Wikileaks: Българското правосъдие едвам крета

Wikileaks: Българското правосъдие едвам крета

© ReutersПрез март 2009 г. посланикът на САЩ Нанси Макълдауни е описала състоянието на българската съдебна власт в доклад, публикуван в четвъртък на партньорския сайт на Wikileaks у нас - "Биволъ".


От "Биволъ" посвещават публикацията и на инициативата на група граждани във Фейсбук, които организираха второ събиране пред Съдебната палата от 20 ч., за да оставят по една свещ " в памет на българското правосъдие" и в подкрепа на всички честни съдии, прокурори, които работят в българската правосъдна система.


В резюмето на грамата (1) се казва:
"На хартия българската съдебна система отговаря на повечето международни и европейски стандарти. Но в действителнот едва крета. Европейските сондажи показват, че българите са с най-ниско доверие в институциите си, а съдебната система е на дъното в тази класация.


Като основни причини за това може да се посочат:извънмерната продължителност на делата, с непредвидим резултат дори при наличие на годни доказателства, и демонстрираната от известни на всички престъпници безнаканост.


Според една популярна шега представителите на организираната престъпност дори не се нуждаят от скъпоплатени адвокати, защото да подкупят съда им излиза по-евтино.


Българските граждани и международните партньори на страната продължават да настояват за осезаеми резултати, особено за осъждане на член на организираната престъпност или корумпиран високопоставен служител. Но очакванията в това отношение не са големи. Мнозина от критиците на съдебната система смятат, че тя не може да бъде променена, ако не се очисти от старите "муцуни", които остават задължени на сивата икономика и политическите интереси".


--------------------------------------------- -----------------


Съдържанитето на грамата е в няколко номерирани части:


2.  След падането на комунизма България болезнено променя правната и съдебната си система, но много от старите черти продължават да се проявяват. Много реформи оптимизираха вътрешното й управление и решиха някои процедурни и професионални проблеми.


В петте години преди членството в ЕС българските власти извършиха най-много законодателни промени, за да осигурят независимостта на съдебната власт и да подобрят функционирането й, но някои от тях се оказаха недомислени.


Сред по-важните са: дефинирането на функциите на Висшия съдебен съвет и създаването на инспекторат към  него, който да проверява сигнали за недобросъвестно поведение на магистратите и да препоръчва дисциплинарни действия.


Бяха извършени някакви промени в Наказателно-процесуалния кодекс и беше приет нов Гражданско-процесуален кодекс с цел ускоряване на гражданските дела.


3. През последните десет години управляващите предприеха и някои ключови промени, свързани с персонала: средното заплащане беше увеличено повече от два пъти до около 1200 лева, за да се привлекат квалифицирани кадри; беше въведен състезателният принцип при назначенията и издигането в кариерата; имунитетът на магистратите беше ограничен.


С подкрепата на Американската агенция за чуждестранна помощ (USAID) Националният институт за правосъдие обучава магистрати (съдии, прокурори и следователи), 32 от най-добрите съдилища подобриха съдебните процедури.


Освен това съдилищата прилагат случайния принцип за разпределяне на делата, което намалява възможностите за манипулиране на системата. Големи промени са предприети с въвеждането на: отделни административни съдилища за обжалване на правителствените решения, отделна от съда система за регистриране на компаниите, както и частни съдебни изпълнители за по-ефективно прилагане на съдебните решения.


Българите получиха за законодателни реформи и обучение на съдии за над 7.5 милиона долара от предприсъединителните фондове по програма ФАР, като най-големите дарители са Австрия, Великобритания и Испания. САЩ предоставиха приблизително 22 милиона долара в подкрепа на реформите в правораздавателната система.


КЛЮЧОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА


4. Основният проблем на правосъдната система е и най-труден за разрешаване: липсата на политическа воля да се вземат трудни решения. Полицаи, прокурори и съдии непрекъснато се обвиняват взаимно. Обикновените българи възприемат съдиите като най-голямата пречка за произнасянето на осъдителни присъди в делата от голям обществен интерес


Освен политическата воля проблем са структурата и функционирането на правосъдната система  - тя е изключително формална с объркващи и понякога противоречащи си правила и процедури. Съдилищата често се движат от специфични комплексни интереси. Ръководството на един съд по правило следва стила на своя председател, назначаван от Висшия съдебен съвет (ВСС) за срок от 5 години. В системата, следваща принципа на старшинството, е трудно да се открият млади и реформаторски настроени председатели на съдилища.


Изключително трудно е да се прочисти системата от представителите на старата гвардия, които след 5 години работа като съдии се окопават в нея и не могат да бъдат отстранени освен ако не подадат оставка, не се пенсионират на 65 години или не бъдат уволнени за престъпна дейност, неспособност да изпълняват задълженията си, или за накърняване на престижа на съдебната власт.


5.  От 2000 до 2008 г. броят на съдиите е нараснал с 15 %, достигайки равнището в другите нови членки на ЕС, но често те се оказват с неадекватна подготовка и квалификация. Понякога назначенията зависят повече от личните и политическите им връзки, отколкото от професионалните качества.


Независимо от увеличения щат приключването на делата остава на същото незадоволително ниво- заради утежненията, произтичащи и от неравномерното им разпределение, както и недостигащите заседателни зали.  


В същото време бюджетът на  съдебната власт е нараснал от 0.2 %  ( бел. ред. - от БВП) през 2001 г.  до 0.8%. Към момента в системата  работят 2370 съдии в 182 съдилища.


6. Изключително формалният Наказателно-процесуален кодекс позволява всеки обвиняем с достатъчно компетентен адвокат да избегне присъда. Твърде често съдиите отстъпват пред исканията на защитата за отлагане на заседанията. Типичен е случаят с известните фигури ат организираната престъпност Братя Маргини, арестувани за поръчкови убийства и пране пари през октомври 2005г. в навечерието на приемането в ЕС . След 18 отлагания - предимно заради твърдения за проблеми със здравето - братята Маргини продължават да си живеят под гаранция.


Най-масовите причини за отлагане на заседанията са: неявяване на защитата, нередности в призоваването и многобройни искания за експертни мнения.


В нещо като отделно занимание се е превърнало броенето колко пъти ще се отложат заседанията по делото за документални измами със земеделски фондове от ЕС на Марио Николов, за чиято компания се твърди, че е финансирала БСП.


7. Проблеми изобилстват и на по-ниските равнища. Българските административни съдии имат сериозна власт над публичния сектор и важните решения за бизнеса - при тях се обжалват обществени поръчки, концесии за плажове, язовири и добив на природни богатства. Някои съдии поддържат лични отношения с фигури от сивата икономика, които усилено навлизат в легитимния бизнес. Многобройни невероятни факти разкриват груби злоупотреби и конфликт на интереси при магистрати: участие в известни незаконни схеми; взимане на решения по случаи, засягащи членове на семействата им; отсъждане по казуси, имащи отношение към бизнес партньорите им. В частен разговор съдии често признават, че някои от техните колеги приемат подкупи, но при наложената култура на нежелание да се наказват колеги, отказват да посочат конкретни имена.


8. Висшият съдебен съвет, който има правомощията да назначава, наказва и уволнява съдии, не бърза в намерението си да наложи дисциплина в системата. Мнозина поставят под въпрос структурата на ВСС и смятат, че политическите назначения в институцията водят и до политически намеси. След сериозно политизирания процес на избора на членовете на ВСС и след няколко фалстарта, през 2008 ВСС разгледа 102 заявки за дисциплинарни санкции, включително 16 предложени от инспектората. Между 2008 и първата половина на 2009, ВСС освободи четирима съдии, двама за шофиране в пияно състояние, като при единият от случаите e имало загинал; за опит за злоупотреба с публични средства, и за злоупотреба с власт. Имайки предвид сериозността на наблюдаваните проблеми, нарушенията са се дължали на недостатъчен контрол и отчетност. Тази година за ВСС ще има още едно голямо предизвикателство - мандатите на 162 магистрати на управленски позиции изтичат (108 съдии, 32 прокурори и 22-ма следователи) между април и декември 2009 и съветът ще назначи техни заместници.   


10. Коментар
С оглед на идващите избори, възможността за бързи законодателни промени, които да реформират съдебната система не е голяма. Реалистично е сериозната промяна да остане за новото правителство.


Край на коментара
Макълдауни


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мъкааааа!!! При наличието на такива доклади как ЧЕРНИЧКИЯ от Плевен ще знае що е магистрат???

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 2. 2 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Т.н. съдебна система в т.н. държава България не съществува! ИЗДАВАТ СЕ НАПЪЛНО ПРОИЗВОЛНИ АКТОВЕ НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И СА ПЛОД НА ДРАСТИЧНАТА КОРУМПИРАНОСТ И/ИЛИ НЕКАДЪРНОСТ НА МАГИСТРАТИТЕ! Има отделни компетентни и достойни магистрати, но те не променят общата картина на ТОТАЛЕН ПРОИЗВОЛ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА! Призовавам всички пострадали от некадърната и корумпирана съдебна система за ОБЕДИНЕНИЕ НА СИЛИТЕ ЗА СПРАВЯНЕ С ТОВА ОГРОМНО ОБЩЕСТВЕНО ЗЛО! В 21 век няма никакъв проблем некадърните и корумпираните да бъдат извадени от дупките им! ВСЕКИ ЗАСЕГНАТ ДА НАПРАВИ ИНТЕРНЕТ САЙТ И ДА ЗАПОЧНЕ ДА РАЗОБЛИЧАВА! Разбира се, има и други средства - за използването на които следва да се разчита на нормалните и достойни граждани, работещи в областта на правото. УСПЕХ! СТИСКАМ ПАЛЦИ!

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Знаеме, знаеме...

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1124 Весело

  "Wikileaks: Българското правосъдие едва крета"

  Та то се вижда дори от Луната!

  Wikileaks да резкрият нещо което не знаем, а не неща, които всеки петък четем в жълтите вестници!

  Машини прости, народ неук.
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Всички, от които зависи промяната, вдигат ръце в неведение какво може да се направи. В същото време, управляващите, които се сменят на ротативен принцип, трупат нейде мониторинговите доклади на ЕК. И кучетата си лаят, кервана си върви. България ще цъфне и върже веднъж щом построи магистралния си пръстен, построим метрото и евентуално, някой ден, влезем в "Шенген" (по стратегията на премиера).

 6. 6 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Интересният факт за българското правосъдие, че за 20 години нищо не се е променило. За разлика от другите източноевропейски държави

  Es muß Geld fließen!
 7. 7 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 930 Неутрално

  ГЕРБ да се стегнат и да приемат нов НПК, а съдебната система да изкоренят роднинските практики най-напред, после да напишат ясни правила за съдийски морал, под които всеки от тях се подпише, а накрая на ВСС трябва да му затежи ръката много, много повече.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 8. 8 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#4] от "Zizu":

  Мнозинството от българите много странно гледат на Уикилийкс сякаш е някаква българска медия. Уикилийкс са международни и казват нещо, което не е известно достатъчно добре в Европейския съюз и разкритията все като откриването на топлата вода ги сравняваме . Вършат ни услуга макар и да наподобява лоша реклама по-добре от сега ЕС да се запознае що за стока сме и да взема правилните мерки, а не след 10тина години да си искат вложените финансирания законно поради некомпетентността ни.

  Драконови закони ще оправят държавата!
 9. 9 Профил на Varnalis
  Varnalis
  Рейтинг: 481 Неутрално

  На съда всичко е ясно: Да влезе убития

 10. 10 Профил на furen
  furen
  Рейтинг: 0 Весело

  Приказки за деца!


  Една мотика нащърбена,
  Изтрита вече, изхабена,
  Бе хвърлена незнам къде …
  И топоришката й взе
  Еднъж да се окайва, да реве: —
  — Защо ли ме държат
  В студений този кът?…
  О, кой ли ще ме отърве
  От туй острило грозно и омразно,
  От туй страшилище желязно,
  Покрито с ръжда и кал?..
  Защо да ми угаснат дните
  Едновременно със съдбите
  На скверни тоз метал?..
  Аз съм от орех топоришка,
  И Господ Бог ме е създал
  Другарка да бъда едничка
  На българска здрава ръчичка!..

  Ден доде
  Най-после
  Да се копае лозе; —
  И пъргавий домовладика
  Намери вехтата мотика,
  Но топоришката извади —
  И изгори я,
  И замени я,
  Със друга, нова!… Люде млади,
  Таз басня значи
  Че който плаче
  От свойто положение
  В бъда голяма падна-ще, и в грозно унижение!…

 11. 11 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Като са ги писали тея грами, какви са последващите действия на САЩ? Аз ако съм ръководен фактор там и прочета толкова грами с постоянно влошаващи се изводи, бих треснал едно ембарго, та да ни дойде акъла. Щото явно трябва да ни сплашат сериозно, за да си изметем оборите от натрупаните ла*на!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нищо ново под слънцето!!

 13. 13 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  при 700 дела годишно на един съдия и то наказателни... война на всеки срещу всеки ...либерална европейска демокрация....

 14. 14 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  На 26 юни 2009 г. американският посланик в София Нанси Макълдауни изпраща във Вашингтон грама озаглавена "Как да ги накараме да се реформират, като не искат".

  http://www.bivol.bg/wllegalbg.html

  Биволъ е независим сайт за разследваща журналистика. Годишната му издръжка за хостинг е 100 (сто) евро. Сайтът се хоства в чужбина и е недосегаем за българската цензура. Екипът на медията, от нейното създаване до момента, работи напълно безвъзмездно, мотивиран изключително от своите морални и професионални ценности.

  Нито Биволъ, нито журналистите, които пишат в него, имат някакви финансови взаимоотношения с политически сили или зависимости от тях. Това ни дава пълна редакционна свобода, без каквато истинската разследваща журналистика не може да съществува.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 15. 15 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 531 Неутрално

  С мен лесно се справиха определени лица, представляващи Прокуратура и Съд в Плевен по повод скалъпеното ми наказателно дело. "Благодарение" на тяхната "работа" изживях кошмар, който никога не ще забравя. Затова и се увреди напълно здравето ми, болна съм от нелечимо заболяване на белия дроб.
  Четейки напоследък в медиите за проблемите във ВСС и нашата съдебна система, се радвам, че доживях да го разбера като споделено от самите магистрати. Щом имат проблеми значи се нуждаят от някакви мерки. Сигурна съм, че каквито и да приложат няма да бъдат "излекувани".
  Всъщност отдавна хората говорят за състоянието на нашата съдебна система, предвид критиките от ЕС, а и от изявлението на посланника на САЩ това се потвърждава. Никой не взе мерки обаче. Е, време им е за "лечение".


 16. 16 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Весело

  От тая Уикипедия накрая ще оплешивее не само Бойко, ами и Гоце

 17. 17 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Кретало е по време на писането на доклада, сега вече му палим свещи...

 18. 18 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1273 Весело

  Какво единомислие, каква солидарност на коментиращите!
  Българското правосъдие е като панаирджийска круша за опитване на остроумие!
  Альооо, господа Юристите, поне мъничко не ви ли е срам?
  Че учени хора станахте мезе на лумпените!
  Или вие сте над тези неща?
  А господа лумпен-прависти?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Това всс не трябва ли да го избираме през 4 години? "политическа воля" не ми се чака.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#10] от "furen":
  Хайде като сме почнали и приказки да си разказваме...

  Хорхе Букай
  от
  "Приказки за приспиване на деца и събуждане на възрастни"

  "Всички ние, които сме живели в търсене на истината, сме срещали по пътя си много идеи, които са ни съблазнявали и са заживявали в нас със сила, достатъчна да обуслови системата ни от вярвания.
  Въпреки това, с времето много от истините са се оказвали отхвърлени, защото не са подкрепяли вътрешните ни търсения или защото някоя „нова истина", несъвместима с тях, е надделявала в нас и е заемала същите пространства. Или просто защото тези истини вече са престанали да бъдат такива.
  Така или иначе, понятията, които сме имали като отправна точка, са се обезличили и изведнъж сме се оказали на произвола на съдбата - застанали на руля на нашия собствен кораб и съзнаващи възможностите си, но неспособни да начертаем надеждна посока.
  Докато пиша това, изведнъж си спомням за „Малкият принц" на Антоан дьо Сент Екзюпери:
  По време на пътуванията си из малките планети от своята галактика срещнал географ, който записвал планини, реки и звезди в големи регистри.
  Малкият принц пожелал да запише цветето си (същото, което оставил на своята планета), но географът му казал:
  - Не записваме цветя, защото не можем да се позоваваме на ефимерни неща.
  И географът обяснил на Малкия принц, че „ефимерно" означава „застрашено от скорошно изчезване".
  Когато Малкият принц чул това, много се натъжил, тъй като разбрал, че розата му е ефимерна..."

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Греда!
  То не крета. То върви с пълна пара към пълния си крах начело с ВСС и вилите им по приморско.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  @ Трезвен:
  Гоце от друго ще оплешивее преди да го довърши Уикито. Щот който много си го вади, големо патило кара... :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 674 Неутрално

  В България съдът е слят с адвокатите, адвокатите са слети с прокуратурата, прокуратурата е слята с МВР, МВР слято с престъпниците......тоест престъпниците са слети със съдът! Какво друго очаквате???

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 24. 24 Профил на vankoff
  vankoff
  Рейтинг: 217 Гневно

  Добро утро, кажете нещо ново, нещо, което да не го знаем!

 25. 25 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Весело

  Не може да бъде!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 26. 26 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Има ли някой в този форум да мисли че в България има правосъдие?
  Аз мисля че няма и не е имало от последните 21години на демокрация.
  И който може да ме убеди в обратното?

 27. 27 Профил на furen
  furen
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#26] от "nicoleta":

  Мисла, ча има малко!

  И ще ти дам пример:


  Николето, ако ти тегла една любов, шъ ма съдиш ли като викаш, ча нема такова... правосъдие?

 28. 28 Профил на DominantParadigm
  DominantParadigm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=JKzM8xsQ5-U някви такива психопати ни трябват и на нас :]

 29. 29 Профил на furen
  furen
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#26] от "nicoleta":

  Знам ли? Може и да ми се отдадеш доброволно и аз какъвто съм си жребец те качвам в златна колесница и двамата отлитаме към далечното ...

 30. 30 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Няма правосъдие в България!!!


 31. 31 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Докато съдиите се избират и назначават от ВСС, така ще бъде. Да се въведе изборност на съдиите, както е в САЩ. Да ги избираме както депутатите. Да видим тогава каква песен ще запеят. Дали ще вирее шуробаджанащината и връзкарството, както досега. Баща и дъщеря Урумови, баща и дъщеря Пенгезови, това си е като "Дом татко и дете". Превърнахте съдебната система в бащиния, боклуци такивеа.

 32. 32 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Е, нека се видят и те. Дойде Видовден и за тях.


 33. 33 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всяка власт трябва да произтича от суверена, народа. Това се отнася за политическата власт, икономическата и духовната. Политическата власт се дели на изпълнителна, законодателна и съдебна. Това ще рече, че съдиите трябва да се избират, както прокурорите, шерифите и кметовете. Преизбраните два или повече пъти трябва да стават пожизнени магистрати и така да се гарантира независимост на горните инстанции, но първото ниво задължително трябва да се избира от гражданите.

  Обичам да питам
 34. 34 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "furen":

  Не мисля че коментарати е подходящ с темата.
  Но ако си тук ж Мадрид ще те осъдя бъди спокоен и доста ще те осъдя.

 35. 35 Профил на nmemory1
  nmemory1
  Рейтинг: 374 Весело

  Бе тоя Асандж направо да вземе едним всекидневник да парави. С дневен тираж и т.н Дейли Нюз или нещо такова. А ако има някой копие на печат на ЦРУ да ми го прати веднага ще спретнем нещо "Строго секретно" за Обама...на фотошоче ...е не 1во качество ама на по малки пиксели кой ще види.

 36. 36 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "nicoleta":
  Що му се връзваш? Не виждаш ли, че те провокира!

  До коментар [#29] от "furen":
  Укроти малко топката, че утре нема да моа, да те чета по-никакъв начин!

  По темата:
  До коментар [#28] от "DominantParadigm":
  Не знам дали са психопати... Все пак това си е филм... Художествена измислица. Филма ми хареса, и 2-те серии.
  Снощи в подобна тема написах: "Май по-добре да дойде съдията Линч!" При този ВСС. И друга една фраза направила Щатите правова държава:"Бог създаде хората, Колт ги направи равни!"
  Боя се, че при липса на справедливост в самото правораздаване, нещата може и на там да отидат...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 37. 37 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  "С оглед на идващите избори, възможността за бързи законодателни промени, които да реформират съдебната система не е голяма. Реалистично е сериозната промяна да остане за новото правителство."

  Законодателните промени в тази област клонят към нула. Липсват знания у юристите на сегашните управляващи. С Цецка и Фидоска не става. С Ал Бънди съвсем - този не познава дори НК и НПК, но пък за сметка на това кадрува в съдебната власт - Георги Колев (ВАС) и Владимира Янева (СГС), които назначиха, очевидно не са лицата, които могат да променят съдебната система към по-добро.


 38. 38 Профил на hhhuuunnn
  hhhuuunnn
  Рейтинг: 426 Неутрално

  просперитетът на обществото е функция на правосъдието, а правосъдието е функция на морала на хората в обществото

 39. 39 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#11] от "deepdish":

  Е ама има и толкова много други страни, които са по-зле и от България... така че САЩ си поддържат нормални връзки, но трябва да са информирани с кого си имат работа...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 40. 40 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Ка ше крета. Няма таковоз нещо. Затворите са препълнени с хора с транспортни престъпления!

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 41. 41 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#38:"hhhuuunnn"]морала на хората в обществото [/quote]
  А морала на хората в обществото, на какво е функция?
  Май на гражданското общество. На всички нас! Дори и като пишем тук, изразяваме своята гражданска позиция!
  Еее...? Поне се опитваме да изразим мнението си. Малко ли е? Не че ще премахнем уродливия "системен строй" наложен от бившите ДС-специалисти, сега "видни бизнесмени", но поне да си кажем "ДУМАТА"!.../Нямам нищо общо с в."Дума"! Този на БСП. Не онзи на Ботев.../

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 42. 42 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Съгласен съм с всички горенаписани мнения. За всеки нормално мислещ и виждащ човек е ясно състоянието на съдебната ни система: пълна КОЧИНА.

  Тъжното е, че нерезите и шопарите там, въобще не им пука от такива доклади. Ще си го преместят от единия крачол в другия, ще направят конференция, че това е поредната атака с/у "независимата" съдебна система и спокойни ще заспят, знаеки че едрия мафиотски капитал стои зад тяхното назначаване.
  Тъжно е, но нищо няма да се промени в близките 10-20 години...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 43. 43 Профил на fantomat
  fantomat
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Бре "човеци" не разбрахте ли ,за да се промени съд. система трябва НОВА конституция иначе ще си продълава всичко все така.

 44. 44 Профил на Moisey
  Moisey
  Рейтинг: 419 Гневно

  Тук няма правосъдие !Прав е Уорлик има едно правосъдие за власт имащите и друго за народа !Тук важи принципа "правото на силата ,а не силата на правото" !

 45. 45 Профил на КЛИЕНТ
  КЛИЕНТ
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Събудете се Българи. Не се страхувайте. Страхът води до по-голям страх

 46. 47 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#42] от "naturisten":

  Ако изпсуваме набием жената и легнем да спим верно нищо няма да се промени.

 47. 48 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Гневно

  Българското правосъдие не крета!!! Кретат крантите теглещи ковчега с трупа му към Орландовци!!!

 48. 49 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Най-масовите причини за отлагане на заседанията са: неявяване на защитата, нередности в призоваването и многобройни искания за експертни мнения.
  ====================

  Един от 6-мата 'двокати на Маргина е освен д'вокат ....
  е и пилот (гражданско въздухоплаване)
  в "националният Мутренски превозвач"
  и лети като "въздушка 'урва" по Света ...... нон-стоп.

  Как тази Мутра да бъде "в наличност" ... ??! .... как да се е запознала "с делата" и с "фактите" ??!
  Няма как > Човекът "лети" на зайка си в "пазвата".

  И КОГАТО
  Борисоя и Цветанов предложиха да има "лимит" за отлагания и неявявания > какво стана ... ?? ..... с коментарите ??!!
  идиот; пожарникар; бунак; нищо не разбира; фашизъм; разправа; отмъщение' некомпетентност; милиционери ....

  - АМА бяха прави и го въведоха !!!
  Затова Борисов няма алтернатива и затова нищо умно-говорещите е "време да си х'одат" ...... ааааААА ??!!
  И НЕМА ДА СЕ П'УАШТЕ !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK