И в Сливен ще се подписват за образователен ценз

И в Сливен започва подписката с искане за образователен ценз и задължително гласуване на правоимащите избиратели, която тече в няколко града, инициирана от ВМРО-НИЕ. Тя ще стартира в сряда под Стария бряст, обяви председателят на партията Петко Атанасов. От партията мотивират идеята си със задължителното по закон образование до 16-годишна възраст и с факта, че важни за страната въпроси се решават или биха могли да останат (при референдум примерно) в ръцете на неграмотни хора, които не разбират за какво гласуват, явявайки се пред урните с клечки, листчета и други помощни материали, които да ги насочат към "правилното" гласуване. Задължителността пък би следвало да се въведе заради голямата вече маса политически индифeрентни хора, които се интересуват повече как да заживеят в чужбина, отколкото какво става в собствената им страна, смятат инициаторите. Освен това, задължителният вот би намалил тежестта на купените гласове и гласуването на етнически принцип.
От ВМРО-НИЕ обявиха и кандидатурите си за кмет на двата областни града Сливен и Ямбол. В Сливен това е журналистът Доброслав Иванов, а в Ямбол – икономистът Гроздьо Гроздев, членове на ръководството на партията.
Другата официално обявена вече кандидатура за кмет на Сливен е на областния координатор на "Атака" Иван Иванов.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Весело

  индИфИрентни

  Това правописът на "грамотните" избиратели ли е? Или на фИрканите?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 2. 2 Профил на dankar
  dankar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Извинявам се за грешката.
  Й. Раданчева

 3. 3 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 660 Весело

  Да - за ценз.
  Не - на задължителното гласуване.

  Бай дъ уей аз винаги пускам недействителна бюлетина.

  Дневник са прочути с неграмотността си.
  Може би само Медиапул ги подминава.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 4. 4 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако се въведе задължително гласуване ДПС никога няма да има повече от 3-4 %. А ако има и образователен ценз- 2 до 3%. Силно подкрепям идеята !

  Има ли живот след демокрацията ?
 5. 5 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 915 Неутрално
 6. 6 Профил на 4itanka_vs_nsbop
  4itanka_vs_nsbop
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От моя страна цензът за образовение любезно получава голямата награда "Среден пръст", най-вече защото една такава мярка не е гарант за по-доброто управление на страната. Да ви напомня само, че през последните години моделът на управление в страната се определя основно като 'технократски', т.е. управление на експертите. Макар 'образовани', 'интелигентни' и 'можещи', тяхното управление ще се запомни със закони, мерки и решения обслужващи определени частни интереси. С други думи, качеството на българското образование не гарантира, че една такава диплома ще ти помогне да вземеш правилното решение и най-вече да те защити от манипулации. Вместо с ценз, предлагам на членовете от ВМРО-НИЕ да инициирът подписка срещу продаването на гласове и направят следното предложение: всеки който бъде хванат да си продава гласа, да бъде лишен от това свое право за определен период от време (5г., 10г., 15г., т.н.). Благодаря!

 7. 7 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това с цензовете са пълни глупости (спомнете си думичките на Чърчил за демокрацията) ... това не е демокрация това ще е порнография ето защо:

  1) Образователен ценз
  2) Спиране на достъпа до образование

  Резултат: Граждани и Роби (май се връщаме с около 5К години назад).

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1890 Любопитно

  Всякакъв вид ценз е директно отнемане на избирателни права. Според конституцията СУВЕРЕН на ВЛАСТТА е НАРОДЪТ, което означава ВСЕКИ ПЪЛНОЛЕТЕН ГРАЖДАНИН.
  Искането за задължителност на изборите никакъв проблем не решава. Ако целта е информирано и рационално гласуване на гражданите, по-добре е вместо задължително гласуване да се въведе ИНФОРМИРАЩО СЪГЛАСИЕ за гласуване. Това означава избирателните списъци да се съставят на принципа на ПРЕДВАРИТЕЛНОТО ЗАЯВЛЕНИЕ на ЖЕЛАЕЩИЯ да употреби това свое право ГРАЖДАНИН. Който не се впише с доброволно волеизявление ДА НЯМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА в деня на избора.

 9. 9 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако хората имат по - сериозна политическа култура, базисни познания по икономика, право, държавно устройсво и история биха били по трудно манипулируеми. В развитите общества се гласува не за поредния ПР продукт, а за идеи и управленски програми. Макар средното образование да не е на нужното равнище все пак е врата към обществото, задължително и БЕЗПЛАТНО. Тези, които се отказват доброволно от него са бъдещите клиенти на съдебната система и социалното подпомагане, следователно обществото ако иска да се оттърве от тази лумпенизирана прослойка за да се развива трябва да ги лиши от участие във властта. Това ще бъде стимул никой да не се отказва от подчертавам отново безплатното образование, което дава държавата.

 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Старите демокрации в градовете-държави в древна Гърция са били именно с такъв и подобен ценз. Доколкото помня право на глас са имали мъже, над четиридесетгодишни, с определено имотно състояние. Право на глас не са имали роби, жени и т. н. Осъвременява се, естествено, жените сега гласуват, роби, поне формално, няма, но образователният ценз трябва да е задължителен - не може гласоподаватели с основно образование, оглупели от турски сериали, водейки се от това кой кандидат е по-голям бабаит или кой раздава повече бира и кебапчета, да избират държавно управление. Не че всичко това има някакво значение в България. Кандидатите на ДС са навсякъде, включително и във въпросното ВМРО, в което освен с шефа си - Кр. Каракачанов, са представени и още кой знае с колко кандидата.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на Мурджо Кънев
  Мурджо Кънев
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Идеята за изискване на образователен ценз при гласуване има и плюсове, и минуси, но плюсовете със сигурност са много повече.

  В България е повече от необходимо да се въведе такъв. Само така ще се сложи край на безобразията, които се извършват с участието на разни недоеволюирали двукраки възмургавички животни, превръщащи всички избори в Капалъ чарши.

  Бангладешки Хелзинкски Кюмюр
 12. 12 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#9] от "power_decided":++++++++++++++

  [quote#6:"4itanka_vs_nsbop"]всеки който бъде хванат да си продава гласа, да бъде лишен от това свое право за определен период от време (5г., 10г., 15г., т.н.)[/quote] -
  Чудесна идея!

 13. 13 Профил на stanislavhivanov
  stanislavhivanov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Подкрепям напълно идеята за образователен ценз. Дори може да се отиде още по-далеч - да могат да гласуват само лица със средно образование (за да имат интелектуалното право да вземат решения) и да са с осигурителен доход поне 600 лв на месец през последните 12 месеца преди изборите (за да се стимулира изсветляването на икономика и да не се оставя вземането на решения в ръцете на неработещи лица, преживяващи изключително на социални помощи)

 14. 14 Профил на ИНВЕСТИТОР
  ИНВЕСТИТОР
  Рейтинг: 768 Гневно

  Я па теа дембелски ентелегенти кво им съ приискало.Къв убразувателен ценс кви пет лева бе вмирисани бедниовци.Дъ ви гу завра ценсот у тапите кирливи садници.Немагу майстуръ бе крадливо лапаческу племе.Се кухи кратуни искат дъ земат властта.Ценсот требва дъ е за имане.Койту има пари имоти инвестиции бизнес той требва да распулага с властта.Аку немаш по малку от сто хиляди ебро хич не бива и дъ си помясляш да се правиш на нешту пък и дъ си избирател.Такъв даже ни е чувек пък ше ми съ прави на гласопудавател.Нема вмирисанити бедняци да ми съ дзепат у дръжаватъ.Тея требва да съ пудчиневат.Ма ентелегентнити кратуни искат да дирибействът върху бизнеса искът да ламтурничат ут богатите безнаказъну.Нема да гу бъде.кирливите бедниовци и мързеливите бачкатури ше ни слушкат нас богатите и квоту им кажем туй ша гласувът.Ентелегентити да съ заврат у лелите си.
  Ценс требва да има мъ дъ е за богатству.Койту е богат саму той да е с правуто да гласува.Бедняка ше си упича кратунатъ.

 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Ами Данчо Лечков тогава , как ще спечели изборите???

 16. 16 Профил на ИНВЕСТИТОР
  ИНВЕСТИТОР
  Рейтинг: 768 Гневно

  До коментар [#15] от "kimba3":

  Мърляч Господин Лечков е богат бе.ТОй пу праву требва да управлева.
  Смутанияк кирлив.Ти ли ше кажеш кой да я държи властта бе мунио.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK