Изрисуваният паметник - "единственото арт събитие" или "дебелашки хейт"

Паметникът на Съветската армия влезе "в крак с времето", след като неизвестни художници оцветиха фигурите от скулптурните композиции като герои от американски комикси.

© Юлия Лазарова

Паметникът на Съветската армия влезе "в крак с времето", след като неизвестни художници оцветиха фигурите от скулптурните композиции като герои от американски комикси.Това е единственото арт събитие, което ме развълнува", казва Марина, която всеки ден минава покрай паметника на Съветската армия и всеки път й се иска да го демонтира. Според нея "той скверни центъра на София". Тя изпитала чувство на възторг, когато видяла графитите, и е на мнението, че нарисуваното трябва да остане. "В тази акция има политическа позиция и това може да разбуди обществото. Изпълнението е на вещи ръце", казва още Марина и определя резултата като първо постижение на уличната култура.


Марина е от хората, които подкрепят акцията на неизвестния художник (художници), който в края на миналата седмица преобрази скулптурите на паметника на съветската армия в комиксови герои. Оттогава интернет е залят от коментари.


"Говори се, че са чужденци, а не българи", "Бил е един човек, но много добре е преценил нещата", "Не е уместно", "Браво за идеята, трябва да стане редовен конкурс за най-добра интерпретация, много е свежо". Това са само част от реакциите (под фотогалерията в "Дневник" – за по-малко от ден се събраха над 570 коментара ). Авторът все още не е разкрит, а от общината обявиха, че ще го глобят с 5 хил. лв. Освен това кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че паметникът ще бъде почистен. Министърът на културата Вежди Рашидов определи случилото се като "вандализъм". Кандидат-кметът на БСП за София Георги Кадиев покани представители на уличното изкуство и журналисти на среща разговор. "Тази проява е нещо като естетически израз на българския Wikileaks, тя провокира нашето мислене", е написал Кадиев в блога си, където е и отправена поканата за срещата. Според младежката организция на СДС общината трябва "да влезе в крак с времето и да превърне болшевишкия паметник в съвременно произведение на изкуството". Младежите заявяват в декларация, че "повече от 20 години все още не е проведен истински и съдържателен разговор за начина, по-който този паметник да се превърне в част от модерното развитие на София, а дебатът се изчерпва в спор дали паметникът да бъде демонтиран, или да се запази такъв какъвто е".
Във "Фейсбук" се появиха две групи – една в подкрепа паметника да остане изрисуван (над 470 души) и друга, в която се призовава за "смърт за вандалите от паметника" (9 членове).
Попарт и купон


"Това е попартова творба, с която може да се реши проблемът с паметника", смята Георги Лозанов. Според него станалото е много хубаво, защото така или иначе дебатът за съдбата на паметника е забил и единствено чрез акции, "които могат да включват и по-радикални промени" може да се намери решение. "Такъв тип радикални художествени акции носят хулигански елемент, но не бива да се разглеждат само от тази им страна", смята още Лозанов. По думите му "онова, което този паметник слави не е за прослава, но все пак разрушаването му ще бъде грешка".


Според културния антрополог Ивайло Дичев "комунизмът няма да си отиде пред намусени идеолози с булдозери, а ще си отиде с купон и забава". Той заяви, че поздравява анонимния графитер и чака с нетърпение нови негови изяви.


И ако вчера коментарите за акцията бяха по-скоро положителни, днес се появиха мнения, че съдбата на тази част от София трябва да е общо решение, че не бива да се заличават символи и че всеки паметник принадлежи на времето си.


"Най-обикновен, самоцелен, дебелашки хейт"


"Това е силна провокация, която има по-скоро положителен ефект, отколкото негативен. Разбужда реакции и провокира да се заеме обществена позиция и се задават въпроси за ценностите на миналото. Но не трябва да остава така, защото това не е решение на обществото. Трябва да се организира конкурс или допитване какво трябва да се прави с това място, за да може да се вземе някакво общо решение", заяви за "Дневник" млад архитект, който предпочете да остане анонимен.


"Аз не искам "Макдоналдс" и Дядо Коледа да ми стоят в центъра на София. Знаем негативните страни – отразява времето на тоталитаризма, но това е част от историята ни. И е част от моята лична история. Пили сме бири с приятели там, имам спомени и когато някой прави нещо върху това място, което е по някакъв начин лично – то спира да ми говори и някак си спомените ми се изтриват, без да аз съм го позволявала", продължава жената, която смята, че паметникът не трябва да се маха.


"Въпросът е дали има стойност. Всички припадат колко е арт, а всъщност е мината граница, защото това по-скоро е проява на лош вкус. Яко е, ако не беше върху паметник – трябва да му се намери контекст", смята Владимир Цонков, криейтив директор на "Saatchi & Saatchi". Според него не трябва върху един символ да правиш друг - "така всеки, който реши може да прави графити върху икони". " Без идея и без да има отговор какво точно е, е най-обикновен, самоцелен, дебелашки хейт", смята още Цонков. Според него, ако е арт – трябва да "обогатява, провокира и развива". Цонков смята, че така нарисуваният паметник трябва да остане, но да има адекватен коментар.


"Паметникът трябва да остане, защото е част от историята. Не съм запознат изцяло с това, което се е случило, но не мисля, че е уместно. В Лувъра например сложиха две стъклени пирамиди, но те бяха част от концепция – не съм против акциите с паметници на културата, но трябва да има идея за всички тях. А не някакви хора да си показват псевдокреативните полюции", заяви за "Дневник" Чавдар Кенаров, творчески директор и партньор в "Noble Graphics".

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  ЧОгуните вият като линейки...

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 2. 2 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 876 Гневно

  единственото дебелашко нещо в случая е дебелоочието на Фандъкова и уж десните от ГЕРБ в СОС

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Аааааа, тези криейтиви да се скрият някъде - какъв "хейт" и "полюции" ви се привиждат, БЕ, дрОгари??? Та точно хейтът (омразата) тук отсъства - вместо да мразят (напълно заслужено), гениалните графитери ни забавявляват! И признайте си, точно те провокираха много повече мислене и реакция, отколкото която и да е била друга "премислена акция"!!!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  значи до колкото схващам думите на цонката "криейтива" (с извинение!) и кенарката -"творческия" ( с извинение!) не може да се прави изкуство с икони, което ме навежда на мисълта, че в най - скоро време ще помоля сл. дали да пита криетив-а, творчески-я зам. мин. и целия мин. на културата дали да се извини (пост мортем) за автопортрета си като мона лиза.

  липсата на "концепция" (по творчески-я) е наистина за убиване - трябваше да се направи една обществена поръчка за концепция и да има такава, разбира се.

  чудни малоумници или да перифразирам поета - алкохолик

  "рекламисти дришльовци проклети
  защо не миете клозети,
  а вас заклети мултаци задоволяват ли ви кранти?
  Защото хора като вие
  Помия прясна ще измие."

 5. 5 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Саачи и Саачи - с Колко червени куфарчета ви основаха в България?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 6. 6 Профил на lavrovski
  lavrovski
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Подкрепете анонимния артист, който стъпка комунистическото лице на един паметник, за да го прати в 21 век. Това е нещо, което може да докара хиляди хора в София, само за да го видят. Защо да се трие?

  http://www.facebook.com/home.php?sk=group_230687016944123

  Това е фейсбук група за спасяването на новото лице на паметника. Присъединете се към нея. Ако можем с нещо да помогнем за това да не се трие, предложете с какво.

 7. 7 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Цапането на паметници,горенето на книги не е от днес.За мен това не е само съвпадение с празника на педеругите.Интересно на кого пречи като това вече е история ,нима трябва да съборим и Шипка,а накрая и да се самовзривим като държава,,май натам сме тръгнали.За разните жабета родени в блатото май няма нищо по хубаво от смрадта и тинята.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 8. 8 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ето къде е ОМРАЗАТА:

  "Във "Фейсбук" се появиха две групи – една в подкрепа паметника да остане изрисуван (над 470 души) и друга, в която се призовава за "СМЪРТ за вандалите от паметника" (9 членове).


  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Двама специалисти в областта на творческата мисъл разглеждат критично творбата, на която масово хората се дивят. Неслучайно. Защото при такъв акт трябва да има послание, протест, някаква заявена социална позиция. Тук това не се открива. Освен заигравка, вероятно, с това колко лесно нашите управници се ориентират по посоката на вятъра и силните на деня. Макар че и това не е вярно, защото Русия и хора от структурите на нейната рожба - комунизма - бившите кадри на ДС, продължават да имат влияние и то огромно за развитието на страната ни.

 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  " Без идея и без да има отговор какво точно е, е най-обикновен, самоцелен, дебелашки хейт", смята още Цонков."

  "А не някакви хора да си показват псевдо-креативните полюции", заяви за "Дневник" Чавдар Кенаров, творчески директор и партньор в "Noble Graphics".

  Ха! Точно пък рекламистите взели да дрънкат за "псевдо-креативни полюции" Сякаш баба ми отрупва София с отвратителни билборди и сякаш всичките противни "рекламни кампании" не са тяхно дело. Слугите на червените бизнесмени се изказаха неподготвени.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 801 Весело

  Цонков и Кенаров, проблем ли има, че некЪФ неизвестен успя да гръмне света и България, докато вие опитвате, опитвате...

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#3] от "Музар":

  На каква мисъл те наведе теб творението? Първо. И второ, защо не се постараха целия паметник, от всички страни да го изрисуват, за да има монументален ефект, а само едната страна, като детска цапаница (напълно анонимно, защото живеем в свободна държава)?

 13. 13 Профил на le coq non sportif
  le coq non sportif
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Скотоумците начело с Вежди за пореден път доказаха, че в главата им има ако. Как да очакваме от тези хора да построят велоалеи, да се противопоставят на застрояването на планината и морето, да направят нещо смислемно за родината.
  Утре в 8 и 30 ще бъде почистен, жалко за добрата творба.

 14. 14 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Хах, все едно пък войниците са икони... А пък някоя икона да се прерисува също не е зле...

  Оък и какво ли значение има мнението на шеф на агенция, чиято главна цел е да кара хората да си купят още едно ненужно нещо, лъжейки ги, че така ще станат по-щастливи, по-умни и по-обичани...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 15. 15 Профил на kamen_m
  kamen_m
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Да ни питат нас хората-аз съм да се маха паметника, или да се рисува свободно върху него-ако това се харесва на поддръжниците му!

 16. 16 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Saatchi & Saatchi по принцип бяха креативна, макар и не особено ефективна агенция. Много странно как така един крийейчив директор не може да схване очевидния контекст. Много гадно засмърдя на комунистически пари.

  Is there no standard anymore?
 17. 17 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Лозанов е прав - това беше решение, което харесват и хората, искащи паметника да се демонтира и тези, които искат той да остане. Прекрасен пример за искуство, което хем е политическо, хем е отвъд тесничките партийни хоризонти. Но прасетата на чело на София не оцениха перлите, които да им подарили.

  gradinko.bg
 18. 18 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 823 Гневно

  Значи дошли "братушките", окупирали държавата, инсталирали марионетки в управлението, създали репресивен апарат, който избил маса народ и ограбил имуществото му - и сега, когато някой оцветил част от паметника на лъжата, че това било всъщност "освобождение" - това било "дебелашки хейт"!?!?!? Що не си....!

 19. 19 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Предлагам паметника да бъде почистен през декамври и да се организира жива верига от пенсионери и киейтив дайректори на комунистически кампании да го пази от нов "дебелашки хейт". И да се надяваме поне пневмонията да прочисти България от червената чума , понеже българите не смеят.

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 20. 20 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В бившите соц страни от евросъюза тези боклуци отдавна ги ометоха от улиците и площадите.С този паметник какво искаме да покажем на Европа,че си оставаме руски слуги ли.

 21. 21 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да събчерат всички комунистически прасета около паметника,да се снимат и след 5 минути да бъде взривен,след ксоето да има заря

 22. 22 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "kitaec_":

  Докато се взривява паметника, горепосочените не е нужно да се отдалечават. С малко късмет ще решим повече от един проблем наведнъж.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 23. 23 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#18:"Tai Lung"]Значи дошли "братушките", окупирали държавата, инсталирали марионетки[/quote]
  По принцип, руското отношение към България е не по-малко окупацияв от германското. Немските войски също са нахлули в България, правителството също е било марионетно. Руснаците просто са дошли и са окупирали окупираната от врага държава.

 24. 24 Профил на mladenk
  mladenk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сравнението между този паметник и иконите е просто номер едно....

 25. 25 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Там дето е имало комунизъм,следва глад и война

 26. 26 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#23] от "Отнесен":
  Само,че България е съюзник на германия,така ,че немските войски е нормално да ползват територията и,докато Съветския съюз,обявява война на България и по най зверски начин,нахлува на територията и

 27. 27 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Много харесвам "новите дрехи" - намирам ги за чудесен сарказъм и на миналото и (най-вече) на настоящето ни.
  Обаче меко казано позицията на Дневник е смущаваща: въртят, сучат и все говорят за "демонтиране". Ако има нещо, което "в крак с времето" доказва е, че имаме нужда от паметника, че можем да го ползваме, че може да се се внесе нов живот в него. Вижте колко хора се разхождат, забавляват, пият бира там - и сега е любимо място на софиянци. А Дневник - "да го бутаме, та да го бутаме". И като се "демонтира" какво?! Какво по-яко ще се направи там? Мястото има характер. Просто трябва да помислим как да го ползваме.

 28. 28 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dehumanizer":
  де да беше само този проблем,но и останалите проблеми биха се решили по този начин,и то за винаги

 29. 29 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "Aldo":
  Този резил не може за нищо да бъде ползван,освен да го препикават кучетата

 30. 30 Профил на mashine
  mashine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  да ошарим всички паметници

  Quid est veritas ?
 31. 31 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 939 Любопитно

  Имам само едно питане : Имало ли е случай при осквернен паметник на български борци за духовна и религиозна свобода, за национална независимост и за обединение на България, на български творци на културата и т.н. и т.н. дебелогъзата и безхаберна чиновническа сган да е реагирала така остро ?
  Когато разни крастави цигани са разбивали паметници, крадяли са бюстове, букви и др. метални елементи и са ги предавали на пунктове за отпадъци, мръсната чиновническа измет правела ли е нещо друго освен да си бърка в носа и мислела ли е за нещо друго освен за риска да получи хемороиди от непрестанно седене ?

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 32. 32 Профил на mashine
  mashine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  добре аз искам да купя барелефа. За мен това е изкуство .. към кой да се обърна ? Фандъкова ?

  Quid est veritas ?
 33. 33 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1313 Гневно

  Дебили, комита , предатели и РЕКЛАМИСТИ в защита на "светинята". Явно живеем в нечия болна фантазия.
  Ще се спра само на милите ни "АДВЕРТАЙЗ" икони чиито творения или са копирани чужди работи или са пълен боклук, последното междудругото го каза човек от рекламният бизнес.
  Поради каква причина вземат отношение към едно наистина просто но гениално хрумване, или е просто злоба на некадърника срещу твореца.

  колкото повече,толкова повече
 34. 34 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#26:"kitaec_"]Само,че България е съюзник на германия,така ,че немските войски е нормално да ползват територията и,докато Съветския съюз,обявява война на България и по най зверски начин,нахлува на територията и [/quote]
  Хайде, чак пък да е зверски. Доколкото знам, е нямало някакви съществени бойни действия, само маневри.

  Освен това повечето военни експерти са на мнение, че Хитлер е бил разбит главно с помощта на съветското контранастъпление, без което нацистите са щели да спечелят войната. Очевидно ти заставаш на противоположната позиция и обясняваш на всички каква голяма вреда е нанесло контранастъплението на руснаците. Не мога да схвана - би ли ми обяснил защо толкова много са се объркали почти всички историци?

 35. 35 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 761 Любопитно

  Бе тия Саачи не произвеждаа ли кремвирши? Къв криейтив?
  М-)

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 36. 36 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 544 Неутрално

  А прави ли ви впечатление как властта се прави, че нищо няма?! Защо не вземат категорично отношение? Да ги чуем на кой господ се молят!

 37. 37 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#36] от "jony":

  е как да се прави. не се прави - още утре ще изчистят боята... ако отида и напиша "к** на май** ви в *стата" ще го гледаме с години. ама сега е друга работа...

 38. 38 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Весело

  Че е вандализъм тая проява – вандализъм е. От друга страна обаче е и изкуство, при това и като изпълнение, и като „виц”, и като провокация – на много високо ниво. Никога досега не съм се взирал в този паметник и не съм му се радвал толкова.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 39. 39 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 551 Неутрално

  дошли белите руски татари , окупирали държавата, инсталирали марионетки в управлението, създали репресивен апарат, който избил маса народ и ограбил имуществото му и ръчните часовници - и сега, когато някой оцветил част от паметника на лъжата, че това било "освобождение" - това било "дебелашки хейт"!
  Да , но е по детски чисто , невинно - и няма концлагери !!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 551 Неутрално


  Цонков , и Чавдар Кенаров , Слугите на червените бизнесмени се изказаха неподготвени.

 42. 42 Профил на fubar
  fubar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Скъпа редакцийо,

  (С риск да се покажа дребнав В тоя език дума "графитер" няма. Хората, дето се занимат с тая работа ползват "writer", което - при добро желание, може да се калкира като "писач".

  Следващият път като нарисуват паметника, да знаете.

 43. 43 Профил на Mitko Georgiev
  Mitko Georgiev
  Рейтинг: 225 Весело

  Побръкнаха им в г*за на комунистите и веднага нададоха вой. Забава

  Разбира се това е просто началото на края. Колкото и да им се иска на носталгичните пенсии пак да цоцаме от ц*цата на Русия, пост-модернизма, интернет и глобализацията, постепенно, но сигурно измитат червената смрад от улиците и спомените ни. Въпрос на време е. Последните 1-2 поколения да си отидат от белия свят и т.н.

  Утре може LulzSec да настъпят ГДБОП, знае ли човек.

  Just because you're paranoid doesn't mean they're not after you.
 44. 45 Профил на kari123
  kari123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм против вандалския акт, както се случи с паметника на "Съветската армия", но по принцип всеки е свободен да изрази по някакъв начин изкуството си.

 45. 46 Профил на kamkost
  kamkost
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#45] от "kari123":

  Актът НЕ Е вандалски, а майтапчийски, а за правото на свободен израз - да!!!

  kamkost
 46. 47 Профил на irenia
  irenia
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Въпреки наличието на две-три (стереотипни) метафори, паметникът проявява подчертано метонимична нагласа на мисленето на индивида. Метонимията обслужва носталгията, казва Лакан. Тя измества субектността в тавтологичен порядък на възможностите за нейното случване. Метонимичното (само)назоваване е форма на божественото присъствие, всяка трансцендентална фигура може да каже в слисаните уши на някой Мойсей: "Аз съм този, който съм". Времето на субекта измества социалистическото време в историческото развитие на човешкия индивид, след всяко превъплъщение на социалната идентичност воинът остава назад, залутан из гората на носталгичните спомени, в кротък унес до своя митологичен Батман.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK