещаш се какво правосъдие ще се получи а то с малки изклчения е така .
  Ама какво съм седнал на милиционер да обяснявам като той перфектно си го знае как е само, че не знае какво иска ЕС и в скоро време върху чугунените кратуни ще се стовари като парен чук.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 39. 39 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1615 Гневно

  Много гот!
  Доблестната постъпка на 2-те съдийки разбуни духовете и вече е трудно замитането...
  Хвърчат яко ляйна, вони до небето и прасурсите вече не могат да се правят на разсеяни (номерчето с Красьо и кой ми сра в га6тите)....

  Вече става дума за оцеляване, не за козметика! С измазване на фасадата просто не става, заболяването е проникнало дълбоко и без операция и рязане (ампутиране, ако се налага!) няма да мине!

  Ако не стане сега - гангренясването 6те продължи неумолимо. И наистина само Терминал 2 остава на хората с нормални ценности в БГ!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 40. 40 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#36] от "bgpainter":

  Да, и колкото повече се замислям толкова повече ставам сигурен че наистина става дума за опит за масово кроене на шапки на тия от ВСС. Опит който май е на път да успее.

  Току виж излязъл утре гусин премиера и обявил разпускането на ВСС (възможно е въпреки официално обявената независимост на съдебната система, виждали сме го и преди).

  Между другото и Цветанов ще фръкне, че нали той доведе таз госпожа.

  За Борисов и господата зад него ще са решени поне два проблема наведнъж - компроментираният Цветанов си тръгва тихичко и ВСС се заменя с изцяло техни хора.

  Но както казваш ти нека видим, последвалите сигнали от ВСС и Борисов ще са достатъчно ясни за потвърждение на хипотезата.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 41. 41 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Гневно


  !!! ОТКОГА Ви пиша >
  протестите НЕ по бензиностанциите а пред:

  СЪДЕБНА ПАЛАТА СОФИЯ
  София, бул. "Витоша" 2
  I-ви сутерен, 02/9804 290

  ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА
  София, бул. "Витоша" 2, Съдебна палата
  (02) 8571 WEB: няма

  ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  София, ул. Съборна 9; 02 9304957

  ПРЕЗИДЕНТСТВО
  София, бул. "Княз Ал. Дондуков" 2
  (02) 983839 WEB: www.president.bg

  За 20 стотинки се "насрахте"
  от ходене по бензиностанциите, а Мутрите в Седебната система са Ми-Ли-О-Не-Ри.

  ПРОСТ МАТРЯЛ.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 42. 42 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#6] от "truth":
  [quote#6:"truth"]но най-добре е съдиите да се избират пряко от народа, както е в например в САЩ. [/quote]

  ---------------
  съжалявам, че трябва да Ви коригирам, но само така наречените non-lawyer judges(непрофесионални съдии) се избират. Непрофесионалните съдии са мирови съдии в селските съдилища с ограничена юрисдикция. В момента текат дебати, дали да не ги разкарат съвсем поради крайната им анахроничност.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 43. 43 Профил на Lyuboznaiko
  Lyuboznaiko
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#22] от "gonn":

  Много точни предложения си направил, дано повече хора ги подкрепят и да станат реални промени

 44. 44 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  #41, пропуснал си най-важния адрес:

  Министерски съвет
  София, бул. "Княз Ал. Дондуков" 1

 45. 45 Профил на Lyuboznaiko
  Lyuboznaiko
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Крайно време е прокуратурата да премине към изпълнителната власт, а не само да й бъде маша за нелоялна конкуренция в бизнеса, като за очевидните провали в доказателствения материал на обвиненията никой да не поема професионална отговорност. В никоя нормална държава няма такъв постсъветски анахронизъм - съдии и прокурори в една сграда, даже прокуратурите са на режийни разноски на съответните съдилища, чиито съдебни сгради заемат без никаква законова логика

 46. 46 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#35] от "kitaec_":

  И ти си прав....

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 47. 47 Профил на epuk
  epuk
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#40] от "NPaine":

  ама и вие каква теория на конспирацията развъртяхте - гербаджиите си слагат техен компроментиран човек за шеф на ВСС, за да ескалира скандала достатъчно, за да си сложат изцяло техен ВСС. не, че няма логика - ако не гръмне ВСС, имат собствен шеф на ВСС. ако гръмне, имат целия ВСС. ама наистина ли вярвате, че чоко и боко могат да мислят толкова ходове напред?

  ще взема да им се възхитя на комбинативното мисене, въпреки цялото си омерзение от тях, ако се окаже вярно.

  You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you cannot fool all of the people all of the time.
 48. 48 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1377 Любопитно

  До коментар [#40] от "NPaine":

  Преди известно време си говорех с един познат, точно от т.нар. ни пробита съдебна система. Човека каза следното: Ти задавала ли си си въпроса защо летя през океана първо Цветко и после Борко?!?!? Оказва се следното - Цеци ги бърка през главата на Бойко и точно той компроментира и снася инфо за шефа си. Само не знам как Боко не е получил тогава удар. Забележи как от едно известно време няма почти нищо пряко свързано между двамата - и единия мълчи и другия... а навремето пееха в хор.
  Цветанов изобщо няма да си тръгне... ама хич...

  Жената е покана за щастие
 49. 49 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1377 Любопитно

  До коментар [#47] от "epuk":

  Това е въпроса, че нямат толкова акъл за подобно фиаско.
  Че е...е... ама въпроса е кой го направи

  Жената е покана за щастие
 50. 50 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#38] от "tanas":

  Много си зле,брат! И юридически неграмотен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 51. 51 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Настроение - не доумяващо!.
  Предната седмица ,когато бяха оставките , такива аплаузи за напусналите ,за достойната им постъпка - омерзение за оставащите и мълчащите си !
  Съдиите в ВСС не за знаели какви ги е вършила Владимира Янева /неосведомени демек/ ,обаче и дадоха гласовете си.
  Самата тя мълчи/ като дупе/ цяла седмица !
  Ситуацията патова.
  И сега гръм и мълнии- оставки и реформи.Незабавно.
  Недоумявам какво казвате с коментари те си до сега.

  Аз приветства предложението
  "Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставки и бързо да бъдат приети промени в структурата и състава му, за да бъде преодоляна безпрецедентната криза на общественото доверие. За това призова днес Съюзът на съдиите в обръщение до съвета, министъра на правосъдието Маргарита Попова, председателя на парламента Цецка Цачева и шефа на правната комисия Искра Фидосова.

  Всичко трябва да се разбута- до основи ,тотално - Да се изгонят мишките , плъховете ,хлебарките, бълхите и въшките.

  Искам ВСС от достойни съдии , а неjavascript:void(0); от партийни протежета.

  И според мен дълг е на всеки честен човек ,да изкаже подкрепата за промяната СЕГА !

 52. 52 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Във ВСС няма причина да има парламентарна квота.

 53. 53 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Няма причина съдии, прокурори и следователи да бъдат управлявани от един ВСС.

 54. 54 Профил на laicos
  laicos
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Виж ти, виж ти. Съдиите изведнъж се оказват загрижени за благото на съдебната система и не щеш ли, причината е, че не са назначени правилните хора, а някакви правилни според други хора. Колко удобно. Въпросът не е дали Тройната коалиция е изпратила свои хора във ВСС, или дали ГЕРБ искат да направят същото. Това е ясно. По-важно е, че именно такъв е подхода към "строителството" на съдебната система. Независимата съдебна система. Пиша го още веднъж, защото е хубаво да се пишат красиви неща: независимата съдебна система.

 55. 55 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#52] от "Don Octavio del Flores":
  До коментар [#53] от "Don Octavio del Flores":
  --------------
  ^ +

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 56. 56 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Неутрално
 57. 57 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  #45, преди това обаче Следствието трябва да бъде извадено от съдебната власт и вкарано в изпълнителната.И това лесно може да стане с ена конституционна поправка, като преди това се направи "правилно" запитване до КС. Докато все още има не една и две държави, в която прокурорите са част от съдебната власт, аз не се сещам никъде по света да има следователи като част от съдебната власт. В САЩ има детективи ( които са еквивалент на нашите дознатели и са част от полицейския апарат), и инвестигейтърс ( следователи), които се занимават с по-завързани дела. Но това са хората, които набавят доказателства и решават успеха на делата. При нас делата се провалят главно заради мърлявата работа на дознатели и следователи, не толкова на прокурори.

 58. 58 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Оставка за цялата корумпирана и зависима измет от ВСС !!!

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 59. 59 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  AКО НЕ СЕ РЕФОРМИРАТ, ще докажат на всички, че са напълно зависими, в което нито те, нито нацията се съмнява.

  Въпрос на МОРАЛЕН избор!

 60. 60 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ВСЪЩНОСТ ВСС Е СЪЩО ЕДНА НЕНУЖНА И ПАРАЗИТНА ФОРМА НА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СИСТЕМАТА, ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗФОРМИРОВА, А ВСИЧКИ СЪДИИ ДА СЕ ИЗБИРАТ ПРЯКО ОТ ХОРАТА ВСЕКИ ДВЕ ГОДИНИ

  НАЗНАЧЕНИЯ, ГЛАСУВАНИЯ, ВСИчЧКО Е ОПОРОчЧЕНО МНОООООГО ОТДАВНА.

 61. 61
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:37 на 15/06/2011 от неговия автор.

 62. 62 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#57] от "kirsner":
  Обстоятелството, че Конституцията включва прокуратурата в съдебната система
  не прави прокуратурата по-съдебна, а e опит за гаранция, че нейните функции ще
  се осъществяват независимо от изпълнителната власт, т.е. гаранция, че решенията на
  прокуратурата за привличане към наказателна отговорност, внасяне и поддържане на
  обвиненията, няма да зависи от волята на изпълнителната власт и че прокурорът ще е
  свободен да обвини както обикновения гражданин, така и министъра извършил
  престъпление.
  Конституционната гаранция срещу политическо влияние и натиск на
  изпълнителната власт върху прокуратурата, обаче, не беше доразвита в самите
  процесуални закони. Те не бяха изменени в предвидените от Конституцията срокове и
  продължиха да дават изключително широки правомощия на прокуратурата, превръщането на съдебната система в кълбо от конфликти, за
  обособяването на прокуратурата като успоредна система на еднолично правосъдие и в
  крайна сметка – за изграждането на несъществуващото в закона и Конституцията, но
  практически действащо понятие “обвинителна власт” – мит, който за съжаление
  съответства в известна степен на действителността. Вместо гаранции за законност
  това съчетание позволи правомощия на прокуратурата, които я превърнаха в успоредна
  съдебна власт, годна практически да правораздава избирателно и без решение на съд.
  Така се стигна до заместването на правосъдието с волята на прокуратурата:
  продължителното предварително задържане под стража по решение на прокурор се сля
  с понятието присъда лишаване от свобода постановена от съд, а практическото
  оправдаване на извършители на престъпления стана възможно чрез простата
  възможност на прокуратурата да не образува наказателни производства – независимо
  от наличието на достатъчно данни за това.
  Вместо орган на съдебната власт, Висшият съдебен съвет се превърна в
  конфликтна точка на проблемите на съдебната система и неяснотите в разпределението
  на функциите и правомощията на нейните структури, защото съставът на Висшият
  съдебен съвет гарантира възможност за управление на съдебната власт с гласовете на
  не-съдии - прокурори и следователи, представляващи структури на съдебната система,
  чиито интереси не съвпадат задължително с тези на съда. 63. 63 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#15:"tanas"]

  Трябват реформи във ВСС, но най-добре е съдиите да се избират пряко от народа, както е в например в САЩ. Тогава трудно ще си пробутват протежетата на тези длъжности.- цитат на коментар #6 от “truth”


  А влизал ли е в Съдебна зала поне и знае ли кой съдия колко чини ? [/quote]
  Желязна логика.Много точно.Няма време матр'яла да седи по съдилищата защото е по-цял ден в парламента , президентството , общинските съвети ....затова му дават право да гласува за тях.

 64. 64
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 65. 65 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  В качеството си на данъкоплатец не съм съгласен от джоба да ми се вземат пари - и то много, които да се дават на драстично корумпирани и некадърни индивиди - много такива се подвизават в Софийския апелативен съд и във Върховния касационен съд!
  Не знам кой точно е виновен за създалото се положение, но то е много повече от нетърпимо!
  А корумпираните и некадърни диваци, пишещи профанските си "съдебни актове", би трябвало да си дадат сметка, че ще дойде денят на РАЗПЛАТАТА!

 66. 66 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#57] от "kirsner":

  Да ти обясня нещо. Следствието е част от прокуратурата. От доста време. Дори и когато се разследва от полицията, случая е под наблюдението и контрола на прокуратурата (всъщност тя образува досъдебното производство) и във всеки момент прокурора е длъжен да да коригира полицейските действия и има пълното право да извърши сам или да възложи на друг (в т.ч. и на подчиненото му следствие) да свърши нещо. Само дето хем ги мързи, хем са неграмотни, хем от отдавна са известни като ЕООД. И не случайно не разследват бившия си шеф.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 67. 67 Профил на nikolayo
  nikolayo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Реформата на ВСС е задължителна, но не и достатъчна. Българската съдебна система ни доказа категорично, че обслужва преди всичко себе си, а не обществото. Затова са нужни още:
  1/ Пряк контрол на обществото върху съда чрез преки избори на съдии.
  2/ Засилен парламентарен контрол върху съдебната система.
  3/ Изваждане на прокуратурата и следствието от съдебната система и "преместване" в изпълнителната власт.

 68. 68 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Разстроено

  До коментар [#60] от "renegat":

  Че и само + събираш. ба си тъпия матриял. За кой ли идиот ще гласувате следващия път?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 69. 69 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#67] от "nikolayo":

  Понеже много обсъждате преминаването на прокуратурата в изпълнителната власт, ще ви препоръчам първо да прочетете защо беше създадена и ликвидирана институцията на независимите прокурори в САЩ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 70. 70 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  А, че не и е мястото в съдебната е вярно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 71. 71 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  БЕЗ тотален натиск

  Мутро-Маристратите няма нищо да направят.

  Онези 2 простакели НЕ
  напуснаха от "морални подбуди" а
  понеже видяха, че "номерата" вече няма да вървят.
  Няма да има "дилърски вот".

  ОСТАВКА на
  цялото ВСС и на Владимира Янева.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 72. 72 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално  ТАКИВА бяха "мотивите" за

  напускане и на Мутрите Димов и Стойков ....

  "уличени" за разговори с Красю, ама не били такива ... и напускали с мотиви ....

  Абе зайка Ви проста
  за балъци ли ни имате ??

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 73. 73 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело


  АМА МАТРЯЛА

  Прост и "обича" с
  омекотител да го "оправят"

  Плавен да е прехода

  "Умни приказки " да говори


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 74. 74 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Гневно


  МУТРИТЕ ВЪВ

  ВСС >
  С КАМЪНИ ТРЯБВА

  "ДА СИ ХОДЯТ"

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 75. 75 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "conserva":

  Консерво, вместо да се чудиш вземи се ограмоти! В съдебната власт се включва съд, прокуратура и следствие.Когато отправят критики към съдебната власт, обикновено имат предвид работата на прокуратурата и следствието. Не рядко и работата на съда се критикува, но препоръките винаги касаят досъдебното производсто - прокуратура и следствие. Този анахронизъм е въведен чрез Конституцията и е много одобен на изпълнителната власт. Затуй и въпреки препоръките прокуратура и следствие да се извадят от съдебната власт и да се включат там където е мястото им, а именно в изпълнителната, всички си праят пас.

 76. 76
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:32 на 15/06/2011 от неговия автор.

 77. 77 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Освен че има много некадърни и корумпирани жени в съдебната система, там има и тежки случаи на ПИЯНСТВО, дори с последващи престъпления. ЦЕЛИ ТРИ СЛУЧАЯ! МОЖЕ ЛИ ДА Е СЛУЧАЙНО? ЩО Е ТО НЕЩОТО СЪДЕБНА СИСТЕМА? МЯСТО ЗА ПИЯНСТВО, ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ - И ОТ СТРАНА НА ЖЕНИ? Убедете се сами: "Съдийка с 3 промила блъснала спряло Мицубиши"
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=889203
  "Магистратката Терзиийска се яви в съдебната зала с 3,23 промила в кръвта"
  http://www.klassa.bg/news/Read/article/2147_%D0%9F%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8+%D1%88%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8
  "Съдийка гази на литър водка. Мозък и кръв от жертвата открити по джипа на Виолина Личева"
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=213900

 78. 78 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дедо Либен":

  Вчерашното не е присъда, а решение по гражданско дяло бре дедо. Споко, горната инстанция ще поправи грешките на първоинстанционния съд. Аз като четох, ако на тва основание е отхвърлен иска, а именно, че веке било платено от дарителите, по-безумно нящо не съм чел! То проста тъз Моллова, ако е изследвала вътрешните отношения между ищците и трети лица, наречени дарители. Разходите по лечението са за сметка на Стависки, а застрахователят е длъжен да ги изплати, пък ку ще после да си предявява ревандикационен иск срещу пиенката. Фактът, че некой друг вече е платил, ма никак не ебе съдо. Ако Горсови, които не са стока, се обогатят за сметка на дарителите, туй са отношения между тези две страни и никак не касаят застрахователя еле пък пиянката. Да не говорим, че тия пари дето вече са платени за лечението от даренията /които малоумника Горсов не е проиграл на ротативки/, треба да се възстановят от пияндето и застрахователя, тъй като лечението още не е приключило и очевидно трябват още пари. Ако има и друго основание за отхвърляне на иска, което Дневник не споменава, може и решението да е правилно, но от това което е споменато си е безумно! Както и да е, следващата инстанция ще каже!

 79. 79 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#45] от "Lyuboznaiko":

  Точно така е. Това е сталинистко разбиране за място на прокуратурата. Във ВСС също е неправилно да има парламентаристи.
  Тия неща създават ЯКИ стимули за слугинаж и рушвети! Това е предпоставка за мързел и извращения. Това е ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ!

 80. 80 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не съм защитник на ЦЦ, ББ и всички останали бъдещи клиенти на тази система. Изчадието "съдебна система". ВСС разгневи 1000 съдии, а 1000 съдии разгневиха, разплакаха и са гилотина върху целокупния български народ. Най-малко съдиите могат да се правят на ощипани моми и да рипат, че са независими и решават „по съвест”. Някои от тях може и да имат съвест, но в такова количество, че да не въстават срещу корупцията и нулевата ефективност. Защото тя не е независима по отношение на контрол от страна на обществото. Умишлено заложеният принципен дефект в конституцията - създаването на абсолютно независима и неподконтролна никому освен на собствената си йерархия и съответно единоначалие съдебна система, към която набутаха и прокуратурата, чието място в повечето страни е в изпълнителната власт, тъй като тя защитава интересите на държавата при състезателния съдебен процес.

 81. 81 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Т.н. съдебна система в т.н. държава България не съществува! ИЗДАВАТ СЕ НАПЪЛНО ПРОИЗВОЛНИ АКТОВЕ НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И СА ПЛОД НА ДРАСТИЧНАТА КОРУМПИРАНОСТ И/ИЛИ НЕКАДЪРНОСТ НА МАГИСТРАТИТЕ! Има отделни компетентни и достойни магистрати, но те не променят общата картина на ТОТАЛЕН ПРОИЗВОЛ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА! Призовавам всички пострадали от некадърната и корумпирана съдебна система за ОБЕДИНЕНИЕ НА СИЛИТЕ ЗА СПРАВЯНЕ С ТОВА ОГРОМНО ОБЩЕСТВЕНО ЗЛО! В 21 век няма никакъв проблем некадърните и корумпираните да бъдат извадени от дупките им! ВСЕКИ ЗАСЕГНАТ ДА НАПРАВИ ИНТЕРНЕТ САЙТ И ДА ЗАПОЧНЕ ДА РАЗОБЛИЧАВА! Разбира се, има и други средства - за използването на които следва да се разчита на нормалните и достойни граждани, работещи в областта на правото. УСПЕХ! СТИСКАМ ПАЛЦИ!

 82. 82 Профил на Стефан Генов
  Стефан Генов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Съдиите се оплакват, че са подложени на политически натиск! Аз не съм юрист, но не знам що за съдии са тези, които се подават на какъвто и да е натиск. Ако един съдия е показал, че се поддава на натиск ( независимо какъв ), то винаги ще се намери някой, който да го притиска и това означава, че той просто не става за съдия.

  Стефан Генов
 83. 83 Профил на utopirealist
  utopirealist
  Рейтинг: Любопитно

  ... толкова здрав разум у съдиите !?...Не е много за вярване...след толкова много откровени лъжи и безумия...
  Дори и десетината свестни съдии, които ми се ще да съществуват не ще могат да изкарат претоварената от псевдореформисти кола на Българския Съд от блатото на повсеместната корупция...Все пак в това блато за много от тях има и луксозни островчета - нищо че около/от тях вони! ...
  Но като че ли няма кой друг, ако не искаме полицаи да ни бият по площадите?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK