Натрапеният избор: църква или градинка

Свещеници правят първа копка за църквата в "Младост 3". Заради нея ще бъдат изсечени всички дървета, които се виждат вдясно

© Светлана Георгиева

Свещеници правят първа копка за църквата в "Младост 3". Заради нея ще бъдат изсечени всички дървета, които се виждат вдясноПреди месец кметът на София Йорданка Фандъкова предложи да се дадат 270 000 лв. за изграждане и реконструкция на шест църкви. Парите не са предвидени целево в бюджета, но текущо има възможност за отпускането им, обясниха общинските съветници и гласуваха "за".


Предвижда се 100 000 лв. да бъдат вложени в два православни храма в гробищата "Малашевци" и "Бакърена фабрика". Други 100 000 лв. ще бъдат разпределени за довършването на църквата "Св. Стефан" в Южния парк и друга в село Владая. За довършване на строежа на арменската катедрала "Св. Богородица" ще бъдат предоставени 60 000 лв., а за храм "Рождество Христово" в "Младост 3", който преди дни се сдоби с първа копка - 10 000 лв.


Християнските новини не въодушевяват всички
Част от жителите на "Младост 3" неодумяват защо общината принудително ги изправя пред избора църква или парк, след като би могла да им осигури и едното, и другото. Според тях мястото за строеж е избрано напълно погрешно, тъй като ще унищожи зелена площ, върху която има голям брой дървета, и ще произведе боклук и прах в непосредствена близост до детската площадка за неопределен период.


Несъгласните, които са предимно млади родители, смятат, че вкарването на строителна техника ще разруши чисто новите тротоари и велосипедни алеи от двете страни на петното за храм. "Защо тогава ги направиха, щом са смятали да строят?", питат данъкоплатците, които не желаят да плащат едно и също нещо два пъти.


Гражданите възразяват и срещу друго: "Ще разровят, ще направят основите, докъдето им стигнат парите, и ще чакат дарения от хората. Редно беше първо да се осигурят парите и тогава да се правят първи предизборни копки. Какво им пречеше да направят копка, където Софиянски преди години копа - до магазин "Хит".


Сагата с построяването на християнски храм в "Младост" тече още от началото на прехода, но не се осъществява, тъй като мястото периодично се сменя. Първоначално е отделен терен за църква в "Младост 4". По-късно мястото е преместено в края на "Младост 2", но и там не се стига до започване на строеж.


"Да се строи в пренаселения "Младост", имащ всичко на всичко две микропаркчета, е ужасно неуместно", гневят се младите хора в градинката, както и във "Фейсбук" и във форума на "БГ мама". Те са организирали подписка и смятат да предприемат действия, с които да защитят зелената площ. Повечето от тях са ужасно недоволни, че не са узнали навреме за обществените обсъждания за строежа.


Де факто гражданите са прави, де юре - не са


Кметът от ГЕРБ Петко Дюлгеров се смее на повечето обвинения. Той твърди, че църквата е "най-голямата мечта на хората от квартала", и недоумява откъде се взеха тези недоволни родители.


Той припомня, че в подробния устройствен план (ПУП) на "Младост", приет през 2008 г., изрично е предвидена църква срещу общината и на обществените обсъждания не е имало възражения срещу това. Документите наистина показват, че "Гражданско сдружение Младост" особено силно е настоявало за строежа там.


Проблемът на недоволните е, че не са допускали, че е възможно да се унищожи зеленината, за да се строи. Тези дни обаче гражданите са открили, че според общия устройствен план (ОУП) на София парковете са зона, в която могат да се изграждат обекти със спортни и атракционни функции, както и обслужващи сгради - кафе, църква, трафопост, тоалетна. Това означава, че може да се очаква появата на още обекти и в други паркове.


Кметът Дюлгеров, за когото строежът на храма е лична кауза, понеже участва в новото му настоятелство, уверява, че общинската служба "Зелени системи" е разрешила изсичането на дърветата и че след това ще се проведе компенсиращо залесяване (въпросната служба не отговори на въпросите, които "Дневник" й изпрати). Кметът казва, че вече е намерил спонсори, сред които и озеленител, който ще осигури млади дръвчета.


Църквата ще е с площ 210 кв.м, обясни кметът. Проектът е изработен безвъзмездно от арх. Джеджев. Общината помага с безвъзмездно право на строеж и 10 хил. лв., църквата ще даде 5 хил. лв. Няколко компании ще дарят бетон и други строителни материали. За 300 хил. лв. трябва да се намерят дарители.


На въпроса дали ще се обяви обществена поръчка за изпълнител г-н Дюлгеров отговори: "Сигурно". Очаква се строежът да започне тази година, след като на 5 юни беше направена първата копка от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.


Християнският сайт dveri.bg отрази събитието, като отбеляза: "Не липсваха и провокатори, които изразиха опасения, че заради бъдещия строеж ще изсекат малкото дървета в парка. Може би заради очакваните протести кметът на София Йорданка Фандъкова не присъства на първата копка.


"Дървета е имало и пак ще има, - каза епископ Йоан. - Дърветата не спасяват". Архиереят припомни, че православните храмове се издигат в красиви местности, но и близо до хората, до училищата и домовете."


Зелено е не това, което е зелено, а което е отбелязано като зелено


Заради храма в "Младост 3" засега е забавен проектът за параклис в кв. "Мусагеница". За него обаче също отдавна е отделен терен, който междувременно се е превърнал в сенчеста градина с високи дървета. Според кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев зелена площ е само това, което е предвидено за озеленяване в ПУП.


Той успокоява, че ще се засадят нови дървета на мястото на отсечените. Предвиденият храм ще е с площ от 130 кв.м и ще се намира точно до ритуалната зала срещу Националната следствена служба. Според кмета ще се проведе обсъждане в квартала и ако хората не искат, ще се строи другаде. Настоятелството на този храм има средства за началото на строежа и не смята да иска пари от общината.


Най-тежко продължава да е положението с църквата "Св. Стефан" в Южния парк, която се строи от 2004 г. и няма никакви изгледи скоро да бъде готова. Планирана като втората по големина след "Св. Александър Невски", тя все още стърчи в груб строеж заради проблеми с канализацията, подпочвените води, проекта на камбанарията и естествено – пари.


БПЦ - винаги бенефициент, никога инвеститор


Равносметката показва, че софийските църкви редовно получават безвъзмездно право на строеж и друга помощ от общината, а Българската православна църква (БПЦ) участва със символична помощ в градежите.


Преди Великден НАП започна да проверява дали институцията, която е отделена от държавата и във финансов аспект, декларира приходите си и защо не е платила 2.5 млн. лв. пенсионни и здравни осигуровки на свещениците си. Църквата не обявява и обществени поръчки, но това засега не интересува контролните органи.


Бъдещето обаче е светло. Миналата година тогавашният министър без портфейл Божидар Димитров обяви: "Над 300 църкви се строят в България и буквално всеки ден се открива нова". На 8 декември 2010 г. премиерът Бойко Борисов зададе линията на министрите си: "Правите ли нещо за Началника, никога няма да се свидите".


В неделя пък заяви, че "след всяко откриване на нова църква лицата на хората се променят и те започват да гледат по-оптимистично в бъдещето". В знак на благодарност за щедрите инвестиции Варненският митрополит го сравни с княз Борис І. След тази възхвала ктиторството с пари от бюджета със сигурност ще продължи.Данъкоплатците за храмовете на "Началника"


- септември 2010 г. - 420 хил. лв. от държавния бюджет за созополските мощи, обявени за принадлежали на Йоан Кръстител
- декември 2010 г. - над 330 хил. лв. от държавния бюджет за ремонт на храмове
- януари 2011 г. - 710 хил. лв. от държавния бюджет за ремонт и довършване на църкви - основно по Южното Черноморие
- май 2011 г. - 270 хил. лв. от бюджета на София за 6 църкви
- юни 2011 г. – 200 хил. лв. от държавния бюджет за укрепване на оградата на Рилския манастир

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK