Хакерска атака опита да дискредитира кампанията "Сбогом, ВСС"

Хакерска атака опита да дискредитира кампанията "Сбогом, ВСС"

© Анелия НиколоваХакерска атака опита да дискредитира кампанията на Българския хелзинкски комитет "Сбогом, ВСС", съобщиха от организацията.


На сайта на правозащитниците е публикуван готов текст на съобщение, което призовава членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставка. Имейлите отиват директно до съвета и до министъра на правосъдието Маргарита Попова.


В официално съобщение от БХК от днес се казва, че освен опит за дискредитиране на кампанията хакерската атака е целяла и да срине сървъра им. Заради компютърно генерирани имейли вчера сайтът на комитета отчете, че близо 10 000 души са изпратили призив за оставка на съдебния съвет.
За да няма злоупотреби, вчера в 19 ч. сайтът е бил спрян и пуснат едва днес на обед. Всички фалшиви имейли са изтрити и броячът отчита, че 355 души настояват ВСС да се разпусне. От организацията увериха, че защитата на петицията е подобрена и вече няма да е възможно автоматично генериране на съобщения.


От БХК обявиха, че подкрепят и другата кампания за оставка на съдебния съвет, организирана от сайта bivol.bg. Там призивът е да се изпращат SMS-и до членовете на ВСС, в които любезно да бъдат приканени да на напуснат постовете си. Сайтът публикува мобилните им телефони.


В сайта bivol.bg няма как да се отчете колко души са изпратили смс до членовете на ВСС, но потребители на "Дневник" съобщаваха във форума, че са се включили в инициативата. Някой като barselonski отчитаха всеки смс, който са изпратили, други, като ARRI, че са направили "първото си добро дело за деня", като са се включили в двете кампании.


Инициативите в интернет бяха обявени от члена на ВСС Пламен Стоилов за груб натиск и сценарий. "Получих дори заплашителни и оскърбителни съобщения", каза Стоилов.


Според него група съдии искат по силов начин да изземат кадруването от ВСС. Това ставало, като тези съдии пращат писма до съвета и правят подписки в защита на някой от кандидатите за висок пост в системата. Неясно защо според Стоилов в подписките на съдиите се внушавало, че ако ВСС не избере подкрепяния от тях кандидат, ще започне компроматна война.


Вероятно зад тази инициатива стоят много пари, така членът на ВСС Стефан Петров коментира кампаниите той и колегите му да подадат оставка. Той обяви, че няма причина да напусне поста си, и продължи да говори в конспиративен стил за "сценарий за дестабилизация на съдебната система" и "център, който действа".


Рекламният текст, който мобилните оператори добавят към всеки смс, който се изпраща през страниците им в интернет, пък накара някои да направят странни коментари, че това е смс игра за пари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK